11 Σεπτεμβρίου, 2015

«Δεν διεκδικούμε ρόλο στην κυβέρνηση. Διεκδικούμε ρόλο προς όφελος των χαμένων των μνημονίων»

Ποτάμι

«Εμείς μπορούμε να κάνουμε τις χειρουργικές επεμβάσεις έτσι ώστε οι χαμένοι των μνημονίων να χάσουν λιγότερο. Οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι άνεργοι και οι μικρομεσαίοι. Πρέπει να αντιμετωπιστεί η κυκλική ανεργία από τα ταμεία της Ε.Ε. Δεν μπορούμε να αδιαφορούμε για τους χαμένους των μνημονίων» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην 80ή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στη συνέχεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε: «Θα προσπαθήσουμε την επόμενη ημέρα τα υπουργεία να μην πάνε σε άεργους πολιτικούς. Υπάρχουν άνθρωποι που θα μπορούσαν να είναι σε κυβερνητικό σχήμα κι έχουν ξανακυβερνήσει. Θέλουμε ο κορμός της νέας κυβέρνησης να αποτελείται από νέα πρόσωπα». Αναφερόμενος στα σχέδια του Κινήματος είπε: «Μην θεωρείτε δεδομένο ότι εμείς θα συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση. Θέτουμε όρο να αποκλειστούν οι ανεπάγγελτοι των κομμάτων που έρχονται για να κυβερνήσουν» και συμπλήρωσε: «Δεν διεκδικούμε ρόλο στην κυβέρνηση. Διεκδικούμε ρόλο ώστε να κάνουμε κάτι προς όφελος των πολλών». Στη συνέχεια, ερωτώμενος για τους πολιτικούς αντιπάλους του, είπε για τον κ. Τσίπρα: «Ο ελληνικός λαός έδωσε μια μεγάλη ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα και αυτός την πέταξε στα σκουπίδια. Ο κ. Τσίπρας δεν μπόρεσε να κρατήσει ούτε το κόμμα του και μέσα σε επτά μήνες έχασε το 1/3 του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ για τον κ. Μεϊμαράκη ανέφερε «Η ΝΔ δεν τόλμησε να εκλέξει αρχηγό και θέλει να εκλέξει πρωθυπουργό. Με ποιους θα κυβερνήσει ο κ. Μεϊμαράκης; Και στην τελική ποιος κυβερνάει την ίδια τη ΝΔ;». Στη συνέχεια ο Σταύρος Θεοδωράκης, απαντώντας σε ερώτημα για το αν το Ποτάμι θα προτείνει Πρωθυπουργό, είπε: «Δεν θέτουμε σε αμφισβήτηση την πρωτοκαθεδρία του πρώτου κόμματους και μ’ αυτούς θα συζητήσουμε για τη σωτηρία της χώρας. Αν δεν νιώθει ικανός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος και θέλει να βάλει κάποιον άλλον να κάνει τη δουλειά, να το συζητήσουμε».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο επικεφαλής του Ποταμιού, μεταξύ άλλων, μίλησε:

Για την αποκέντρωση

Το Ποτάμι πιστεύει ότι πολλά από τα προβλήματα τα οποία βιώνουμε, οφείλονται στο γεγονός ότι έχουμε ένα υδροκέφαλο κράτος. Πιστεύουμε στην αποκέντρωση. Εμείς προτείνουμε επί παραδείγματι ο ΕΝΦΙΑ να πληρώνεται στους Δήμους ώστε να γίνονται έργα. Μιλάμε λοιπόν για ισχυροποίηση των Δήμων. Το κράτος δεν πιστεύουμε ότι δουλεύει σωστά. Ο κορμός της σκέψης μας είναι: δυνατός Δήμος με ευθύνες και αποκεντρωμένη διοίκηση.

Για το ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβέρνηση

Έχουμε καταγγείλει το προηγούμενο μοντέλο του μοιράσματος της εξουσίας. Εμείς πιστεύουμε ότι την εξουσία δεν πρέπει να τη μοιράζονται οι κομματικοί μηχανισμοί. Η χώρα δεν θα αλλάξει με αυτόν τον τρόπο. Η χώρα χρειάζεται έναν δυνατό τιμονιέρη και μια δυνατή ομάδα. Εμείς λέμε ότι την επομένη των εκλογών μαζεύονται οι πολιτικοί οι αρχηγοί που θεωρούν ότι μπορούν να συνεργαστούν για τη σωτηρία της χώρας, και θέτουν τις προτεραιότητες τους. Σε δεύτερο στάδιο θα πρέπει να δούμε ποιοι θα συγκροτήσουν την κυβέρνηση. Αυτό αν γίνει, θα γίνει στη βάση ενός κοινού προγράμματος και μιας αρχής. Της αρχής που λέει ότι δεν θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση υπουργοί από το παρελθόν, αλλά νέα πρόσωπα. Τα 3/5 του προηγούμενου υπουργικού συμβουλίου, δεν είχαν εργαστεί ποτέ στη ζωή τους. Ήταν πάντοτε στο μισθολόγιο του Δημοσίου. Θα προσπαθήσουμε την επόμενη ημέρα τα υπουργεία να μην πάνε σε άεργους πολιτικούς. Υπάρχουν άνθρωποι που θα μπορούσαν να είναι σε κυβερνητικό σχήμα κι έχουν ξανακυβερνήσει. Θέλουμε όμως ο κορμός της νέας κυβέρνησης να αποτελείται από νέα πρόσωπα. Μην θεωρείται όμως δεδομένο ότι εμείς θα συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση. Θέτουμε όρο για να συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση να αποκλειστούν οι ανεπάγγελτοι των κομμάτων που έρχονται για να κυβερνήσουν. Εμείς λέμε ότι θα ήταν καλό για τη χώρα να κυβερνιέται από ανθρώπους που έχουν δουλέψει στη ζωή τους.  Αν θέλουμε να μιλάμε για μια Ελλάδα αξιοκρατίας, θα πρέπει να βγουν μπροστά άνθρωποι που τα έχουν καταφέρει στην πραγματική ζωή. Είναι πρωτεύον για εμένα τα πόσα ένσημα έχεις κολλήσει, που τα έχεις κολλήσει και πόσο έχεις βασανιστεί στη ζωή σου για να πετύχεις. Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ δεν μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα. Βασίζονται στους κομματικούς στρατούς και παράλληλα πιστεύουν ότι το Δημόσιο πρέπει να είναι στα χέρια των δικών τους παιδιών. Από την άλλη όμως είναι τα κόμματα εξουσίας, οπότε είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε εναλλακτικά σενάρια. Ελπίζουμε ο ελληνικός λαός να τους ψαλιδίσει τα ποσοστά και θα δώσει τη δυνατότητα στο Ποτάμι να γίνει πρωταγωνιστής στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα. Ελπίζουμε ότι και στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ υπάρχουν κάποιοι, έστω λίγοι, άνθρωποι που θα είναι σύμμαχοι στην προσπάθεια να αλλάξουμε τη χώρα. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα συγκυβέρνηση. Μπορεί και πάλι, όπως κάναμε, να βοηθάμε στηρίζοντας τα σωστά και κρίνοντας τα κακώς κείμενα, από τη θέση της αντιπολίτευσης. Δεν διεκδικούμε ρόλο στην κυβέρνηση. Διεκδικούμε ρόλο ώστε να κάνουμε κάτι προς όφελος των πολλών.

Για τον Αλ. Τσίπρα και τον Β. Μεϊμαράκη:

Ο κ. Τσίπρας έχει πολλές μεταπτώσεις στους στόχους του. Τη μια λέει να συγκυβερνήσουμε και την άλλη ζητάει αυτοδυναμία. Τα έχουμε δει τα αυτοδύναμα σχήματα. Η μεγάλη προτεραιότητα των κομμάτων εξουσίας είναι να μοιράσουν τις καρέκλες. Πιστεύω  ότι ο ελληνικός λαός δεν θα το επιτρέψει αυτό. Ο ελληνικός λαός έδωσε μια μεγάλη ευκαιρία στον Αλ. Τσίπρα και αυτός την πέταξε στα σκουπίδια. Ο κ. Τσίπρας δεν μπόρεσε να κρατήσει ούτε το κόμμα του και μέσα σε επτά μήνες έχασε το 1/3 του ΣΥΡΙΖΑ. Το να ζητάει λοιπόν τώρα αυτοδυναμία είναι αστείο. Ας μας δώσει και μια απάντηση ο κ. Τσίπρας: με ποιους θα κυβερνήσει; Γιατί δεν φτάνει να παραδέχεται ότι έκανε λάθη. Ο κ. Μεϊμαράκης από την άλλη είναι καλός σχολιαστής. Δεν αρκεί όμως αυτό για κάποιον που διεκδικεί την πρωθυπουργία. Επιπλέον, η ΝΔ δεν τόλμησε να βγάλει αρχηγό. Δεν τόλμησαν να εκλέξουν αρχηγό και θέλουν να εκλέξουν πρωθυπουργό. Με ποιους θα κυβερνήσει ο κ. Μεϊμαράκης; Και στην τελική ποιος κυβερνάει την ίδια τη ΝΔ; Γιατί δεν απαντάει ο κ. Μεϊμαράκης; Ποιος θα χρησιμοποιήσει την επόμενη μέρα; Ανθρώπους από το δεξιό στρατόπεδο στο εσωτερικό της ή από το φιλελεύθερο;

To νέο που φέρνει το Ποτάμι:

Ο κόσμος έχει πολλούς λόγους να μας ψηφίσει. Έχει όμως και πολλούς λόγους να χαλάσει το σενάριο των παλιών κομμάτων. Τους πληρώσαμε ακριβά. Εμείς είμαστε το καινούριο και το νέο σε σχέση με τις ιδέες που κουβαλάμε. Ο κ. Τσίπρας συνέχισε το παλιό και ενδυνάμωσε το κομματικό κράτος. Εμείς όμως φτιάξαμε ένα ψηφοδέλτιο Επικρατείας που νομίζω ότι τιμάει το πολιτικό σύστημα της χώρας. Αυτή η χώρα θα κυβερνηθεί από τα σπινθηροβόλα μυαλά της κοινωνίας. Υπάρχουν πολιτικοί, υπάρχουν λύσεις για τη χώρα, απλώς δε στεγάζονται στην πλατεία Κουμουνδούρου ή στη Συγγρού και ίσως να μη στεγάζονται ούτε στη Σεβαστουπόλεως. Δε λέω ότι είναι δικοί μας, αλλά εμείς τους ξέρουμε, εμείς συζητάμε μαζί τους. Έχουμε Επιτροπές Διαλόγου, συζητάμε συνέχεια με τους ανθρώπους που μπορούν να λύσουν τα προβλήματα της χώρας. Μια εβδομάδα πριν τις εκλογές είχαμε μια συνάντηση με τον κ. Γιαννίτση, έναν άνθρωπο με τον οποίο συζητάμε για τις λύσεις του ασφαλιστικού. Θεωρούμε ότι τέτοιοι άνθρωποι που κατά καιρούς έχουν προσπαθήσει αλλά δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν τις μεταρρυθμίσεις, είναι χρήσιμοι στο πολιτικό σύστημα. Αυτό είναι το νέο που φέρνει το Ποτάμι.

Για το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή:

Είναι απόλυτη η απόστασή μας από θεωρίες επιστροφής στη δραχμή. Είναι επικίνδυνες αυτές οι θεωρίες. Είναι πολύ επικίνδυνο να θέτεις θέμα αλλαγής νομίσματος. Περιθωριοποιείς και απομακρύνεις την χώρα από τους συμμάχους της. Επιπλέον δίνεις χώρο σ’ εκείνους που έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και θα έρθουν να αγοράσουν την Ελλάδα σε τιμή ευκαιρίας. Ο κόσμος της εργασίας είναι αυτός που θα υποφέρει αν επιστρέψουμε στη δραχμή και εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Ήμασταν οι πρώτοι που επισημάναμε και αποκαλύψαμε ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ετοίμαζαν σενάρια επιστροφής στη δραχμή. Θα πρέπει με κάθε τρόπο ο ελληνικός λαός να μην ενισχύει λογικές περιθωριοποίησης.

Για το Μνημόνιο:

Είναι δραματικό αυτό που έκανε ο Αλ. Τσίπρας. Έδωσε όλες τις λάθος μάχες και μάλωνε με τους Ευρωπαίους για το αν θα μιλάμε για τρόικα ή για θεσμούς και συζητούσε οκτώ μέρες για το αν θα γίνονται οι συναντήσεις με τους υπουργούς σε ξενοδοχεία ή τα υπουργεία. Κι όταν τέλειωσε ο χρόνος, δεν είχε πια τη δυνατότητα να κάνει καμία σοβαρή διαπραγμάτευση. Εμείς το ψηφίσαμε βεβαίως το μνημόνιο, διότι είχαμε μία λύση: ή να πούμε «ναι» στο μνημόνιο του Τσίπρα ή να δεχθούμε να φύγει η Ελλάδα από την Ευρώπη. Από την πρώτη στιγμή καταθέσαμε τις ενστάσεις μας και τα μέτρα που είναι κοινωνικά άδοξα. Πρώτοι επισημάναμε τον άδικο φόρο 23% στα ιδιωτικά σχολεία και μας απαντούσαν «τι σας νοιάζει για τον φόρο που θα βάλουμε στους πλούσιους». Νόμιζαν ότι τα ιδιωτικά σχολεία αφορούν μόνο τους πλούσιους και όταν κατάλαβαν ότι είναι λάθος είπαν «οι ξένοι μας επέβαλαν τον φόρο». Υπάρχουν κι άλλα τέτοια λάθη. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Το «σκίζω το μνημόνιο» δεν υπάρχει.

Για το πώς μπορεί να βοηθήσει το Ποτάμι τους «χαμένους των μνημονίων»:

Τι μπορείς λοιπόν να κάνεις για να βοηθήσεις; Να σχηματίσεις αρχικά μια σοβαρή κυβέρνηση η οποία προτείνει στους Ευρωπαίους συνολικές λύσεις. Εμείς έχουμε τους ανθρώπους για να το κάνουν αλλά θα πρέπει να δουν οι Ευρωπαίοι ότι έχουμε σχέδιο για τη χώρα. Όχι για τους κομματικούς μας φίλους. Εμείς μπορούμε να κάνουμε τις χειρουργικές επεμβάσεις έτσι ώστε οι χαμένοι των μνημονίων να χάσουν λιγότεροι. Οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι άνεργοι και οι μικρομεσαίοι. Πρέπει να αντιμετωπιστεί η κυκλική ανεργία από τα ταμεία της Ε.Ε. Δεν μπορούμε να αδιαφορούμε για τους χαμένους των μνημονίων.

Για τους φόρους:

Έχουμε πει ότι οι μικρές επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να επιβαρύνονται με τον ΦΠΑ. Έχουμε πει ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στις νέες επιχειρήσεις. Έχουμε πει πως θα πρέπει να έχουν φοροελαφρύνσεις εκείνοι που επενδύοντας θα προσλαμβάνουν κόσμο. Αν δεν υπάρξουν μεταρρυθμίσεις σε μερικά χρόνια θα μιλάμε για το τέταρτο μνημόνιο.

Για το αν το Ποτάμι θα προτείνει πρωθυπουργό:

Όλα θα εξαρτηθούν από το εκλογικό αποτέλεσμα. Όμως το πρώτο κόμμα έχει το τεράστιο προνόμιο των 50 εδρών. Για εμάς δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό. Θα μπορούσαν να το έχουν αλλάξει αλλά δεν το έκαναν. Κυβέρνηση στην Ελλάδα χωρίς το πρώτο κόμμα δεν γίνεται. Δεν θέτουμε σε αμφισβήτηση την πρωτοκαθεδρία του πρώτου κόμματους και μ’ αυτούς θα συζητήσουμε για τη σωτηρία της χώρας. Αν δεν νιώθει ικανός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος και θέλει να βάλει κάποιον άλλον να κάνει τη δουλειά, να το συζητήσουμε. Πάντως έτσι όπως είναι το σύστημα, ο αρχηγός του πρώτου κόμματος είναι και ο πρωθυπουργός.

Για τη στάση του Ποταμιού:

Με το 6% αλλάξαμε τους όρους στη Βουλή. Είπαμε ότι θα ψηφίζουμε ή θα καταψηφίζουμε ανάλογα νομοσχέδιο και το αν το θεωρούμε ωφέλιμο για τη χώρα ή όχι. Τόσο καιρό η ελληνική Βουλή είχε μέσα εχθρούς. Εμείς δεν είμαστε εχθροί με κανέναν, είμαστε αντίπαλοι. Αυτό που πρωτίστως μας ενδιέφερε ήταν να κερδίσει η χώρα. Έτσι αναγκάσαμε και τα παλιά κόμματα της αντιπολίτευσης να φερθούν πατριωτικά.

Για τις Σκουριές Χαλκιδικής, το μετρό και την ΕΥΑΘ

Εκτός από τις Σκουριές, υπάρχουν και τα σκουριασμένα μυαλά. Η χώρα έχει νόμους, έχει το ΣτΕ που βάζει κανόνες κι έχει αποτρέψει πολλές καταστροφές. Εμείς λοιπόν λέμε ότι δεν είναι ο υπουργός που αποφασίζει, αλλά το ΣτΕ. Γιατί ο υπουργός μπορεί να παίρνει μια απόφαση, κρίνοντας από το που εκλέγεται. Αυτό που έκανε ο κ. Σκουρλέτης το έκανε για να κάνει τον μάγκα στον Λαφαζάνη. Αυτό το παιχνίδι με τους εργαζομένους, δεν το δεχόμαστε. Φυσικά, αν η εταιρία έχει κάνει παρατυπίες πρέπει να τιμωρηθεί και να πληρώσει γι’ αυτές. Κανένας δεν είναι υπεράνω των νόμων. Αλλά όχι μικροκομματικά παιχνίδια εις βάρος των εργαζομένων. Ως προς το μετρό, κάποιοι πρωθυπουργοί θα πρέπει να ντρέπονται γι’ αυτό. Μη μου ζητάτε να συμμετάσχω στο ανέκδοτο του μετρό. Είμαι υπέρ του να ολοκληρωθεί το μετρό. Η Θεσσαλονίκη δεν είναι δεύτερη πόλη. Δικαιούνται οι Θεσσαλονικείς να έχουν μετρό. Αναφορικά με το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, το Ποτάμι δεν θεωρεί ότι τα δίκτυα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν.

Για το κλείσιμο των τραπεζών:

Τις τράπεζες δεν τις έκλεισε το Ποτάμι, τις έκλεισε ο κ. Τσίπρας. Στην αρχή δεν τους ενδιέφερε. Θεωρούσαν ότι οι κλειστές τράπεζες ήταν πρόβλημα των τραπεζιτών. Η μεγάλη ζημιά όμως έγινε στην ελληνική οικονομία. Είναι τεράστια η ζημιά που έγινε. Έχουν πάει πίσω οι εισαγωγές πρώτων υλών. Αυτό σημαίνει ότι σε μερικούς μήνες οι λιγοστές εταιρίες που εξάγουν, δεν θα μπορούν να το κάνουν. Ας αναλογιστεί ο λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ τις ευθύνες του.

Για τα χρήματα του ΕΣΠΑ και το πακέτο Γιούνκερ:

Ζητάμε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση να κάνει όσες προσπάθειες μπορεί για να σώσει όσα μπορεί από τα χρήματα που έχουν δοθεί για τις ανάγκες του ελληνικού λαού και δεν μπόρεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να απορροφήσει. Τα λεφτά όμως δεν πρέπει να πηγαίνουν στο κράτος γιατί αυτό σημαίνει ότι πηγαίνουν στα δικά τους παιδιά. Δεσμεύτηκε ο πρόεδρος Γιούνκερ αυτά τα λεφτά, τα 35 δις, να πάνε κατ’ ευθείαν στην αγορά.

Για την Παιδεία:

Το Ποτάμι πιστεύει ότι μπορούμε να αντιγράψουμε κάποια πράγματα καθώς βρήκαμε ότι υπάρχουν στον κόσμο μοντέλα που θα μπορούσαν να ισχύουν και στην Ελλάδα. Θέλουμε να δημιουργηθούν λοιπόν χώροι, όπου ένας νεαρός φοιτητής θα έχει τη δυνατότητα χωρίς κανένα κόστος να δοκιμαστεί. Όταν το πρωτοείπαμε μας είπαν «μα πόσοι απ’ αυτούς θα τα καταφέρουν;». Στο εξωτερικό τα καταφέρνει το 1/3 ή το 1/4. Θέλουμε να πούμε στην ελληνική νεολαία να μην πειραματίζεται μόνο στο εξωτερικό. Πρέπει να φύγουν οι κομματικές παρωπίδες και να πάμε σε νέες μορφές νεανικής επιχειρηματικότητας.  Έτσι θα δημιουργηθεί μια νέα γενιά επιχειρηματιών.

Για εξωτερική πολιτική και τον ρόλο μας στα Βαλκάνια:

Η Ελλάδα πρέπει να είναι η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Είμαστε υποχρεωμένοι να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τα Βαλκάνια. Να δημιουργήσουμε οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις. Τα τελευταία χρόνια χάσαμε τους συμμάχους μας στην Ευρώπη και χάσαμε και τη δύναμή μας στα Βαλκάνια. Πρέπει η Ελλάδα να αρχίσει να πρωταγωνιστεί ξανά στα Βαλκάνια και να καταλάβουν οι γείτονές μας ότι ο δρόμος τους προς την Ευρώπη, περνάει από την Ελλάδα. Θέλουμε τίμιες σχέσεις, καθαρές σχέσεις με μια ξεκάθαρα ευρωπαϊκή κατεύθυνση. Δυστυχώς χάνουμε συμμάχους και κερδίζει έδαφος μια λογική απομόνωσης.

Δείτε παρακάτω το βίντεο της συνέντευξης τύπου:

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος

Διαβάστε την πλήρη απομαγνητοφώνηση παρακάτω:

Α. ΔΡΕΤΤΑ: Βρισκόμαστε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, με τον Επικεφαλής του Ποταμιού τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη, για να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στα πλαίσια της ΔΕΘ. Εγώ είμαι η Αθηνά Δρέττα που εκπροσωπώ το Συνδυασμό και μαζί μας είναι και η κυρία Χριστίνα Ταχιάου βουλευτής και ξανά υποψήφια βουλευτής στην Α’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης και δημοσιογράφος.

Ξεκινάμε με έναν εκπρόσωπο από τη Θεσσαλονίκη και από το TV 100.

Ν. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ («ΤV 100»): Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση και μάλιστα προηγηθήκαμε. Πολλές ερωτήσεις αυτές τις ημέρες, αλλά δεν άκουσα καθόλου και από κανέναν καμία κουβέντα για το θέμα της αποκέντρωσης. Θα ήθελα να μάθω εάν το θέμα της αποκέντρωσης του κράτους σας απασχολεί σοβαρά. Εάν έχετε συγκεκριμένη πρόταση για το θέμα αυτό και στο πλαίσιο αυτό εάν θα βάζατε ως προϋπόθεση συμμετοχή σε μια κυβέρνηση συνεργασίας την αύξηση των δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ, διότι αυτή τη στιγμή είναι το χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και επίσης θα ήθελα να ξέρω εάν θα προτιμήσετε την έδρα στη Θεσσαλονίκη ή των Χανίων σε περίπτωση που εκλέξετε βουλευτή και στις δυο περιφέρειες.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα εκλέξουμε βέβαια βουλευτή και στις δυο περιφέρειες, αλλά το τι θα προτιμήσουμε, θα το μάθετε, όπως είθισται, την επόμενη μέρα των εκλογών, γιατί νομίζω ότι αυτό είναι που κάνουν πάντα οι πολιτικοί αρχηγοί. Και δεν προαναγγέλλουν το τι θα επιλέξουν, γιατί θα εξαρτηθεί και από άλλα στοιχεία.

Τώρα στην ουσία του ερωτήματός σας. Το Ποτάμι όπως ξέρετε, πιστεύει στη λιγότερη Αθήνα, πιστεύει δηλαδή στο ότι πολλά από τα προβλήματα τα οποία ζούμε, έχουν την πηγή τους στο Σύνταγμα, στην Ομόνοια, στο γεγονός δηλαδή ότι έχουμε ένα υδροκέφαλο κράτος και έχουμε μια παρέα η οποία κυβερνά όλη την Ελλάδα από την Αθήνα. Πιστεύουμε στην αποκέντρωση και αυτό γίνεται με διάφορους τρόπους.

Όπως ξέρετε, εμείς προτείνουμε επί παραδείγματι, ο ΕΝΦΙΑ να είναι στους δήμους. Ο δήμος μπορεί να καθορίζει και πιθανόν να διορθώνει τις μικρές ανωμαλίες που δημιουργεί αυτός ο φόρος. Θα έπρεπε κατά την άποψή μας ο ΕΝΦΙΑ να πάει στους δήμους και αντί για άλλη επιχορήγηση να παίρνει τα λεφτά για να μπορεί να κάνει έργα στην περιοχή. Υπάρχουν και άλλες αλλαγές οι οποίες προτείνουμε. Το σίγουρο είναι ότι μιλάμε για μια ισχυροποίηση των δήμων, θέλω να είμαι σαφής. Και έναν περιφερειακό ρόλο συντονισμού στις περιφέρειες. Δε θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή το κράτος δουλεύει σωστά με αυτό το σύστημα που έχει επιλεγεί, δηλαδή κεντρική διοίκηση, αποκεντρωμένη διοίκηση, περιφέρειες, δήμοι. Ο κορμός της δικής μας σκέψης είναι δυνατός δήμος, αποκεντρωμένη εξουσία και παράλληλα βέβαια η ευθύνη στους δήμους.

Γιατί οι δήμοι σε πολλές περιπτώσεις έχουν γίνει και παρέες διαφθοράς. Άρα ευθύνη στους δήμους, αρμοδιότητες στους δήμους, έτσι ώστε οι τοπικές κυβερνήσεις να παίρνουν τις σημαντικές αποφάσεις, αλλά να ελέγχονται και από τους πολίτες.

Π. ΣΑΡΟΓΛΟΥ («ΣΚΑΙ»): Καλησπέρα και καλώς ήρθατε στην πόλη μας. Κύριε Θεοδωράκη κατά καιρούς έχετε καταγγείλει το 4-2-1. Στην περίπτωση συμμετοχή σας στη συγκυβέρνηση, τι θα κάνετε; Θα ζητήσετε κάποιο υπουργείο; Κάποια υπουργεία, ή τοποθέτηση δικού σας στελέχους στην κρατική μηχανή;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχουμε καταγγείλει και τα δυο μοντέλα διακυβέρνησης της χώρας. Είχαμε το μοντέλο Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη που ήταν αυτό το αποκρουστικό 4-2-1 που ουσιαστικά δεν ήταν 4-2-1 στα υπουργεία, ήταν 4-2-1 σε κάθε δημόσια θέση. Στα νοσοκομεία, στις Γενικές Γραμματείες κλπ. Και ήταν ένα αναγκαστικό σύστημα για τα παλιά κόμματα, το ΠΑΣΟΚ, τη Ν.Δ. και τη ΔΗΜΑΡ, στη λογική πώς θα μοιράσουμε την εξουσία. Εμείς όπως ξέρετε πιστεύουμε ότι την εξουσία δεν πρέπει να την μοιράζονται οι κομματικοί μηχανισμοί.

Άρα αυτό το μοντέλο 4-2-1 δεν μας αφορά. Και δεν μας αφορά βέβαια και το μοντέλο του κ. Τσίπρα – Καμμένου, που σημαίνει τι; Ότι παίρνω εγώ ένα κομμάτι μικρό από την εξουσία για να μπορώ να κάνω ό,τι θέλω. Μπορείτε να βάλετε και τρεις τελείες στο ό,τι θέλω και αρκεί να έχει ο Πρωθυπουργός το κεφάλι του ήσυχο, να έχει 10 ψήφους για να μπορεί να κάνει και αυτός ό,τι θέλει στα υπόλοιπα υπουργεία.

Η χώρα δεν θα αλλάξει με αυτούς τους τρόπους. Η χώρα χρειάζεται ένα δυνατό τιμονιέρη και μια αποφασισμένη ομάδα, που θα βασίζεται πιθανόν σε μια απόφαση πολιτικών αρχηγών, που θα βασίζεται προφανώς σε ένα σχέδιο. Το δικό μας μοντέλο διακυβέρνησης είναι ότι την επόμενη μέρα των εκλογών μαζεύονται οι πολιτικοί αρχηγοί που θεωρούν ότι μπορούν να συνεργαστούν, όχι στην κυβέρνηση, που μπορούν να συνεργαστούν για τη σωτηρία της χώρας. Είναι δύο στάδια. Εμείς δηλαδή προτείνουμε τη Δευτέρα μετά τις εκλογές, πρέπει να βρεθούν αυτό που έχουμε συνηθίσει να λέμε οι αρχηγοί του ευρωπαϊκού μετώπου και θα πούνε ότι οι προτεραιότητες της χώρας είναι αυτές. Και δεν πρέπει κάποιοι από εμάς να κάνουμε σαμποτάζ.

Και σε δεύτερο στάδιο να δούνε ποιοι από αυτούς μπορούν να συγκροτήσουν την κυβέρνηση. Εάν συγκροτηθεί η κυβέρνηση, θα συγκροτηθεί σε μια βάση ενός κοινού προγράμματος και μιας κοινής αρχής. Μια κυβέρνηση που δεν θα είναι κυρίως υπουργοί από το παρελθόν, μια κυβέρνηση που θα έχει νέα πρόσωπα και μια κυβέρνηση που θα έχει ένα ενιαίο κέντρο.

Πάντως μη θεωρείτε δεδομένη τη συμμετοχή μας στο επόμενο σχήμα. Για δυο λόγους. Ο ένας είναι γιατί εμείς για να συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε κυβέρνηση βάζουμε πολύ συγκεκριμένες προτεραιότητες, πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις και θα έχουμε τη δυνατότητα ίσως να τις συζητήσουμε και στη συνέχεια.

Και το δεύτερο ξέρετε ότι τα παλιά κόμματα εξουσίας δεν αγαπούν το Ποτάμι, γιατί το Ποτάμι χαλάει λίγο την ενιαία ιστορία που έχουν τα κόμματα. Γιατί όλα τα παλιά κόμματα έχουν μια ενιαία ιστορία. Ψηφίστε μας να βάλουμε τους ανθρώπους μας να σώσουν τη χώρα. Εμείς στο δεύτερο σκέλος, όπως ξέρετε, διαφωνούμε.

Εμείς για να συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση, ο πρώτος όρος που βάζουμε είναι να αποκλείσουμε αυτούς τους ανεπάγγελτους των κομμάτων που έρχονται για να κυβερνήσουν.

Β. ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ («ΕΘΝΟΣ»): Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα. Ο κ. Τσίπρας χθες από τα Γιάννενα είπε επί λέξει, «δεν ζητάμε πολλούς, ζητάμε δυο παραπάνω βουλευτές από αυτούς που μας έδωσε ο λαός το Γενάρη. Να μην έχουμε ανάγκη τα δεκανίκια τους, να μην είμαστε όμηροι του συστήματος».

Με αυτή τη φράση έχει σχολιαστεί ότι αδειάζει τον μέχρι πρότινος εταίρο του στην κυβέρνηση, αποκαλώντας τον από τη μια δεκανίκι και από την άλλη προεξοφλώντας ότι δεν θα είναι στην επόμενη Βουλή εάν υποθέσουμε ότι εννοεί εσάς δεκανίκι ή το ΠΑΣΟΚ.

Ήθελα ένα σχόλιο επ’ αυτού και κυρίως επί του στόχου του κ. Τσίπρα να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση με 151 βουλευτές. Εάν θεωρείτε ότι η χώρα μπορεί να κυβερνηθεί με 151 με βάση και τα όσα έχουμε δει τους τελευταίους μήνες;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η αλήθεια είναι ότι έχουμε ακόμα 9 μέρες μέχρι τις εκλογές και φοβάμαι ότι ο κ. Τσίπρας θα εμφανίσει μια άλλη βερσιόν τη Δευτέρα, μια άλλη βερσιόν την Τετάρτη. Δηλαδή έχει πολλές μεταπτώσεις στους στόχους του.

Ξεκίνησε από το ότι σας παρακαλώ βάλτε τον Καμμένο να συγκυβερνήσουμε, μετά είπε ότι θα είναι αυτοδύναμος, μετά είπε ότι και το ΠΑΣΟΚ καλό μου φαίνεται. Μετά είπε ότι ίσως να μπορούμε όλοι μαζί και τώρα γυρνάει πάλι σε μια άποψη αυτοδυναμίας.

Νομίζω ότι η αυτοδυναμία είναι κάτι που απορρίπτει ο ελληνικός λαός. Όλος ο ελληνικός λαός γιατί τα έχουμε δει τα αυτοδύναμα σχήματα και πόσο υπολογίζουν τον ελληνικό λαό. Η μεγάλη προτεραιότητα βέβαια των κομμάτων εξουσίας, είναι να μοιράσουν τις θέσεις, να μοιράσουν την εξουσία, να μοιράσουν τις καρέκλες ανάμεσα στους πολύ πιστούς τους.

Νομίζω ότι αυτό ο ελληνικός λαός δεν θα το επιτρέψει. Δεν θα επιτρέψει σε κανένα κόμμα να είναι αυτοδύναμο. Από εκεί και πέρα για να μείνω μόνο στην περίπτωση του κ. Τσίπρα -προφανώς θα πάμε μετά και στην περίπτωση του κ. Μεϊμαράκη, που είναι επίσης μια περίπτωση με πολλές αδυναμίες.

Ο κ. Τσίπρας πρέπει να αντιληφθεί ότι ο ελληνικός λαός του έδωσε μια μεγάλη ευκαιρία, την οποία πέταξε κυριολεκτικά στα σκουπίδια. Ήταν απροετοίμαστος. Φάνηκε από τη συγκρότηση του Υπουργικού του Συμβουλίου. Φάνηκε από το ότι δεν μπόρεσε να συγκρατήσει το κόμμα του.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ένας ηγέτης, είναι να είναι βέβαιος για το στρατό του. Ο κ. Τσίπρας  μέσα σε 7 μήνες έχασε το 1/3 του κόμματός του. Άρα το να ζητάει αυτή τη στιγμή από τον ελληνικό λαό αυτοδυναμία, 151 βουλευτές, για να τους χάσει σε έξι μήνες γιατί δεν τους έχει εξηγήσει ακριβώς τι πρέπει να κάνουν και στην πορεία θα διαφωνήσουν και θα κάνουν ένα άλλο κόμμα και θα πρέπει η χώρα να πάει ξανά σε εκλογές, νομίζω ότι είναι ένα σενάριο αστειότητας.

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ («MEGA»): Κύριε Θεοδωράκη, λέτε ότι εκπροσωπείτε το νέο και όχι το παλιό. Αν και νέο έχετε ήδη ψηφίσει ένα μνημόνιο με φόρους και μειώσεις συντάξεων. Γιατί λοιπόν να ψηφίσει εσάς ο κόσμος;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο κόσμος έχει πάρα πολλούς λόγους να μας ψηφίσει, αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι έχει και πολλούς λόγους να χαλάσει το σενάριο των παλιών κομμάτων. Έχουμε πληρώσει πάρα πολύ ακριβά και το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. και το ΣΥΡΙΖΑ.

Εμφανίζεται λοιπόν ξαφνικά ένα νέο κόμμα, το οποίο επαγγέλλεται το νέο, όχι το ηλικιακά νέο όμως, και εδώ υπάρχει μια παρεξήγηση με τον κ. Τσίπρα. Εμείς λέμε ότι είμαστε το καινούργιο και το νέο σε σχέση με το μυαλό, σε σχέση με τις ιδέες που κουβαλάμε. Ο κ. Τσίπρας ήρθε στην κυβέρνηση και προχώρησε στο ενδυνάμωμα του κομματικού κράτους βάζοντας παντού κομματικά στελέχη. Αυτό είναι παλιό. Δεν είναι νέο, το έχουμε ζήσει. Είναι πάρα πολύ παλιό. Έρχεται από τα βάθη της πολιτικής μας ιστορίας.

Σημασία έχει να αποδεικνύεις στην πράξη ποιο είναι το καινούργιο. Και να σας πω ποιο είναι το καινούργιο που φέρνει το Ποτάμι; Και το έκανε μόλις τώρα αυτές τις μέρες δηλαδή για να μην πάμε στις πολιτικές θέσεις.

Το Ποτάμι έφτιαξε ένα ψηφοδέλτιο Επικρατείας που νομίζω ότι είναι τιμή για το πολιτικό σύστημα της χώρας. Το ότι αποφασίσαμε να είναι επικεφαλής ο Νικηφόρος Διαμαντούρος και το δέχτηκε, το ότι σε αυτό το ψηφοδέλτιο συμμετέχουν άνθρωποι όπως ο Ματσαγγάνης, όπως ο Μαρκής, άνθρωποι οι οποίοι τιμούν τη χώρα, που έχουν δώσει αγώνες, που έχουν λύσεις, που έχουν προτάσεις, όπως ο Νίκος Αλιβιζάτος, 30 χρόνια στα πολιτικά πράγματα, έχει δεχτεί προτάσεις από όλα τα κόμματα. Είναι ο μεγάλος υπερασπιστής των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Είναι ο άνθρωπος που στη θεωρία του βασίστηκε και η δίωξη που ασκήθηκε στη Χρυσή Αυγή. Αυτός ο άνθρωπος λοιπόν είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Ποταμιού. Αυτό είναι το νέο που φέρνει  το Ποτάμι. Το νέο που φέρνει το Ποτάμι είναι ο Αλιβιζάτος, ο Διαμαντούρος, είναι τα ψηφοδέλτιά του.

Δηλαδή ότι αυτή η χώρα θα κυβερνηθεί από τα σπινθηροβόλα μυαλά που έχει η κοινωνία και όχι από τις αράχνες των κομματικών γραφείων.  Αυτό προσπαθούμε να πούμε στον ελληνικό λαό.  Ο κίνδυνος είναι να επιστρέψουμε πάλι στις μικρές νομενκλατούρες. Στους ανθρώπους που κυβέρνησαν τη χώρα, απέτυχαν, τους έδιωξε ο κόσμος, στους ανθρώπους που δοκίμασαν ερασιτεχνικά μοντέλα διακυβέρνησης, μας χρέωσαν με καινούργια δισεκατομμύρια έπεσαν μόνοι τους και τώρα θέλουν αυτοδυναμίες. Το νέο του Ποταμιού βρίσκεται στις νέες φρέσκες καινοτόμες ιδέες που έχει.

Και να είμαι και ειλικρινής, δεν είναι και πολύ νέες οι ιδέες του Ποταμιού. Είναι νέες για την πολιτική, αλλά για την κοινωνία είναι οι σωστές ιδέες. Δεν είναι οι νέες ιδέες.

ΣΥΡΜΑΤΖΗΣ («ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»): Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα. Θέλω να πάμε λίγο στο σποτάκι της Λαϊκής Ενότητας με τον Κώστα Λαπαβίτσα. Για την ουσία του σποτ. Αυτή η άνεση, πώς σχολιάζετε αυτή την άνεση για επιστροφή στη δραχμή και τι επιπτώσεις πιστεύετε ότι θα έχει στην καθημερινότητα των πολιτών και για το ονόρε, θα ζητήσετε πνευματικά δικαιώματα;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να είμαι ειλικρινής ο Πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας στο debate μου είπε, δεν πιστεύω να παρεξηγήθηκες για το σποτάκι. Του λέω όχι, μια χαρά διαφήμιση είναι, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Ένιωσε την ανάγκη δηλαδή να μου πει ότι δεν είχε κάποιο προσωπικό τόνο.

Να σας πω κάτι. Είναι απόλυτη η απόστασή μας από τέτοιες θεωρίες. Είναι επικίνδυνες. Και βέβαια ο κ. Λαπαβίτσας δεν ξέρει πάρα πολύ καλά την Ελλάδα, γιατί ζούσε μέχρι πρότινος νομίζω στο Λονδίνο. Οι υπόλοιποι θα έπρεπε να ξέρουν ότι είναι πολύ επικίνδυνο γι’ αυτή τη χώρα να θέτεις θέμα αλλαγής νομίσματος. Την περιθωριοποιείς. Την απομακρύνεις από τους φυσικούς της συμμάχους και να σας πω για να τελειώνουμε, δίνεις χώρο στους πολύ – πολύ πλούσιους. Δίνεις χώρο σε αυτούς που έχουν βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό να έρθουν να αγοράσουν την Ελλάδα φτηνά.

Αυτοί που θα υποφέρουν από ένα σενάριο δραχμής είναι κυρίως ο κόσμος της δουλειάς, ο κόσμος της εργασίας. Υπάρχουν διάφορες αναλύσεις, άλλοι λένε ότι θα περάσουμε 20 χρόνια δυσκολίας, άλλοι οι πιο αισιόδοξοι λένε ότι θα είναι μόνο 8 τα χρόνια δυσκολίας. Είναι για μας έτσι κι αλλιώς ένα βήμα στο κενό και δεν θα το επιτρέψουμε.

Και ξέρετε ότι το Ποτάμι από την πρώτη στιγμή επεσήμανε με κάθε τρόπο ότι υπάρχει ο κίνδυνος της δραχμής. Ήμασταν αυτοί που επισημάναμε και αποκαλύψαμε στη Βουλή ότι υπήρχαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έφτιαχναν σενάριο δραχμής.

Υπήρχε αυτή η σκέψη σε μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, η λογική ότι αν όλα αποτύχουν αν ο εκβιασμός μας στην Ευρώπη δε γίνει αποδεκτός, θα γυρίσουμε και θα πάμε σε ένα άλλο νόμισμα και θα μας δώσουν λεφτά η Ρωσία, η Βενεζουέλα, το Ιράν και τα λοιπά.

Είναι επικίνδυνοι άνθρωποι αυτοί, είναι επικίνδυνοι για τη χώρα και θεωρώ ότι θα πρέπει με κάθε τρόπο ο ελληνικός λαός να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις διακυβέρνησης, αλλά να μην ενισχύει λογικές περιθωριοποίησης, λογικές που ουσιαστικά τον απομακρύνουν από τον πολιτισμό που υπάρχει στην Ευρώπη.

Γ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ («ΑΝΤ1»): Καλησπέρα κι από μένα.

Σας ακούσαμε χθες στα Χανιά στην προεκλογική σας ομιλία κ. Θεοδωράκη να λέτε πως "για να πάει μπροστά η χώρα θα πρέπει να γυρίσει πλάτη στο παλιό πολιτικό σύστημα, πως Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ έχουν προσχωρήσει στη μεγάλη ιδέα του Γιάννη Βαρουφάκη" όπως είπατε χαρακτηριστικά "στη δημιουργική ασάφεια".

Σας ακούμε βέβαια συχνά να λέτε πως "η χώρα χρειάζεται μία ισχυρή και βιώσιμη κυβέρνηση, με κάθε δυνατή συμμαχία". Η μία τοποθέτησή σας δεν έρχεται σε κόντρα με την άλλη; Σας ευχαριστώ.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω και θέλω να είμαι ειλικρινής, το ζω αυτό το αδιέξοδο κάποιες στιγμές.

Δηλαδή θεωρώ ότι η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα. Είναι παλιά κόμματα και υπάρχει μία κυρίαρχη αντίθεση, δε θα μπούμε σε λεπτομέρειες τώρα, πιστεύουν στους κομματικούς στρατούς, πιστεύουν ότι το δημόσιο πρέπει να είναι στα χέρια των δικών τους παιδιών.

Και το κάνουν βέβαια από τα πανεπιστήμια αυτό. Η ανάγκη τους να έχουν κομματικές νεολαίες είναι αυτό, να χτίσουν τον κομματικό στρατό που αύριο θα τον πάρουν και θα τον βάλουν και στο δημόσιο. Υπάρχει λοιπόν μια κεφαλαιώδης αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία.

Από την άλλη όμως είναι τα κόμματα εξουσίας και είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε εναλλακτικά σενάρια για την 21η Σεπτεμβρίου. Λέμε λοιπόν κι ελπίζουμε ο ελληνικός λαός να τους ψαλιδίσει, να τους μειώσει το ποσοστό, να τους κόψει τα φτερά, να τους κόψει αν θέλετε τον τσαμπουκά γιατί ήρθαν, χρέωσαν την Ελλάδα και ζητούν λευκή επιταγή. Και αντιστοίχως, να δώσει δυνατότητα στο Ποτάμι να γίνει ο πρωταγωνιστής στο επόμενο πρωί, στο επόμενο σχήμα.

Θα βρούμε ανθρώπους να συνεννοηθούμε; Ελπίζουμε ότι και στη Νέα Δημοκρατία και στο ΣΥΡΙΖΑ, οι λίγοι άνθρωποι που κρατούν τη λογική τους, που έχουν σύνδεση με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, θα είναι σύμμαχοι στο να αλλάξουμε τη χώρα προς μια θετική κατεύθυνση.

Δεν έχουμε όμως άλλη λύση, από τη στιγμή που δεν προβλέπεται εισαγωγή πολιτικών, από τη στιγμή που δεν προβλέπεται το Ποτάμι να είναι πρώτο κόμμα, τουλάχιστον σήμερα. Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεργαστούμε για το καλό της χώρας με τα κόμματα εξουσίας.

Αυτό δε σημαίνει όμως συγκυβέρνηση και θέλω να είμαι για άλλη μια φορά σαφής. Όπως βλέπετε βοηθήσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα στη Βουλή και φτιάξαμε μια πλειοψηφία 220 εδρών για να περάσουμε κάποια πράγματα, 250 εδρών την πρώτη φορά. Αυτό δεν έγινε με ανταλλάγματα, δε θελήσαμε κάτι και δε θέλουμε κάτι και μπορεί αυτό το σενάριο να επαναληφθεί.

Μπορεί να βοηθάμε τα σωστά πράγματα, να πολεμάμε τα λάθη και να μην είμαστε στην κυβέρνηση, να κυβερνάει η Νέα Δημοκρατία με τον ΣΥΡΙΖΑ κι εμείς να είμαστε Αξιωματική Αντιπολίτευση, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Εμείς δε διεκδικούμε θέση στην κυβέρνηση, διεκδικούμε πρωταγωνιστικό ρόλο για να είναι οι εξελίξεις προς όφελος των πολλών.

Α. ΤΣΑΒΕΑ («ΕΡΤ3»): Κύριε Θεοδωράκη καλησπέρα. Να το συνεχίσουμε λίγο αυτό, χθες στα Χανιά είπατε για παράδειγμα ότι βάζετε μία προϋπόθεση να μην υπάρχουν παλιά πολιτικά πρόσωπα στο νέο κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κυρίως παλιά.

Α. ΤΣΑΒΕΑ: Κυρίως παλιά. Εγώ θα ήθελα να μας δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες, ποιους έχετε στο μυαλό σας ως παλιούς πολιτικούς για παράδειγμα; Και με βάση την απάντηση που δώσατε πριν από λίγο, δεν έχει καμία διαφορά για το Ποτάμι ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα των εκλογών; Δεν έχετε πολιτικές συγγένειες με κόμματα; Είναι για σας το ίδιο αν προηγείται ο κ. Μεϊμαράκης και το ίδιο αν προηγηθεί ο κ. Τσίπρας; Και θα τους στηρίξετε ως Πρωθυπουργούς; Το συνδέω με τα παλιά πρόσωπα αυτό. Σας ευχαριστώ.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, η αλήθεια είναι ότι είχαμε σκεφτεί να βάλουμε διάφορα βέτο, τα οποία όμως είναι ατελέσφορα. Δηλαδή σκεφτήκαμε να βάλουμε ένα βέτο ότι η επόμενη κυβέρνηση δεν μπορεί να περιέχει άεργους. Και μετά σκεφτήκαμε ότι τι θα πουν τα άλλα κόμματα που έχουν μόνο άεργους;

Το μισό Υπουργικό Συμβούλιο της προηγούμενης κυβέρνησης, που δεν είναι το μισό, είναι τα τρία πέμπτα γιατί το έχουμε μετρήσει, δεν είχε δουλέψει ποτέ του. Ποτέ του, ούτε μία μέρα, ένα μεροκάματο. Δεν είχε αισθανθεί τι πάει να πει να περιμένεις το μισθό σου πρώτη του μήνα, τι σημαίνει επιτυχία, τι σημαίνει αποτυχία, τι σημαίνει απόλυση, τι σημαίνει επιβράβευση.

Ήταν πάντα στο μισθό του δημοσίου,  κομματικό στέλεχος, μεγάλωσε, τον πήρε το κόμμα από φοιτητή, του έδωσε ένα μισθό, το μισθό του επαγγελματικού στελέχους όπως έλεγε παλιά η Αριστερά και άλλαζε κόμματα και ο μισθός έπεφτε. Άρα αν βάζαμε το βέτο να βάλουμε στην κυβέρνηση μόνο ανθρώπους που έχουν δουλέψει, φοβάμαι ότι είναι μια δύσκολη εξίσωση για τα παλιά κόμματα.

Γιατί και αντίστοιχα στη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν πάρα πολλοί Βουλευτές, όπως ξέρετε, που είναι απλώς Βουλευτές, από τα 25 τους μέχρι και σήμερα. Άρα αυτό το βέτο το βάλαμε λίγο στην άκρη και λέμε θα προσπαθήσουμε κυρίως σε ότι μας αφορά κι αν μπορούμε να είμαστε πρωταγωνιστές των εξελίξεων, τα Υπουργεία να μην πάνε σε άεργους.

Δεύτερον, δεν είπαμε ότι όλοι οι παλιοί πολιτικοί κι όλοι οι παλιοί υπουργοί είναι για πέταμα και θα ήταν ψέματα. Υπάρχουν υπουργοί που προσπάθησαν, υπάρχουν υπουργοί που πήραν και ακόμα και επί ΣΥΡΙΖΑ ξεχωρίσαμε κάποιους Υπουργούς. Ξεχωρίσαμε τον κ. Πανούση, ξεχωρίσαμε τον Υπουργό της καταπολέμησης της διαφθοράς. Κάποιοι υπουργοί κάνανε κάποιες προσπάθειες.

Κρίνουμε το σύνολο και το σύνολο ήταν κακό για τη χώρα, άρα δε λέμε κανείς που έχει κυβερνήσει, δε μας αρέσουν αυτοί οι αφορισμοί, υπάρχουν άνθρωποι που θα μπορούσαν να είναι σε ένα κυβερνητικό σχήμα και είχαν κυβερνητικές ευθύνες στο παρελθόν, θέλουμε όμως ο κορμός να είναι καινούριος, θέλουμε ο κορμός να είναι από ανθρώπους δημιουργικούς, από ανθρώπους που έχουν δουλέψει στη ζωή τους.

Και είναι αυτό που λέμε, γιατί υπάρχει μία φράση την οποία εγώ ξέρετε δεν την έχω πει ποτέ, παρότι τη χρησιμοποιούν οι αντίπαλοί μας. Εμείς δεν πιστεύουμε στους τεχνοκράτες-πολιτικούς, δηλαδή στον Καθηγητή πανεπιστημίου που τον παίρνεις και ξαφνικά τον κάνεις πολιτικό και του λες να λύσει το πρόβλημα της δικαιοσύνης επειδή ήταν καθηγητής νομικής. Όχι, δεν πιστεύουμε σε αυτό το μοντέλο.

Ούτε πιστεύουμε στον άνθρωπο που έχει τέσσερα οικονομικά πτυχία, που το είχε δοκιμάσει και παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ αυτό το μοντέλο, που τον φέρνεις από το εξωτερικό από το Λονδίνο από τη Νέα Υόρκη και νομίζεις ότι θα λύσει το οικονομικό πρόβλημα της χώρας.

Εμείς πιστεύουμε στους επαΐοντες πολιτικούς, δηλαδή άνθρωποι που ξέρουν πολύ καλά τη δουλειά τους, αλλά έχουν πολιτική σκέψη, έχουν πολιτική αντίληψη, έχουν σχέση με την πραγματικότητα, γιατί αυτό σημαίνει πολιτική. Ζω εδώ, βασανίζομαι, ξέρω τα προβλήματα του κόσμου, ξέρω ποιος είναι φτωχός και ποιος είναι πλούσιος.

Θέλουμε λοιπόν ανθρώπους πατριώτες, που έχουν γνώση των προβλημάτων, πατάνε γερά στα πόδια τους, είναι αυτό που λέμε επαΐοντες και με αυτούς θέλουμε να προχωρήσουμε. Κι εμείς έχουμε πολλούς, που θα μπορούσαμε να κάνουμε υπουργικό σχήμα. Προφανώς δε θα κάνουμε μόνοι μας, αλλά έχουμε πολλούς.

Το ψηφοδέλτιο επικρατείας δείχνει αρκετούς απ΄ αυτούς. Τα πρόσωπα που εμφανίζονται στην τηλεόραση τις τελευταίες μέρες και λένε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα κάποιες απαντήσεις για σημαντικά προβλήματα, για τον τουρισμό, για την κτηνοτροφία, για τον πολιτισμό, είναι κάποια από τα πρόσωπα που προτείνουμε.

Κατηγορήθηκα μόλις εμφανίστηκα ότι "επιμένω πολύ στα πρόσωπα". Θα επιμείνω πολύ στα πρόσωπα, θεωρώ ότι οι ρόλοι είναι αδειανοί, εάν δεν είναι κάποια πρόσωπα να τους υπερασπιστούν. Μία Ελλάδα που δεν έχει δυνατούς θεσμούς, μία Ελλάδα που δεν έχει βάσεις γερές, δεν έχει δηλαδή διοίκηση, βασίζεται στα πρόσωπα.

Αν επιλέξεις έναν άνθρωπο που δεν ξέρει ή έναν άνθρωπο που είναι μειωμένης ηθικής, ότι πρόγραμμα και να έχεις, το ταμείο θα το πάρει και θα σηκωθεί να φύγει. Άρα για μας έχουν προτεραιότητα τα πρόσωπα και θα δώσουμε μάχη για τα πρόσωπα της επόμενης κυβέρνησης.

Και σας είπα, όχι συμμετέχοντας απαραίτητα στην κυβέρνηση. Αλλά αν θέλουν το Ποτάμι να στηρίξει μια προσπάθεια, θα βάλει βέτο για μερικά πρόσωπα.

Α. ΤΣΑΒΕΑ: Θα στηρίξετε τον κ. Μεϊμαράκη;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, ο κ. Μεϊμαράκης έχει δώσει καλά δείγματα σχολιαστή, έχει γρήγορες ατάκες, ωραίο ύφος, δε νομίζω όμως ότι είναι επαρκή προσόντα για κάποιον που διεκδικεί την πρωθυπουργία.

Και υπάρχει ένα πρόβλημα με τη Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία δεν τόλμησε να βγάλει πολιτικό αρχηγό, δεν τόλμησε να ψηφίσει ποιος θα είναι αρχηγός. Σχεδόν διορίστηκε ο κ. Μεϊμαράκης, έτσι δεν είναι; Δεν είναι κανένα μυστικό αυτό, έγινε.

Δεν τόλμησα λοιπόν εγώ να εκλέξω Αρχηγό και θέλω να εκλέξω Πρωθυπουργό; Με ποιους θα κυβερνήσει ο κ. Μεϊμαράκης, ποια είναι η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας; Ο κ. Σαμαράς; Μοιρασμένη η ηγεσία ανάμεσα στον Καραμανλή και τον Σαμαρά; Θα ρωτάει ο κ. Μεϊμαράκης το πρωί τον κ. Σαμαρά και τον κ. Καραμανλή από ξεχωριστά τηλέφωνα τι πρέπει να κάνω και θα κάνει; Ποιος κυβερνά τη Νέα Δημοκρατία, για να ξέρουμε ποιος θα κυβερνάει τη χώρα;

Και δεν έχει δώσει καμία απάντηση ο κ. Μεϊμαράκης. Θα χρησιμοποιήσει τους παλιούς Υπουργούς; Θα χρησιμοποιήσει κάποιον από το ακροδεξιό οπλοστάσιο της Νέας Δημοκρατίας ή κάποιους από το φιλελεύθερο οπλοστάσιο της Νέας Δημοκρατίας; Γιατί η Νέα Δημοκρατία έχει από όλους. Έχει και από ακροδεξιούς. Έχει και φιλελεύθερους, έχει και λογικούς ανθρώπους, έχει και παράλογους.

Πρέπει να δώσει μια απάντηση λοιπόν ο κ. Μεϊμαράκης, διεκδικεί την εξουσία, με ποιους θα ασκήσει αυτή την εξουσία; Εμείς έχουμε πει, έχουμε μόνο 6% μιλώ για τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών και λέμε και νιώθουμε την ανάγκη να πούμε ποιοι θα είναι οι υπουργοί μας, ποιοι είναι οι άνθρωποι που βάζουμε μπροστά. Δεν θα πρέπει να δώσει ο κ. Μεϊμαράκης μια απάντηση;

Και αντιστοίχως να δώσει μια απάντηση και ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας που παθαίνει κάποιες εκλάμψεις αυτοκριτικής και λέει «έκανα λάθος στα πρόσωπα, έκανα λάθη στους σταρ, θα δείτε τι θα κάνω». Με ποιους; Ποιοι είναι αυτοί; Που τους κρύβει; Γιατί εμείς αυτό που είδαμε είναι ότι επιβραβεύει τους αποτυχημένους.

Έβαλε τον κ. Μπαλτά πρώτο στην Περιφέρεια Αττικής, έβαλε την κα Χριστοδουλοπούλου που ρεζίλεψε τη χώρα, ξεφτίλισε τη χώρα και δημιούργησε πολλά προβλήματα στην εικόνα της χώρας, χωρίς να προσφέρει τίποτε στους πονεμένους μετανάστες, στους ανθρώπους που ήθελαν την αλληλεγγύη μας. Δεν κατάφεραν ούτε νερό να τους μοιράζουν στα λιμάνια και τη βάζει πολύ ψηλά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ο κ. Παρασκευόπουλος που κατάφερε μόνο να αποφυλακίσει δυο τρεις επώνυμους μπαίνει κι αυτός ψηλά στα ψηφοδέλτια. Με ποιους θα κυβερνήσει δηλαδή ο κ. Τσίπρας; Μπορεί να μας δώσει μια απάντηση;

Γιατί εγώ –και μου το είπε κάποια στιγμή- έκανα κάποια λάθη. Βεβαίως όλοι έχουμε δικαίωμα στο λάθος, αλλά τι σημαίνει; Έκανα κάποια λάθη και αλλάζω πορεία. Ποια είναι η νέα πορεία του κ. Τσίπρα; Ποια είναι τα πέντε καινούργια ονόματα που μας φέρνει να μας πει «αυτοί θα κυβερνήσουν»; Γιατί ο ελληνικός λαός και θα το πω όπως μου το είπε ένας Θεσσαλονικιός πριν από λίγη ώρα, μου λέει «Θα κυβερνήσεις με αυτούς;» δεν ξέρω ποιους εννοούσε, αν εννοούσε τους Νεοδημοκράτες ή τους ΣΥΡΙΖΑίους, του λέω «Τι σκέφτεσαι;» μου λέει «εγώ σε αυτούς δεν θα έδινα το μαγαζάκι μου, δεν θα τους έβαζα ποτέ συνεταίρους. Κανέναν από το πολιτικό παλιό σύστημα που έχει κυβερνήσει δεν θα ήθελα να κυβερνούσε το σπίτι  μου, να κυβερνούσε την επιχείρησή μου». Και αυτή τη σκέψη την έχει κάνει πολύς κόσμος.

Ποιους από αυτούς που κυβέρνησαν τους εμπιστεύεται ο Έλληνας πολίτης για μια σημαντική απόφαση της προσωπικής του ζωής; Νομίζω ότι δεν εμπιστεύεται κανέναν.

Σ. ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΟΥ («Alpha»): Κύριε Πρόεδρε λέτε στις ομιλίες σας, στις δηλώσεις σας, στις συνεντεύξεις σας με κάθε τρόπο ότι θέλετε να προσπαθήσετε να αλλάξετε το Μνημόνιο. Θα ήθελα να μου πείτε σε ποιους τομείς να δούμε τα επίμαχα σημεία και επίσης τι σας κάνει να αισιοδοξείτε. Έχετε κάποιο άσσο στο μανίκι σας; Πιστεύετε ότι θα βρείτε ευήκοα ώτα; Ευχαριστώ.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πάμε στη δυσκολότερη πράξη και έχετε δίκιο. Είναι μια δραματική κατάσταση αυτή που πέτυχε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε πολλές μάχες, αλλά έδωσε όλες τις λάθος μάχες. Μάλωνε δυο μήνες με τους Ευρωπαίους εάν θα τους λέμε τρόικα, ή αν θα τους λέμε θεσμούς. Μάλωνε στην Αθήνα οκτώ μέρες -το ξέρουμε το έχουμε μετρήσει- σε ποιο ξενοδοχείο θα ερχόταν οι θεσμοί. Γιατί υπήρχαν αστυνομικά σενάρια, στο Καπανδρίτι, στην παραλία, στο HILTON, στη Μεγάλη Βρετανία; Που δεν θα τους δουν οι δημοσιογράφοι, που έχει μεγάλο υπόγειο; Μάλωναν οκτώ μέρες, διαφωνούσε το κυβερνητικό σχήμα, συνεδρίαζε η κυβερνητική Επιτροπή να αποφασίσουν που θα έρθουν αυτοί οι άνθρωποι.

Και βέβαια όταν τελείωσε ο χρόνος, είναι σαν τα τηλεπαιχνίδια τελειώνει ο χρόνος και πρέπει να πάρεις την απόφαση. Και εκείνη τη στιγμή δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει καμία σοβαρή διαπραγμάτευση, γιατί είχε τελειώσει ο χρόνος. Και πήρε και υπέγραψε, όπως ο ίδιος ομολόγησε –ο ίδιος, δεν το λέμε εμείς- αναγκάστηκε να υπογράψει κάτι, που δεν ήθελε.

Τι σημαίνει αυτό; Αυτή είναι η απόλυτη αρνητική παραδοχή: διαπραγματευόμουν για τα λάθος πράγματα και την κρίσιμη στιγμή έπρεπε να δεχτώ ένα κείμενο που δεν ήθελα.

Θα μου πεις και σωστά «Και εσύ γιατί το ψήφισες»; Γιατί εκείνη την ημέρα, εκείνη την πολύ δύσκολη μέρα και εγώ όπως όλοι οι 17 ταπεινοί βουλευτές του Ποταμιού, είχαν μία λύση. Ή να πουν Ναι στο Μνημόνιο του Τσίπρα, ή να πάνε από την πλευρά που έλεγε να φύγει η Ελλάδα από την Ευρώπη. Δεν υπήρχε εναλλακτική λύση. Αυτά όπως ξέρετε τα Μνημόνια, γιατί υπάρχει κι ένα λάθος με τον κόσμο, δεν τροποποιούνται. Φέρνει μια τέτοια συμφωνία ο Πρωθυπουργός. Ή την ψηφίζεις ή δεν την ψηφίζεις.

Από την πρώτη στιγμή τους κάναμε παρατηρήσεις, τους είπαμε παραδείγματα όπως ξέρετε γιατί το έχουν γράψει οι δημοσιογράφοι. Ήμασταν οι πρώτοι που επισημάναμε τον άδικο φόρο στα ιδιωτικά σχολεία 23% και τους το είπαμε. Τους λέω «έχετε συνομολογήσει για 23% φόρο στα ιδιωτικά σχολεία;» και μας λένε «Καλά, εσείς τι σας νοιάζει για το φόρο που θα βάλουμε στους πλούσιους;». Ήταν στο μυαλό τους ότι τα ιδιωτικά σχολεία ήταν –για να το πω ξεκάθαρα- τα δυο τρία καλά σχολεία των Αθηνών. Άρα σου λέει να βάλουμε ένα φόρο.

Δεν ήξεραν ότι αυτοί στην Αθήνα εξαιρούνται από το νόμο, γιατί έχουν ένα ειδικό καθεστώς και έβαλαν ένα φόρο που αφορά το φροντιστήριο στο Λαγκαδά, τη Σχολή χορού στην Ξάνθη, τα αγγλικά που μαθαίνει το παιδί στην Ορεστιάδα. Αυτά αφορά.  Και όταν κατάλαβαν ότι είναι λάθος, λένε «οι ξένοι τον έβαλαν τον φόρο» και βέβαια βγήκαν οι ξένοι και είπαν ότι «Μα η Ελληνική Κυβέρνηση μας το ζήτησε να το κάνουμε».

Υπάρχουν κι άλλα τέτοια λάθη. Υπάρχει στα γηροκομεία το 23%, υπάρχει μια γενίκευση στους αγρότες που δεν μας αρέσει και θα μπορούσε να ήταν πολύ πιο συγκεκριμένα τα πράγματα και επιμερισμένα. Τι κάνεις; Θέλω να είμαι ειλικρινής: δεν υπάρχει το «Σκίζω το Μνημόνιο», το είπε και ο Σαμαράς και δεν το έκανε, το είπε και ο Τσίπρας και δεν το έκανε.

Δεν μπορείς να σκίσεις κανένα Μνημόνιο. Τι κάνεις λοιπόν; Παρουσιάζεις μια κυβέρνηση σοβαρή, η οποία μελετά και προτείνει στους Ευρωπαίους συνολικές λύσεις. Εμείς έχουμε φτιάξει αυτή την ομάδα, είναι ο κ. Τσακλόγλου επικεφαλής που έχει υπάρξει διαπραγματευτής και θα ζητήσουμε συγκεκριμένες τροποποιήσεις και πιστεύουμε ότι μπορούμε να τις πετύχουμε.

Αλλά αυτό ξέρετε θέλει να δουν οι Ευρωπαίοι, οι σύμμαχοί μας, ότι έχεις σχέδιο. Δεν πας να απαλλάξεις κάποιους ψηφοφόρους σου, δεν πας να κάνεις ένα ρουσφέτι σε κάποια συμφέροντα ή σε κάποια συντεχνία, αλλά ότι έχεις σχέδιο για τη χώρα. Τους λες «το είδα, μπορώ να διορθώσω αυτά και αντιστοίχως να προσθέσω κάποια άλλα πράγματα, που εσείς δεν είχατε προσέξει».

Εμείς μπορούμε να πούμε στον ελληνικό λαό ότι μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά, μπορούμε να κάνουμε τις χειρουργικές επεμβάσεις έτσι ώστε οι χαμένοι των Μνημονίων να είναι λιγότεροι χαμένοι. Και βεβαίως μπορούμε να κάνουμε παράλληλες πολιτικές για τους χαμένους των Μνημονίων.

Οι χαμένοι των Μνημονίων είναι δυο μεγάλες κατηγορίες. Είναι οι άνεργοι. Συμφωνούμε; Και είναι και οι μικρομεσαίοι που ξαφνικά είδαν τις δουλειές τους να καταστρέφονται. Εμείς έχουμε πει ότι για τους άνεργους, πέρα από το γενικό που είναι μεγάλη κουβέντα και μπορούμε να την κάνουμε, να δημιουργηθούν δουλειές να έχουμε εξαγωγική δραστηριότητα να έχουμε επενδύσεις, έχουμε πει και κάτι πολύ συγκεκριμένο: η κυκλική ανεργία δηλαδή η ανεργία που βασίζεται στη λιτότητα, στην πτώση της οικονομίας και όχι η διαρθρωτική που είναι υποχρέωσή μας να την αντιμετωπίσουμε, η κυκλική ανεργία μπορεί να αντιμετωπιστεί από την Ευρώπη και πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Συμφωνούμε με αυτό με τους Σοσιαλιστές με τους Φιλελεύθερους, κάνουμε διάλογο στην Ευρώπη να βρούμε μια λύση. Είναι συμπαραστάτης μας και ο Ολάντ, κάτι τέτοιο σκέφτονται και στη Γαλλία. Η κυκλική ανεργία πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τα Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν μπορούμε να αδιαφορούμε για τους χαμένους των Μνημονίων του κ. Τσίπρα, του κ. Σαμαρά. Είναι η πρώτη μας φροντίδα.

Και βέβαια η επόμενη μεγάλη φροντίδα είναι οι μικρομεσαίοι που έπεσαν. Η Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς μεσαία τάξη. Δεν θα γίνουμε όλοι άνεργοι και δεν θα γίνουμε όλοι εργάτες στις βιομηχανίες. Πρέπει να υπάρχει μεσαία τάξη.

Υπάρχει για μας μια σειρά από μέτρα που πρέπει να πάρουμε για τη μικρομεσαία τάξη. Έχουμε πει για τις μικρές επιχειρήσεις έχουμε πει 30.000 το όριο να μην επιβαρύνονται με το ΦΠΑ. Είναι κάτι που γίνεται; Βέβαια, υπάρχουν χώρες που έχουν μεγαλύτερο όριο. Στην Αγγλία είναι 90.000, άλλωστε η συνεισφορά τους είναι ελάχιστη, είναι 4% στο συνολικό ποσό.

Είναι 95% αυτές οι επιχειρήσεις. Δαπανάς δηλαδή μια τεράστια προσπάθεια γραφειοκρατίας, ελέγχου να καταθέτουν χαρτιά, να τους ελέγχεις για να μην κερδίζεις τίποτε. Έχουμε πει ότι αυτό μπορούμε να το κάνουμε.

Έχουμε πει ότι πρέπει να δώσουμε κίνητρα συγκεκριμένα στις καινοτόμες νεανικές επιχειρήσεις. Όχι μόνο κίνητρα αφορολόγητου για πέντε χρόνια, αλλά κίνητρα χρηματοδότησης. Δηλαδή κάποιος να χρηματοδοτεί και να έχει ελάφρυνση γιατί χωρίς καινοτομία, χωρίς ενίσχυση της νεανικής καινοτομίας όλοι οι καλοί θα φύγουν, όλοι οι αριστούχοι θα φύγουν. Και εμείς θέλουμε να τους κρατήσουμε εδώ.

Έχουμε πει ότι οι φόροι θα πρέπει να συνδυάζονται με τα πόσα πρόσωπα απασχολείς. Αν αυξάνεις την απασχόληση και δεν βάζεις τα λεφτά στο στρώμα, αλλά τα ρίχνεις στην αγορά προσλαμβάνοντας κόσμο, θα πρέπει να έχεις λιγότερους φόρους. Αλλά προσέξτε, θέλω να είμαι ειλικρινής, αυτά δεν γίνονται σαν τραπουλόχαρτα να βγάζεις κάποια στιγμή όπως είπε κάποιος ένα άσσο από το μανίκι. Δεν γίνεται έτσι.

Χρειάζεται ένα ολόκληρο σχέδιο. Εμείς το έχουμε, δεν είναι τέλειο, το προετοιμάζουμε, το συζητάμε και ελπίζουμε ότι την κρίσιμη στιγμή θα υπάρχει κάποιος και από τα πρώτα Κόμματα, που θα ακούσει αυτή τη συνολική πρόταση του Ποταμιού.

Γιατί εμείς για ένα έχουμε πειστεί. Ότι αν η Ελλάδα δεν αλλάξει, αν δεν υπάρξουν μεταρρυθμίσεις, αν δεν βοηθηθούν οι άνεργοι και οι μικρομεσαίοι να ξαναπάρει μπροστά η ελληνική οικονομία η ελληνική κοινωνία, σε μερικά χρόνια εδώ στη Δ.Ε.Θ. θα μιλάμε για το 4ο Μνημόνιο.

Γ. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ («ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»): Τις τελευταίες μέρες εξαπολύετε μια σφοδρή επίθεση και προσωπική θα μπορούσα να πω και στον κ. Τσίπρα και στον κ. Μεϊμαράκη. Το κάνατε και σήμερα από εδώ χαρακτηρίζοντας και τους δύο ως εκπρόσωπους του παλαιού πολιτικού κατεστημένου.

Κάνατε όμως ταυτόχρονα μνεία στην ανάγκη να βρεθεί ένας καλός τιμονιέρης. Με βάση αυτό θα ήθελα να σας ρωτήσω αν θα αποδεχτείτε ως Πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου Κόμματος ή σκοπεύετε να προτείνετε τρίτο πρόσωπο και αν ναι, ποια πρόσωπα είναι αυτά που μπορούν να αναλάβουν ένα τέτοιο ρόλο;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όλα θα εξαρτηθούν από το εκλογικό αποτέλεσμα, από τη δύναμη που έχει το πρώτο κόμμα, από τη διαφορά που έχει με το δεύτερο κόμμα, από το πόσο δυνατό είναι το Ποτάμι.

Όμως υπάρχει μια κατ΄ αρχήν παραδοχή, το πρώτο κόμμα στην Ελλάδα έχει ένα τεράστιο προνόμιο, έχει τις 50 έδρες. Για μας δεν έπρεπε να έχει αυτό το προνόμιο και θα μπορούσε ο κ. Σαμαράς να το είχε αλλάξει και θα μπορούσε ο κ. Τσίπρας να το είχε αλλάξει, υπήρχε η πλειοψηφία να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών.

Αλλά ξέρετε, τα κυβερνητικά κόμματα πάντα βλέπουν στον καθρέφτη, κοιτιούνται και λένε "εσύ μάγκα μου θα είσαι πάντα Πρωθυπουργός, άρα μην αλλάξεις το μπόνους, κράτα το για τον εαυτό σου". Το ίδιο έκανε ο κ. Σαμαράς, το ίδιο έκανε και ο κ. Τσίπρας, με τον ίδιο χυδαίο τρόπο.

Γιατί τον λέω «χυδαίο»; Γιατί η Αριστερά έλεγε πάντα ότι "δε θέλω το μπόνους των 50 εδρών", το έλεγε; Το έλεγε. Όταν λοιπόν εμείς το θέσαμε στη Βουλή στους διαδρόμους και τους είπαμε παιδιά πάμε, υπάρχει η πλειοψηφία να καταργήσουμε το μπόνους των 50 εδρών, μας λέγανε "τρελοί είσαστε, αφού εμείς είμαστε στα πράγματα τώρα, εμείς θα είμαστε πρώτο κόμμα, εμείς θα πάρουμε τις 50 έδρες".

Εμείς λοιπόν πρέπει να δουλέψουμε αυτή τη στιγμή με αυτή την παραδοχή, το πρώτο κόμμα έχει ένα μεγάλο προνόμιο τις 50 έδρες και Κυβέρνηση στην Ελλάδα χωρίς το πρώτο κόμμα δεν γίνεται, άρα; Τη Δευτέρα το πρώτο κόμμα είναι αυτό που προσέρχεται με τα περισσότερα χαρτιά στα χέρια του.

Εμείς δε θέτουμε σε αμφισβήτηση την πρωτοκαθεδρία λοιπόν του πρώτου κόμματος, θα το δούμε και με αυτούς θα συζητήσουμε για τη σωτηρία της χώρας. Αν αυτοί τώρα δε νοιώθουν ικανοί, εννοώ οι Αρχηγοί του πρώτου κόμματος, να ασκήσουν την εξουσία και θέλουν να κάνει κάποιος άλλος τη βρώμικη δουλειά, να το συζητήσουμε.

Πάντως, όπως είναι το πολιτικό σύστημα στη χώρα, ο Πρωθυπουργός βγαίνει από τις εκλογές και είναι ο Αρχηγός του πρώτου κόμματος.

Φ. ΔΕΡΓΙΑΔΕΣ («ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»): Επειδή έχουμε μπερδευτεί κ. Πρόεδρε λίγο..

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Με αυτά που λέω εγώ;

Φ. ΔΕΡΓΙΑΔΕΣ: Όχι, όχι και με σας έχουμε μπερδευτεί λίγο βέβαια, αλλά και με τη λίστα έχουμε μπερδευτεί.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Παρακαλώ πείτε μου, πείτε μου και θα σας πω εγώ. Εκτός από τη λίστα όλα τα άλλα μπορώ να τα ξεδιαλύνω.

Φ. ΔΕΡΓΙΑΔΕΣ: Σήμερα είπατε "δεν αγαπούν το Ποτάμι", επίσης είπατε "να μη θεωρείται δεδομένο ότι θα πάρουμε μέρος στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα".

Χθες όμως στην Κρήτη αν θυμάμαι καλά σε μία συνέντευξη είπατε "θα κάνω συνεργασία ακόμα και με το διάβολο προκειμένου να υπάρχει Κυβέρνηση στη χώρα". Θέλω να ρωτήσω όταν λέτε "διάολο" εννοείτε τον κ. Τσίπρα, τον κ. Μεϊμαράκη ή κάποιον άλλον;

Και μια αν θέλετε έτσι δεύτερη ερώτηση, είπατε "δεν προβλέπετε εισαγωγή Πολιτικών". Αν κάνετε εισαγωγή Πολιτικών από ποια χώρα θα κάνετε εισαγωγή; Ευχαριστώ.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μάλλον δε θα έκανα από τη Βενεζουέλα, αν είναι αυτό το υπονοούμενο, δε θα έκανα από τη Γερμανία, που δε μας πάει πολύ σαν ιδιοσυγκρασία, δε θα έκανα από το Ιράν που αγάπησε ξαφνικά ο ΣΥΡΙΖΑ και θα προτιμούσα να μην κάνω εισαγωγή Πολιτικών αλλά να αφήσω τα περιθώρια στην ελληνική κοινωνία να βγάλει μπροστά.

Γι΄ αυτό άλλωστε έγινε το Ποτάμι, για να σοβαρευτούμε, το Ποτάμι έγινε γιατί η ελληνική κοινωνία έχει πολύ μεγάλη δύναμη, έχει πολλούς δημιουργικούς ανθρώπους, πολλά νέα μυαλά, πολλούς καινοτόμους ανθρώπους που θα έπρεπε να είχαν κληθεί να δώσουν λύσεις στα προβλήματα της χώρας.

Υπάρχουν Πολιτικοί, υπάρχουν λύσεις για τη χώρα, απλώς δε στεγάζονται στην πλατεία Κουμουνδούρου ή στη Συγγρού και ίσως να μη στεγάζονται ούτε στη Σεβαστουπόλεως, δε λέω ότι είναι δικοί μας, αλλά εμείς τους ξέρουμε, εμείς συζητάμε, έχουμε Επιτροπές Διαλόγου, συζητάμε συνέχεια με τους ανθρώπους που μπορούν να λύσουν τα προβλήματα της χώρας.

Μια εβδομάδα πριν τις εκλογές είχαμε μια συνεχή συνάντηση με τον κ. Γιαννίτση, έναν άνθρωπο ας πούμε που συζητάμε μαζί του τις λύσεις του ασφαλιστικού. Θεωρούμε ότι τέτοιοι άνθρωποι που κατά καιρούς έχουν προσπαθήσει αλλά δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις μεταρρυθμίσεις, είναι χρήσιμοι στο πολιτικό σύστημα.

Αυτό σε ότι αφορά τα πρόσωπα και την εισαγωγή Πολιτικών, τι άλλο με ρωτήσατε; Για το διάβολο, ποιος είναι ο διάβολος; Πρώτον δεν το είπα στα Χανιά αυτό. Ξέρεις, στα Χανιά εμφανίζομαι ως Πρωθυπουργός, γιατί είμαι Αρχηγός κόμματος Χανιώτης άρα πρέπει να λέω ότι εμείς θα κυβερνήσουμε, έτσι;

Αλλά να πάω στην ουσία τώρα, πέρα από αστεϊσμούς να πάω στην ουσία. Με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Μεϊμαράκη είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία κάποιες μέρες στη Βουλή. Εννοώ τι; Ότι όταν ξαφνικά ο κ. Τσίπρας αποφάσισε ότι είναι με την Ευρώπη και ο κ. Μεϊμαράκης και εγώ τον στηρίξαμε για να σώσουμε τη χώρα.

Υπάρχει ένα καλό επίπεδο επικοινωνίας και αν θέλετε είναι προς το καλό του πολιτικού συστήματος, ότι μπορεί να μιλάει και να αστειεύεται ο κ.Μεϊμαράκης με τον κ. Τσίπρα στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, ότι μπορούσαμε στο debate να ανταλλάξουμε και πέντε προσωπικές κουβέντες. Είναι καλό να υπάρχει αυτό που λέμε «χημεία» μεταξύ των Πολιτικών Αρχηγών, αλλά αυτό δεν αρκεί για να γίνει μια Κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν προσωπικές εκτιμήσεις, όταν πρέπει να κάνεις μια Κυβέρνηση. Όταν πρέπει να κάνεις μια Κυβέρνηση, όταν πρέπει να κάνεις ένα πρόγραμμα σωτηρίας της χώρας, υπάρχουν οι προτάσεις. Οι προτάσεις για τα πρόσωπα και οι προτεραιότητες. Εκεί λοιπόν θεωρούμε ότι θα δυσκολευτούμε πάρα πολύ και με τον κ. Μεϊμαράκη και με τον κ. Τσίπρα.

Να σας λύσω όμως μία απορία που μπορεί να έχει δημιουργηθεί. Το Ποτάμι λέει: Θέλω να είμαι δυνατό την επόμενη μέρα και θα προωθήσω λύσεις προς όφελος των πολλών. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα συμμετοχή στην Κυβέρνηση θέλω να καταλάβετε.

Τι λέμε δηλαδή; Ότι εμείς αν έχουμε 10% μπορούμε να στηρίξουμε μία Κυβέρνηση, δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα είμαστε μέλος αυτής της Κυβέρνησης. Θα βάλουμε τις προϋποθέσεις, θα πούμε τι πρέπει να γίνει και θα πούμε ότι το Ποτάμι είναι εδώ να στηρίξει τις αλλαγές.

Είναι άλλο επίπεδο συζήτησης η συμμετοχή στην Κυβέρνηση, δεν εξαντλείται η προσφορά ενός κόμματος με τις καρέκλες του Υπουργικού Συμβουλίου, αυτό είναι που λέει το Ποτάμι. Εμείς θέλουμε να είμαστε ισχυροί, τρίτοι, δυνατοί, με ψαλιδισμένους τους δύο μεγάλους για να βάλουμε καινούριουςόρους στο πολιτικό παιχνίδι. Για να κάνουμε αυτό που κάναμε με το φτωχό 6% και είδατε τι κάναμε, αλλάξαμε τους όρους του παιχνιδιού στη Βουλή.

Θα μου πεις ήταν μια αυτονόητη συμπεριφορά. Βέβαια ήταν μια αυτονόητη συμπεριφορά, η οποία όμως δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν. Μπήκαμε στη Βουλή και είπαμε από την πρώτη μέρα θα ψηφίζουμε κάτι που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα καταψηφίζουμε κάτι που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ανάλογα με το τι φέρνει. Είναι απλό, ηχεί λογικό στους Έλληνες, αλλά δε γινόταν ποτέ στην Ελληνική Βουλή, γιατί η Ελληνική Βουλή είχε στρατόπεδα, την Κυβέρνηση και την Αντιπολίτευση, είχε εχθρούς.

Εμείς είπαμε, δεν είμαστε εχθροί με κανέναν, είμαστε αντίπαλοι στη Βουλή και είχαμε αυτή τη συμπεριφορά που παρέσυρε και το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα, γιατί αν το Ποτάμι ως νέο κόμμα είχε φύγει κι είχε μπει στα χαρακώματα στην προηγούμενη Βουλή, να ξέρετε ότι θα μας είχαν ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία φοβούμενοι ότι εμείς θα πάρουμε όλο το χαρτί.

Εμείς όμως είπαμε όχι, δε μας ενδιαφέρει το 6 να γίνει 10. Μας ενδιαφέρει, αλλά σε δεύτερη φάση, μας ενδιαφέρει πρώτα να κερδίσει η χώρα. Και είπαμε στη Βουλή το πατριωτικά σωστό: Είμαστε εδώ να στηρίζουμε τη χώρα, να ψηφίζουμε αυτά που θεωρούμε σωστά, να καταψηφίζουμε αυτά που θεωρούμε λάθος. Και αναγκάσαμε και τα παλιά κόμματα της Αντιπολίτευσης να πράξουν περίπου και με μια υστέρηση χρονική το ίδιο πράγμα.

Β. ΣΤΟΛΑΚΗΣ («ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΡΦΙΤΣΑ»): Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα.

Δε θέλω να σας ρωτήσω κάτι ως Επικεφαλής του Ποταμιού και Πρόεδρο κόμματος, αλλά ως υποψήφιο Βουλευτή στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Να μιλήσουμε λίγο για ζητήματα που απασχολούν την πόλη και θέλω να σας ρωτήσω ποια είναι η θέση σας για το μετρό της Θεσσαλονίκης, αν έχετε κάποια πρόταση για το μετρό της Θεσσαλονίκης.

Όπως επίσης και για ένα μεγάλο ζήτημα που απασχόλησε εδώ την πόλη, αν δεν κάνω λάθος το Μάιο του 2014, παράλληλα με τις αυτοδιοικητικέςεκλογές. Οι Θεσσαλονικείς σε συνεργασία με τους Δήμους πραγματοποίησαν ένα δικό τους δημοψήφισμα πολύ πριν το δημοψήφισμα του κ. Τσίπραπου είπαν όχι συντριπτικά στην πώληση της ΕΥΑΘ.

Θέλω λίγο να μας ξεκαθαρίσετε ποια είναι η θέση η δική σας εάν ανοίξει ένα τέτοιο ζήτημα, όπως επίσης και για την επένδυση στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Ευχαριστώ.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μάλιστα, να σας πω.

Πρώτον ο λόγος που κατεβαίνω στη Θεσσαλονίκη, θέλω να σας πω ποιος είναι. Θα ακουστεί λίγο παράξενο στους Αθηναίους, νοιώθω πολύ καλά στη Θεσσαλονίκη και νοιώθω πολύ καλά όταν προχωρώ στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και ειδικά στα νεανικά στέκια.

Ήμασταν το πρωί σε αυτό το μαραθώνιο να τρέξουμε από δω κι από κει, ήταν και κάποιοι συνάδελφοι Δημοσιογράφοι από δω και θα το είδανε και υπήρχαν πάρα πολλοί νέοι που με σταμάταγαν έτσι μαγκιόρικα στο δρόμο 20χρονοι και μου λέγανε "φιλαράκι, είμαστε μαζί σου".

Εγώ γι΄ αυτούς κατεβαίνω στη Θεσσαλονίκη, θέλω να είμαι ειλικρινής. Δεν κατεβαίνω ούτε για το φίλο μου το Μπουτάρη που μου το είχε πει παλαιότερα, κατεβαίνω κυρίως για τα νέα παιδιά της Θεσσαλονίκης που έχω δει ότι για κάποιους λόγους θεωρούν ότι το Ποτάμι είναι μια καθαρή λύση για τη χώρα.

Κι είχα σήμερα τη δυνατότητα να πάω και σε ένα από τα καλύτερα σχολεία της πόλης και να συναντήσω μαθητές λυκείου δηλαδή, στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και ένοιωσα αυτή τη φιλία, ένοιωσα αυτή την αγάπη, ότι μπορούμε να κάνουμε μερικά πράγματα για να αλλάξει αυτή η χώρα. Γι΄ αυτούς λοιπόν κατεβαίνω και γι΄ αυτούς είμαι στη Θεσσαλονίκη.

Τώρα για τα συγκεκριμένα πράγματα που με ρωτάς, εκτός από τις Σκουριές ξέρεις υπάρχουν και τα σκουριασμένα μυαλά. Εμείς ήμασταν ξεκάθαροι, λέμε η χώρα έχει νόμους, η χώρα έχει Συμβούλιο Επικρατείας που είναι κι ένα πολύ αυστηρό όπως ξέρετε πράσινο όπως λέγεται Συμβούλιο Επικρατείας, που βάζει κανόνες και έχει αποτρέψει πολλές καταστροφές στη χώρα.

Άρα εμείς λέμε ότι δεν είναι ο Υπουργός που θα αποφασίσει, είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας που θα αποφασίσει, γιατί ο υπουργός, ανάλογα με το πού ψαρεύει ψήφους μπορεί να παίρνει τη μία ή την άλλη απόφαση. Έχουμε δει υπουργούς που θέλανε να διώξουν τους Κινέζους από το λιμάνι. Το θυμάστε;

Έχουμε δει ότι κατά την προτίμηση των φυλών, ο καθένας θέλει να κάνει μια συμπεριφορά. Και τώρα βγήκε ο κ. Σκουρλέτης για ένα λόγο. Να σας πω ποιος ήταν ο λόγος που ο κ. Σκουρλέτης έκλεισε ή τέλος πάντων έσπρωξε στην ανεργία χιλιάδες εργαζομένους. Ένας ήταν ο λόγος. Για να κάνει το μάγκα στο Λαφαζάνη. Για να πει δηλαδή του Λαφαζάνη, εσύ δεν μπόρεσες, εγώ που είμαι πιο αριστερός το κάνω. Για να μπει στο μάτι του Λαφαζάνη.

Αυτό το παιχνίδι εις βάρος των εργαζομένων, εμάς δεν μας ενδιαφέρει. Εμείς είπαμε ότι είμαστε με τους εργαζόμενους. Είμαστε με το χώρο της εργασίας. Είμαστε με τις οικογένειες των μεταλλωρύχων. Και βεβαίως απαιτούμε την εφαρμογή των νόμων και βεβαίως η εταιρεία εάν έχει κάνει παρατυπίες και πρέπει να τιμωρηθεί και πρέπει να πληρώσει. Είναι δυο διαφορετικά πράγματα όμως, αν με εννοείτε. Και έτσι παίζεται το παιχνίδι σε όλη την Ευρώπη.

Προφανώς σε μια γαλλική εταιρεία κάποιος δεν τα κάνει όλα σωστά. Δεν κλείνεις την εταιρεία. Δεν απολύεις 2.000 ανθρώπους με το έτσι θέλω 20 μέρες πριν τις εκλογές. Άρα τήρηση της νομιμότητας από τους υπουργούς. Δεν είναι κανείς υπεράνω των νόμων και όχι μικροκομματικά παιχνίδια εις βάρος των εργαζομένων. Τα έκανε και το ΠΑΣΟΚ, σου είπα, στο λιμάνι, για να θυμηθούμε και εκείνες τις ένδοξες μέρες.

Για τα άλλα που με ρωτάς, όπως όλοι οι πολιτικοί που έρχονται στη Θεσσαλονίκη, θα πω και εγώ ότι είμαι με το μετρό. Είναι ένα ανέκδοτο αυτή η ιστορία. Και θα πρέπει κάποιοι που έχουν υπάρξει Πρωθυπουργοί να ντρέπονται και να κρεμάνε μια ταμπέλα ερχόμενοι στη Θεσσαλονίκη που να λέει «συγνώμη για το μετρό».

Μπορώ να θυμηθώ, δεν θέλω τώρα να αναφέρω πρόσωπα, μάλλον τους ξέρετε καλύτερα, όλους τους Πρωθυπουργούς, ή τους εν δυνάμει Πρωθυπουργούς να έρχονται εδώ και να λένε πρώτη προτεραιότητα, το μετρό Θεσσαλονίκης. Είναι μια αστειότητα. Είναι ένα σύντομο πια ανέκδοτο.

Άρα μην με ρωτάτε να συμμετάσχω σε αυτό το ανέκδοτο. Είμαι βέβαια υπέρ το να λήξουμε τις εκκρεμότητες, να γίνουν ταχύτατα οι εργασίες. Δεν είναι δεύτερη πόλη η Θεσσαλονίκη. Δεν είναι συμπρωτεύουσα η Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη είναι η μεγάλη πόλη του βορρά. Δικαιούται ο Θεσσαλονικιός να έχει μετρό.

Σε ό,τι αφορά τα δίκτυα, το Ποτάμι έχει πει ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει πειστεί και δεν βλέπει λόγο όπου τα δίκτυα θα πρέπει να παραχωρηθούν σε ιδιώτες. Είναι άλλο οι αποκρατικοποιήσεις που πρέπει να γίνουν για να ενισχυθούν οι δουλειές, για να υπάρξουν καινούργιες δουλειές, για να υπάρχει επέκταση, αλλά αυτή τη στιγμή σε αυτή τη χώρα, η προτεραιότητά μας δεν είναι να δώσουμε τα δίκτυα στους ιδιώτες.

Αν και δεν είμαι βουλευτής Θεσσαλονίκης, νομίζω ότι απάντησα πλήρως.

Β. ΒΕΓΙΡΗ («ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»): Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα καλώς ήρθατε. Θα ήθελα να σας κάνω την ίδια ακριβώς ερώτηση που έκανα πριν από λίγες μέρες στον κ. Τσίπρα. Δεδομένου ότι τα εργαλεία που εκείνος παρουσίασε για τη στήριξη των επιχειρήσεων και την ανατροπή της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας που ο ίδιος έθεσε ως προτεραιότητα ήταν το πακέτο Γιουνγκέρ, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα οποία είναι μακροπρόθεσμα, το ερώτημα είναι και πάλι εάν εσείς προτίθεστε να πιέσετε για μέτρα άμεσης στήριξης των επιχειρήσεων, που έχουν πληγεί τα μέγιστα από τα capital controls;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να επισημάνω μια διαφορά. Ρωτάτε ένα δολοφόνο και ρωτάτε έναν αμέτοχο του εγκλήματος. Τις τράπεζες δεν τις έκλεισε το Ποτάμι. Τις τράπεζες τις έκλεισε ο κ. Τσίπρας. Και όταν στη Βουλή του είπαμε φέρτε μια συμφωνία επιτέλους να την υπογράψουμε να τελειώνουμε, σχεδόν γελάγανε οι Συριζαίοι και φύγαμε από το πρόγραμμα. Βγήκαμε εκτός προγράμματος και αναγκάστηκαν να κλείσουν τις τράπεζες.

Και τις πρώτες μέρες λέγανε και τι έγινε που κλείσανε οι τράπεζες; Το ξέρετε ότι το λέγανε αυτό; Ποιος έχει λεφτά στις τράπεζες σήμερα; Αυτό λέγανε. Θεωρούσαν ότι το πρόβλημα με τις κλειστές τράπεζες ήταν πρόβλημα των δέκα τραπεζιτών. Λες και οι τραπεζίτες περιμένουν τις τράπεζες να είναι ανοιχτές για να πάνε να πάρουν λεφτά από τις τράπεζες.

Η μεγάλη ζημιά έγινε στην ελληνική οικονομία με το κλείσιμο των τραπεζών.

Ήμουνα πριν με τους εξαγωγείς. Μιλώ με τους μικρομεσαίους. Είναι τεράστια η ζημιά που έγινε. Έχουν πάει πολύ πίσω, όπως θα ξέρετε οι εισαγωγές πρώτων υλών. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Δεν θα σας κουράσω με νούμερα. Σημαίνει ότι τους επόμενους μήνες το φθινόπωρο οι λιγοστές εταιρείες που εξάγουν, δεν θα μπορούν να εξάγουν, γιατί δεν μπορούν να εισάγουν. Είναι τεράστιο το  πρόβλημα. Και θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλογιστεί τις ευθύνες του γι’ αυτό που έκανε, που άφησε να κλείσουν οι τράπεζες.

Το πακέτο Γιούνγκερ των 35 δις αλλά και οι ενισχύσεις του κ. Ντράγκι δεν είναι κάτι που αφορούν το απώτερο, απώτερο μέλλον. Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σύντομα. Και να σας πω. Πρόσφατα, γιατί ούτε εγώ τα προλαβαίνω όλα, πρόσφατα έμαθα ότι από τα 2 δισεκατομμύρια του ΕΣΠΑ για την Πληροφορική, η κυβέρνηση και αυτή και η προηγούμενη, είχαν καταφέρει να πάρουν μόνο τα μισά λεφτά. Και χάσαμε ένα δισεκατομμύριο από προγράμματα Πληροφορικής. Το αντιλαμβάνεστε το νούμερο; Ένα δισεκατομμύριο.

Και δεν είχαν την προνοητικότητα στη διαπραγμάτευση του Ιουλίου να θέσουν ως όρο, εμείς τους το είπαμε τότε που φεύγανε με τις βαλίτσες, θυμηθείτε σαν τη διαφήμιση, θυμηθείτε να πείτε ότι τα λεφτά που δεν έχουμε απορροφήσει του ΕΣΠΑ να μην τα χάσουμε. Δεν το κάνανε. Ούτε αυτό κάνανε. Και προσπαθεί τώρα ο Χριστοδουλάκης να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Να γλιτώσουμε αυτή τη χασούρα, να πάρουμε αυτά τα λεφτά, να τα δώσουμε στις επιχειρήσεις. Και μαθαίνω ότι τον κατηγορούν με διάφορα δημοσιεύματα, διασπείρουν διάφορα δημοσιεύματα και λένε γιατί ασχολείται. Γιατί ασχολείται; Αυτό δεν είναι δουλειά του. Δηλαδή αντιλαμβάνεστε, μην κάνει κάτι και φανεί ότι εμείς έπρεπε να το είχαμε κάνει. Εμείς λέμε στην κυβέρνηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή να κάνει όσες προσπάθειες μπορεί να σώσει κάποια από αυτά τα λεφτά, που είναι λεφτά του ελληνικού λαού, που έχουν δοθεί για τον ελληνικό λαό και δεν μπόρεσαν να τα απορροφήσουν.

Υπάρχουν λοιπόν λεφτά και ειδικά στο ΕΣΠΑ έχουμε πει μιλώντας και με τον κ. Γιούνκερ σε εκείνη την τρίωρη συνάντηση που κάναμε λίγο πριν το δημοψήφισμα, ότι τα λεφτά δεν πρέπει να πηγαίνουν στο κράτος. Γιατί όταν πηγαίνουν στο κράτος, στην Ελλάδα σημαίνει ότι πηγαίνουν στους ημετέρους. Στους ημετέρους επιχειρηματίες, στα δικά μας παιδιά, στους δικούς μας ολιγάρχες, στην δική μας παρέα. Τα λεφτά, τα 35 δις να πάνε κατευθείαν στην αγορά.

Και μου είπε τότε ο Πρόεδρος Γιούνκερ και νομίζω ότι έτσι θα γίνει, ότι θα γίνουν όλες οι προσπάθειες, γιατί ξέρουν τι σημαίνει ελληνικό κομματικό κράτος, ώστε αυτά τα λεφτά να πάνε κατευθείαν στην αγορά. Να βρεθούνε οι τρόποι να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις, να ενισχυθούν οι άνθρωποι της πραγματικής οικονομίας, χωρίς να είναι  υποχρεωμένοι να περάσουν από κάποια κομματικά γραφεία.

Χ. ΚΟΡΕΛΙΔΗΣ («ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ TV»): Καλησπέρα σας. Εκ μέρους του κ. Νετίδη και του ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ. Ονομάζομαι ΧρήστοςΚορελίδης. Παρακολουθώντας τις θέσεις του Ποταμιού στην ιστοσελίδα σας, μου κέντρισε το ενδιαφέρον μια πρόταση αναφορικά με την παιδεία. Διαβάζω αυτολεξεί: προτείνετε τη δημιουργία κινήτρων για πανεπιστήμια που θα παραχωρήσουν χώρους για την δωρεάν φιλοξενία επιχειρήσεων για δυο έως τέσσερα έτη, στις οποίες οι φοιτητές τους θα έχουν μετοχική πλειοψηφία άνω του 66%.

Αυτό θεωρώ ότι είναι κάτι πρωτοφανές για τα ελληνικά ακαδημαϊκά και επιχειρηματικά δεδομένα, μπορείτε να σκιαγραφήσετε εν συντομία πώς θεωρείτε ότι μπορείτε να οργανωθεί μια τέτοια δράση και τι είδους κίνητρα θα είναι αυτά και για τους φοιτητές – μετόχους; Και για τα πανεπιστήμια και κατά πόσο θα βοηθήσει αμφότερους αυτή η δράση;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω. Το Ποτάμι και θέλω να το πω για άλλη μια φορά, πιστεύει στην αντιγραφή. Δεν θα ανακαλύψουμε εμείς το αυγό του Κολόμβου. Βρήκαμε ότι σε χώρες που υπάρχει μεγάλη καινοτόμα νεανική επιχειρηματικότητα, στη Δανία, στην Αμερική, υπάρχουν κάποια μοντέλα που θα μπορούσαν να ισχύουν και στην Ελλάδα. Τι λένε εκεί; Λένε ότι σε ένα πανεπιστήμιο υπάρχουν κάποιοι αριστούχοι, αυτοί οι αριστούχοι θέλουν να πειραματιστούν. Τι χρειάζονται αυτοί για να πειραματιστούν; Θα πάνε να νοικιάσουν ένα διαμέρισμα να φτιάξουν μια επιχείρηση να πληρώνουν φως, νερό, τηλέφωνο για το αν πετύχει αυτό που φτιάχνουν; Όχι δεν θα το κάνουν.

Δημιουργείς χώρους και μέσα στα πανεπιστήμια ή ο δήμος δημιουργεί χώρους όπου ένας νεαρός φοιτητής επιχειρηματίας καινοτόμος, ή μια παρέα, συνήθως δεν είναι ένας, δεν είναι ένα λαμπάκι που ανάβει, είναι μια παρέα που φτιάχνει κάτι, έχει τη δυνατότητα χωρίς κανένα κόστος, να δοκιμαστεί. Το κάνουν.

Όταν το πρωτοείπαμε, μας είπανε μα πόσοι από αυτούς θα τα καταφέρουν; Ξέρετε πόσοι τα καταφέρνουν στο εξωτερικό; 1 στους 3, 1 στους 4. Αυτό θέλουμε και εδώ. Πολλά από αυτά τα πράγματα θα αποτύχουν. Τα παιδιά θα αποτύχουν, αλλά δια της αποτυχίας πας στην επιτυχία. Πέφτεις και σηκώνεσαι και την άλλη φορά πέφτεις πιο δύσκολα.

Αυτό εμείς θέλουμε να το περάσουμε στην ελληνική νεολαία. Να μην πειραματίζεται μόνο στο εξωτερικό. Να δώσουμε τη δυνατότητα στους νέους μας, στους αριστούχους, να μη φεύγουν από τη χώρα, να είναι εδώ, να πειραματίζονται, να μην έχουν έξοδα και από τη στιγμή που είναι και γι’ αυτό βάλαμε και ένα όριο το μετοχικό, να μην ένα κόλπο για να μπαίνουν κάποιοι άλλοι να κάνουν δουλειές, από τη στιγμή που είναι κατά κύριο λόγο οι φοιτητές μας, οι αριστούχοι μας να πειραματίζονται, να προοδεύουν για να γίνουμε κάποια στιγμή Ισραήλ, για να γίνουμε κάποια στιγμή Δανία, για να γίνουμε κάποια στιγμή Αμερική. Πρέπει να φύγουν οι παρωπίδες οι κομματικές και να πάμε σε νέες μορφές νεανικής επιχειρηματικότητας.

Θα έχουμε λάθη, αλλά η χώρα θα κερδίσει και σε λίγα χρόνια, μετά από μια μικρή εμπειρία, θα δημιουργήσουμε μια νέα γενιά επιχειρηματιών. Αυτή που θέλουμε να πάρει τα ηνία της χώρας στα χέρια της.

Α. ΓΚΑΝΤΙΡΗΣ («Ράδιο ΝΑΟΥΣΑ»): Αγαπητέ κ. Πρόεδρε είπατε νωρίτερα ότι θα βάλετε Υπουργούς άφθαρτους, θα τους διαλέξετε.  Μήπως πρέπει να τους κάνετε και ταχύρρυθμα σεμινάρια γιατί αυτοί μαθαίνουν περισσότερο στα Υπουργεία να διοικούν και είναι ένα σημαντικό θέμα αυτό που πρέπει να προσέξετε, γιατί δεν υπάρχει και τέτοιο θεσμικό πλαίσιο.

Θέλω να ρωτήσω σχετικά με την αποδόμηση που προσπαθείτε όλοι να κάνετε στη δραχμή. Η Αγγλία αγαπητέ Πρόεδρε δεν κράτησε το εθνικό της νόμισμα και έχει μια τεράστια ανάπτυξη και θέλει τώρα να βγει και κάνει δημοψήφισμα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Γιατί δεν κάνετε μια σοβαρή μελέτη πως αναπτύχθηκε η Ελλάδα; Η Ελλάδα με τη δραχμή αναπτύχθηκε και από τότε που μπήκαμε στο ευρώ έχουμε μια τεράστια αύξηση της ανεργίας, όλο το καλάθι της νοικοκυράς, υποβάθμιση της περιουσίας μας, δεν μπορούμε να πουλήσουμε τίποτε και τη δημόσια περιουσία έρχονται αγαπητέ Πρόεδρε, όπως μου έστειλε ένα μήνυμα ένας φίλος από την Κρήτη, και την παίρνουν τσάμπα.

Τι θα κάνετε με όλα αυτά; Μήπως πρέπει να το ξαναδείτε;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω. Εάν τώρα την περιουσία μας την παίρνουν τσάμπα, φανταστείτε πως θα την παίρνουν εάν υπάρχει δραχμή. Θέλω να λύσω δυο παρεξηγήσεις που υπάρχουν στον κόσμο. Υπάρχει κάποιος κόσμος που πιστεύει ότι αν πάμε στη δραχμή δεν θα υπάρχει χρέος, υπάρχει κόσμος που πιστεύει ότι θα χαριστούν τα χρέη, θα χαριστούν τα δάνεια και τα μικρά –δηλαδή τα δικά  μου δάνεια- αλλά και της χώρας. Είναι το μεγάλο ψέμα. Δεν συνέβη πουθενά.

Όταν μια χώρα φεύγει από ένα νόμισμα, τα δάνειά της πάνε στο νέο νόμισμα. Που σημαίνει ότι η Ελλάδα σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς θα χρωστάει τρεις φορές τα λεφτά που χρωστάει, γιατί μιλάμε για μια υποτίμηση τριών τουλάχιστον, η λιγότερη υποτίμηση που μπορεί να γίνει. Θα χρωστάει δηλαδή η Ελλάδα τριπλάσια λεφτά από ό,τι χρωστάει τώρα.

Και αντιστοίχως αυτός που θα χρωστάει 10.000 € σε μια Τράπεζα θα χρωστάει 30.000 € σε μια Τράπεζα και με τη δραχμούλα ιδιαίτερα- δραχμούλα θα προσπαθεί να τα ξοφλήσει. Είναι μια συνολική καταστροφή. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλη μελέτη.

Προσέξτε, δεν έχουμε καμία ευρωλαγνεία, είμαστε ξεκάθαροι. Το έχουμε ψάξει, το έχουμε μελετήσει, η Ελλάδα δεν έχει άλλο δρόμο από το ευρώ και την Ευρώπη. Άλλο είναι να κάνεις συμμαχίες με άλλες χώρες για διάφορες πλευρές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής και άλλο είναι να πεις ότι θα εγκαταλείψεις το πιο σίγουρο λιμάνι του κόσμου, ειδικά αυτή τη στιγμή που είσαι τόσο, μα τόσο ασθενικός.

Α. ΓΚΑΝΤΙΡΗΣ: Και να πάρεις και τις Τράπεζες στη Διοίκησή σου.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αν εσείς κ. συνάδελφε -με το παρελθόν εννοώ συνάδελφε- έχετε εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα να πάρει τις Τράπεζες και να τις κάνει όπως είχε κάνει την Αγροτική το ΠΑΣΟΚ, την Εμπορική η Νέα Δημοκρατία… ας μην αναφέρω συγκεκριμένες Τράπεζες τέλος πάντων, νομίζω ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει καμία εμπιστοσύνη.

Οι Τράπεζες πρέπει να αποκτήσουν και νέες οπτικές απέναντι στην κοινωνία. Πρέπει να υπάρχουν νέοι τρόποι χρηματοδότησης της μικρής επιχειρηματικότητας των ανθρώπων που πρέπει να προσπαθήσουν. Αλλά για κανένα λόγο εμείς δεν πιστεύουμε… Θα πρέπει να έχει έλεγχο το κράτος στις Διοικήσεις να μην υπάρχουν τα θαλασσοδάνεια και κυρίως εννοώ τα δάνεια στους πολύ δικούς μας, ξέρετε τι λέω. Ότι κατά εποχές έρχεται ένα Κόμμα και λέει «αυτούς τους πέντε δικούς μου ενίσχυσε τους τραπεζικό σύστημα». Αυτά πρέπει να τα αποφύγουμε.

Αλλά θα τα αποφύγουμε όχι κάνοντας τις Τράπεζες κρατικές. Κάνοντας συνεχείς ελέγχους στις Τράπεζες και διασυνδέοντας τις Τράπεζες μας –πράγμα που γίνεται αυτή τη στιγμή- με την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Το ότι τα πολύ μεγάλα δάνεια πάνω από 200.000 € ελέγχονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για μας είναι θετικό και το λέω μετά λόγου γνώσεως. Γιατί αποφεύγονται τα κομματικά παιχνίδια στις Τράπεζες.

Θα πρέπει να έχουμε ένα διαφανές πλαίσιο για τις Τράπεζες, να ελέγχονται οι μεγάλες δανειοδοτήσεις να ελέγχει το κράτος τη διαφάνεια στην κίνηση του χρήματος, αλλά για κανένα λόγο να μην επιστρέψουμε στις κομματικές Διοικήσεις στους ανθρώπους που διορίζουν τα Κόμματα.

κ. ΣΙΔΕΡΗΣ («ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ»): Κύριε Πρόεδρε θέλω να μιλήσουμε λίγο για εξωτερική πολιτική. Στο πρόγραμμά σας και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής αναφέρετε ότι δεν σας εκφράζει ο ρόλος ενός εταίρου που περιχαρακώνεται στο βαλκανικό μικρόκοσμό του. Τα προβλήματά μας όμως που αντιμετωπίζουμε είναι η επιθετικότητα της Τουρκίας, είναι η επιθετικότητα της Αλβανίας, η διαφορά του ονόματος με τα Σκόπια.

Πριν τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας εδώ η περιοχή της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης ζούσε από τους Γιουγκοσλάβους που έρχονταν για διακοπές, για να ψωνίζουν. Σήμερα στη Μακεδονία και στη Θράκη έρχονται οι Τούρκοι και ψωνίζουν και αφήνουν τον οβολό τους. Ζουν οι περιοχές αυτές από αυτούς. Οι Έλληνες έχουν πάει και έχουν επενδύσει, οι μεγαλύτερες επενδύσεις ας πούμε για παράδειγμα στο Κόσοβο είναι του ΤΙΤΑΝΑ, στην Αλβανία 1 δις είναι ελληνικές επενδύσεις στη χώρα αυτή.

Υπάρχουν και ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κάνει εκεί τις επιχειρήσεις τους. Θέλω να ρωτήσω, μήπως βλέπετε μόνο τις Βρυξέλλες και χάνουμε ένα δρόμο, ο οποίος μπορεί να μας δώσει πολλαπλά οφέλη από αυτό το βαλκανικό μικρόκοσμο; Ευχαριστώ.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Προσέξτε, η Ελλάδα πρέπει να είναι η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Εμείς δεν λέμε ότι θα πρέπει να απομονωθούμε από τα Βαλκάνια. Είναι οι γείτονές μας και οι γείτονές μας δεν τους βάζεις ροδάκια και τους σπρώχνεις να φύγουν, θα ζούμε πάντα με τους Τούρκους, θα ζούμε πάντα με τους Αλβανούς, θα ζούμε πάντα με τους ανθρώπους των Σκοπίων, δίπλα – δίπλα και είμαστε υποχρεωμένοι να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης, οικονομικές συναλλαγές για να μπορούμε σιγά - σιγά να προχωρήσουμε και σε κοινωνικές σχέσεις γιατί ξέρεις καμία φορά το χρήμα προηγείται και μετά έρχεται η εμπιστοσύνη και σε άλλα ζητήματα.

Θα πρέπει η Ελλάδα να ανακτήσει το ρόλο της. Αλλά η Ελλάδα πρέπει να τον ανακτήσει ως δυνατή χώρα. Νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια χάσαμε τους συμμάχους στην Ευρώπη και χάσαμε και τη δύναμη που είχαμε εδώ στα Βαλκάνια, που μας υπολόγιζαν ως τη μεγάλη δυνατή χώρα.

Εμείς -και το έχουμε πει και μας έχουν κατηγορήσει κάποιοι- θέλουμε διάλογο με την Τουρκία, πρέπει να είμαστε φίλοι με τους Τούρκους. Βεβαίως υπάρχουν γραμμές που θα πρέπει να τις πούμε και είναι ξεκάθαρες, βεβαίως δεν θα δεχτούμε τετελεσμένα στο Αιγαίο ή στην Κύπρο, αλλά θέλουμε να λύσουμε τις εκκρεμότητες.

Αλίμονο αν αυτή η χώρα βασίζεται σε μια λογική σύγκρουσης με τους γείτονές της. Γι' αυτό  υπερασπίζομαι όπως το ξέρετε και πήγα στην Κύπρο την επίλυση του Κυπριακού. Δεν βολεύομαι με το τείχος, δεν βολεύομαι με τη διαχωριστική γραμμή. Εγώ θέλω μια Κύπρο όπως τη θέλουν και οι Κύπριοι ηγέτες ενωμένη ξανά.

Πρέπει η Ελλάδα να ξαναρχίσει να πρωταγωνιστεί στα Βαλκάνια, ουσιαστικά να πρωταγωνιστεί όμως. Να είναι και καταλάβουν και οι γείτονές μας -και εδώ αναφέρομαι και στους βόρειους και στους ανατολικούς- ότι ο δρόμος τους προς την Ευρώπη περνάει από την Ελλάδα. Άρα θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στη σχέση τους. Όχι υποτελείς, δεν θέλουμε αυτό το ρόλο. Θέλουμε όμως τίμιες σχέσεις, καθαρές σχέσεις με μια ευρωπαϊκή ξεκάθαρη κατεύθυνση.

Φοβάμαι ότι χάνουμε συμμάχους. Χάσαμε την Αλβανία, δεν έπρεπε να τη χάσουμε. Και δεν εννοώ μόνο τη σύγκρουση που γίνεται στην Αλβανία στις πόλεις που είχαν ελληνικό πολιτισμό. Χάνουμε συμμάχους, κερδίζει έδαφος μια λογική απομόνωσης. Δεν παίξαμε το ρόλο που πρέπει να παίξουμε και είναι ευθύνη και της προηγούμενης Κυβέρνησης και όχι μόνο αυτής.

Ελπίζω ότι θα πάμε στη σωστή κατεύθυνση. Ευρώπη ναι, εμείς είμαστε στην καρδιά της Ευρώπης αλλά είμαστε και η μεγάλη βαλκανική πρωτεύουσα είναι η Ελλάδα.

Φ. ΝΟΜΙΚΟΥ («focus F.M.»): Πολύ σύντομη απάντηση θα χρειαστώ. Αναφερθήκατε σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης και στον κ. Τσίπρα και στον κ.Μεϊμαράκη. Όπως και να' χει ένας εκ των δύο θα είναι πρώτος, ξεκάθαρα ανάμεσα στους δύο ποιον προτιμάτε ως συνομιλητή του Ποταμιού; Και ένα πολύ σύντομο σχόλιο θα ήθελα για την απάντηση του κ. Φλαμπουράρη πως "τελικά ο κ. Τσίπρας δεν πρόλαβε να κολλήσει ένσημα" απαντώντας ουσιαστικά στις βολές του κ. Μεϊμαράκη. Ευχαριστώ.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, εμένα δε με ενδιαφέρει αν πρόλαβε ή δεν πρόλαβε και η ερμηνεία που δίνει ο κ. Φλαμπουράρης, εγώ λέω πολύ απλά ότι θα ήταν καλό για τη χώρα να κυβερνιέται από ανθρώπους που έχουν δουλέψει στη ζωή τους, που έχουν βασανιστεί, που έχουν προσπαθήσει και που έχουν πετύχει.

Και εάν θέλουμε να μιλάμε για μια Ελλάδα αξιοκρατίας, επιτρέψτε μου να πω ότι αυτοί που πρέπει να βγουν μπροστά είναι οι άνθρωποι που τα έχουν καταφέρει στη ζωή τους μέσα από την πραγματική ζωή κι όχι επειδή ένα αόρατο χέρι τους έχει πιάσει κάποια στιγμή και τους έχει βάλει σε ένα κόμμα και μετά από κει ήρθε η σειρά τους να γίνουν Υπουργοί ή να γίνουν στελέχη σε ένα Υπουργείο.

Επιμένω λοιπόν ότι είναι πρωτεύον για μένα τα πόσα ένσημα έχεις κολλήσει, που τα έχεις κολλήσει και πόσο έχεις βασανιστεί στη ζωή σου για να πετύχεις.

Τώρα, εάν προτιμώ τον κ. Μεϊμαράκη ή τον κ. Τσίπρα, δε θα κάνω το λάθος που κάνουν οι άλλοι Πολιτικοί Αρχηγοί. Ο ελληνικός λαός πρέπει να αποφασίσει τι είναι το συμφέρον γι΄ αυτόν, εμείς λέμε ποιο είναι το συμφέρον του.

Είναι να ψαλιδίσει τον κ. Μεϊμαράκη και να ψαλιδίσει και τον κ. Τσίπρα, να μην τους δώσει τη δυνατότητα να είναι τη Δευτέρα οι κυρίαρχοι στο πολιτικό παιχνίδι, να νοιώθουν την ανάσα του Ποταμιού, την αύρα μάλλον του Ποταμιού, το δροσιστικό αεράκι που έρχεται από το Ποτάμι, να το νοιώθουν και αντιστοίχως, να συμπεριφέρονται, που νομίζω ότι αυτό θα είναι προς όφελος του ελληνικού λαού.

Μ. ΜΑΡΤΙΔΟΥ («ΧΡΟΝΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗ»): Καλημέρα, ήρθα από τη Θράκη κ. Θεοδωράκη από την Κομοτηνή, εκπροσωπώντας μία εφημερίδα που κλείνει φέτος 50 χρόνια ζωής, τρία site και ένα ραδιόφωνο.

Ήθελα να σας θυμίσω ότι εμείς είμαστε μία περιοχή με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα, με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, πύλη εισόδου της Ευρώπης, σε κομβικό σταυροδρόμι με αναδυόμενες αγορές όπως τις αναφέρατε Τουρκίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας και με το μεγαλύτερο πρόβλημα τη φυγή του χριστιανικού πληθυσμού, των νέων ανθρώπων και την απογύμνωση, δηλαδή το δημογραφικό.

Ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω τι σκέφτεστε, αν υπάρχει ένα πλαίσιο στήριξης του Ποταμιού για την εσχατιά αυτή της Ελλάδας, που τη θυμόμαστε μόνο όταν προκύπτουν θέματα λαθρομεταναστών, προβλήματα ζωονόσων ή όταν πλημμυρίζει ο Έβρος, έτσι; Ευχαριστώ.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχετε δίκιο, αλλά μάλλον δεν αναφέρεστε σε μένα, εγώ είχα την τύχη και το λέω ως τύχη να υπηρετήσω όλη μου τη θητεία στο Διδυμότειχο.

Μ. ΜΑΡΤΙΔΟΥ: Το ξέρω.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το ξέρετε; Το λέω γιατί συνήθως δε συμβαίνει, ξέρετε, τα παιδιά της εξουσίας ή τα παιδιά των πλουσίων Ελλήνων ή τα παιδιά που είναι στα πράγματα υπηρετούν κάπου στο Πεντάγωνο, στη Μεσογείων και τα λοιπά. Εγώ πήρα το απολυτήριό μου από το Διδυμότειχο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ή στο ναυτικό.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι ή στο ναυτικό, σωστά το λες.

Εγώ λοιπόν πήρα το απολυτήριό μου από το Διδυμότειχο και θυμάμαι πολύ ωραία, τότε δεν ήταν βέβαια ωραία, δυσκολευόμουνα, αλλά πάντως τώρα θυμάμαι πολύ ωραία τις βόλτες μου τα σύνορα και σε όλες εκείνες τις περιοχές.

Υπάρχει πρόβλημα στη Θράκη και η υπογεννητικότητα που λέτε το 1,2 που έχουμε υπογεννητικότητα είναι πρόβλημα για τη χώρα. Είναι πρόβλημα για τη χώρα το 1,2, έτσι δεν είναι; Μειώνεται ο κόσμος.

Μ. ΜΑΡΤΙΔΟΥ: Και η αιμορραγία.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μειώνεται ο κόσμος μας. Το πρόβλημα της Θράκης όμως δεν είναι να πας Έλληνες στη Θράκη, το πρόβλημα είναι να υπάρχει ανάπτυξη στη Θράκη, να υπάρχουν δουλειές στη Θράκη, αυτό είναι το ζήτημα. Έτσι λύνονται τα προβλήματα στις περιοχές, το θέμα είναι να έχεις δουλειές, να έχεις ευκαιρίες.

Η Θράκη έχασε πολύτιμο έδαφος από την απομόνωσή της κυρίως από τον οδικό άξονα που δεν είχε, έτσι; Η Εγνατία διόρθωσε κάπως τα πράγματα τα τελευταία χρόνια και ίσως αν είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια που έπρεπε να είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια αλλά δεν την άφησαν κάποιεςιδεοληψίες που υπήρχαν τότε, να μην υπάρχει ένας μεγάλος οδικός άξονας για να μην μπουν τα τανκς και φτάσουν στη Θεσσαλονίκη, υπήρχαν τέτοιες θεωρίες ξέρετε στο παλιό σύστημα.

Μ. ΜΑΡΤΙΔΟΥ: Και για τον κάθετο άξονα.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Υπήρχαν τέτοιες θεωρίες που δεν αφήνανε να προχωρήσει η Εγνατία Οδός. Εάν υπήρχε η Εγνατία Οδός ίσως μία δεκαετία πιο πριν η Θράκη να ήταν μια άλλη περιοχή.

Πάντως εμείς λέμε και δε θα το πω μόνο για τη Θράκη, η προτεραιότητά μας είναι η φτωχή Ελλάδα. Το λέμε παντού, λέμε τα πρότυπα σχολεία σε όλες τις φτωχές περιοχές, έχουμε αναρτήσει που πρέπει να γίνουν πρότυπα σχολεία, να νοιώθει το παιδί του Θρακιώτη ότι μπορεί να αποκτήσει ένα προβάδισμα αν είναι καλός στο σχολείο να αριστεύσει.

Σε όλα τα επίπεδα, στην επιχειρηματικότητα, στην παιδεία, στις δαπάνες σε σχέση με την καινοτομία, σε σχέση με το περιβάλλον, θα πρέπει η προτεραιότητά μας να μην είναι η Αθήνα, θα πρέπει να είναι κυρίως οι περιοχές που υποφέρουν.

Η Θράκη είναι μία από αυτές τις περιοχές, υπάρχουν και κάποιες περιοχές στη Μακεδονία. Δεν είναι η Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν κάποιες περιοχές στην Ήπειρο, γιατί πρέπει να δώσουμε, αν είχαμε λεφτά για όλους, βεβαίως να πεις να περνάει το αεροπλάνο και να μοιράζει λεφτά. Επειδή δε ζούμε σε αυτό το πράγμα, πρέπει κάθε κόμμα να έχει τις προτεραιότητές του. Κι εμείς θεωρούμε ότι προτεραιότητά μας πρέπει να είναι οι φτωχές περιοχές, γιατί αυτό είναι το Ποτάμι.

Και θέλω να σας πω κλείνοντας, με την άδειά σας, το εξής: Η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα μεγάλη ιδέα. Χρειάζεται μια νέα μεγάλη ιδέα και το Ποτάμι την έχει πει από την πρώτη μέρα που βγήκε. Θέλω να ξανακοιτάξετε λίγο τον τίτλο μας, το Ποτάμι δεν είναι Ποτάμι, είναι κίνημα για την εργασία, την παιδεία, τη δικαιοσύνη.

Αυτή είναι η νέα μεγάλη ιδέα, εργασία, παιδεία το είπαμε, δικαιοσύνη κι όταν λέμε "δικαιοσύνη" εννοούμε όλα αυτά τα οποία θα πρέπει να γίνουν, για τους φτωχούς Έλληνες, για να χτυπήσουμε τη διαφθορά, για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας.

Πιστεύουμε ότι σε αυτές τις εκλογές θα πρέπει ο ελληνικός λαός να θυμηθεί πόσο του έχει στοιχίσει το παλιό πολιτικό σύστημα, πόσο αδιέξοδο είναι η παλιά επιλογή και να πει αυτό που εμείς θεωρούμε απαραίτητο, να μπουν στο παιχνίδι νέοι άνθρωποι, άνθρωποι που τα έχουν καταφέρει στην προσωπική τους ζωή, άνθρωποι που άφησαν τη βόλεψή τους για να μετέχουν στην πολιτική και άνθρωποι που δεν θέλουν να είναι αιωνίως Πολιτικοί.

Έχω πει ότι μπήκα στην πολιτική και πλησιάζει σχεδόν ο χρόνος που θα φύγω. Έχω πει ότι μπήκα για λίγα χρόνια και αυτό είναι το μοντέλο μας, είδατε πως θύμωσαν που είπαμε όχι στους αιώνιους -στους φοιτητές το έχουμε πει έτσι κι αλλιώς- όχι στους αιώνιους Βουλευτές.

Είπαμε ότι οι Βουλευτές πρέπει να έχουν δύο θητείες συνεχόμενες, τέσσερις στο σύνολο. Ότι δεν μπορεί κάποιος να παίρνει σύνταξη από τη Βουλή, παίρνει σύνταξη από το επάγγελμά του, είναι κάποιες από τις τροποποιήσεις που έχουμε κάνει και είναι αυτά που θυμώνουν το παλιό πολιτικό σύστημα, είναι αυτά που ενώνουν το ΠΑΣΟΚ τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν πάτε στα blog η επίθεση απέναντι στο Ποτάμι είναι πρωτοφανής, γιατί; Ξέρετε γιατί; Γιατί εμείς έχουμε πει: Με μας το κομματικό ρουσφετολογικό κράτος θα πάει στην μπάντα. Θα βάλουμε διαδικασίες ώστε να είναι μπροστά οι άξιοι Έλληνες και νομίζω ότι το μπορούμε, έχουμε δώσει δείγματα γραφής στο κίνημά μας, θα το κάνουμε και στην κοινωνία.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Να σας ευχαριστήσουμε πολύ όλους τους συναδέλφους Δημοσιογράφους για τη βοήθεια και τη συνεργασία τους, να ζητήσουμε συγνώμη σε όσους δεν προλάβαμε να δώσουμε το λόγο και να σας πούμε ότι οι άνθρωποι του Ποταμιού είναι πάντα στη διάθεσή σας να απαντούν στις ερωτήσεις σας για όσους δεν πρόλαβαν. Ευχαριστούμε πολύ, να είστε καλά.