25 Σεπτεμβρίου, 2017

«Παιχνίδια με τις αρχές και τους θεσμούς»

Σπύρος Δανέλλης

Η περιπέτεια μιας Υπουργικής τροπολογίας, κατά τη συζήτηση ενός σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης στη Βουλή, ανέδειξε μερικά από τα σημαντικότερα στοιχεία παθογένειας του πολιτικού μας συστήματος.

Η τροπολογία σκοπό είχε την αποκατάσταση της χρόνιας εκκρεμότητας εναρμόνισής μας με τελεσίδικες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Μια εκκρεμότητα που για χρόνια μας εκθέτει ως χώρα σε κορυφαίους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης. «Πέτρα του σκανδάλου» η επανεξέταση της αναγνώρισης από τις ελληνικές αρχές της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης», για την οποία υπάρχει αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου περί διάλυσής της.

Παρενέργεια πρώτη: η ανάδειξη του ασύμβατου και των ορίων συνύπαρξης των δυο αταίριαστων κατά τα λοιπά κυβερνητικών εταίρων. Η ανάρμοστη σχέση ενός αριστερού με ένα κόμμα της εθνολαϊκιστικής Δεξιάς, που η μόνη εκλεκτική συγγένεια που τα συνδέει είναι η όσμωσή τους στον αντιμνημονιακό χυλό. Η από κοινού διαχείριση της εξουσίας αποτελεί την πιο ισχυρή συγκολλητική ύλη, που βοηθά τους εταίρους να ξεπερνούν τις μεταξύ τους ασυμβατότητες, δια της αμοιβαίας κατανόησης των ιδεολογικών τους διαφορών.

Η ασυμβατότητα των αξιακών τους κωδίκων αντιμετωπίζεται με την κυνική υιοθέτηση της φόρμουλας «η προοδευτική αντιπολίτευση θα σώσει την παρτίδα, σε ό,τι πέφτει δύσπεπτο για το μικρό εταίρο».

Συγκεκριμένα, ο νόμος για την ιθαγένεια, το Σύμφωνο Συμβίωσης, η κατασκευή και λειτουργία του μουσουλμανικού τεμένους στην Αττική, η καύση των νεκρών, έφτασαν στην Ολομέλεια και υπερψηφίστηκαν χάριν των ψήφων του Ποταμιού και της ΔΗ.ΣΥ.

Έτσι, το κυβερνητικό έργο στον κρίσιμο τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προχωρά χωρίς να διαταραχθεί η σχέση των ΑΝΕΛ με το εθνικιστικό, ομοφοβικό, ξενοφοβικό και θρησκόληπτο ακροατήριό τους.

Παρενέργεια δεύτερη: ευρωπαϊστικά κόμματα αρνούνται τα ευρωπαϊκά προτάγματα! Την παραπάνω φόρμουλα ήρθε να ανατρέψει η αλλαγή στάσης ΝΔ και ΔΗ.ΣΥ. στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης «άβολης» τροπολογίας. Και τα δύο κόμματα δήλωσαν πως από δω και στο εξής η θετική τους ψήφος σε ό,τι συμφωνούν προϋποθέτει την υπερψήφισή του και από τους ΑΝΕΛ.

Η στάση της ΝΔ είναι ευεξήγητη, αφού εντάσσεται στην στρατηγική «Εκλογές, εκλογές, εκλογές!». Και εδώ που τα λέμε βολεύει πολύ, αφού την προστατεύει από δύσκολα θέματα για το συντηρητικό της ακροατήριο. Δείχνει επίσης την αδυναμία του αρχηγού της να μπολιάσει το δυσκίνητο κορμό του συντηρητικού κόμματος με τις αρχές του πολιτικού φιλελευθερισμού.

Η στάση όμως της ΔΗ.ΣΥ. ξενίζει. Πέραν του ερωτήματος περί δεδηλωμένης, που έστω κυνικά απαντάται ως στοιχείο των κυβερνήσεων συνεργασίας, προκύπτει σειρά άλλων θεμάτων.

Πόσο πολιτικά ή ηθικά υπεύθυνο, αλλά και παιδαγωγικά ορθό για την κοινωνία είναι να καταψηφίζεις κάτι με το οποίο συμφωνείς για λόγους τακτικισμού; Ένα υπεύθυνο πολιτικό κόμμα δικαιούται να κάνει εκπτώσεις σε θέματα αρχής για λόγους μικροπολιτικού οφέλους;

Πως μπορείς να επιζητείς την «αποΑΝΕΛοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς καν διάθεση στήριξης σε αυτά που συμφωνείς; Η γενικευμένη αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευσης, προφανώς, δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι αντίστοιχης στάσης από τη σημερινή αντιπολίτευση.
Ας αντιληφθούμε πως επειδή οι κυβερνητικές συνεργασίες από έκτακτες, όπως όλα δείχνουν, εντάσσονται πλέον στην κανονικότητα της πολιτικής ζωής του τόπου, η απαίτηση της «δεδηλωμένης» για ήσσονος μάλιστα πολιτικής σημασίας ζητήματα, θα μας οδηγήσει σε περιπέτειες και αδιέξοδα.

Δεδομένου ότι η Δημοκρατία δοκιμάζεται στην προάσπιση των μειονοτήτων, επιτρέπεται σε ένα προοδευτικό κόμμα να αρνηθεί την ευκαιρία θεσμοθέτησης μέτρων στήριξης δικαιωμάτων του ανθρώπου ή του πολίτη;

Τις επόμενες ημέρες έρχεται στη Βουλή σχέδιο νόμου για τη «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου», σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και ψηφισμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του ΟΗΕ. Στην περίπτωση αυτή τι θα βαρύνει άραγε για τη στάση των προοδευτικών αλλά και γενικότερα των ευρωπαϊστικών κομμάτων; Οι αρχές και η συνείδηση ή ο πολιτικός τακτικισμός; Γιατί είναι πλέον του βεβαίου πως για τους ομοφοβικούς «νοικοκυραίους» των ΑΝΕΛ δεν τίθεται θέμα.

Εμείς πάντως στο Ποτάμι, αυτά τουλάχιστον τα έχουμε λυμένα.

*Ο Σπύρος Δανέλλης είναι βουλευτής Ηρακλείου και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Ποταμιού.

Πηγή: Εφημερίδα Συντακτών