28 Μάιος, 2015

Όταν ο πρωθυπουργός της Αλβανίας σπέρνει ανέμους, στις Ελληνο-Αλβανικές σχέσεις επικρατεί θύελλα

Τομέας Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Μας προβληματίζει η επιστροφή των σχέσεών μας με την Αλβανία στα “πέτρινα χρόνια”. Η Ελλάδα επιθυμεί να δει την Αλβανία να συμπεριφέρεται με τον κώδικα συμπεριφοράς που επιβάλλει η ιδιότητά της ως υποψηφίας, για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χώρας.

Η σημερινή της στάση, όπως προκύπτει από τις επίσημες δηλώσεις του Πρωθυπουργού της, κινείται εκτός του πλαισίου αυτού και όταν ο πρωθυπουργός της Αλβανίας σπέρνει ανέμους, στις Ελληνο-Αλβανικές σχέσεις επικρατεί θύελλα. Οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που επένδυσαν στην εκλογή του κ. Ράμα καλό είναι να κάνουν τον απολογισμό τους. Δηλώσεις του τύπου “Ανοίγει το νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας” διαψεύστηκαν.

Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια του Υπουργείου Εξωτερικών στην κατεύθυνση επαναφοράς των σχέσεων σε σταθερή πορεία. Οι σχέσεις Ελλάδος-Αλβανίας είναι πολύ σημαντικές για τις δύο χώρες και για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Το Ποτάμι δεν επιθυμεί να ανοίξει δημόσιο διάλογο για τα επιμέρους προβλήματα τα οποία επιτέλους πρέπει να προσδιοριστούν. Διαθέτει προτάσεις και στελέχη που μπορούν να βοηθήσουν το Υπουργείο Εξωτερικών.

Δεν πρόκειται συνεπώς να αναλωθούμε σε δηλώσεις στο βωμό εφήμερου εσωτερικού εντυπωσιασμού. Η εξωτερική μας πολιτική απέναντι στην Αλβανία και στον Αλβανικό παράγοντα γενικότερα χρειάζεται μακροχρόνιο σχεδιασμό και σταθερούς στόχους. Αυτό δηλαδή που λείπει εδώ και δύο δεκαετίες.

28 Μαΐου 2015