28 Απρίλιος, 2016

Παρενοχλήσεις και επιθέσεις σε εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης

Τομέας Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Ιδιαίτερη ανησυχία για την ασφάλεια της ελληνορθόδοξης μειονότητας Κωσταντινούπολης προκαλούν τα πρόσφατα περιστατικά επιθέσεων φανατικών στοιχείων σε Ορθόδοξους Ναούς της Πόλης.

Το Ποτάμι στηλιτεύει την εισβολή ένοπλου στον Ι. Ναό της Α. Τριάδας της πλατείας Ταξίμ, μετά την λειτουργία των Βαίων, και την εκ μέρους του εκτόξευση απειλών «κατά των απίστων» που, ευτυχώς, δεν είχε συνέχεια χάρη στην παρέμβαση των ψυχραιμότερων από τους εκκλησιαζόμενους. Με την ίδια ένταση, το Ποτάμι στηλιτεύει την παρουσία ομάδας νεαρών φανατικών μπροστά στον Άγιο Παντελεήμονα Κουσκουντζουκίου, την Κυριακή 17 Απριλίου, οι οποίοι φώναζαν ισλαμικά συνθήματα μέχρι την επέμβαση της Αστυνομίας η οποία τους απομάκρυνε.

Εκτιμάμε την μετάβαση του Αντιδημάρχου της περιοχής στο συγκεκριμένο Ναό και την εκ μέρους του έκφραση συγγνώμης για το συμβάν. Παράλληλα, καλούμε την Τουρκική κυβέρνηση να επιδείξει την οφειλόμενη, από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης και τις διεθνείς προβλέψεις, επιμέλεια τόσο για την ασφάλεια της εκεί Ελληνορθόδοξης μειονότητας όσο και για την ακώλυτη άσκηση των λατρευτικών της καθηκόντων.