8 Ιουνίου, 2017

Όρνιθες

Guest Αρθρογράφος

Όταν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, εκφραστής μιας υποτίθεται εθνικής υπερηφάνειας, στην ουσία μιας αδιαλλαξίας και μιας προσκόλλησης στα εθνοπατριωτικά κλισέ της εξωτερικής πολιτικής, συνομιλώντας με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, τον περασμένο Φεβρουάριο, κάποια στιγμή τόνισε ότι εμείς οι Έλληνες «δεν είμαστε καθόλου κότες».

Ωστόσο, θα ήθελα να ήξερα τι ακριβώς είμαστε όταν, παρακάμπτοντας όχι μόνο τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το δημοκρατικό μας φρόνημα αλλά και τους κανόνες δικαίου τους οποίους έχουμε ορκιστεί να σεβόμαστε, και τη διάκριση των εξουσιών εμείς που, όπως έλεγε κι ο πρωθυπουργός, «υποτίθεται ότι είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας», επαναπροωθούμε στην Τουρκία φυγάδες, διωκόμενους από το καθεστως Ερντογάν, οι οποίοι πέρασαν στην Ελλάδα θεωρώντας ότι είναι μια ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα και, άρα, θα μπορούσαν στην επικράτειά της να ζητήσουν από τις αρχές διεθνή προστασία.

Η καταγγελία, με ονοματεπώνυμα, έγινε από ένα ιστορικό σωματείο, την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ). Από τους επαναπροωθηθέντες, ο ένας ήδη βρίσκεται στις τουρκικές φυλακές, χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο. Η Ένωση επανέρχεται, κάνοντας λόγο και για νέα επαναπροώθηση φυγάδων, στις 2 Ιουνίου, σε περιοχή κοντά στο Διδυμότειχο. Έχει ήδη καταγγείλει τα συμβάντα στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ενώ θα κάνει και μηνύσεις στα ελληνικά δικαστήρια (που αντιμετώπισαν παλικαρίσια την υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών, τους οποίους οι Τούρκοι περίμεναν ότι, επίσης, η κυβέρνηση θα τους παραδώσει). Αναφορά στον Επίτροπο Μετανάστευσης της ΕΕ για το θέμα έκανε χθες ο Γκι Φέρχοφστατ, ενώ στην Ελλάδα ανακοίνωση εξέδωσε και το Ποτάμι.

Σύμφωνα με την ΕΕΔΑ, «οι όποιες πολιτικές και διπλωματικές ισορροπίες με τη γειτονική χώρα δε δικαιολογούν μια πολιτική που παραδίδει “κεφαλές επί πίνακι”» και «ένα κράτος δικαίου δεν υποτιμά σε τέτοιο βαθμό την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια». Σύμφωνα με το ωραίο λεκτικόν (που θα ‘λεγε κι ο Μποστ) του γενναίου Νίκου Κοτζιά, «τελικά είμαστε κότες. Είμαστε και παραείμαστε».

Εξαιρούνται οι πολίτες που δεν εμπνέονται από τον υποκριτικό πατριωτισμό του υπουργού.

Συντάκτης: Ηλίας Κανέλλης

πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ