8 Μαρτίου, 2017

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Έχει νόημα να συνεχίσουμε να γιορτάζουμε αυτή την ημέρα;

Φωτεινή Λεομπίλλα

Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας (διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών) εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους. Έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου. Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.

Οι αγώνες των γυναικών για την απάλειψη των τυπικών φραγμών της ισότιμης με τους άνδρες θέσης τους στην κοινωνική και πολιτική ζωή, που ίσχυαν σχεδόν μέχρι τα μέσα του περασμένου αιώνα,  σφραγίστηκαν μεταπολεμικά με τις θεσμικές εγγυήσεις στο εθνικό αλλά και διεθνές δίκαιο. Αυτή όμως η τυπική αποκατάσταση της ισότητας των δικαιωμάτων και ελευθεριών των γυναικών δε συνοδεύτηκε και  από ουσιαστική, ισότιμη με τον άνδρα, ένταξή τους στην κοινωνική, πολιτική, οικονομική και πολιτιστική ζωή.

Ποιά είναι τελικά η θέση της γυναίκας στη νέα εποχή; Γιατί, ακόμα κι όταν, από πλευράς προσόντων,  συμμετέχει στο «κοινωνικό γίγνεσθαι»  με τα ίδια εφόδια με τον άνδρα, οι δείκτες συμμετοχής της στους βασικούς τομείς της  οικονομικής και πολιτικής ζωής δίνουν μια αδιάψευστη εικόνα της πολύ κατώτερης κοινωνικά θέσης της από τον άνδρα και μάλιστα σε όλους τους τομείς. Για να μην αναφερθούμε και στα εκατομμύρια γυναικών ανά τον κόσμο που ακόμα βρίσκονται αντιμέτωπες με φαινόμενα όπως:

 • Κάψιμο νυφών στην Ινδία λόγω ανεπαρκούς προίκας (25,000 κάθε χρόνο)
 • Δολοφονίες γυναικών θυμάτων βιασμών (Ιορδανία, Πακιστάν, Λίβανο, Συρία, Ιράκ κ αλλού)
 • Κλειτοριδεκτομή σε πάνω από 100 εκατομμύρια κορίτσια (στοιχεία unicef. Ακόμα κ σε χώρες που βάσει νόμου απαγορεύεται)
 • Υποχρεωτικοί γάμοι ανηλίκων κοριτσιών (Αφρική, Νότια Ασία)
 • Θύματα ενδοοικογενειακής βίας (πάνω από 50% των γυναικών σε Μπαγκλαντές, Αιθιοπία, Περού, Τανζανία)
 • Θύματα βιασμού ή απόπειρας βιασμού (πάνω από 20% των γυναικών παγκοσμίως).
 • Απαντώντας στο αρχικό μας ερώτημα φαίνεται πως, αν και η αφιερωμένη στη γυναίκα Ημέρα της 8ης Μαρτίου, μας φέρνει στη μνήμη οδυνηρές συνθήκες ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων, η Ημέρα αυτή  δεν έχει χάσει, όπως πολλοί πιστεύουν την αξία της και σήμερα. Δεν είναι μόνο ημέρα πανηγυρισμού για όσα πέτυχε η γυναίκα στο δυτικό κόσμο, αλλά πρέπει να θεωρηθεί ότι είναι μια Ημέρα  που μας επιβάλλει να δούμε την ίδια τη μοίρα αυτού του κόσμου.  Και αυτό δεν είναι υπερβολή.

  Ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη για την βελτίωση των δυσμενών συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, ακόμα και στις πλέον αναπτυγμένες χώρες και βέβαια θα πρέπει σε όλα αυτά να λάβουμε υπόψη μας τις διαπιστώσεις και τις υποδείξεις των μεγάλων παγκοσμίων διασκέψεων για το πληθυσμιακό, που είναι ένα από τα κρισιμότερα προβλήματα της εποχής μας, καθώς η αναβάθμιση της θέσης των γυναικών συνδέθηκε με την ίδια την ανάπτυξη των κοινωνιών. Είναι μια Ημέρα που θεσμοθετήθηκε για να αναδείξει το ρόλο των γυναικών στην διαμόρφωση της ιστορίας και για να θυμίζει πως ασχέτως των όσων βημάτων έχουν ήδη γίνει στην (αυτονόητη) κατεύθυνση της ισότητας των δύο φύλων, είναι ακόμη πολλά- πολλά που πρέπει να ακολουθήσουν και ως τέτοια οφείλουμε να την γιορτάζουμε!

  * Η Φωτεινή Λεομπίλλα είναι μέλος του ΣΑΑΣ.

  Σχετικά