24 Οκτώβριος, 2018

Παράφωνη χορωδία

Γιώργος Κακλίκης

Οι υψηλοί τόνοι του Τούρκου προέδρου μόλις το Μπαρμπαρός βρέθηκε πάνω από την Ελληνική υφαλοκρηπίδα ήταν συνέχεια όσων διακηρύσσει για να  κρατεί σε εγρήγορση το κοινό του και για να δείξει στο εξωτερικό το βάρος που ο ίδιος επιθυμεί να έχει η χώρα του. Απειλητικές οι δηλώσεις των υποτελών του που  -σε πλήρη παραφωνία με το διεθνές δίκαιο- επανέλαβαν τη ρήση του πως τίποτε δεν θα γίνει στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο χωρίς να έχει λόγο η Τουρκία. Με κοινό παρονομαστή των μελών της κακόφωνης χορωδίας, το διεθνές δίκαιο. Που  πρέπει να είναι σύμφωνο με τις βουλές της Άγκυρας…

Δύο είναι οι σημερινοί στόχοι της Άγκυρας: να δείξει -και το ομολογεί-  πως η σημαία της είναι παρούσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και να θυμίσει στην Αθήνα την απόφαση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης πως η επέκταση της υφαλοκρηπίδας θα δώσει το πράσινο φως στην τουρκική κυβέρνηση να αναλάβει ένοπλη δράση. Και αυτό, κατά παράβαση της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας που σκόπιμα η Τουρκία δεν έχει υπογράψει. Με σκοπό την έγερση αμφισβήτησης στην άσκηση των δικαιωμάτων της Ελλάδας στο αδρανοποιημένο Αιγαίο.

Στην πρόκληση του Μπαρμπαρός, η Αθήνα αντέδρασε αποφασιστικά, χωρίς επίσημες φωνασκίες. Στην αντίδραση της Τουρκίας για την προαναγγελθείσα επέκταση ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και, σε ύστερη φάση, στο δυτικό Αιγαίο, η Αθήνα υπενθύμισε τα βασισμένα στο διεθνές δίκαιο δικαιώματά της. Δικαιώματα που η Άγκυρα αδυνατεί να διακρίνει, προσκολλημένη στην αντίληψή της πως για ό,τι κείται στο Αιγαίο έχει λέγειν.

Διαφορετικές οι ελληνικές εκτιμήσεις για την μερική επέκταση της αιγιαλίτιδας. Η Αθήνα όμως καλό είναι να συνεχίσει να δείχνει αποφασιστικότητα αλλά και σωφροσύνη, εκτιμώντας πάντα τις τυχοδιωκτικές τάσεις της Άγκυρας που, καιροσκοπικά, θα εκμεταλλευτεί ευκαιρίες στρεβλώνοντας τα δίκαια της Ελλάδας και επικαλούμενη παραβιάσεις των, τουρκικής ευρεσιτεχνίας, διεθνών κανόνων. Μαζί με αυτά η Αθήνα δεν πρέπει να παραβλέπει πως οι στόχοι της πολύ πιο εύκολα θα επιτευχθούν αν οι πολιτικοί  της παίκτες αποφασίσουν κοινή και σταθερή πλεύση μπροστά σε θέματα υπαρξιακής σημασίας.

*Ο Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης επί τιμή και μέλος της Επιτροπής Διαλόγου.

Πηγή: Έθνος