14 Ιουνίου, 2018

Ορθή αξιοποίηση των συγκυριών

Γιώργος Κακλίκης

Μέρες της δεκαετίας του 90 ζει ξανά η Ελλάδα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για το ονοματολογικό. Η αντιπολίτευση δεν δέχεται τη συμφωνία, ο κυβερνητικός εταίρος δεν θα την ψηφίσει, πολιτικές προσωπικότητες διατυπώνουν έντονες αντιρρήσεις ενώ οργανωτές συλλαλητηρίων μιλούν για προδοσία.

Η συμφωνία δεν είναι τέλεια. Είναι προϊόν συμβιβασμού. Οι δύο πλευρές διαπραγματεύτηκαν επί περίπου οκτώ μήνες και κατέληξαν σε ένα κείμενο που καλύπτει κάποιες επιθυμίες κάθε πλευράς και κάποιες όχι. Υπάρχουν στο κείμενο στοιχεία τα οποία -εφόσον όντως περιλαμβάνονται σε αυτό- ικανοποιούν την Ελλάδα. Καθιερώνεται η σύνθετη ονομασία, γίνεται δεκτή η έναντι πάντων χρήση της, προωθείται η συνταγματική τροποποίηση, και μπαίνει σαφής και ρητή αναφορά στον διαχωρισμό της “Βόρειας Μακεδονίας”από την Ελληνική ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά. Βέβαια, η άλλη πλευρά διατηρεί τη λέξη “μακεδονική” για την ιθαγένεια και την γλώσσα και αυτό ενοχλεί, όπως είναι φυσικό, πολλούς που θεωρούν ότι πρόκειται για απαράδεκτη εκχώρηση.

Τη στιγμή αυτή κυριαρχούν και οι συναισθηματικές αντιδράσεις που, όμως, δεν αφήνουν ανεκμετάλλευτες μερικοί από εκείνους που δίνουν νόημα στην παρουσία τους στο πολιτικό προσκήνιο με βακτηρία τα θέματα εθνικής σημασίας.

Καλό είναι να αναγνώσουμε με ψυχραιμία το κείμενο της συμφωνίας αποφεύγοντας τις βιαστικές κρίσεις. Τo σημαντικό είναι να σταθμιστούν τα υπέρ και τα κατά και να εξεταστεί προσεκτικά αν συμφέρει την Ελλάδα να δεχτεί μια συμφωνία που ναι μεν δεν καλύπτει όλες τις προσδοκίες της αλλά της δίνει τη δυνατότητα να αναλάβει και πάλι βαρύνοντα ρόλο στη νοτιοανατολική Ευρώπη εξυπηρετούμενη από το κλίμα και τη σταθερότητα που θα επέλθει, και απαλλασσόμενη από τον φόβο της παρουσίας τρίτων στα βόρεια σύνορά της. Και με το πολιτικό και διπλωματικό προσωπικό της να μπορεί με μεγαλύτερη άνεση να ασχοληθεί με τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, εκείνα που θέτουν σε πραγματικό κίνδυνο την ίδια την ασφάλεια της.

Δεν είναι η στιγμή για αντιπαράθεση με φωνασκίες και αφορισμούς. Είναι η στιγμή για διακομματική συναίνεση και για μία εθνική γραμμή. Η ελληνική κοινωνία και ο πολιτικός κόσμος πρέπει να προσεγγίσουν την εξέλιξη αυτή χωρίς φοβίες. Η Ελλάδα δεν είναι μια μικρή παραπαίουσα χώρα, χωρίς ερείσματα και αντοχές. Παρά τα όσα υπέστη τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί όχι μόνο να είναι παρούσα διεθνώς αλλά και διεθνώς δραστήρια. Ασφαλώς και θα φροντίσει να έχει κατοχυρωμένα τα συμφέροντά της. Παράλληλα όμως δεν πρέπει να της διαφεύγουν οι προοπτικές που ανοίγονται για την ίδια με την ορθή εκμετάλλευση των συγκυριών.

* Ο Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης επί τιμή και μέλος της Επιτροπής Διαλόγου

Πηγή: ΕΘΝΟΣ