9 Απριλίου, 2019

Παλιές συνταγές γαρνιρισμένες με ιδεοληψίες και ευσεβείς πόθους, μαγειρεμένες σε προεκλογική θερμοκρασία

Γιώργος Μαυρωτάς

Aνακοίνωση του Γιώργου Μαυρωτά σχετικά με τη δημοσίευση του πολυνομοσχεδίου Γαβρόγλου για το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Η αναβάθμιση και επανάκτηση του ρόλου του Λυκείου στο εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι ένα στοίχημα στο οποίο όλοι πρέπει να συμβάλουμε με κριτική και προτάσεις και θα τις κάνουμε στην κοινοβουλευτική διαδικασία.

Στο σχέδιο νόμου που παρουσίασε το Υπουργείο Παιδείας για το νέο Λύκειο, είναι φανερό ότι η Γ’ Λυκείου γίνεται και επίσημα μια φροντιστηριακή τάξη προπαρασκευής για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα ΑΕΙ, με κρατική σφραγίδα. Από τα μη-κρατικά ΑΕΙ πήγαμε στα κρατικά φροντιστήρια, αν και πάλι δεν θα μειωθεί η ανάγκη για τα ιδιωτικά φροντιστήρια, λόγω του ανταγωνισμού των Πανελληνίων Εξετάσεων.

Εν κατακλείδι, η πρόταση του Υπουργείου είναι μια πρόταση που έρχεται από τα παλιά (από την εποχή των δεσμών), είναι ατελής (απουσιάζει πλήρως η τεχνική εκπαίδευση) και έχει διανθισθεί με ελκυστικές φαντασιώσεις περί Τμημάτων Ελεύθερης Πρόσβασης που ακούγονται ευχάριστα προεκλογικά σε 17ρηδες, αλλά στην πράξη θα φανεί ότι είναι είτε ανύπαρκτα, είτε ανούσια.

Τελικά, η λεγόμενη αναβάθμιση του Λυκείου θα οδηγήσει σε χαμήλωμα ακόμα περισσότερο του πήχη όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει η παρούσα κυβέρνηση.