20 Ιανουαρίου, 2015

Πέντε ερωτήσεις, δύο απαντήσεις πριν από την κάλπη

της Γιάννας Παναγοπούλου Η Θεσσαλονίκη μας χρειάζεται και δεν υπάρχει ούτε ώρα να πάει χαμένη. Στο Ποτάμι λέμε καθαρά και το εννοούμε: συνεργασία, συνεννόηση και δημιουργικότητα.

Συνέντευξη της Γιάννας Παναγοπούλου

Δύο είναι οι λόγοι που κατεβαίνω με το Ποτάμι. Ο πρώτος είναι γιατί η χώρα μας και η Θεσσαλονίκη μάς χρειάζεται. Ο δεύτερος γιατί υπάρχει το Ποτάμι. Έπειτα από 25 χρόνια στη μάχιμη δικηγορία, έπειτα από πολλά... ένσημα στην καθημερινή ζωή της πόλης, έπειτα από δύο θητείες που με τίμησαν οι συνάδελφοι μου στη θέση της αντιπρόεδρου στο Δικηγορικό Σύλλογο, δεν υπήρχε δεύτερη σκέψη να μην ανταποκριθώ στο κάλεσμα δημιουργικότητας που απηύθυνε με το Ποτάμι ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Η «Μακεδονία», η ιστορικότερη εφημερίδα της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, έχει φιλοξενήσει απόψεις σπουδαίων ανθρώπων, που καθόρισαν τη διαδρομή του τόπου μας. Η ίδια αναδεικνύει καθημερινά τα ζητήματα της περιοχής, τα προβλήματα και τις προοπτικές. Η δική μου συμβολή επιθυμώ να αφορά το βηματισμό της πόλης στα μελλούμενα. Σκέφτομαι πως όλοι οι Θεσσαλονικείς γνωρίζουν τι πήγε καλά και τι όχι στην πόλη. Δεν ωφελεί να μένουμε σε αυτά.Αυτονόητα, μαθαίνουμε από το παρελθόν, αλλά το ζητούμενο είναι τι πρέπει να γίνει από τώρα και στο εξής.

Προτείνω και μέσα από τις σελίδες της «Μακεδονίας» σήμερα να συστρατευτούμε όλοι όσοι εκλεγούμε στη νέα Βουλή και ανήκουμε στους πολιτικούς σχηματισμούς του δημοκρατικού τόξου να συμμετάσχουμε ως εκπρόσωποι πλέον των πολιτών της Θεσσαλονίκης στο κοινό μέτωπο που δημιουργούν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και ο δήμαρχος για τα θέματα της πόλης. Πρέπει να παραμερίσουμε όσα μας χωρίζουν και να μετουσιώσουμε σε ενεργητική, ουσιαστική πολιτική για τη Θεσσαλονίκη όσα μας ενώνουν. Η Θεσσαλονίκη μας χρειάζεται και δεν υπάρχει ούτε ώρα να πάει χαμένη.Στο Ποτάμι λέμε καθαρά και το εννοούμε: συνεργασία, συνεννόηση και δημιουργικότητα. Με αρχές και προγράμματα, που θα κάνουν τη Θεσσαλονίκη μας πιο λειτουργική, πιο έτοιμη να προχωρήσει μπροστά.

Αναρωτιούνται οι πολίτες -το βλέπω καθημερινά στον επαγγελματικό μου ζωτικό χώρο αλλά και μέσα από την επαφή μου στις γειτονιές, στις μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, στις δημόσιες υπηρεσίες, στα μέσα μαζικής μεταφοράς- γιατί δεν μπορεί να δώσει ο πολιτικός κόσμος τις αναγκαίες λύσεις. Και απαντώ: ο παλιός; Το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα; Που στις αποσκευές του κουβαλά μονάχα κομματικές σημαίες χωρίς ένα... ένσημο ζωής; Αυτός δεν μπορεί και το ξέρουμε. Ο νέος όμως είναι εδώ. Ο άφθαρτος, ο άξιος, αυτός που φέρει τα διπλώματα ζωής μπορεί. Το Ποτάμι είναι ανοιχτό στο διάλογο, ακούει και γι' αυτό ενεργοποιεί τις δημιουργικές δυνάμεις, που το αποτυχημένο πελατειακό πολιτικό μοντέλο είχε στο περιθώριο.

Οι Θεσσαλονικείς αναρωτιούνται: 1. Γιατί η πόλη είναι πρωταθλήτρια ανεργίας των νέων; Γιατί να εξαναγκάζονται πολλά από τα καλά μας μυαλά να ξενιτεύονται; 2. Γιατί το μετρό σφυρίζει μόνο με παλινωδίες και στο τούνελ δεν υπάρχει κανένα φως; Γιατί το πρώτο του δρομολόγιο αλλάζει συνεχώς ώρα αναχώρησης; 3. Γιατί το λιμάνι μας δεν έχει ολοκληρωμένη σύνδεση με τα νησιά μας στο Αιγαίο; 4. Γιατί τα ανώτατα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα, το ΑΠΘ, το ΠΑΜΑΚ και το ΑΤΕΙ-Θ, να λειτουργούν λαβωμένα από τις περικοπές και τις πρόχειρες αποφάσεις; 5. Γιατί να βγάζουμε απλώς στο σφυρί το δημόσιο αγαθό, που είναι το νερό, από μία κερδοφόρα εταιρεία;

Το Ποτάμι έχει πρόγραμμα και θέσεις για όλα αυτά και συνεχίζει να εμπλουτίζει το σχέδιο του. Έτσι συμβαίνει πάντα στο καινούργιο. Εξελίσσεται. Δεν κλειδώνει τις σκέψεις του. Λέει την αλήθεια. Τόσα χρόνια μιλάγαμε για το καινούργιο, αλλά ψηφίζαμε το παλιό. Τώρα το καινούργιο είναι εδώ. Και μπορούμε να αλλάξουμε τη χώρα, χωρίς να την γκρεμίσουμε.

* Η Γιάννα Παναγοπούλου είναι υποψήφια βουλευτής στην Α΄ Θεσσαλονίκης

20 Ιανουαρίου 2015, εφημ. Μακεδονία της Κυριακής

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com