24 Σεπτέμβριος, 2015

«Πάντα τα μεταρρυθμιστικά ρεύματα ήταν μειοψηφίες σε οποιαδήποτε κοινωνία»

Γιώργος Μαυρωτάς

Τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, ο βουλευτής Αττικής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς βρέθηκε στην ΕΡΤ1 συμμετέχοντας στο πάνελ της εκπομπής ΕΡΤ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ με τους δημοσιογράφους Φάνη Παπαθανασίου και Μάριον Μιχελιδάκη.

Ο κ. Μαυρωτάς ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας πως η συμφωνία-μνημόνιο που έφεραν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει κωδικοποιηθεί σε 270 δράσεις, πολλές από τις οποίες πρέπει να έρθουν στη Βουλή εντός του Οκτωβρίου και η πλειοψηφία τους εντός του 2015. Ανάμεσα σε αυτές ορισμένες είναι συγκεκριμένες και δοσμένες με μεγάλη λεπτομέρεια αλλά υπάρχουν και άλλες με αρκετούς βαθμούς ελευθερίας στις οποίες το Ποτάμι θα συμβάλλει με προτάσεις και λύσεις προς όφελος του ελληνικού λαού. Βέβαια για να γίνει αυτό προϋπόθεση είναι, όπως είπε ο κ. Μαυρωτάς, να υπάρχουν ευήκοα ώτα από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.

Ο βουλευτής του Ποταμιού για ακόμη μία φορά τόνισε την ανάγκη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επεσήμανε ότι το Ποτάμι θα είναι παρόν για την γρηγορότερη και καλύτερη υλοποίησή τους.

Σε ερώτηση της κα. Μιχελιδάκη σχετικά με το κάλεσμα που έχει απευθύνει η κα. Γεννηματά προς το Ποτάμι, ο κ. Μαυρωτάς ανέφερε ότι το Ποτάμι δημιουργήθηκε για να τα βάλει με τις παθογένειες του συστήματος όπως το πελατειακό κράτος, η κομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, η έλλειψη αξιοκρατίας κ.λπ. και ξεκαθάρισε ότι το να συμπορευθεί το Ποτάμι με έναν από τους εκφραστές αυτών των παθογενειών όπως είναι το ΠΑΣΟΚ, θα είναι σα να αυτοαναιρείται.

Μάλιστα σε σχόλιο του κ. Παπαθανασίου αν η κοινωνία δεν ήταν ακόμη έτοιμη να «ακούσει» όλα όσα πρέσβευε το Ποτάμι, ο κ. Μαυρωτάς σημείωσε ότι το Ποτάμι θα συνεχίσει να τα πρεσβεύει και ότι «Πάντα τα μεταρρυθμιστικά ρεύματα ήταν μειοψηφίες σε οποιαδήποτε κοινωνία».

Σχετικά με το τι έφταιξε για το εκλογικό αποτέλεσμα, ο βουλευτής του Ποταμιού διέκρινε τις αιτίες σε εξωγενείς και ενδογενείς. Ως εξωγενή λόγο ανέφερε την έντονη πόλωση από τις δημοσκοπήσεις η οποία στέρησε σημαντική δύναμη από το Ποτάμι τόσο προς τη ΝΔ όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ως αδύνατο σημείο του Ποταμιού και μάλιστα σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μαυρωτάς αναγνώρισε την περιφέρεια και ότι δεν έφθασαν εκεί οι θέσεις και οι προτάσεις του, καθώς όλους αυτούς τους 7 μήνες το Ποτάμι ασχολήθηκε και έδωσε μεγάλη έμφαση στην κοινοβουλευτική του δράση κάτι το οποίο δεν έγινε αντιληπτό από τους ψηφοφόρους της περιφέρειας και αυτό πρέπει να διορθωθεί.

Επανερχόμενος σε ερώτηση για το σενάριο προσέγγισης του ΠΑΣΟΚ προς το Ποτάμι, δήλωσε ότι το Ποτάμι όπως απέδειξε και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία του, μπορεί να συμπράξει με άλλες πολιτικές δυνάμεις σε συγκεκριμένα θέματα που συμφωνούν, αλλά δεν τίθεται απολύτως κανένα θέμα συμπόρευσης και συγχώνευσης με άλλον πολιτικό χώρο. Ο κ. Μαυρωτάς σημείωσε ότι οι αποφάσεις του Ποταμιού είναι συλλογικές και όχι μόνο του επικεφαλής και πως η ευθύνη του εκλογικού αποτελέσματος επιμερίζεται προς όλους. Αναφερόμενος χαρακτηριστικά στον Σταύρο Θεοδωράκη, είπε ότι είναι ο εμπνευστής και ο ηγέτης του Ποταμιού και πως δε μπορεί να φανταστεί το Ποτάμι δίχως τον Σταύρο Θεοδωράκη. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι στις 4-6 Δεκεμβρίου πρόκειται να γίνει το συνέδριο του Ποταμιού.

Κλείνοντας σημείωσε ότι το μεγάλο στοίχημα της συμφωνίας είναι οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες μπορούν να μεγιστοποιήσουν τα θετικά έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα αρνητικά στοιχεία και σε αυτό το σημείο έγκειται και ο ρόλος του Ποταμιού στη Βουλή. Τόνισε τέλος ότι αρκεί αυτές οι μεταρρυθμίσεις να είναι προς την σωστή κατεύθυνση και όχι όπως οι αλλαγές στην Παιδεία που ο κ. Τσίπρας μάλιστα θέλει να προχωρήσουν άμεσα. Το Ποτάμι είναι κάθετα αντίθετο στο πολυνομοσχέδιο κουρελού που προωθεί η κυβέρνηση και σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να λάβει υπόψη του τη συμφωνία και τα διεθνή πρότυπα.