22 Νοεμβρίου, 2016

Ως πότε ο Έλληνας φορολογούμενος θα πληρώνει το μάρμαρο στο ΕΜΠ;

Έλλειψη πολιτικής βούλησης, ανοχή και κακό σχεδιασμό στην αντιμετώπιση φαινομένων βανδαλισμού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και εν γένει των πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και των γύρω περιοχών επισημαίνουν οι βουλευτές του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής) και Γρηγόρης Ψαριανός (Β’ Αθηνών), σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Τόσκα, και τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Γαβρόγλου. Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στην επέτειο του Πολυτεχνείου, στηλιτεύουν την ανεπαρκή προστασία του ΕΜΠ και την αδράνεια απέναντι σε πράξεις «χουλιγκανισμού», παρά το γεγονός ότι τελούνταν αξιόποινες και κακουργηματικές πράξεις και ενώ υπήρχε εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Ειδικότερα, οι βουλευτές εκφράζουν τον προβληματισμό τους, ότι η συνεχιζόμενη πολιτική ανοχής σε τέτοια γεγονότα, που ουδεμία σχέση έχουν με την καθιέρωση του πανεπιστημιακού ασύλου, θέτει σε μόνιμο κίνδυνο τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, όπως επίσης και την ασφάλεια και τις περιουσίες των πολιτών. Καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν στη Βουλή για το ακριβές περιεχόμενο των συνεννοήσεων και των εντολών, που είχαν δοθεί για την περιφρούρηση του Πολυτεχνείου και την αποτροπή παρόμοιων φαινομένων. Επίσης, ζητούν ενημέρωση για το κόστος των εν λόγω καταστροφών, όταν μάλιστα, όπως τονίζουν, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα έλλειψης οικονομικών πόρων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ:
1. Τον Υπουργό Εσωτερικών
2. Τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: Σοβαρές καταστροφές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Είναι γεγονός ότι τα επεισόδια από ομάδες κουκουλοφόρων αυτοαποκαλούμενων ως «αντεξουσιαστών» εντός του χώρου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και των γύρω δρόμων, τις ημέρες της επετείου της 17 Νοέμβρη αλλά και πολλές φορές καθόλη τη διάρκεια του έτους, έχουν πλέον καταστεί μία απαράδεκτη «παράδοση» η οποία επαναλαμβάνεται παρότι είναι από όλους κατακριτέα. Ομάδες εξωπανεπιστημιακών εισέρχονται ανενόχλητα στο εσωτερικό του Πολυτεχνείου, οικειοποιούνται και αποκλείουν χώρους του, κατασκευάζουν βόμβες μολότοφ και καταστρέφουν δημόσια περιουσία. Ακόμη στήνουν οδοφράγματα, καίνε υλικά, πραγματοποιούν βανδαλισμούς σε καταστήματα και οχήματα, υλοποιούν επιθέσεις σε αστυνομικές δυνάμεις όταν βρίσκονται πέριξ του ΕΜΠ κ.ο.κ.

Η «παράδοση» αυτή συνεχίστηκε δυστυχώς και φέτος, καθώς το βράδυ της Πέμπτης 17/11/2016, επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό, όπου ομάδες «αγνώστων» προέβησαν σε εκτεταμένες καταστροφές και επεισόδια, εκτόξευαν πέτρες και μολότοφ κατά των αστυνομικών δυνάμεων οι οποίες περιορίστηκαν στη χρήση χημικών καθιστώντας την ατμόσφαιρα στη γύρω περιοχή έτι περαιτέρω αποπνικτική και εις βάρος της υγείας των κατοίκων.

Αναπόφευκτα ερωτηματικά ανακύπτουν πάλι, και από πλήθος δημοσιευμάτων, σχετικά με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση δυνητικών επεισοδίων κατά τη διάρκεια της πορείας προς την πρεσβεία των ΗΠΑ και μετά το πέρας αυτής. Και αυτό διότι διαφαίνεται μία «τακτική» μετατόπισης του προβλήματος ως συνήθως, στην περιοχή των Εξαρχείων και όχι η αντιμετώπισή του, συμβάλλοντας έτσι στην επαναλαμβανόμενη «καταδίκη» του Πολυτεχνείου και της ευρύτερης περιοχής που γίνονται έρμαια σε όποιον θέλει να επιδείξει και να ασκήσει παραβατικές συμπεριφορές.

Σύμφωνα με αναφορές, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών έδωσε εντολή για επέμβαση της αστυνομίας σε όποιους χώρους διαπιστωνόταν ότι τελούνται κακουργηματικές πράξεις. Ωστόσο, προκρίθηκε η πάγια πρακτική του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αυτή της παθητικής παρακολούθησης των ομάδων καταστροφής αντί όποιας άλλης προβλεπόμενης και αποτελεσματικής επέμβασης, με τελικά την πραγματοποίηση μεμονωμένων συλλήψεων και προσαγωγών λίγων ατόμων.

Είναι προφανές ότι το έλλειμμα πολιτικής βούλησης της Κυβέρνησης όπως αυτό εκφράζεται μέσω του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, να περιορίσει τέτοια φαινόμενα τα οποία άλλωστε έχουν συμβεί σε έντονο βαθμό φέτος και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και πέρυσι στην κατάληψη της Πρυτανείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, προκαλεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των περιοίκων, μεγάλες καταστροφές στη δημόσια περιουσία αλλά και στα όποια καταστήματα λειτουργούν ακόμα πλησίον τους. Το σημαντικότερο όμως ζήτημα είναι ότι δίνεται μια εικόνα κατάλυσης της έννομης τάξης εντός των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της χώρας και της αποδοχής μίας ιδιότυπης κατάστασης αδυναμίας στοιχειώδους ελέγχου εκ μέρους της διοίκησής τους, αλλά και εκ μέρους του εποπτικού ρόλου του κράτους που πρέπει να ασκείται αδιακρίτως σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Επειδή η συνεχιζόμενη ακολουθούμενη πολιτική στάση της αδράνειας και της ανοχής σε τέτοια γεγονότα οδηγεί σε πληθώρα καταστροφών της δημόσιας περιουσίας και των περιουσιών των πολιτών, θέτοντας και σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των περιοίκων αλλά και των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας.

Επειδή πέρα από τις προφανείς οικονομικές επιπτώσεις από τις υλικές καταστροφές και τους βανδαλισμούς, υποβαθμίζεται και δυσφημίζεται το ΕΜΠ ως πανεπιστημιακό ίδρυμα, μάλιστα σε μια περίοδο που θα έπρεπε να επιδιώκουμε την αναβάθμιση των πανεπιστημίων.

Επειδή με τη δράση των «γνωστών αγνώστων» αμαυρώνεται συστηματικά μια λαϊκή εξέγερση υπέρ της δημοκρατίας με γεγονότα που σε αντίστοιχα πανεπιστημιακά ιδρύματά στο εξωτερικό θεωρούνται αδιανόητα.

Και επειδή τέτοια φαινόμενα βίας και παραβατικότητας εντός των ακαδημαϊκών χώρων ουδεμία σχέση έχουν με τη λογική και την εμπέδωση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Ερωτάσθε:

1. Σε ποιους λόγους οφείλεται ότι δεν έχει επιτευχθεί η επίλυση του χρόνιου προβλήματος της προστασίας του ΕΜΠ και της γύρω περιοχής από ανάλογες παραβατικές συμπεριφορές και καταστροφές;

2. Είχατε προβλέψει την υψηλή πιθανότητα τέλεσης επεισοδίων την ημέρα της 17ης Νοεμβρίου; Εάν ναι γιατί δεν ελήφθησαν προληπτικά μέτρα για την περιφρούρηση του Πολυτεχνείου και την αποτροπή τους; Είναι θέμα ανεπάρκειας σωστού σχεδιασμού ή/και εφαρμογής του, ή μήπως τελικά είναι απόρροια έλλειψης πολιτικής βούλησης, και στάση της ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Κυβέρνησης;

3. Τεκμαίρεται από τις αναφορές των επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων οι οποίες βρίσκονταν πέριξ της περιοχής του Πολυτεχνείου ότι τελούνταν αξιόποινες πράξεις στους χώρους του ιδρύματος; Και αν ναι, για ποιον λόγο οι αστυνομικές αρχές δεν προέβησαν στις προβλεπόμενες ενέργειες εφόσον υπήρχε σχετική εισαγγελική εντολή;

4. Ποιο είναι το ακριβές περιεχόμενο των εντολών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προς τις αστυνομικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση αξιόποινων πράξεων οι οποίες έλαβαν χώρα την 17η Νοεμβρίου 2016; Υπήρξε συνεννόηση της Αστυνομίας με τις πρυτανικές αρχές του ΕΜΠ κατά την εξέλιξη των επεισοδίων και ποιες προτάσεις κατατέθηκαν για την αντιμετώπιση της κατάστασης;

5. Ποιο είναι το εκτιμώμενο κόστος από τις καταστροφές και τους βανδαλισμούς που έγιναν στο ΕΜΠ; Δεδομένης της οικονομικής κρίσης και της σημαντικής έλλειψης πόρων των ανωτάτων ιδρυμάτων της χώρας όπως άλλωστε και τα ίδια εξέφρασαν πρόσφατα, με ποιον τρόπο και από ποιο κονδύλι και σε βάρος ποιων άλλων αναγκών των ιδρυμάτων, θα γίνει η αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών;

6. Ποιο είναι το συνολικό ποσό το οποίο έχει καταβληθεί εκ μέρους του κράτους και των φορέων του για την αποκατάσταση ζημιών και καταστροφών οι οποίες έχουν προκληθεί στους χώρους των ανωτάτων ιδρυμάτων το 2016;

7. Συμμερίζεστε την εκπεφρασμένη άποψη ότι η ακολουθούμενη πολιτική ανοχής της ανομίας και της παραβατικότητας, και η έλλειψη πολιτικής βούλησης να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά τέτοια απαράδεκτα και επαναλαμβανόμενα γεγονότα τα οποία λαμβάνουν χώρα στα ακαδημαϊκά ιδρύματα, διασύρουν τη χώρα, κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην έννομη τάξη και εν τέλει αμαυρώνουν τη Δημοκρατία;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Γιώργος Μαυρωτάς, Αττικής
Γρηγόρης Ψαριανός, Β’ Αθηνών