15 Ιουλίου, 2017

Όταν συνεταιρίζεσαι με ακροδεξιούς εθνικιστές τελικά τους μοιάζεις

Ποτάμι

«Το σύμβολο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι η φωτογραφία με τους κυρίους Τσίπρα και Καμμένο αγκαλιασμένους. Είναι η φωτογραφία που έβγαζαν με κάθε ευκαιρία στις εξέδρες της Αθήνας. Και στη συνέχεια στα κυβερνητικά έδρανα. Δεν θεωρώ λοιπόν πιθανό ότι θα σκίσουν ποτέ αυτές τις φωτογραφίες. Ο ένας θα καλύπτει τον άλλο. Και ο κ. Τσίπρας θα συνεχίσει να λέει ότι είναι φυσικό ένας υπουργός Αμύνης να μην ασχολείται με την Άμυνα αλλά να σηκώνεται το βράδυ και να μιλάει με έναν ισοβίτη προσπαθώντας να επηρεάσει την εξέλιξη μιας σοβαρής δικαστικής υπόθεσης» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Επένδυση» και στον δημοσιογράφο Ευτύχη Παλλήκαρη. Στην ερώτηση για τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα του στη συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής για τον Π.Καμμένο, απάντησε: «Προφανώς και θέλουμε απαντήσεις και φως. Γνωρίζουμε όμως ότι σε αυτήν τη χώρα οι εξεταστικές έχουν λειτουργήσει περισσότερο ως άλλοθι για το πολιτικό σύστημα, ήταν η σκούπα που έβαζε τη σκόνη κάτω από το χαλί. Σπάνια φέρνουν αποτελέσματα και οι πολίτες έχουν δίκιο να είναι δύσπιστοι».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού σχολιάζοντας τον διορισμό της κυρίας Θάνου ως προϊστάμενη του νομικού γραφείου του Πρωθυπουργού επεσήμανε ότι η πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου «λειτουργούσε από καιρό ως όργανο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και όχι ως ανώτατη δικαστικός». Όπως είπε, ενώ «προσπάθησαν να παρατείνουν την προεδρία της κατά τρία χρόνια, παραβιάζοντας το Σύνταγμα, δεν τα κατάφεραν. Το μήνυμα και εδώ είναι σαφές. «Συνεργάσου με την κυβέρνηση και δεν θα χαθείς. Μετά την σύνταξη θα σου βρούμε ρόλο και θέση».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης εξαπέλυσε πυρά και κατά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για το κομματικό κράτος λέγοντας ότι «η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τόσα χρόνια που ήταν στα πράγματα δεν συγκρούστηκαν με τον κρατισμό και το κομματικό κράτος, αλλά αντίστοιχα το εξέθρεψαν. Τώρα υπόσχονται ότι θα συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις των καιρών αλλά ποιος τους πιστεύει; Φοβούμαι ότι το μόνο που ενδιαφέρει τους κομματικούς μηχανισμούς του παλαιού δικομματισμού είναι οι στρατιές των πελατών τους» τόνισε.

Ερωτώμενος για την πιθανότητα συνεννόησης με την κυβέρνηση σε εθνικά θέματα, αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Σκοπιανού, λέγοντας ότι: «είναι φανερό ότι δύσκολα θα υπάρξει, με ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ο κ. Τσίπρας προκλήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη στην Βουλή να πει την θέση του για το Σκοπιανό. Και ο κ. Τσίπρας, για να μην δυσαρεστήσει τον κ. Καμμένο, είπε «θα το δούμε». Είναι ντροπή για τον ΣΥΡΙΖΑ που κάποτε υποστήριζε τη σύνθετη ονομασία. Αλλά αυτά έχουν τα συνεταιριλίκια με τους ακροδεξιούς εθνικιστές. Τελικά τους μοιάζεις».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντώντας σε ερώτηση για την απόρριψη της αγωγής Καμμένου κατά Πετρουλάκη, protagon και του ίδιου τόνισε ότι: «για μερικούς πολιτικούς είναι αδιανόητη η κριτική και για αυτό ο κ. Καμμένος αντέδρασε τόσο αλαζονικά. Ήθελε να τρομοκρατήσει τον Πετρουλάκη και κυρίως τους υπόλοιπους δημοσιογράφους. «Όποιος τα βάζει με τον Καμμένο, πληρώνει εκατομμύρια ήταν το μήνυμα».

Τέλος, αναφερόμενος στις όποιες προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας, υπογράμμισε πώς ό,τι έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής, «δεν είναι έργα της κυβέρνησης αλλά των Ελλήνων που συνεχίζουν να προσπαθούν σε αντίξοες συνθήκες». Όπως είπε χαρακτηριστικά «Χιλιάδες μικροί και μεγάλοι δημιουργοί αντιστέκονται στον κρατισμό και συνεχίζουν την προσπάθεια. Και αν η αξιολόγηση είχε κλείσει νωρίτερα η οικονομία θα πήγαινε ακόμη καλύτερα. Και αν οι αποκρατικοποιήσεις προχωρούσαν θα υπήρχαν νέες θέσεις εργασίας. Και αν η γραφειοκρατία περιοριζόταν θα είχαν δημιουργηθεί νέες ευκαιρίες. Όλα αυτά όμως σκοντάφτουν στο κομματικό κράτος. Το πράσινο, το γαλάζιο και σήμερα στο κράτος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη

Ας ξεκινήσουμε από την επικαιρότητα. Την Τετάρτη απορρίφθηκε η αγωγή που είχε καταθέσει ο κ. Καμμένος εναντίον σας και εναντίον του δημοσιογράφου και σκιτσογράφου Ανδρέα Πετρουλάκη. Αισθάνεστε δικαιωμένος;

Η αγωγή σε ό,τι αφορά εμένα ήταν αστεία. Όμως από τον Ανδρέα Πετρουλάκη ζητούσε 2 εκατομμύρια! Και για ποιο λόγο; Επειδή είχε γράψει ότι ο κ. Καμμένος εκπροσωπεί την έξαλλη εθνολαϊκίστικη ακροδεξιά. Είπε, δηλαδή, αυτό που λέει όλος ο κόσμος, πλην ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Και, βέβαια, αθωώθηκε γιατί υπάρχουν ακόμη δικαστές στην Αθήνα.

Συμφωνείτε με την άποψη του καθηγητή Τσακυράκη ότι οι πολιτικοί πρέπει να είναι ανεκτικοί με τον Τύπο και μόνο σε πολύ ακραίες περιπτώσεις συκοφαντίας πρέπει να καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη;

Συμφωνώ και το έχω αποδείξει έμπρακτα. Σκεφθείτε πόσα πράγματα έχουν κατά καιρούς ειπωθεί εναντίον μου. Δεν έχω καταφύγει ποτέ στη Δικαιοσύνη. Για μερικούς όμως πολιτικούς είναι αδιανόητη η κριτική και για αυτό ο κ. Καμμένος αντέδρασε τόσο αλαζονικά. Ήθελε να τρομοκρατήσει τον Πετρουλάκη, και κυρίως τους υπόλοιπους δημοσιογράφους. «Όποιος τα βάζει με τον Καμμένο, πληρώνει εκατομμύρια» ήταν το μήνυμα.

Η Δικαιοσύνη πάντως δεν λέει να φύγει από τα πρωτοσέλιδα. Στην αρχή της εβδομάδας είχαμε την τοποθέτηση της τέως Προέδρου του Αρείου Πάγου κυρίας Θάνου στο Νομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού, κάτι που χαρακτηρίσατε «ντροπή της Δημοκρατίας».

Η κυρία Θάνου λειτουργούσε από καιρό ως όργανο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και όχι ως ανώτατη δικαστικός. Προσπάθησαν να παρατείνουν την προεδρία της κατά τρία χρόνια, παραβιάζοντας το Σύνταγμα. Δεν τα κατάφεραν. Και τώρα, μόλις έληξε η θητεία της, πήγε στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Το μήνυμα και εδώ είναι σαφές. «Συνεργάσου με την κυβέρνηση και δεν θα χαθείς. Μετά την σύνταξη θα σου βρούμε ρόλο και θέση».

Ως παρέμβαση στη Δικαιοσύνη έχετε χαρακτηρίσει και τις συνομιλίες του υπουργού Άμυνας κ. Καμμένου με έναν ισοβίτη. Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του υποβαθμίζει το γεγονός και καλύπτει τον υπουργό του. Εκτιμάτε ότι η όλη ιστορία απειλεί τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;

Το σύμβολο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι, όπως ξέρετε, η φωτογραφία με τους κυρίους Τσίπρα και Καμμένο αγκαλιασμένους. Είναι η φωτογραφία που έβγαζαν με κάθε ευκαιρία στις εξέδρες της Αθήνας. Και στη συνέχεια στα κυβερνητικά έδρανα. Δεν θεωρώ, λοιπόν, πιθανό ότι θα σκίσουν ποτέ αυτές τις φωτογραφίες. Ο ένας θα καλύπτει τον άλλο. Και ο κ.Τσίπρας θα συνεχίσει να λέει ότι είναι φυσικό ένας υπουργός Αμύνης να μην ασχολείται με την Άμυνα, αλλά να σηκώνεται το βράδυ και να μιλάει με έναν ισοβίτη, προσπαθώντας να επηρεάσει την εξέλιξη μιας σοβαρής δικαστικής υπόθεσης.

Εσείς θα στηρίξετε πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής;

Προφανώς και θέλουμε απαντήσεις και φως. Γνωρίζουμε όμως ότι σε αυτήν τη χώρα οι εξεταστικές έχουν λειτουργήσει περισσότερο ως άλλοθι για το πολιτικό σύστημα, ήταν η «σκούπα» που έβαζε τη σκόνη κάτω από το χαλί. Σπάνια φέρνουν αποτελέσματα και οι πολίτες έχουν δίκιο να είναι δύσπιστοι.

Είστε απόλυτος στην κριτική σας εναντίον της κυβέρνησης για την οικονομία. Όμως τα ομόλογα αποκλιμακώνονται, το Χρηματιστήριο ανεβαίνει έστω και λίγο, υπάρχει μια μικρή μείωση της ανεργίας. Δεν είναι αυτά ενδείξεις μιας σταδιακής βελτίωσης;

Σε κάποιες περιπτώσεις είναι, αλλά αυτά δεν είναι έργα της κυβέρνησης. Είναι έργα των Ελλήνων που συνεχίζουν να προσπαθούν σε αντίξοες συνθήκες. Χιλιάδες μικροί και μεγάλοι δημιουργοί αντιστέκονται στον κρατισμό και συνεχίζουν την προσπάθεια. Και αν η αξιολόγηση είχε κλείσει νωρίτερα, η οικονομία θα πήγαινε ακόμη καλύτερα. Και αν οι αποκρατικοποιήσεις προχωρούσαν, θα υπήρχαν νέες θέσεις εργασίας. Και αν η γραφειοκρατία περιοριζόταν, θα είχαν δημιουργηθεί νέες ευκαιρίες. Όλα αυτά, όμως, σκοντάφτουν στο κομματικό κράτος. Στο πράσινο, στο γαλάζιο και σήμερα στο κράτος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Είστε αισιόδοξος πάντως για την πορεία της οικονομίας ανεξαρτήτως των πολιτικών αλλαγών;

Εξαρτάται πόσο θα αντέξουν οι Έλληνες. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν 7 μήνες τον χρόνο για την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Για κάθε 100 ευρώ απόδειξη παροχής υπηρεσιών ενός ελεύθερου επαγγελματία, το κράτος εισπράττει από 60 έως 80 ευρώ. Οι μισές προσλήψεις το πρώτο εξάμηνο ήταν για ημιαπασχόληση, με μέσο καθαρό μισθό περίπου 330 ευρώ. Και σε όλα αυτά η κυβέρνηση απαντά με διορισμούς συμβασιούχων, την ίδια ώρα που το ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό μας εγκαταλείπει τη χώρα για να γνωρίσει κάπου αλλού την 4η βιομηχανική επανάσταση, τη ρομποτική, την τεχνητή νοημοσύνη, το «ίντερνετ των πραγμάτων».

Πάντως αντίστοιχη κριτική κάνουν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ...

Ναι, μόνο που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τόσα χρόνια που ήταν στα πράγματα δεν συγκρούστηκαν με τον κρατισμό και το κομματικό κράτος, αλλά αντίστοιχα το εξέθρεψαν. Τώρα υπόσχονται ότι θα συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις των καιρών, αλλά ποιος τους πιστεύει; Φοβούμαι ότι το μόνο που ενδιαφέρει τους κομματικούς μηχανισμούς του παλαιού δικομματισμού είναι οι στρατιές των πελατών τους. Το βλέπει κανείς στην αλαζονική τους συμπεριφορά κάθε που κερδίζουν μισό πόντο στις δημοσκοπήσεις.

Έκανε αίσθηση ότι στην συζήτηση για το Κυπριακό ήσασταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που αμφισβήτησε το δόγμα Τσίπρα - Κοτζιά σύμφωνα με το οποίο η αποτυχία βαραίνει μόνο και αποκλειστικά την τουρκική πλευρά.

Μα, πώς μπορείς να πιστέψεις ότι μια κυβέρνηση που κάνει αυτά που κάνει στην Οικονομία, τη Δικαιοσύνη, την Παιδεία, ξαφνικά στα εθνικά θέματα μεταμορφώνεται σε μια σοβαρή κυβέρνηση; Εδώ παζάρευαν τη δραχμή, γιατί να μην έχουν μπερδευτεί και με το Κυπριακό; Περιμένουμε, λοιπόν, τις εκτιμήσεις που θα γίνουν στην Κύπρο, τον ΟΗΕ και την Ε.Ε. Και καλούμε τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Ακιντζί να συνεχίσουν τις προσπάθειες. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πρέπει να ζήσουν ξανά μαζί, χωρίς ξένα στρατεύματα.

Δεν πιστεύετε λοιπόν ότι μπορεί να υπάρξει μια συνεννόηση με την κυβέρνηση ούτε στα εθνικά θέματα;

Είναι φανερό ότι δύσκολα θα υπάρξει, με ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ο κ.Τσίπρας προκλήθηκε από τον κ.Μητσοτάκη στην Βουλή να πει την θέση του για το Σκοπιανό. Αν συμφωνεί με την εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό της λέξης «Μακεδονία». Και ο κ.Τσίπρας, για να μην δυσαρεστήσει τον κ.Καμμένο, είπε «θα το δούμε». Είναι ντροπή για τον ΣΥΡΙΖΑ, που κάποτε υποστήριζε τη σύνθετη ονομασία. Αλλά αυτά έχουν τα συνεταιριλίκια με τους ακροδεξιούς εθνικιστές. Τελικά τους μοιάζεις.

Πηγή: ΕΠΕΝΔΥΣΗ