9 Μάιος, 2019

Παραπληροφόρηση χωρίς όρια

Αλέξανδρος Κατσαντώνης

Με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας "Φιλελεύθερος" στο φύλλο της Τετάρτης 8/5/19 με τίτλο "Μοιράζει Κ.Ο ο Βούτσης", ο νομικός σύμβουλος στο Ποτάμι, δικηγόρος Αλέξανδρος Κατσαντώνης έστειλε την ακόλουθη απάντηση:

Οι διατάξεις των άρθρων 15 παρ. 1, 2 και 16 παρ. 1 του Κανονισμού της Βουλής ορίζουν σαφώς ότι πέντε (5) βουλευτές συγκροτούν αυτοδικαίως κοινοβουλευτική ομάδα, εάν το Κόμμα με το οποίο εκλέχθηκαν και στο οποίο εξακολουθούν να ανήκουν έλαβε μέρος στις γενικές εκλογές από τις οποίες προήλθε η Βουλή, με συνδυασμούς στα δύο τρίτα (2/3) τουλάχιστον των εκλογικών περιφερειών της χώρας. Αντιθέτως, δεν αρκούν πέντε, αλλά απαιτούνται τουλάχιστον δέκα (10) βουλευτές, για να συγκροτηθεί Κ.Ο, εάν οι βουλευτές αυτοί εκλέχθηκαν με διαφορετικά κόμματα ή αν εκλέχθηκαν μεν με το ίδιο κόμμα, αλλά κατά τη διάρκεια της θητείας τους παραιτήθηκαν ή εκδιώχθηκαν από τη κοινοβουλετική ομάδα τους και εν συνεχεία διεκδικούν εκ νέου συγκρότησή της.

Αυτά ορίζει ο εκτελεστικός του Συντάγματος νόμος. Συνεπώς, το Ποτάμι δεν λογίζεται (sic) ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπως παραπειστικά γράφετε στο φύλλο της 8ης Μαΐου. Το Ποτάμι έχει αυτοδικαίως κοινοβουλευτική ομάδα μετά την ορκωμοσία του Νίκου Νυφούδη. Σεβόμενο, δε, τη θεσμική λειτουργία του Κοινοβουλίου, ζήτησε από τον ΠτΒ να λάβει σχετική γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής που να επιβεβαιώνει, αυτό ακριβώς: την αυτοδίκαιη συγκρότηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του. Και τούτο διότι, πράγματι, είναι η πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά που αποστάτες βουλευτές παραιτήθηκαν μετά την αποστασία τους και αναπληρώθηκαν νομίμως.

Τα υπόλοιπα είναι σκέτη παραπληροφόρηση.

ΥΓ. Προ καιρού (20.7.2018) σε ρεπορτάζ της εφημερίδας σας διαβάσαμε ότι, μετά τη διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, το Ποτάμι δεν θα ελάμβανε πλέον κομματική επιχορήγηση (sic). Ακόμη παλιότερα (27.11.2017) «ενημερώσατε» τους αναγνώστες σας για το περιεχόμενο του άρθρου 147 (!) του Συντάγματος (το οποίο, ως γνωστό, έχει 120 άρθρα). Δεν πιστεύετε ότι και η ασχετοσύνη θα έπρεπε να έχει κάποια όρια;

* O Αλέξανδρος Κατσαντώνης είναι Δικηγόρος και Νομικός Σύμβουλος της Κ.Ο του Ποταμιού