27 Σεπτεμβρίου, 2016

Παλιά λάθη με επαναστατικό αμπαλάζ

Ποτάμι

Ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα

«Κύριοι της Κυβέρνησης είστε οι καλύτεροι μαθητές ενός αποτυχημένου παλαιοκομματικού συστήματος και μάλιστα τους ξεπερνάτε. Τα ίδια λάθη, αλλά αυτή τη φορά με επαναστατικό αμπαλάζ. Ο ίδιος δρόμος: δημαγωγία, λαϊκισμός και στην κοινωνία απογοήτευση και θλίψη. Ίσως χρειάζεται ένα ενδιαφέρον διάστημα σιωπής για να αναλογιστεί η ελληνική κοινωνία πόσο τις έχουν στοιχίσει οι νέοι δημαγωγοί, οι νέοι λαϊκιστές» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής, εξαπολύοντας ευθεία επίθεση στην Κυβέρνηση για τις τακτικές που ακολουθεί.

Αναφέροντας συγκεκριμένες φράσεις του Αλέξη Τσίπρα όσο ήταν στην αντιπολίτευση σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις στηλίτευσε την ανακολουθία της Κυβέρνησης μεταξύ όσων κάνει και όσων έχει υποσχεθεί στο παρελθόν. «Τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, η ΕΥΔΑΠ, η ΔΕΗ, η Εγνατία, ο ΟΠΑΠ, το Ελληνικό, όλα θα έμεναν στο κράτος και τώρα όλα πωλούνται. Και όσα δεν πωλούνται μπαίνουν σε ένα υπερταμείο που κανείς δεν ξέρει πότε και με ποιο τρόπο θα αξιοποιήσει την δημόσια περιουσία. Μπαίνουν όλα στο υπερταμείο και αυτό θα αποφασίσει τι θα πουλήσει και τι όχι».

«”Έφοδος στο κράτος”, ήταν και είναι το σύνθημα σας. “Τα έκαναν και οι άλλοι” είναι η δικαιολογία σας. Τους ξεπεράσατε, πολύ φοβάμαι και μετατρέψατε την κρατική δομή σε θέρετρο κομματικών υπαλλήλων». Με αυτή τη φράση ο επικεφαλής του Ποταμιού ξεκίνησε την αναφορά του στις ΔΕΚΟ, τονίζοντας ότι οι σπατάλες του κομματικού κράτους τις έχουν καταντήσει προβληματικές και γεμάτες «παππούδες». Στη συνέχεια ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα κομματικών στελεχών που βρίσκονται σε θέσεις «κλειδιά» των ΔΕΚΟ, όλοι τους φίλοι και συγγενείς του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και συνόψισε τον τρόπο λειτουργίας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τη φράση: «οι δικοί μας είναι καλύτεροι, είναι αξιότεροι, είναι επιτέλους διοικητές».

Αναφερόμενος στις αποκαλύψεις για την Attica Bank και τον τρόπο λειτουργίας της o Σταύρος Θεοδωράκης είπε: «Θέλατε να κάνετε την Attica “ναυαρχίδα” του παράλληλου τραπεζικού συστήματος του ΣΥΡΙΖΑ, για να μπορούν να βρουν λεφτά οι εκλεκτοί του καθεστώτος. Είδαμε πώς χρησιμοποιήθηκε η τράπεζα στην υπόθεση Καλογρίτσα. Αντλήσατε κεφάλαια από τους Δημόσιους Οργανισμούς, πέρα από κάθε επιχειρηματική οικονομική λογική».

Συνεχίζοντας την αναφορά του στα όσα σκανδαλώδη συμβαίνουν στην συγκεκριμένη τράπεζα τόνισε: «Μια τράπεζα με σύνολο περιουσίας 3,5 δις ευρώ, βρέθηκε να έχει άνοιγμα ένα δις και έτσι η κυβέρνηση επέβαλε στις Διοικήσεις των ΔΕΚΟ να καλύψουν την αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank. Εγχώριοι ιδιώτες επενδυτές, και διεθνείς επενδυτικοί οίκοι απείχαν πλήρως από την ανακεφαλαιοποίηση. Ήταν όμως παρούσες η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, τα ΕΛΤΑ, ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ», ενώ ανέφερε και ενδεικτικά ποσά συμμετοχής: «ΤΣΜΕΔΕ 382.000.000 ευρώ, ΕΥΔΑΠ 20.000.000 ευρώ, ΤΑΠΙΛΤΑΤ 55.500.000 ευρώ και ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 9.900.000 ευρώ». Στη συνέχεια αναρωτήθηκε ποιος έδωσε την εντολή στους οργανισμούς να τζογάρουν ποντάροντας στην ακριβότερη τράπεζα της Ευρώπης και έκλεισε την τοποθέτηση του λέγοντας: «Τα χρήματα του δημοσίου εξαϋλώθηκαν, χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως προοπτική επανάκτησής τους. Ποιος θα πληρώσει γι’ αυτό; Θα δώσουν τα λεφτά οι υπουργοί που πιέζανε; Ή θα δώσουν τα λεφτά οι κομματικές διοικήσεις;».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο επικεφαλής του Ποταμιού κατηγόρησε τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για υποκρισία σε ότι αφορά τα έσοδα του ταμείου λέγοντας: «Η κυβέρνηση επιμένει ότι το 50% από τα έσοδα του Ταμείου θα κατευθύνεται στην ανάπτυξη, μισή αλήθεια – δηλαδή διπλό ψέμα! Τα λεφτά από την νέα γενιά των 19 αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, θα πάνε 100% στη τρύπα του χρέους και μόνο τα υπόλοιπα έσοδα θα πηγαίνουν κατά 50% στο χρέος και κατά 50% στην ανάπτυξη», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις μεθοδεύσεις που επιχείρησαν στο τηλεοπτικό τοπίο λέγοντας: «Ήθελαν να φύγουμε από την διαπλοκή του παρελθόντος, από τα θαλασσοδάνεια και τις πολιτικές εξαρτήσεις. Και εσείς είπατε "ναι θα φύγουμε από τα θαλασσοδάνεια των άλλων, τις πολιτικές εξαρτήσεις των άλλων. Ιδού λοιπόν ο δικός μας καναλάρχης, με πολλαπλάσια θαλασσοδάνεια και με πατενταρισμένη κομματική εξάρτηση"». Τέλος αναφέρθηκε στη πάγια τακτική του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων να καταπατάει τηλεοπτικές συχνότητες λέγοντας: «Μπήκατε σε μεγάλη ταλαιπωρία για να κάνετε ένα ΣΥΡΙΖΑ TV. Υπήρχε ένας απλούστερος δρόμος. Ο δρόμος του κ. Λεβέντη ο οποίος μπορούσε να σας εξηγήσει πως καταπατά κανείς μια συχνότητα. Πως κάνει ένα κανάλι χωρίς λεφτά, χωρίς εφορίες, χωρίς ασφάλιση, χωρίς ΙΚΑ και τα σχετικά».

Δείτε το βίντεο:

 

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία παρακάτω:

Οι τελευταίες πολιτικά ενδιαφέρουσες ώρες δείχνουν κ. Συνάδελφοι ότι αυτό το περιβόητο ηθικό πλεονέκτημα έχει γίνει βαρίδι στα πόδια σας. Αλλά το αληθινό πρόβλημα δεν είναι ότι πιστεύατε ότι είχατε ηθικό πλεονέκτημα έναντι όλων των άλλων, γιατί για να είμαστε ειλικρινείς ποτέ δεν το πιστέψατε…Το πρόβλημα είναι ότι συνεχίζετε να πιστεύετε ότι η ελληνική κοινωνία έχει αυτή ένα πνευματικό μειονέκτημα. Εν ολίγοις περνάτε τους ψηφοφόρους για χαζούς.

Ήθελαν να φύγουμε από την διαπλοκή του παρελθόντος, από τα θαλασσοδάνεια και τις πολιτικές εξαρτήσεις. Και εσείς είπατε “Nαι. Θα φύγουμε από τα θαλασσοδάνεια… των άλλων, τις πολιτικές εξαρτήσεις… των άλλων. Ιδού λοιπόν ο δικός μας καναλάρχης, με πολλαπλάσια θαλασσοδάνεια και με πατενταρισμένη κομματική εξάρτηση.

Και μην κάνετε τώρα πως δεν ξέρετε την οικογένεια Καλογρίτσα. Δεν είναι έντιμο. Τους βάλατε μπροστά τους ανθρώπους, πήγαν να χάσουν τα βοσκοτόπια τους και τώρα δεν λέτε καθαρά ούτε το όνομα τους: Καλογρίδας – Καλοβίδας – Κατσαβίδας. Πως ακριβώς τον έλεγαν τον υπερθεματιστή σας;

Μπήκατε σε μεγάλη ταλαιπωρία για να κάνετε ένα ΣΥΡΙΖΑ TV. Υπήρχε ένας απλούστερος δρόμος. Ο δρόμος του κ.Λεβέντη, του φίλου του κ.Τσίπρα. Μπορούσε να σας εξηγήσει πώς καταπατά κανείς μια συχνότητα, πώς κάνει ένα κανάλι χωρίς λεφτά, χωρίς εφορίες, χωρίς ασφάλιση, χωρίς ικα μικα και τα σχετικά. Και αν το κανάλι δεν πηγαίνει καλά, θα σας εξηγήσει και πώς το πουλάς κιόλας και πώς κερδίζεις.

Πάμε όμως στο πολυνομοσχέδιο:

«Είναι πρωτοφανές και αδιανόητο, μια κλίκα να αποφασίζει για το μέλλον του δημόσιου πλούτου, δίχως διαφάνεια, δίχως κοινοβουλευτική εποπτεία και έλεγχο, λες και πρόκειται για τα αμπελοχώραφα που κληρονόμησαν από τους παππούδες τους». Είναι ο παλιός εαυτός του κ.Τσίπρα –Αργυρούπολη, Φεβρουάριος του 2014.

«Έχουν ξεκινήσει την ιδιωτικοποίηση του νερού. Η Ελλάδα ακολουθεί τον δρόμο της Χιλής του Πινοσέτ, που πρώτος παρέδωσε το νερό στα συμφέροντα» -Τσίπρας ξανά το ΄14.

Τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, η ΕΥΔΑΠ, η ΔΕΗ, η Εγνατία, ο ΟΠΑΠ, το Ελληνικό, όλα θα έμεναν στο κράτος. Και τώρα όλα πωλούνται και όσα δεν πωλούνται μπαίνουν σε ένα υπερταμείο που κανείς δεν ξέρει πότε – αν και με ποιο τρόπο

θα αξιοποιήσει την δημόσια περιουσία. Ένα «πάρτα όλα» χωρίς καμία διασφάλιση.

Και μαζί στο νομοσχέδιο σας μια σειρά από άδικες ρυθμίσεις τις οποίες ανέφεραν και τα στελέχη του Ποταμιού. Θα μείνω σε μια ενδεικτική:

Καταργείτε την έκπτωση στις εισφορές για τα πρώτα 5 έτη ασφάλισης για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες. Κανένα κίνητρο για να ξεκινήσει κανείς μια δουλειά στην Ελλάδα της κρίσης. Καμιά βοήθεια για όλους αυτούς που είναι με το ένα πόδι στο εξωτερικό.

Η μεγαλύτερη βέβαια υποκρισία αφορά τα έσοδα του ταμείου. Η κυβέρνηση επιμένει ότι το 50% από τα έσοδα του Ταμείου θα κατευθύνεται στην ανάπτυξη. Μισή αλήθεια – δηλαδή διπλό ψέμα! Γιατί τα λεφτά από την νέα γενιά των 19 αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, θα πάνε 100% στη τρύπα του χρέους. Και μόνο τα υπόλοιπα έσοδα θα πηγαίνουν κατά 50% στο χρέος και κατά 50% στην ανάπτυξη.

Πάμε όμως στο νερό γιατί εδώ πραγματικά υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα παρά τη γελοιοποίηση της υπόθεσης από τις αντιδράσεις κάποιων που δηλώνουν οικολόγοι και μετά αποσύρουν τις ενστάσεις τους επειδή θα εφαρμοστεί το Σύνταγμα ακόμα και στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

Ο κ.Τσίπρας σε επίσκεψή του στην ΕΥΔΑΠ το ’14 έλεγε ότι οι επερχόμενες εκλογές θα ήταν και ένα δημοψήφισμα για το νερό - «το νερό δεν πουλιέται».

Και τώρα τι ακριβώς δίνετε; Το δίκτυο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη; Τα εργοστάσια και τους αγωγούς μεταφοράς του νερού; Τους πόρους; Τα ποτάμια; Τον Μόρνο, τον Εύηνο και τον Αλιάκμονα; Δεν είναι καν ξεκαθαρισμένο τι ακριβώς δίνετε, απλά μπαίνουν όλα στο υπερταμείο και αυτό θα αποφασίσει τι θα πουλήσει και τι όχι.

Πριν από δύο χρόνια ο δήμος του Βερολίνου πλήρωσε περίπου 600 δις στο γαλλικό κολοσσό Βεολιά για να επαναγοράσει την εταιρεία και το δίκτυο ύδρευσης της πόλης. Στα 12 χρόνια που ήταν στα χέρια της Βεολιά το νερό ακρίβυνε κατά 25%.

Και δεν είναι μόνο το Βερολίνο. Οι ευρωπαϊκές μητροπόλεις επαναγοράζουν εταιρείες ύδρευσης αναγνωρίζοντας την αποτυχία αυτού του μοντέλου. Από το 2000, 180 πόλεις σε όλο τον κόσμο έχουν επαναγοράσει εταιρείες ύδρευσης που είχαν ιδιωτικοποιηθεί. Εδώ ποιος θα ασκεί τιμολογιακή πολιτική

στο νερό, στο μετρό, στα τρένα; Στις ΔΕΚΟ και σε όλες τις υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιοι τομέα που οι σπατάλες του κομματικού κράτου τις έχουν καταντήσει προβληματικές.

«Έφοδος στο κράτος», ήταν και είναι το σύνθημα σας.
«Τα έκαναν και οι άλλοι» είναι η δικαιολογία σας.
«Τους ξεπεράσατε», είναι η απάντηση.

Μετατρέψατε την κρατική δομή σε θέρετρο κομματικών υπαλλήλων. Δεκάδες στελέχη επιτέλους τώρα δικαιώνονται.

Πως το είχε πει ο νεαρός με την άσπρη λιμουζίνα και τις οικογενειακές αργομισθίες; «Οι παππούδες μου ήταν στο βουνό». Και αυτή η χώρα είναι γεμάτη παππούδες.

Δείτε ποιοι είναι στις κεφαλές του ευρύτερου δημόσιου τομέα:

- ΔΕΗ, υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

- ΕΥΔΑΠ, από τα παλιότερα στελέχη του Συνασπισμού,

μέλος κατά καιρούς της Κεντρικής Επιτροπής.

- ΕΡΓΑ ΟΣΕ ΑΕ, Συνεργάτης του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα αυτοκινητόδρομων.

- ΟΑΣΑ, υποψήφιος Δήμαρχος ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές 2014.

- ΟΣΥ ΑΕ, μέλος του τριμελούς συντονιστικού της Οργάνωσης Μηχανικών ΣΥΡΙΖΑ

- ΣΤΑΣΥ ΑΕ, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα

- ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ, μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ.

- ΔΕΠΕΝΕ ΑΕ, σύζυγος βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ.

- ΟΣΕ ΑΕ, στέλεχος κόμματος από τα οποία προήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ.

- ΟΑΕΔ, υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ.

- ΕΤΕΑ, στέλεχος της σοσιαλιστικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ.

- ΕΤΑΑ, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος ΣΥΡΙΖΑ.

- ΝΑΤ, μέλος Εθνικού Συμβουλίου ΑΝΕΛ.

- ΟΓΑ, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον ΣΥΡΙΖΑ.

- ΟΑΕΕ, στέλεχος των δικηγόρων Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ.

- Αττικό Μετρό – ο πρύτανης του ΣΥΡΙΖΑ.

Με μια φράση «οι δικοί μας είναι καλύτεροι, είναι αξιότεροι, είναι επιτέλους διοικητές». Και γιατί είναι διοικητές;

Πάμε λοιπόν στο σκάνδαλο της Τράπεζας ΑΤΤΙΚΗΣ. Θέλατε να κάνετε την Attica «ναυαρχίδα» του παράλληλου τραπεζικού συστήματος του ΣΥΡΙΖΑ, να μπορούν να βρουν λεφτά οι εκλεκτοί του καθεστώτος.

Είδαμε πώς χρησιμοποιήθηκε η τράπεζα στην υπόθεση Καλογρίτσα.

Αντλήσατε κεφάλαια από τους Δημόσιους Οργανισμούς, πέρα από κάθε επιχειρηματική οικονομική λογική.

Αλλά να δούμε την ιστορία από την αρχή. Τον Οκτώβριο του ‘15, η Τράπεζα Αττικής παρουσίασε υστέρηση κεφαλαίων 857 εκατ. ευρώ στο βασικό σενάριο και 1.021 εκατ. ευρώ στο δυσμενές σενάριο. Μια τράπεζα με σύνολο περιουσίας 3,5 δισ. Ευρώ, βρέθηκε να έχει άνοιγμα ένα δις. Η Εθνική με ενεργητικό 29 δισ. ευρώ χρειαζόταν 1,4 δισ. ευρώ.

Όμως εδώ προείχε το κομματικό σχέδιο. Ο κ.Δραγασάκης είχε μιλήσει δημόσια για την ανάγκη δημιουργίας ενός «παράλληλου τραπεζικού συστήματος» και έτσι η κυβέρνηση επέβαλε στις Διοικήσεις των ΔΕΚΟ να καλύψουν την αύξηση κεφαλαίου της Attica. Εγχώριοι ιδιώτες επενδυτές, και διεθνείς επενδυτικοί οίκοι απείχαν πλήρως από την ανακεφαλαιοποίηση. Ήταν όμως παρούσες η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, τα ΕΛΤΑ, ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ. Στην ΕΥΔΑΠ η απόφαση ελήφθη με οριακή πλειοψηφία. Ακόμη και ο πρόεδρος διαφώνησε αλλά η κομματική εντολή δεν άφηνε περιθώρια: «Δώστε τα λεφτά στην Attica».

Ενδεικτικά ποσά συμμετοχής:

ΤΣΜΕΔΕ 382.000.000 ευρώ
ΕΥΔΑΠ 20.000.000 ευρώ
ΤΑΠΙΛΤΑΤ – ταμείο εργ. Ιονικής 55.500.000 ευρώ
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 9.900.000 ευρώ

Και προσέξτε τώρα:

Η Paulson που κατέχει περίπου το 10% της ΕΥΔΑΠ εκφράζει σε επιστολή της προς την διοίκηση της ΕΥΔΑΠ την διαφωνία της:

«Προσπαθούμε να καταλάβουμε γιατί η ΕΥΔΑΠ θα επένδυε σε μια τράπεζα. (…) Η μόνη εξήγηση που μπορούμε να δώσουμε είναι ότι το διοικητικό συμβούλιο εφαρμόζει μια κυβερνητική πολιτική. (…) Η επένδυσή τους ενδέχεται να απολέσει σημαντική αξία, ως αποτέλεσμα πολιτικά καθοδηγούμενων κινήσεων».

Ομοίως, για σκανδαλώδη απόφαση συμμετοχής του ΤΑΠΙΛΤΑΤ με 55 εκατ. κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι της Ιονικής.

Το ερώτημα είναι ποιος έδωσε την εντολή στους οργανισμούς να τζογάρουν ποντάροντας στην ακριβότερη τράπεζα της Ευρώπης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κλείσιμο της μετοχής της Attica, την Παρασκευή, 23-9, βρέθηκε στα 4,5 λεπτά (!) του ευρώ έναντι της τιμής της ανακεφαλαιοποίησης, των 30 λεπτών. Η «επένδυση» έχει απαξιωθεί κατά 85%!

Τα χρήματα του δημοσίου εξαϋλώθηκαν, χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως προοπτική επανάκτησής τους. Ποιος θα πληρώσει γι’ αυτό; Θα δώσουν τα λεφτά οι υπουργοί που πιέζανε; Ή θα δώσουν τα λεφτά οι κομματικές διοικήσεις;

Συνοψίζω : είστε κύριοι της Κυβέρνησης οι καλύτεροι μαθητές ενός αποτυχημένου παλαιοκομματικού συστήματος –και τους ξεπερνάτε. Οι προηγούμενοι, τους τελευταίους μήνες, είχε φανεί ότι σε μερικά πράγματα έστω είχαν αρχίσει να βάζουν μυαλό, υπό την πίεση της κοινωνίας, υπό την πίεση της Ευρώπης. Και έρχεστε εσείς και τους ξεπερνάτε. Τα ίδια λάθη, αλλά αυτή τη φορά με επαναστατικό αμπαλάζ. Ο ίδιος δρόμος : δημαγωγία, λαϊκισμός και στην κοινωνία απογοήτευση και θλίψη. Ένα ίσως ενδιαφέρον διάστημα σιωπής για να αναλογιστεί η ελληνική κοινωνία πόσο τις έχουν στοιχίσει οι νέοι δημαγωγοί, οι νέοι λαϊκιστές.