18 Δεκεμβρίου, 2018

Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη: Μετανάστευση με αξιοπρέπεια (#WithDignity)

Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όρισε την 18η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη το 2000. Τότε, σύμφωνα με υπολογισμούς ζούσαν σε ξένο έδαφος περίπου 150 εκατ. άνθρωποι.

18 χρόνια μετά, η τάση ανδρών, γυναικών και παιδιών να μετακινούνται, συνεχίζεται αυξητικά. Πλέον, οι άνθρωποι που διαβιούν σε ξένο έδαφος ανέρχονται σε περίπου 258 εκατ. 40 εκατ. άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι, οι μισοί εξαιτίας βίαιων συγκρούσεων, ενώ κάθε χρόνο περίπου 18,8 εκατ. άνθρωποι εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Το να μεταναστεύσει κάποιος εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους, καθώς είναι χιλιάδες όσοι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς κάποιον ασφαλή προορισμό. (Υπολογίζεται ότι 3.400 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους το 2018).

Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η μετανάστευση δεν αποτελεί απειλή, αλλά είναι κινητήριος δύναμη προόδου και ανάπτυξης, γι' αυτό και είναι αναγκαίο να υπάρξει, τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε ευρωπαϊκό, επίπεδο, δέσμευση για ασφαλή, νόμιμη και αξιοπρεπή μετανάστευση.

Καλούμαστε, ως κοινωνία, να ανταποκριθούμε στην ελπίδα των μεταναστών με αποδοχή, να ανταποκριθούμε στη φιλοδοξία τους με ευκαιρίες, να αντιμετωπίσουμε την άφιξη τους σαν καλωσόρισμα.

Ταυτόχρονα οφείλουμε να σεβόμαστε και να ακούμε όσους φοβούνται τις αλλαγές που φέρνει η μετανάστευση στη ζωή τους. Είτε οι φόβοι τους έχουν έρεισμα είτε όχι, είναι πραγματικοί και αξίζει και αυτοί επίσης να αντιμετωπιστούν με σεβασμό.

Το πρόσφατα υπογραφέν Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση (Μαρακές, 10/12/2018) στοχεύει σε μία λεπτή ισορροπία μεταξύ της κυριαρχίας των κρατών και της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας που δικαιούται κάθε άνθρωπος.

Σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη Μετανάστευση, καλό είναι να θυμηθούμε αυτή την ισορροπία και πώς οι δύο πλευρές δεν βρίσκονται απέναντι, αλλά αλληλοσυμπληρώνονται. Και ότι όλα τα κράτη χρειάζονται την ορθώς διαχειρίσιμη μετανάστευση, και αυτό είναι κάτι που για να επιτευχθεί χρειάζεται η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων κρατών, φορέων και οργανισμών σε όλα τα επίπεδα.