25 Μαΐου, 2019

Η ώρα της ψήφου. Ας μην την ξαναχαραμίσουμε.

Γιάννης Παπανικολάου

Σε όλα τα κόμματα υπάρχουν σοβαροί υποψήφιοι. Αλλού λιγότεροι αλλού σχεδόν όλοι. Ας τους αναζητήσουμε.

ην προσεχή Κυριακή οι πολίτες θα έχουμε την ευκαιρία να ψηφίσουμε αφενός για τους τοπικούς μας άρχοντες αφετέρου για τους εκπροσώπους μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Και οι δύο επιλογές είναι πολύ κρίσιμες τόσο σε προσωπικό επίπεδο, για τους ίδιους και τις οικογένειές μας, όσο και σε συλλογικό.

Οι κακές επιλογές έχουν συνήθως, όπως και το κάπνισμα, πολύ βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία των υπολοίπων που υφίστανται τις συνέπειες. Όσον αφορά τις αυτοδιοικητικες εκλογές, αν ως κριτήριο χρησιμοποιηθούν η ποιότητα των υποψηφίων Δημάρχων για την Αθήνα, τα πράγματα είναι πιο ελπιδοφόρα.

Στη περίπτωση των ευρωεκλογών όμως διαπράττεται ένα έγκλημα.

ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΥΠΑΡΞΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΕ, ΠΟΥ ΕΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΘΟΥΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΕΝΟΠΟΙΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΜΕ ΠΙΟ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΥΠΕΡ[Y1] ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΑ ΟΔΗΓΗΘΕΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.

Αντίθετα επιχειρούν να τις εκφυλίσουν ως προεκλογικά καλλιστεία εν όψει των εθνικών εκλογών υποδηλώνοντας πλήρη περιφρόνηση στο πραγματικό διακύβευμα.

Ας παραθέσω κάποια χρήσιμα ελπίζω δεδομένα και διαπιστώσεις:

1. Οι ευρωβουλευτές λειτουργούν κυρίως μέσω των ευρωομάδων που συμμετέχουν. Ψήφος σε ανεξάρτητους είναι σχεδόν χαμένη. Και μόνο ο αριθμός των σαράντα υποψήφιων ελληνικών συνδυασμών αποτελεί μεγάλη ύβρι, όταν οι ευρωομάδες είναι μόλις οκτώ.

2. Υπάρχει ιδεολογικά μια ευρεία γκάμα κομμάτων από αντιευρωπαϊστές εθνικιστές, έως ακροδεξιούς και ακροαριστερούς λαϊκιστές.

3. Οι μεγάλες ομάδες είναι:

A. Το δεξιό ή έστω κεντροδεξιό Λαϊκό κόμμα. Φέτος ηγείται ο κύριος Βέμπερ, συντηρητικός μονεταριστής και όχι ιδιαίτερα φιλέλλην, όπως ο κύριος Γιουνγκερ. Αν την περίοδο μέχρι το τρίτο μνημόνιο ήταν ο κ. Βέμπερ στη θέση του τελευταίου μάλλον δεν θα είχαμε αποφύγει το Grexit

Έχει λοιπόν σημασία το ποιοι είναι οι επικεφαλής των μεγάλων ευρωομάδων γιατί αυτοί διεκδικούν και τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής. Πρέπει λοιπόν να τους γνωρίζουν οι ψηφοφόροι, ώστε να εχουν επίγνωση ποιανού το κεφαλάκι θα προβάλλει από τον κούκο της κάλπης

Β. Οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι, με επικεφαλής τον τέως ΠΘ του Βελγίου και γνωστό φιλέλληνα κύριο Φερχοφστατ.

Γ. Οι Κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές και Δημοκράτες με επικεφαλής τον συμπαθούντα τη Ελλάδα κύριο Τίμερμανς.

Δ. Οι εκφραστές του οικολογικού κινήματος Πράσινοι.

Ε. Μετά τις ευρωεκλογές θα υπάρξει και μια νέα ομάδα που θα εκφράσει πολιτικά τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης του Προέδρου της Γαλλίας Εμ. Μακρόν. Αυτοί θα συνενωθούν με τους Φιλελεύθερους που είναι και αυτοί Φεντεραλιστές, δηλ. προσβλέπουν στο μέλλον στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.

Όσον αφορά την Ελλάδα είναι προφανές ότι η σαφώς καλύτερη λύση όσον αφορά την Ε.Ε. είναι η ομοσπονδιακή δομή. Έτσι μόνο μπορεί να ισχύσουν πολιτικές ουσιαστικής αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, σύγκλισης των οικονομιών, αναδιανομής εισοδήματος και πλούτου υπέρ των ασθενέστερων και κυρίως κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας όπου τα ελληνικά σύνορα θα είναι εμπράκτως και ευρωπαϊκά.

4. Τα κόμματα της Ελληνικής Βουλής που συμμετέχουν στη σημερινή Ευρωβουλή θα εντάξουν τους τυχόν ευρωβουλευτές τους με βάση την επίσημη θέση τους στις εξής ομάδες:

H Χρυσή Αυγή στους εθνικιστές, όπως ονομάζουν ευγενικά τους ακροδεξιούς πολιτικούς, όπως η κ. Λεπέν, ο κ. Σαλβίνι κλπ.

Οι ΑΝΕΛ στους ευρωσκεπτικιστές.

Η ΝΔ στο Λαϊκό κόμμα.

Το ΚΙΝΑΛ στους Σοσιαλιστές, όπου ανήκουν και οι δύο ευρωβουλευτές του Ποταμιού.

Το Ποτάμι θα ενταχθεί στη νέα ομάδα των Φεντεραλιστών.

Ο Σύριζα στη Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς /Αριστερά των Πρασίνων των Βόρειων Χωρών που πολλά μέλη της ήταν υπέρ του Grexit και δεν έχουν σαφή τοποθέτηση για το μέλλον της Ευρώπης.

To KKE δεν θα ενταχθεί σε κάποια ομάδα δεδομένου ότι δεν εκλέγονται πλέον αρκετοί ορθόδοξοι κομμουνιστές στην ΕΕ, ώστε να συγκροτούν αυτοτελή ομάδα (απαιτούνται τουλάχιστον 25). Στην πραγματικότητα επιθυμούν τη διάλυση της Ε.Ε.

5. Αυτές είναι οι εναλλακτικές επιλογές. Καλή ψήφο, λοιπόν. Ας μην την χαραμίσουμε για μια ακόμα φορά. Σε όλα τα κόμματα υπάρχουν σοβαροί υποψήφιοι. Αλλού λιγότεροι αλλού σχεδόν όλοι. Ας τους αναζητήσουμε. Και κυρίως ας μην αφήσουμε σε άλλους την επιλογή.

Ο χρόνος έχει και άλλες 51 Κυριακές.

*Ο Γιάννης Παπανικολάου είναι οικονομολόγος, στέλεχος του Ποταμιού και σύμβουλος σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομικών

Πηγή: Athens Voice

Σχετικά