9 Φεβρουαρίου, 2016

«Παντελής έλλειψη σχεδιασμού από την Κυβέρνηση για το προσφυγικό»

Σε ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εθνικής Άμυνας και Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, προχώρησε ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, σε σχέση με την έλλειψη κυβερνητικού σχεδιασμού για το ολοένα διογκούμενο προσφυγικό/ μεταναστευτικό ζήτημα.

Ομολογώντας εμμέσως την αποτυχία της και με ορατό πλέον τον κίνδυνο αποβολής της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, η Κυβέρνηση ανάθεσε στον στρατό την ολοκλήρωση της κατασκευής των πέντε hot spots στα νησιά, με συνοπτικές διαδικασίες και αμφιλεγόμενους διαγωνισμούς προμηθειών, παρότι είχε στην διάθεσή της τέσσερις ολόκληρους μήνες, για την καλύτερη προετοιμασία των κέντρων υποδοχής, την πλήρη απορρόφηση κονδυλίων της Ε.Ε. και την αποδέσμευση των Ενόπλων Δυνάμεων σε άλλα καθήκοντα, πιο συμβατά με την αποστολή τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τους κ.κ. Υπουργούς (1) Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, (2) Εθνικής Άμυνας και (3) Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων.

Θέμα: «Παντελής έλλειψη σχεδιασμού από πλευράς της Κυβέρνησης, σε σχέση με το προσφυγικό»

Είναι προφανές ότι η ανάθεση στις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) της κατασκευής πέντε hot spots στα νησιά (δηλαδή στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο και την Κω), και δύο στρατοπέδων σε Σχιστό (Αττικής) και Σίνδο (Θεσ/νίκης), εντός δύο περίπου εβδομάδων, αποτελεί ξεκάθαρη ομολογία αποτυχίας της Κυβέρνησης, στη διαχείριση του φλέγοντος ζητήματος του προσφυγικού/ μεταναστευτικού.

Η ενεργός συμμετοχή των ΕΔ στο όλο εγχείρημα απαιτήθηκε, μόνο όταν έγινε ορατός ο κίνδυνος αποβολής της Ελλάδας από τον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο, μετά την αποδοχή της έκθεσης της Κομισιόν εκ μέρους του Κολεγίου των Επιτρόπων και την απειλή εφαρμογής του άρθρου 26 του Κώδικα της Σένγκεν, που ισοδυναμεί ουσιαστικά με έξοδο από την Συμφωνία, προκειμένου να εκπληρωθούν οι Ελληνικές υποχρεώσεις για το προσφυγικό.

Κάτω από το βάρος αυτών των μοιραίων εξελίξεων, η ελληνική κυβέρνηση που μέχρι πρότινος «αγρόν ηγόραζε», προβαίνοντας μάλιστα και σε αφελείς εκτιμήσεις και δηλώσεις από την πλευρά των τότε αρμόδιων Υπουργών της, αποφάσισε να αναθέσει στις ΕΔ την ολοκλήρωση, μέσα σε δεκαπέντε ημέρες, όλων όσων δεν έγιναν επί μήνες.

Μάλιστα, ο αρμόδιος Υπουργός για τη Μετανάστευση, μιλώντας αυτές τις ημέρες στο γερμανικό περιοδικό Spiegel παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα φέρει ευθύνη για τις καθυστερήσεις στην κατασκευή των λεγόμενων hot spots για την καταγραφή των προσφύγων (!).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η άτυπη διορία για την ολοκλήρωση των εν λόγω σημείων καταγραφής και φιλοξενίας προσφύγων/ μεταναστών με την συνδρομή του Στρατού, είναι η 18η Φεβρουαρίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί η επόμενη Σύνοδος Κορυφής, ενώ παράλληλα θα αξιολογηθεί η πρόοδος της Ελλάδας, στα όσα έχει δεσμευθεί να πράξει.

Στο ίδιο πλαίσιο, ερωτηματικά γεννά και σύννομη μεν, αμφιλεγόμενη δε, απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, με αριθμό πρωτ. 443/Γ2.1, για την «Έγκριση διενέργειας ηλεκτρονικού διαγωνισμού με διαπραγμάτευση, χωρίς δημοσίευση προκήρυξης και πρόσκληση προμηθευτών, για την "Προμήθεια 1.150 ενιαία μεταφερόμενων οικίσκων, τύπου container, επιφανείας εκάστου 25 τ.μ., για την προσωρινή στέγαση προσφύγων-υπηκόων τρίτων χωρών", προϋπολογισμού 14.145.000 €, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.».

Με αντικείμενο διαγωνισμού ύψους 14.150.000 €, η διάρκειας μόλις εννιά ωρών (από τις 8:00 μέχρι τις 17:00) έναρξη και λήξη υποβολής των προσφορών στις 2/2/2016, καθίσταται εκ των πραγμάτων προβληματική, ως προς το ποιος προμηθευτής πρόλαβε αρχικά να ενημερωθεί και στην συνεχεία να συντάξει σχετικό φάκελο, προκειμένου να λάβει μέρος στον ηλεκτρονικό διαγωνισμό…

Δεδομένου ότι, το προσφυγικό/ μεταναστευτικό ζήτημα δεν ενέσκηψε «εχθές», ωστόσο, η κυβέρνηση σταθερά επέλεγε να κλείνει τα μάτια, «ξορκίζοντάς» το, αντί υπεύθυνα και σοβαρά να το αντιμετωπίσει.
Δεδομένου ότι, η πραγματικότητα μας έχει ήδη ξεπεράσει και το σημείο μη επιστροφής από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα διαγράφεται εφιαλτικά στον ορίζοντα, μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα αδυναμίας λήψης πρωτοβουλιών και μιας σχεδόν παθητικής αναμονής των εξελίξεων μέχρι την τελευταία στιγμή.

Δεδομένου ότι, οι σχετικές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης έλαβαν χώρα στις 14 και στις 22 Σεπτεμβρίου του 2015, οπότε και η Ελληνική κυβέρνηση είχε αρκετό χρόνο να προβεί στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των όσων είχε δεσμευθεί να πράξει.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Γιατί δεν ακολουθήθηκαν οι ορθόδοξες διαδικασίες ανάθεσης της αγοράς των οικίσκων στο τετράμηνο που μεσολάβησε από τις κυβερνητικές δεσμεύσεις στο τέλος του Σεπτέμβρη του 2015, ώστε να μην φτάσουμε «στο παρά ένα» σε αμφιλεγόμενες διαδικασίες;

2. Ήταν αναπόδραστο να ανατεθεί στον Ελληνικό Στρατό η κατασκευή, η λειτουργία και ο συντονισμός των εν λόγω hot spots, όπως και η υποδοχή, η καταγραφή και η σίτιση των προσφύγων; 

3. Στη βάση ποιου προγραμματισμού έχουν αποφασιστεί η διάθεση πόρων του Ελληνικού Στρατού για καθήκοντα διάφορα της συνήθους αποστολής του, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός των ΕΔ είναι ήδη μειωμένος;

4. Ποιο το εκτιμώμενο ύψος των δαπανών από πλευράς των ΕΔ και πόσα στελέχη εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν στις ανωτέρω διαδικασίες;

5. Πότε σκοπεύει η Κυβέρνηση να προβεί στην πλήρη ενεργοποίηση της «Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Ασύλου, Υποδοχής και Ένταξης», προκειμένου να μπορέσει απορροφήσει πλήρως τους διατιθέμενους από την Ε.Ε. πόρους, ύψους 470 εκ. ευρώ;
Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου