17 Μαρτίου, 2019

Όσο περισσότεροι είμαστε, τόσο δυνατότερα θα ακουστεί η φωνή μας

Μαρία Δαμανάκη

Αν πριν από 14 χρόνια, τότε που μαθήτρια λυκείου ακόμα συμμετείχα στη συζήτηση για το Ευρωσύνταγμα με τον Μανώλη Καρέλλη, μου έλεγαν ότι σήμερα θα βρισκόμουν στη θέση να είμαι υποψήφια Ευρωβουλευτής, δεν θα το πίστευα . Βέβαια, από το 2005 μέχρι σήμερα μεσολάβησαν πολλά. Σπούδασα στη Νομική Αθηνών,τελείωσα το μεταπτυχιακό μου στη Βιοηθική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ασκώ δικηγορία στην πόλη που μεγάλωσα, είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ με ζητήματα προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής συμμετέχοντας σε επιτροπές των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών στην Αθήνα και το Ηράκλειο, πίστεψα και συνέβαλα στην προώθηση θεσμών που προάγουν τον εθελοντισμό, την καινοτομία και τον κοινωνικό διάλογο στην Κρήτη όπως το Μοντέλο της ΕΕ και το TEDxHeraklion. Και κάπου εκεί, στις αρχές του 2014 συντάχθηκα ως συνοδοιπόρος στην προσπάθεια του Σταύρου Θεοδωράκη και του Ποταμιού να καταφέρουμε ένα ρήγμα στο πολιτικό σύστημα απ’όπου θα μπει φως, συμμετέχοντας στο συλλογικό αυτό εγχείρημα ως εθελόντρια και στη συνέχεια ως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και Επικεφαλής της Νεολαίας.

Η τιμή που μου κάνει σήμερα ο Σταύρος Θεοδωράκης ανακοινώνοντάς με ως υποψήφια Ευρωβουλευτή είναι μεγάλη. Το ίδιο μεγάλη είναι και η ευθύνη να εκπροσωπήσω την πολιτική μου οικογένεια στις Ευρωεκλογές - ένα κόμμα που έθεσε νέους όρους στο δημόσιο διάλογο και άφησε ζωτικό χώρο έκφρασης σε νέους ανθρώπους όπως εγώ.

Τη μάχη των Ευρωεκλογών θέλω να την δώσω για 3 βασικούς λόγους - που αποτελούν και τα μεγαλύτερα ζητήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη στιγμή:

1) Γιατί πρέπει να αντιμετωπιστεί δίκαια η ανθρωπιστική κρίση που έχει βρει μια Ευρώπη απροετοίμαστη και φοβική στο να δεχτεί νέους πληθυσμούς. Απαιτείται λοιπόν:

- τροποποίηση του κανονιστικού πλαισίου,

- στήριξη των χωρών υποδοχής και ισότιμη κατανομή των προσφύγων και μεταναστών στα κράτη - μέλη και φυσικά

- το βασικότερο, μέριμνα για την κοινωνική τους ενσωμάτωση.

2) Γιατί δεν πιστεύω σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων. Σε μια Ευρώπη στην οποία άλλα κράτη τρέχουν με ταχείς ρυθμούς σε ζητήματα οικονομίας, φορολογίας, ασφάλειας, ενσωμάτωσης - και άλλα μένουν πίσω. Το Ευρωπαϊκό όραμα δεν χωρίζει τα κράτη σε κατηγορίες, αντιθέτως δημιουργήθηκε για να ενώσει και να προσφέρει ισότιμες προοπτικές ανάπτυξης. Αυτές που κατηγοριοποιούν είναι οι πολιτικές. Η Ελλάδα πρέπει λοιπόν να ενισχυθεί και -για να εστιάσουμε στο νησί μας που ως προς τα χαρακτηριστικά του αποτελεί μικρογραφία της χώρας μας:

- Να στηριχθούν οι παραγωγοί και να προωθηθούν τα αγροτικά προϊόντα.

- Να ενισχυθούν τα ερευνητικά ιδρύματα και οι επιστήμονες που παλεύουν σε αντίξοες συνθήκες

- Να επενδύσουμε σε δημόσιες υποδομές που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και τον τουρισμό.

3) Ο τρίτος λόγος για τον οποίο δίνω αυτή τη μάχη είναι ο εξής: δεν επιτρέπω σε ανθρώπους με θεσμικές ιδιότητες -σε ανθρώπους που με εκπροσωπούν- να δηλώνουν ότι ο Μουσολίνι άφησε πίσω του θετικό έργο, όπως έκανε τις προάλλες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι. Κανείς δεν δικαιούται να στέκεται άπραγος μπροστά στον φασισμό, που ολοένα θεριεύει χρησιμοποιώντας τα αγανακτισμένα από τις αδικίες πλήθη και την κακή διαχείριση του προσφυγικού. Ο σκεπτικισμός σήμερα δεν αφορά μόνο την Ευρώπη αλλά και την ίδια τη δημοκρατία.

Αντίθετα με το κοινώς λεγόμενο,πιστεύω ακράδαντα ότι η πολιτική είναι κατοστάρι, όχι μαραθώνιος. Γιατί οι κρίσιμες τομές, οι ρίξεις που θα μας κάνουν λειτουργικούς ως χώρα πρέπει να γίνουν σήμερα, όχι αύριο. Για κάθε έναν δήθεν προοδευτικό "μαραθωνοδρόμο" της πολιτικής που σιωπά ή δειλιάζει να διεκδικήσει το σωστό αναμένοντας υποτίθεται μια μελλοντική συγκυρία, υπάρχουν δέκα από μας που απογοητεύονται, δέκα από εμάς που νιώθουν ιδεολογικά και πολιτικά μόνοι. Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια της σιωπής ή της αναμονής, ούτε μπορούμε να δεχόμαστε φιλικά χτυπήματα στην πλάτη συνοδευόμενα από ένα "οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες ακόμα".
Σας καλώ λοιπόν να τρέξουμε παρέα αυτό το κατοστάρι. Όσο περισσότεροι είμαστε, τόσο δυνατότερα θα ακουστεί η φωνή μας.

Σχετικά