1 Μαρτίου, 2018

Πατριωτικό δεν είναι η περιχαράκωση σε βολικές διαχωριστικές γραμμές

Μίλτος Κύρκος

Ομιλία του Μίλτου Κύρκου στην εκδήλωση Πατριωτισμός Vs Εθνικισμός

Θα ξεκινήσω με ένα από τα δύο τουιτ που με παρότρυνε ο Σταύρος να γράψω, καθώς το Ποτάμι οργάνωσε την καμπάνια “γίνε πατριώτης”: ¨Πατριωτικό δεν είναι η περιχαράκωση σε βολικές διαχωριστικές γραμμές, αλλά αν τελικά βρεθεί μία λύση που συμφωνεί με την 10ετή πολιτική της δικής σου παράταξης, να την αποδεχθείς και να τη στηρίξεις και όχι να την αφήσεις για “ώριμες συνθήκες.” Αυτό ήταν το μήνυμα που εμείς δώσαμε στον Μητσοτάκη για το θέμα του Μακεδονικού, ένα μικρό tweet ολόκληρη η απάντησή μας.

“Δεν θέλουμε να είμαστε διαφορετικοί, ούτε ανάμεικτοι. Θέλουμε το δικό μας χρώμα, τις δικές μας παραδόσεις, τη δική μας κουλτούρα. Η μετανάστευση είναι λάθος και πρέπει να στηλώσουμε τα πόδια πάνω στον δικό μας βράχο το χριστιανικού μας πολιτισμού” είπε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, ο κ. Όρμπαν.

Ακούγεται ενδιαφέρον; Την ίδια στιγμή μόνο το 52% των Ούγγρων πολιτών δηλώνουν χριστιανοί. Το ρήγμα που δημιουργεί ο Όρμπαν στην δική του χώρα είναι μεταξύ του 52% και του 48%. Και την ίδια στιγμή 600.000 Ούγγροι βρίσκονται σε χώρες της ΕΕ, το 15% του εργατικού δυναμικού, μετανάστες σε άλλες χώρες. Αλλά αυτός δεν θέλει στην Ουγγαρία κανέναν. Και οι αριθμοί δείχνουν ότι τα δέκα εκατομμύρια των Ούγγρων το 2050 θα είναι εννέα λόγω υπογεννητικότητας και το 2070 θα είναι οκτώ, και δεν θα υπάρχει κράτος πρόνοιας και συντάξεις – χωρίς τους μετανάστες! Αυτά τα στοιχεία δεν τα βλέπει ο κ. Όρμπαν και έτσι πολύ άνετα πατώντας γερά, στηλώνοντας τα πόδια στον εθνικιστικό του βράχο διακηρύσσει”η Ουγγαρία είναι μόνο για εμάς” και το «εμάς» είναι αυτοί που ψηφίζουν Όρμπαν. Αυτό είναι ένα κομμάτι του ευρωπαϊκού εθνικισμού.

Ένα άλλο, θετικό όμως ευρωπαϊκό παράδειγμα ήταν πριν από κάποια χρόνια, όταν ο Κωλ αντάλλαξε το μάρκο με την ενοποίηση των δύο Γερμανιών. Το ισχυρότατο μάρκο, το οποίο δεν ήθελαν οι Γερμανοί πολίτες να αφήσουν, να παραιτηθούν από αυτό. Και δεν τους ρώτησε γιατί αυτός ως πολιτικός έκανε τις επιλογές και κρινόταν στις εκλογές. Και βοήθησε όλη την φτωχή Ανατολική Γερμανία να ενοποιηθεί με τη Δυτική στη μεγάλη ατμομηχανή της Ευρώπης, πάνω από τους πολίτες που φωνάζανε « διώξτε τους Ossis, δεν τους θέλουμε». Αλλά ήταν πολιτικός ο οποίος έβλεπε ότι η δύναμη της Γερμανίας δεν είναι στην περιχαράκωση , είναι στην ενοποιημένη Ευρώπη, είναι στην οικονομική και νομισματική ένωση, είναι στο απλωμένο χέρι με τους γείτονες. Ήταν μεγάλος πολιτικός.

Ένα τρίτο παράδειγμα, στα δικά μας, στα παλιά. Το παλιό σύνθημα «Ελλάδα- Κύπρος ένωση». Δόθηκε, δυστυχώς, η δυνατότητα στην χούντα των Αθηνών το 1974 και με το πραξικόπημα της ΕΛΔΥΚ και των κυπριακών δυνάμεων ενάντια στον πρόεδρο Μακάριο- τον κυνηγούσαν να τον σκοτώσουν στα υπόγεια της Αρχιεπισκοπής- άνοιξε η πόρτα για την τουρκική εισβολή. Οι τραγικές μας επιλογές στο όνομα του εθνικισμού, 45 χρόνια μετά έχουν κάνει το Κυπριακό όχι μόνο να είναι άλυτο αλλά και να δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους πολίτες της Κύπρου. Και σε αυτό βοήθησε και ότι κάποιος θυμήθηκε ότι «παρέλαβε κράτος, δεν μπορεί να παραδώσει κοινότητα». Άρα ας πάμε τη λύση αργότερα, σε κάποιο μέλλον, όχι τώρα που μπορούμε, το μέλλον θα είναι καλύτερο. Και δεν είναι.

Η Αγγλία φεύγει από την Ένωση και το tweet που ξανάκανα –κατόπιν προτροπής πάλι του Σταύρου- έλεγε «πατριωτισμός δεν είναι να υποσχόμαστε να πάρουμε τη χώρα στα χέρια μας , είναι να παραδώσουμε τη χώρα πιο ισχυρή στα παιδιά μας». Αυτό που είπε ο δήμαρχος Μπουτάρης, και πραγματικά χάρηκα πάρα πολύ που το άκουσα και το είπε και πολύ πιο περιεκτικά.

Η Ευρώπη δίνει τις απαντήσεις της και η Αγγλία ακόμα δεν έχει καν ξεκαθαρίσει αν θα φύγει ή θα μείνει και πώς. Η Γαλλία έδωσε τον Μακρόν ως απάντηση στην Λεπέν, τον Μακρόν ο οποίος μπορεί να ανανεώσει την ευρωπαϊκή ιδέα. Οι Σοσιαλιστές στη Γερμανία συνεργάζονται με την Μέρκελ μπροστά στον κίνδυνο του AFD και δίνουν ένα τελείως διαφορετικό πρόσημο στην Ευρώπη, το κοινωνικό πρόσημο. Η Ευρώπη μπορεί να απαντήσει σε όλα τα εθνικιστικά κινήματα.

Σταύρο, μπορώ με την άδειά σου να βοηθήσω λίγο τον πρωθυπουργό; Γιατί, κι αυτός στην ανάγκη να μιλήσει για έναν νέο πατριωτισμό, όπως κι εσύ, μας έδωσε κάποιες διαστάσεις: Ο νέος πατριωτισμός λέει είναι αυτός που δεν στέλνει τους στρατιώτες μας σε ξένες χώρες, που δεν επιτρέπει την λεηλασία των πηγών μας, του πλούτου μας από ξένα συμφέροντα. Πρέπει, λοιπόν να βοηθηθεί γιατί ένα κομμάτι αυτής της κυβέρνησης, που φλερτάρει κι όλας με τους Σοσιαλιστές & Δημοκράτες, δεν έχει καταλάβει . Η κυβέρνηση που πούλησε λιμάνια, αεροπλάνα, πλοία, τραίνα, τα πάντα δεν έχει καταλάβει ποιοι υπηρετούν στα πλοία του ΝΑΤΟ που με την FRONTEX σώζουν ζωές στο Αιγαίο. Εξωγήινοι; Στρατιώτες από άλλες χώρες! Ποιοι υπηρετούν στην επιχείρηση «Αταλάντη» στη Σομαλία εναντίον των πειρατών, που σώζουμε και ελληνικά πλοία; Ποιοι υπηρετούν στην επιχείρηση «Σοφία» στη Νότιο Ιταλία, που σώζουν ζωές μέσα στη Μεσόγειο; Σκάφη του Πολεμικού μας Ναυτικού! Ποιοι υπηρετούν στην επιχείρηση «Αλθαία» που προσπαθεί να στήσει τη Βοσνία στα πόδια της; Στρατιώτες μας! Αλλά όχι, πρέπει να πάνε μόνο από άλλες χώρες, όχι δικοί μας, γιατί εμείς είμαστε πατριώτες. Πρέπει, αν μου δώσεις την άδεια, να βοηθήσουμε αυτή την κατάσταση.

Στο κοινοβούλιο που με έστειλε το Ποτάμι, γνώρισα απίστευτους ανθρώπους. Γνώρισα τη Νάντια Μουράτ, η οποία για έξι μήνες βιαζόταν από τους στρατιώτες τους ISIS και τώρα έχει το κουράγιο – αφού δραπέτευσε μέσα από ναρκοπέδιο- να παλεύει όχι μόνο για την εξολόθρευση τηςυ ισλαμικής τρομοκρατίας, αλλά και για την καλύτερη θέση της γυναίκας στον κόσμο. Είναι Γεζίντι. Γνώρισα την Ισίλ, την Ελβάν και τον Κενάν, τρεις φίλους από την Τουρκία που μαζί προσπαθούμε να φέρουμε στο Κοινοβούλιο το ευρωπαΪκό πρόσωπο της Τουρκίας , δηλαδή το 79% των κατοίκων της που δήλωσαν ότι «το μέλλον μας το βλέπουμε στην Ευρώπη» και ταυτόχρονα ζουν κάτω από τον φόβο και την ανησυχία για το αύριο. Το δικό τους πρόσωπο θα δείξουμε στο Κοινοβούλιο. Την Μαριάντζελα, η οποία δεν κοιμάται το βράδυ γιατί στα hotspots της Σικελίας, τα παιδιά που έχουν περάσει τη Μεσόγειο από την Σαχάρα και τη Λιβύη έχουν εφιάλτες, και η Μαριάντζελα είναι εκεί για να τα αγκαλιάσει. Τον Γιάννη και τη Νεφέλη, τους Γιατρούς του Κόσμου που ήταν στην Μόρια μέχρι η κυβέρνηση να διακόψει τα συμβόλαια των Γιατρών του Κόσμου και να αποφασίσει να αναλάβει αυτή ως κράτος τις ιατρικές υπηρεσίες, ξεχνώντας φυσικά να κάνει προκήρυξη, και για μήνες δεν υπήρχε κανένας στην Μόρια. Κι όμως τα παιδιά ήταν εκεί χωρίς να πληρώνονται, γιατί δεν μπορείς να αφήσεις τους πρόσφυγες χωρίς στοιχειώδη ιατρική βοήθεια. Την Σεσίλ Κιένγκε, ιταλίδα συνάδελφό μου, στην οποία επιτίθενται στο δρόμο στην ιταλία εθνικιστές και της πετάνε μπανάνες γιατί είναι μαύρη , γιατί κατάγεται από την Αφρική. Γνώρισα όλους αυτούς τους ανθρώπους, και άλλους.

Όλοι αυτοί δεν είναι αδέλφια μου, δεν έχουμε το ίδιο αίμα, δεν είναι από την πατρίδα μου γιατί εγώ είμαι Έλληνας. Είμαι από αυτή τη χώρα που είναι και ο κ. Φραγκούλης, που επικροτεί το σύνθημα «αλήτες, ρουφιάνοι, πολιτικοί», που είναι ο κ. Κασιδιάρης που διακηρύσει «αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή», που είναι ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος Καλαβρύτων, ο οποίος λέει «καλύτερα να με λένε χουντικό και φασίστα παρά να είμαι άθεος». Κι έχω ένα πρόβλημα: πώς θα τους πω αυτούς τους ανθρώπους που γνώρισα;
Και κοιτάζοντας στα βιβλία που διάβαζα νέος, βρίσκω τη λύση: Κοιτάμε ψηλά και πάμε πιο πάνω, ξεφεύγουμε από τα δεσμά της γήινης βαρύτητας και πάμε μακριά , εκεί που μόνο ο κ. Γραμματικάκης μπορεί να μας πει πόσο μακριά είναι αυτό το μακριά. Από εκεί κοιτάμε πίσω και βλέπουμε μέσα στα εκατομμύρια των αστρικών σχηματισμών, μία μικρή γαλάζια κουκκίδα που είναι η Γη, αυτός ο πλανήτης ο μικρός και μέγας. Και λέω, ναι! Τώρα κατάλαβα. Αυτά τα παιδιά, αυτοί οι άνθρωποι δίνουν τα πάντα για ένα όραμα δημοκρατίας, ελευθερίας και αξιοπρεπούς διαβίωσης, αυτοί είναι οι δικοί μου συμπατριώτες, σε αυτή τη μικρή γαλάζια κουκκίδα. Ελπίζω αυτοί να είναι και οι δικοί σας συμπατριώτες.