27 Σεπτεμβρίου, 2018

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2018: Θέσεις και δράσεις του "Ποταμιού"

Ποτάμι

Κεντρικός πυλώνας των προτάσεων του «Ποταμιού» είναι η επέκταση της τουριστικής περιόδου με παράλληλη ανάπτυξη του ποιοτικού και θεματικού τουρισμού, στον αντίποδα του κορεσμένου μαζικού τουρισμού χαμηλού κόστους.

Για την προώθηση του ναυτικού τουρισμού, θέλουμε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο πενήντα μικρών και μεγάλων μαρινών με ενιαίες προδιαγραφές υψηλής ποιότητας, με αναβάθμιση των μαρινών που ήδη υπάρχουν και με κατασκευή νέων.

Για την προώθηση του ιατρικού τουρισμού προτείνουμε το σχεδιασμό μιας διαφημιστικής καμπάνιας που θα προβάλλει την υψηλή τεχνογνωσία των Ελλήνων ιατρών, την υψηλή ποιότητα των υποδομών και τις ανταγωνιστικές τιμές των ιατρικών υπηρεσιών στη χώρα μας.

Για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού (πεζοπορία, αναρρίχηση, ορειβασία, κατάβαση φαραγγιών, ποδηλασία, καταδύσεις, αεραθλητισμός) έχουμε προτείνει να συσταθεί Συντονιστικό Γραφείο Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού, το οποίο θα υπάγεται στο υπουργείο Τουρισμού και θα θεσπίσει τις προδιαγραφές για τα έργα υποδομής που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη αυτών των μορφών τουρισμού, θα αναθέσει σε ειδικούς την εκπόνηση μελετών και θα εποπτεύει την υλοποίηση των έργων υποδομής, τη συντήρηση και τη διαχείρισή τους.

Τα στελέχη και οι βουλευτές του «Ποταμιού» έχουν αναλάβει μία σειρά πρωτοβουλιών ώστε να δοθούν άμεσες λύσεις σε καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του τουρισμού στην Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου, Δημήτρης Τσιόδρας, είχε προειδοποιήσει πρόσφατα, μετά τις διακοπές ηλεκτροδότησης στην Αθήνα και την Ύδρα εν μέσω καλοκαιριού, για την  άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι υποδομές, την ίδια  στιγμή που οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων παρουσίαζαν υστέρηση κατά 650 εκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο του 2018.

 Ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Λυκούδης, κατέθεσε τον περασμένο Απρίλιο επερώτηση στη Βουλή για την "κατάλυση" του ΕΟΤ από το Υπουργείο Τουρισμού. Με το νέο Οργανόγραμμα του υπουργείου, υπογράμμισε ο κ. Λυκούδης, δημιουργούνται παράλληλες δομές στο Υπουργείο Τουρισμού, με στόχο την κατάλυση της αυτονομίας του ΕΟΤ ως ΝΠΔΔ, στην λογική του «εμείς αποφασίζουμε και εσείς εκτελείτε».

Ολόκληρο το κείμενο της επερώτησης, εδώ.

 Ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, έχει μιλήσει για την ανάγκη να αναπτυχθεί στην Ελλάδα ο ποιοτικός θεματικός τουρισμός ως απάντηση στον all-in, αλλά και για την υποχρέωση της κυβέρνησης να βοηθήσει τους νησιώτες να προκόψουν χωρίς να φύγουν από τον τόπο του, σε ομιλία του στη Βουλή στο μεταφορικό ισοδύναμο. Ο κ. Δανέλλης έχει, ακόμη, καταθέσει επερώτηση στη Βουλή για τα φαινόμενα έλλειψης προστασίας και εγκατάλειψης του αρχαιολογικού χώρου του καναλιού και των αλυκών της Ελούντας στο νομό Λασιθίου.

Ακόμη, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος έχει διατυπώσει προτάσεις για τον αλιευτικό τουρισμό στην Ελλάδα, καθώς και την υποχρέωση του Ταμείου Συνοχής να στηρίξει τα ελληνική νησιά μετά το 2020, στην ομιλία του για τα νησιά και τις παράκτιες περιοχές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σε εκδήλωση για τον ελληνικό τουρισμό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Κύρκος είχε τονίσει ότι «η μέτρηση των αφίξεων απλώς καλύπτει την απουσία πολιτικής τουρισμού».

 Τέλος, ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, έχει καταθέσει στη Βουλή επερώτηση προς τον Υπουργό Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού και την οριοθέτηση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Καταδυτικών Πάρκων ( όλο το κείμενο της επερώτησης, εδώ). Επίσης, ο κ. Αμυράς είχε καταθέσει ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών σχετικά τα Υδατοδρόμια στην Ελλάδα.