4 Δεκέμβριος, 2018

Όταν η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση οι δυνάμεις της μπορούν και συσπειρώνονται

Μίλτος Κύρκος

Ραδιοφωνική συνέντευξη στον Άγγελο Μόσχοβα στο ραδιοφωνικό σταθμό X FM 943 παραχώρησε ο ευρωβουλευτής με το Ποτάμι, κ. Μίλτος Κύρκος. Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της συζήτησης, το ηχητικό απόσπασμα, καθώς και η πλήρης απομαγνητοφώνηση.

Δείτε τα κυριότερα σημεία:

“Kίτρινα γιλέκα” στη Γαλλία: Ξεκίνησε ως αντίδραση στην αύξηση της τιμής της βενζίνης, όμως προφανώς στηριζόταν στην αίσθηση του κόσμου ότι η ζωή του δεν πάει καλά, η οικονομία δεν πάει καλά, η καθημερινότητά δεν πάει καλά. Από κει και πέρα τέτοιες εκδηλώσεις χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για ακραίες ομάδες, οι οποίες βανδαλίζουν, καίνε αυτοκίνητα, κτίρια, επιτίθενται στην αστυνομία. Αν η συγκέντρωση η ίδια δεν μπορεί να περιφρουρηθεί, δυστυχώς χάνει το στόχο της. Τώρα όταν κανείς σκέφτεται τα “κίτρινα γιλέκα” σκέφτεται πυρπολήσεις κτηρίων, αυτοκινήτων, τραυματισμούς, μάχη με την αστυνομία. Δεν είναι σχετικό με το αίτημα όλο αυτό το πανηγύρι. Είναι μία δυνατότητα που δόθηκε σε ακραίες ομάδες να παίξουν το παιχνίδι τους. Αν λοιπόν ξεκίνησε ως μία κριτική της οικονομικής πολιτικής Μακρόν - που έτσι ξεκίνησε, καλό θα ήταν να συνοδευτεί και από αιτήματα ώστε μέσα από μια διαδικασία διαλόγου κάποια να μπορούν να ικανοποιηθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Να φύγει ο Μακρόν; Ο Μακρόν δεν θα φύγει επειδή εκατό ή διακόσιες χιλιάδες άνθρωποι ήταν στον δρόμο. Ή πενήντα, ή σαράντα γιατί διαρκώς αλλάζουν οι αριθμοί. Δεν είναι αυτός ο τρόπος στην δημοκρατία για να αλλάζουμε κυβερνήσεις. Οι διαδηλώσεις είναι βεβαίως σημαντικές, γιατί εκφράζουν τα αιτήματα των πολιτών. Η συγκροτημένη πολιτεία, όμως, έχει την ευθύνη για το πώς θα απαντήσει. Δηλαδή αν και πως θα κάνει αποδεκτά κάποια αιτήματα - αν υπάρχουν σχετικά αιτήματα - γιατί όπως είδατε, οι συγκεντρώσεις έγιναν πριν προηγηθεί οποιοσδήποτε διάλογος. Ο Μακρόν κατήγγειλε την Λε Πεν ότι κάνει οργανωμένα επεισόδια που καίνε το Παρίσι. Ο Μελανσόν, κι αυτός, προσπαθεί να αποκομίσει ό,τι μπορεί. Μιλάμε για τον Μελανσόν που είχε δυσκολία να διαλέξει μεταξύ Μακρόν και Λε Πεν την επόμενη των εκλογών. Την ίδια μέρα που οι κομμουνιστές είχαν βγει με ένα μεγάλο σύνθημα “Jamais!”, δηλαδή “Ποτέ!”, που σημαίνει “ποτέ στον φασισμό” που εκπροσωπεί η Λε Πεν, ο Μελανσόν ταλαντευόταν και έλεγε διάφορες φιλοσοφίες περί ελευθερίας της ψήφου.

Μέλλον της Ευρώπης: H μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου θεωρεί θετική την Ευρωπαϊκή Ένωση, θετική την ευρωζώνη, οι μετρήσεις αυτό δείχνουν. Αλλά προφανώς και η αγωνία του μέσου ευρωπαίου πολίτη για την οικονομία, για το αύριο, για τη δουλειά του, για τη σύνταξή του είναι κάτι που δεν πρέπει να το παραγνωρίζουμε. Όμως, δεν καταρρέει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν είδατε, στο Brexit φάνηκε καθαρά. Η Μεγάλη Βρετανία προσπάθησε να βάλει σφήνες ανάμεσα σε ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες υποτίθεται σπαράσσονται από αντιθέσεις. Η απάντηση: 27 χώρες είναι όλες μαζί, δεν υπήρξε ούτε μία ταλάντευση για το τι πρέπει να γίνει με τη Μ. Βρετανία. Όταν η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση, οι δυνάμεις της, ακόμη, μπορούν να συσπειρώνονται.

H Συμφωνία των Πρεσπών: Εφημερίδες εθνικιστικές, πολιτικές , ακραίες, ψεκασμένοι υπάρχουν σε όλες τις χώρες. Σημασία έχει οι πολιτικές ηγεσίες τι μαθήματα έχουν πάρει και πού θα οδηγήσουν τις χώρες τους. Μια συμφωνία που αφαιρεί ρητά αλυτρωτισμό και λέει ότι η γλώσσα δεν έχει σχέση με την “αρχαία μακεδονική”, με τους Αλέξανδρους και τους Βουκεφάλες, αλλά είναι σλάβικη γλώσσα η οποία προφανώς αναφέρεται σε πληθυσμούς που ήρθαν μετά το 700 μ.Χ. στο χώρο της Βαλκανικής, πρέπει να στηριχθεί.

Ακολουθεί το ηχητικό απόσπασμα:

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Εσείς θα είστε υποψήφιος ξανά;

Στις ευρωεκλογές λέτε. Δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν και οι εθνικές εκλογές. Έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο για να δούμε το τι μας επιφυλάσσεται και ποια ψηφοδέλτια θα πρέπει να ενισχύσουμε. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, θεωρώ πως ναι.

Αρα, λέτε πως αν προηγηθούν οι εθνικές μπορεί να είστε στο ψηφοδέλτιο;

Εννοώ πως έχουμε ακόμα πολύ δρόμο. Και αυτό που δεν ξέρουμε ακριβώς πώς θα γίνουν οι εκλογές, ποια θα είναι η σειρά τους, αν θα γίνουν εκλογές τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο, τον Μάιο ή τον Οκτώβριο δεν τιμά βέβαια τη δημοκρατία μας. Καλό θα ήταν να έχουμε σταθερούς εκλογικούς κύκλους και οι εκλογές να μην είναι αποτέλεσμα του κυβερνώντος κόμματος για το πότε θα πάρει καλύτερα αποτελέσματα. Όλων των κομμάτων, δεν εννοώ μόνον την σημερινή κυβέρνηση.

Σύμφωνοι, αλλά αυτό τι σχέση με τη δική σας επιλογή ;

Άρα, επειδή ξέρετε ότι τα ψηφοδέλτια είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του προέδρου του κόμματος, αν προηγηθούν οι εθνικές εκλογές από τις ευρωεκλογές, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε τη δυνατότητα να ενισχύσω τα ψηφοδέλτια και στην Ελλάδα.

Εγώ δεν θα ήθελα γιατί προφανώς θέλω να κλείσω τον κύκλο ο οποίος άνοιξε το 2014 τον Μάιο. Αλλά, έχουμε αρκετό δρόμο ακόμα και για αυτό δεν μπορώ να σας απαντήσω και να σας πω ένα ναι ή ένα όχι και να προκαταλάβω αποφάσεις άλλων.

Επειδή έχετε την εγγύτητα και την ευρωπαϊκή μάτια περισσότερο από όσο την έχουμε εδώ, θα ήθελα ένα σχόλιο για τα αυτά τα οποία συμβαίνουν με τα “κίτρινα γιλέκα” στη Γαλλία χ. Τι κατά τη γνώμη σας υποκρύπτει αυτή η έκρηξη; Ήταν κάτι που αναμένατε, καταρχήν;

Ήταν μία έκρηξη για την αύξηση της βενζίνης, έτσι ξεκίνησε. Προφανώς υποκρύπτει μία αίσθηση του κόσμου ότι η ζωή του δεν πάει καλά, η οικονομία δεν πάει καλά, η καθημερινότητά του δεν πάει καλά και αυτό οδήγησε στο να υπάρξουν πραγματικά μαζικές διαμαρτυρίες - τουλάχιστον στην πρώτη μεγάλη συγκέντρωση - μαζική συμμετοχή και κίτρινα γιλέκα γιατί αυτά τα έχουν όλοι στο αυτοκίνητό τους ήταν κάτι πολύ εύκολο να το βρουν.

Από κει και πέρα φυσικά τέτοιες εκδηλώσεις χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για ακραίες ομάδες, οι οποίες επιτίθενται καίνε αυτοκίνητα, κτίρια, επιτίθενται στην Αστυνομία και τα λοιπά. Αυτό δυστυχώς είναι πια γνώριμα των μεγάλων συγκεντρώσεων της εποχής μας. Αν η συγκέντρωση η ίδια δεν μπορεί να περιφρουρηθεί, δυστυχώς πάντα χάνει το στόχο της. Αυτή τη στιγμή όταν κανείς σκέφτεται τα “κίτρινα γιλέκα” σκέφτεται πυρπολήσεις κτηρίων, αυτοκινήτων, τραυματισμούς, μάχη με την αστυνομία. Δεν είναι σχετικό με το αίτημα όλο αυτό το πανηγύρι. Είναι μία δυνατότητα που δόθηκε σε ακραίες ομάδες να παίξουν το παιχνίδι τους.

Εγώ στεναχωριέμαι γιατί πραγματικά τα θέματα της καθημερινότητας είναι τα πιο σημαντικά για τον πολίτη. Μία μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας σαφώς δείχνει και στην κυβέρνηση ότι κάποια μέτρα θεωρούνται υπερβολικά και μία αύξηση 15% στην τιμή της βενζίνης δυναμιτίζει και την οικονομία σε ένα σημείο γιατί η βενζίνη χρησιμοποιείται από πάρα πολλούς ακόμα, και από τους ανθρώπους που πηγαίνουν στη δουλειά τους. Από κει και πέρα, όμως, έχει ξεστρατίσει εντελώς και τώρα τα “κίτρινα γιλέκα” δεν είναι ΕΝΑ μέτωπο πια. Είναι ένας χώρος όπου ο καθένας θεωρεί πως εκφράζει αυτός το κίνημα. Αυτή τη στιγμή εκφυλίζεται και πραγματικά θα δούμε και χειρότερες εικόνες χωρίς, επαναλαμβάνω, να επιδρά στην καθημερινότητα των πολιτών - σε αυτό για το οποίο ξεκίνησε η όλη ιστορία.

Κάπως έτσι δεν γίνεται συνήθως, όμως; Δηλαδή στην πορεία συσσωρεύονται και άλλα αιτήματα και τα οποία καταλήγουν τελικά σε ένα, από ό,τι καταλαβαίνω: στο να παραιτηθεί ο Μακρόν.

Να σας θυμίσω δικές μας συγκεντρώσεις.

Εκεί ήθελα να αναφερθώ.

Ξέρουμε πάρα πολύ καλά πως αυτές οι συγκεντρώσεις ποτέ δεν φέρνουν το αποτέλεσμα που υποτίθεται πως επιδιώκουν. Όσο πιο μεγάλος και δύσκολος είναι ο στόχος, τόσο πιο αδύνατος είναι.

Αν ξεκίνησε για μία κριτική της οικονομικής πολιτικής Μακρόν - που έτσι ξεκίνησε, καλό θα ήταν να συνοδευτεί και από αιτήματα ώστε να μπορούν να ικανοποιηθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Το να φύγει ο Μακρόν; Καταλαβαίνετε πως δεν θα φύγει επειδή εκατό ή διακόσιες χιλιάδες άνθρωποι ήταν στον δρόμο. Ή πενήντα, ή σαράντα γιατί διαρκώς αλλάζουν οι αριθμοί.

Δεν είναι αυτός ο τρόπος στην δημοκρατία για να αλλάζουμε κυβερνήσεις.

Οι διαδηλώσεις είναι πάρα πολύ σημαντικές γιατί εκφράζουν αυτό που θέλουν οι πολίτες. Από εκεί και πέρα, η συγκροτημένη πολιτεία έχει την ευθύνη για το πώς θα απαντήσει. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Δηλαδή θα κάνει αποδεκτά κάποια αιτήματα - αν υπάρχουν σχετικά αιτήματα - γιατί όπως είδατε, οι συγκεντρώσεις έγιναν πριν προηγηθεί οποιοσδήποτε διάλογος.

Ναι, βέβαια.

Καλό είναι να ακολουθούμε τον άλλο δρόμο. Όσον αφορά στις ίδιες τις διαδηλώσεις και τις συγκεντρώσεις, εγώ ξέρω πως (έχουμε και τα ελληνικά παραδείγματα) υπάρχουν και οι συγκεντρώσεις που δεν ανοίγει ρουθούνι.

Υπήρχαν και “οι αγανακτισμένοι”.

Ναι. Θυμάμαι όμως και τον καιρό που ήταν “οι αγανακτισμένοι”, πως στις συγκεντρώσεις του ΚΚΕ δεν υπήρχε κανένας που να δημιουργήσει επεισόδια. Άρα κάπου είναι και μία ανοχή ή κάπου είναι και ένα κλείσιμο του ματιού: “Εμείς κάνουμε τη διαδήλωσή μας. Ποιοι θα είναι μέσα δεν είναι δική μας ευθύνη”. Όχι. Είναι ευθύνη των διοργανωτών κάθε φορά το προς τα πού θα πάει η διαδήλωση και το τι σκοπούς θα εξυπηρετήσει.

Υπάρχει όμως βλέπουμε και μία προσπάθεια - ως συνήθως συμβαίνει - να καπηλευτεί ή να καπελωθεί το κίνημα αυτό. Όσο γνήσιο μπορεί να είναι. Είτε από την άκρα αριστερά του Ζαν Λικ Μελανσόν, είτε από την ακροδεξιά της κυρίας Λε Πεν. Το λέω αυτό με αφορμή το ότι θα συναντηθεί με αρχηγούς κομμάτων ο Γάλλος πρωθυπουργός σήμερα και με εκπροσώπους των κίτρινων γιλέκων. Δεν ξέρω ποιοι μπορεί να το εκπροσωπήσουν, γιατί θεωρητικά δεν έχουν κάποιο ηγέτη αυτοί οι άνθρωποι. Αλλά αυτή η προσπάθεια καπηλείας, τί σας λέει εσάς; Ότι έχει μία δυναμική το κίνημα και προσπαθούν να προσεταιριστούν ψήφους;

Έχει ή δεν έχει δυναμική, κάποιες ακραίες δυνάμεις θα προσπαθούσαν να το καπηλευτούν.

Και πραγματικά έχει ενδιαφέρον: Ένα μεγάλο κίνημα που ξεκίνησε με 200.000 ανθρώπους, αλλά δεν είχε βγάλει αντιπροσώπους, δεν είχε βγάλει κάποιους που να τους εμπιστεύονται όλοι για να εκφράζουν τη δυναμική του κινήματος, πώς αποκτά “αντιπροσώπους” τη στιγμή που βρίσκεται σε ένα στάδιο πολύ μικρότερης λαϊκής συμμετοχής.

Εγώ φοβάμαι πως η όλη υπόθεση εκφυλίστηκε όταν πραγματικά θα μπορούσε να είναι μία σημαντική απάντηση για τα μέτρα του Προέδρου Μακρόν. Η οποία να εκφράζει τον πολίτη που λέει: “ Δεν αντέχω 15% αύξηση, κάτι πρέπει να γίνει. Πρέπει να βρούμε τρόπους δηλαδή”.

Από κει και πέρα, φυσικά ο Μακρόν κατήγγειλε την Λε Πεν ότι κάνει οργανωμένα επεισόδια που καίνε το Παρίσι. Ο Μελανσόν, κι αυτός, προσπαθεί να αποκομίσει ό,τι μπορεί. Θυμόσαστε, ο Μελανσόν είχε δυσκολία να διαλέξει μεταξύ Μακρόν και Λε Πεν την επόμενη των εκλογών. Την ίδια μέρα που οι κομμουνιστές είχαν βγει με ένα μεγάλο σύνθημα “Jamais!”, δηλαδή “Ποτέ!”, ει μαύρο jamais, που σημαίνει “ποτέ στον φασισμό” που εκπροσωπεί η Λε Πεν, ο Μελανσόν ταλαντευόταν και έλεγε διάφορες φιλοσοφίες περί ελευθερίας της ψήφου και τα λοιπά.

Είναι δύσκολη η κατάσταση στη Γαλλία και δυστυχώς η άκρα αριστερά έχει ξεφύγει από τη δυνατότητα συνεργασίας με άλλες δυνάμεις. Ακολουθεί έναν δικό της, ακραίο δρόμο που ελπίζει ότι με κάποιο μαγικό τρόπο θα τελεσφορήσει.

Να αγγίξω και τη μεγάλη εικόνα τώρα. Βλέπουμε εδώ τα “κίτρινα γιλέκα”, είναι η έκφανση μιας οργής εν πάσει περιπτώσει για πολιτικές που ασκούνται και μάλιστα στις χώρες που δεν έχουν μπει σε μνημόνιο. Σε συνδυασμό με ακραίες φωνές που ακούγονται όπως του Όρμπαν ή αλλού στην Ευρώπη, βλέπετε ότι αυτό που έχει χαρακτηριστεί ως Ευρωπαϊκό οικοδόμημα καταρρέει σιγά-σιγά εκ των έσω; Δηλαδή ο κόσμος δεν το ανέχεται πια; Τι εικόνα έχετε εσείς;

Αν μιλάμε για τον κόσμο, μπορώ να πω ότι μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου θεωρεί θετική την Ευρωπαϊκή Ένωση, θετική την ευρωζώνη, όλες οι μετρήσεις αυτό δείχνουν.

Από εκεί και πέρα όμως να μην μείνουμε σε αυτό. Προφανώς οι πολίτες οι οποίοι καίνε αυτοκίνητα και συγκρούονται με την αστυνομία εν είναι αυτοί που εκφράζουν τον μέσο ευρωπαίο πολίτη. Αλλά προφανώς και η αγωνία του μέσου ευρωπαίου πολίτη για την οικονομία, για το αύριο, για το προσωπικό του αύριο, για τη δουλειά του, για τη σύνταξή του είναι κάτι που δεν πρέπει να το παραγνωρίζουμε επειδή η Ευρώπη έχει θετικές διαθέσεις για πάρα πολλά πράγματα.

Πατάμε στο ότι για το σήμερα και για την καθημερινότητα η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει με πολύ περισσότερα. Δηλαδή όλες οι προσπάθειες που γίνονται - όπως έγιναν κιόλας - και τα επενδυτικά προγράμματα και τα περιφερειακά ταμεία και όλα αυτά δεν είναι αρκετά. Δεν είναι αρκετά επίσης, αν δεν τα μαθαίνει ο πολίτης. Έχουμε συνηθίσει. Κοιτάμε δίπλα μας και ο,τιδήποτε έχει γίνει, έχει γίνει με ευρωπαϊκά χρήματα. Αλλά και ο Έλληνας πολίτης, όπως και άλλοι πολίτες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν το γνωρίζουν. Το θεωρούν κάτι που είναι δεδομένο.

Πρέπει λοιπόν να μη χάσουμε κάτι και να ψάχνουμε μετά να το ξανά - ανακαλύψουμε. Πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ώστε να απαιτούν καθημερινά περισσότερη ενημέρωση για τα ευρωπαϊκά θέματα, περισσότερη σωστή διαχείριση της οικονομικής πολιτικής, της αναπτυξιακής πολιτικής, της προστασίας του πολίτη.

Άρα, δεν καταρρέει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αν είδατε, στο Brexit φάνηκε καθαρά. Αυτό προσπάθησε να κάνει η Μεγάλη Βρετανία, δηλαδή να βάλει σφήνες ανάμεσα σε Ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες σπαράσσονται από αντιθέσεις.Φάνηκε πάρα πολύ καθαρά: 27 χώρες είναι όλες μαζί, δεν υπήρξε ούτε μία ταλάντευση για το τι πρέπει να γίνει στην Μ. Βρετανία. Γι αυτό το σχέδιο της ΕΕ που μπορεί να πάρει η Μ. Βρετανία είναι και το μόνο που μπορεί να πάρει η Μ. Βρετανία.

Ήταν καθαρό. Όταν η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση, οι δυνάμεις μπορούν να συσπειρώνονται.

Βεβαίως υπάρχουν και πάρα πολλές διαφορές, όπως είπατε: ο Όρμπαν, οι Πολωνοί, ο Σαλβίνι με τους Ιταλούς του που πετάει τους πρόσφυγες στην θάλασσα, διαφωνίες υπάρχουν και διαφορές και πρέπει να έχουμε ένα καθαρό μέτωπο απέναντι στην ακροδεξιά.

Αλλά από εκεί και πέρα, όχι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν καταρρέει γιατί είναι σαν να πείτε “το σπίτι μας θα καταρρεύσει και θα το αφήσουμε έτσι;” Αν το αφήσουμε και καταρρεύσει πάνω στα κεφάλια μας, θα πρέπει να είμαστε αυτοκτονικοί και δεν πιστεύω πως οι ευρωπαίοι πολίτες είναι αυτοκτονικοί.

Ναι, πάντως πολλές φορές η ιστορία έχει αποδείξει ότι και οι λαοί και οι ηγέτες τους έχουν αυτοκτονικές τάσεις. Πολύ γρήγορα, για το Βrexit να πω ότι ξεκινάει μια πολύ δύσκολη εβδομάδα για την Τερέζα Μέι, γιατί θα έρθει απέναντι με τους εργατικούς. Να δούμε πως θα εξελιχθεί εκεί. Θέλω και ένα τελευταίο σχόλιο κ. Κύρκο σε σχέση με το Σκοπιανό και με αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας. Ότι ο κ.Ζάεβ, το Σαββατοκύριακο, είπε ότι με την συμφωνία των Πρεσπών υπάρχει πιθανότητα η μακεδονική γλώσσα να διδάσκεται και στην Ελλάδα.

Ομολογώ δεν το άκουσα, αλλά εφόσον έχουμε δεχτεί την ύπαρξη της μακεδονικής γλώσσας και εφόσον τα πανεπιστημιακά μαθήματα περιλαμβάνουν όλων των χωρών της Βαλκανικής τις γλώσσες, τις διαλέκτους….

Δεν ξέρω πως ακριβώς το είπε ο κ. Ζάεβ, αλλά αυτό που μας νοιάζει είναι αν έχουν, μέσα από την συμφωνία, αφαιρεθεί από το σύνταγμα οι αλυτρωτισμοί που το χαρακτήριζαν.

Μίλησε για “Μακεδόνες του Αιγαίου” όμως, δεν ξέρω αν αυτά όλα συνάδουν με την συμφωνία των Πρεσπών.

Δεν άκουσα για τους “Μακεδόνες του Αιγαίου” που είναι μια πονεμένη ιστορία και δεν μου φαίνεται ότι ο Ζάεβ θα… ομολογώ δεν το διάβασα.

Μια εφημερίδα, μπορώ να σας το διαβάσω, σύμφωνα με την εφημερίδα “ Βέσε” αν την προφέρω καλά, τοπική εφημεριδα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατιας, “ειδικά για τους Μακεδόνες του Αιγαίου δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα τα τελευταία 27 χρόνια από την ανεξαρτησία της Μακεδονίας.” Αυτό είναι εντός εισαγωγικών.

Αν είναι να σας διαβάσω και γω την “Ελεύθερη Ώρα” που περιμένει τον γέροντα Παΐσιο να βγει για να πάρει την Κων/λη. Εφημερίδες εθνικιστικές, πολιτικές , ακραίες, ψεκασμένοι υπάρχουν σε όλες τις χώρες. Σημασία έχει οι πολιτικές ηγεσίες τι μαθήματα έχουν πάρει και πού θα οδηγήσουν τις χώρες τους. Και σας επαναλαμβάνω, μια συμφωνία που αφαιρεί ρητά αλυτρωτισμό και λέει ότι η γλώσσα δεν έχει σχέση με την “μακεδονική”, με τους Αλέξανδρους και τους Βουκεφάλες, αλλά είναι σλάβικη γλώσσα η οποία προφανώς αναφέρεται σε πληθυσμούς που ήρθαν μετά το 800 μ.Χ. στο χώρο της Βαλκανικής, πιστεύω ότι αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά για να τα κρατήσουμε. Τώρα κάποιες εφημερίδες….., και εκει υπάρχουν εθνικιστικές, και σε εμάς υπάρχουν εθνικιστές.

Σημασία έχει οι πολιτικές ηγεσίες να μπορούν να δίνουν λύσεις στις χώρες τους που θα κρατήσουν πολλά χρόνια. Αν η συμφωνία των Πρεσπών το καταφέρνει αυτό καλό είναι όλοι να την υποστηρίξουμε.

Μάλιστα. Κ. Κύρκο σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλό μεσημέρι.

Και γω σας ευχαριστώ. Καλή σας μέρα.

Πηγή: X FM 943