28 Ιανουαρίου, 2015

Η ομιλία του Σταύρου στην πρώτη συνεδρίαση της Κ.Ο. του Ποταμιού

Ποτάμι

Φίλες και φίλοι,

Στα περίπτερα της πλατείας Συντάγματος είναι αναρτημένα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Με φωτογραφίες από την νέα κυβέρνηση. Αν κάποιος έλειπε στο εξωτερικό τις τελευταίες 48 ώρες και επέστρεφε σήμερα στη χώρα θα δυσκολευόταν να πιστέψει ότι αυτό που βλέπει είναι πραγματικότητα.
Θα δυσκολευόταν δηλαδή να πιστέψει ότι η πρώτη αριστερή - όπως θέλουν να την αποκαλούν- κυβέρνηση της χώρας έχει μέσα της ακροδεξιούς, συνομοσιολόγους και αντιευρωπαϊστές.
Δεν ξέρω, ίσως στον ΣΥΡΙΖΑ να γνωρίζουν και να μελετούν ένα μόνο τμήμα της πρόσφατης ιστορίας μας, αλλά τους πληροφορούμε ότι ο νέος υπουργός Άμυνας ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα αποκαλύπτοντας ότι αρχηγός της 17 Νοέμβρη είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Στα χρόνια του μνημονίου είχαμε την μεγάλη του, δεύτερη αποκάλυψη, ότι οι ξένοι μας ψεκάζουν για να είμαστε άβουλοι και επειδή το θέμα είναι πάντα η οικονομία, είχαμε πρόσφατα και την ανατρεπτική του θεωρία ότι το πρόβλημα της χώρας είναι ότι οι Εβραίοι της Ελλάδας πληρώνουν λιγότερους φόρους.
Δεν είναι όμως για γέλια. Και εδώ θα μου επιτρέψετε μια ειλικρινή εξομολόγηση. Είμαστε αντίπαλοι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε επιφυλάξεις για την πολιτική του. Βλέπουμε ίσως και με διαφορετικό τρόπο ακόμα και την θέση της Ελλάδος στην Ευρώπη. Κρίνουμε ότι η οικονομική του πολιτική μπορεί να οδηγήσει σε νέο μαρασμό την ήδη μαραμένη οικονομία μας. Στην Παιδεία και το Δημόσιο εμείς θέλουμε αλλαγές - να φύγουμε μπροστά - αυτοί θέλουν βήμα σημειωτόν και επιστροφή στα λάθη του παρελθόντος.
Όμως, δεν είμαστε εχθροί, είμαστε αντίπαλοι και προσδοκούμε ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βαπτισμένη στην κολυμπήθρα της κυβερνητικής πραγματικότητας, θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των ανισοτήτων, να επουλώσει κάποια από τα τραύματα της κοινωνίας και να ισορροπήσει τη χώρα στην νέα Ευρώπη που αλλάζει.
Οι πρώτες ενδείξεις όμως είναι αρνητικές.
Ο Αλέξης Τσίπρας όρισε μια κακή κυβέρνηση με παλαιοκομματικά κουσούρια. Όπου δεν έχουμε εμπιστοσύνη στον υπουργό, ορίζουμε έναν αναπληρωτή υπουργό. Και για να καλύψουμε όλες τις συνιστώσες – νέες και παλιές– ορίζουμε και μερικούς υφυπουργούς. Υπουργοί της δεξιάς, στελέχη του παλαιού ΠΑΣΟΚ και ανειδίκευτα επαγγελματικά κομματικά στελέχη, μας προϊδεάζουν για μια κυβέρνηση με κακό βηματισμό. Ένα σχήμα ξεχειλωμένο, προϊόν ισορροπιών και σκοπιμοτήτων.
Βέβαια, ανάμεσα στους 40 υπάρχουν και ορισμένα πρόσωπα – λίγα δυστυχώς, μετρημένα στα δάκτυλα του χεριού – που θα μπορούσαν να δώσουν ελπίδα σε μια νέα κυβερνητική προσπάθεια. Δεν θα πω βέβαια τα ονόματα τους, γιατί δεν θέλω να δυσκολέψω τη ζωή τους. Θα τους κατηγορήσουν για συνωμότες.
Θα είμαστε εδώ, όμως, για να τους ενισχύουμε αυτούς τους λίγους αν και εφόσον καταφέρουν να προτείνουν αλλαγές προς όφελος των πολλών. Πολύ φοβούμαστε όμως ότι η πολιτική τους θα χαθεί σε ένα ασπόνδυλο σώμα χωρίς κατεύθυνση και στόχους.
Είναι χρέος μας, λοιπόν, σε αυτή την εκκίνηση να κάνουμε μερικές επισημάνσεις.
Στο υπουργείο Αμύνης να μην παίζουν με τα σπίρτα.
Στο υπουργείο Παιδείας να μην πολιτευτούν ως επικεφαλής φοιτητικών παρατάξεων.
Στο υπουργείο Ανάπτυξης να θυμηθούν ότι οι αντιλήψεις ξεχειλωμένου κρατισμού δεν είναι πια μέρος της πολιτικής της αριστεράς.
Στην Δημόσια Διοίκηση το πρωτεύον είναι πως θα υπηρετήσουμε αυτόν που τον πληρώνει, τον ελληνικό λαό δηλαδή και όχι τις συντεχνίες που έχουν ερείσματα στους κομματικούς μηχανισμούς.
Και τέλος στις διαπραγματεύσεις να θυμούνται πάντα ότι η Ελλάδα είναι Ευρώπη και οι Έλληνες θέλουμε να παραμείνουμε στην Ευρώπη.
Στην συνάντησή μου με τον Αλέξη Τσίπρα, του είπα ότι το Ποτάμι είναι πρόθυμο να συμβάλει ακόμη και με στελέχη του στην διαπραγμάτευση με τους συμμάχους μας. Και ήταν και ο ίδιος θετικός σε αυτή την προοπτική. Αρκεί να ξέρουμε βέβαια τι πάμε να διαπραγματευτούμε. Η δική μας πρόταση είναι ξεκάθαρη. Αν θέλουμε όντως μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης που θα διαπραγματευτεί για όλους τους Έλληνες, χρειαζόμαστε να δώσουμε λίγο χρόνο σε μια εσωτερική διαπραγμάτευση.
ΣΥΡΙΖΑ- Νέα Δημοκρατία – Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ να συζητήσουν με πρωτοβουλία του νικητή, του κ.Τσίπρα δηλαδή τι πραγματικά μπορεί να διεκδικήσει η χώρα από τους συμμάχους της. Να μην πάει μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη, συνοδευόμενος από τους φοβικούς αντιευρωπαϊστές των ΑΝΕΛ. Θα είναι μια κακή αρχή, ένα λάθος σήμα στην Ευρώπη που μπορεί να στοιχίσει πάρα πολλά στη χώρα. Εμείς δεν θα αρνηθούμε να προσφέρουμε τις δυνάμεις μας, τις προτάσεις μας, στην διαπραγμάτευση για την διαχείριση του ελληνικού χρέους. Διότι για μας, αυτό το χρέος, η οικονομική εξάρτηση δηλαδή, είναι το μεγαλύτερο εθνικό πρόβλημα της χώρας.
Το χρέος, λοιπόν, είναι η μητέρα όλων των μαχών και οφείλουμε να την δώσουμε όλοι οι Έλληνες μαζί. Όχι όμως ερασιτεχνικά. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε σε επαναστατικές χίμαιρες, που θέτουν σε δοκιμασία την παρουσία μας στην ευρωζώνη.
Οι αποφάσεις Ντράγκι είναι ένα μεγάλο ευρωπαϊκό βήμα, αδιανόητο πριν λίγα μόλις χρόνια στην Ευρώπη. Τα μηνύματα , που έρχονται είναι ότι η Ευρώπη αλλάζει , αργά ίσως, με εμπόδια, αλλά αλλάζει και εμείς πρέπει να είμαστε εκεί στο κέντρο και όχι απόβλητοι παρίες.
Θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια σύγκρουσης της κυβέρνησης με αυτούς που δεν θέλουν μία δίκαιη Ευρώπη. Θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια σύγκρουσης της κυβέρνησης με τα συμφέροντα και τις συντεχνίες που κρατούν γονατισμένη τη χώρα. Θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια απελευθέρωσης των δημιουργικών δυνάμεων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Με το κράτος να θέτει τους κανόνες και να ελέγχει πραγματικά την εφαρμογή τους. Αλλά κάθε απόπειρα να ξανακτιστεί ένας παραφουσκωμένος κρατικός μηχανισμός καταδυνάστευσης του πολίτη και στραγγαλισμού της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, θα μας βρει αντίθετους.
Πάμε όμως στις δικές μας ευθύνες.
Είμαστε η τρίτη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα. Η ευρωπαϊκή δύναμη αλλαγής που έχει ανάγκη η χώρα.
Και αυτοί είναι τίτλοι ευθύνης.
Είμαστε οι αγγελιοφόροι μιας κοινωνίας που αλλάζει.
Οι βουλευτές δεν είναι για τα παράθυρα και τις παραπολιτικές στήλες των εφημερίδων. Οι δικοί μας βουλευτές θα κάνουν πράξη την αρχή πρώτα μελετάμε και μετά ψηφίζουμε. Το Ποτάμι δεν θα είναι εδώ για να καταψηφίζει ό,τι λένε οι αντίπαλοι του. Και ελπίζουμε να μπορεί και η κυβέρνηση αλλά και τα παλιά κόμματα να το αντέξουν. Να κάνουν δεκτές τις προτάσεις μας να υπάρξουν μικρές και μεγάλες συμμαχίες μακριά από τις λογικές των στρατοπέδων που έχουν ευτελίσει την κοινοβουλευτική λειτουργία.
Είμαστε το καινούργιο, έχουμε τους κατάλληλους ανθρώπους με κύρος, εντιμότητα, γνώσεις, διάθεση και θάρρος.
Κυβερνήσεις υπάρχουν παντού στον κόσμο. Ακόμη και στα πιο αποτρόπαια καθεστώτα, πολιτικού ή θρησκευτικού ολοκληρωτισμού έχουν μία κυβέρνηση. Εκείνο που είναι ιδιαιτέρως σημαντικό στις δημοκρατικές κοινωνίες, είναι το πως λειτουργεί η αντιπολίτευση. Και αυτή την λειτουργία καλούμαστε να υπηρετήσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Τα παλιά κόμματα, φθαρμένα, κουρασμένα, επανέλαβαν ήδη τον κακό τους εαυτό, πριν καν συγκροτηθεί σε σώμα το νέο Κοινοβούλιο. Αμετανόητα κουβάλησαν για άλλη και φορά διχασμό και πόλωση.
Ήταν μεγάλο λάθος του Αντώνη Σαμαρά που δεν παρέδωσε την εξουσία στον Αλέξη Τσίπρα, όπως αρμόζει σε μια δημοκρατία. Σε μια αστική έστω, δημοκρατία. Και είναι λάθος του Αλέξη Τσίπρα που δεν συνεννοήθηκε με κανέναν ενώ μιλάει για μεγάλες συναινέσεις για το πρόσωπο που θα αναλάβει το ρόλο του Προέδρου της Βουλής – μιας βουλής που όπως είπε την θέλει αναβαθμισμένη και παραγωγική. Εμείς, παρόλα αυτά θα προσπαθήσουμε το κοινοβούλιο να παίξει το συνθετικό ρόλο που επιβάλει η κρισιμότητα των καιρών. Να φύγουμε πρώτα από όλα από την λογική της συντεχνίας των πολιτικών.
Το Ποτάμι έχει ζητήσει τον περιορισμό των προνομίων των πολιτικών. Να τα βάλουμε όλα κάτω - οικονομική επιχορήγηση, δαπάνες της Βουλής, διαφημιστική τηλεοπτική προβολή, παροχές προς βουλευτές και κόμματα - και να αποφασίσουμε ένα νέο σημείο ισορροπίας. Πιο κοντά στις οικονομικές δυνατότητες της χώρας. Το παλιό πολίτικο σύστημα έχει πληγώσει τον τόπο, προκάλεσε πόνο, φόβο και οργή. Εκτός των άλλων θα είναι και μια συμβολική κίνηση και ένδειξη συναίσθησης απέναντι σε μια κοινωνία που έχει υποστεί τα πάνδεινα να περιορίσουμε τα όποια προνόμια των πολιτικών.
Φίλες και φίλοι,
Η χώρα έχει μεγάλα θεσμικά ελλείμματα.
Χάσαμε την ευκαιρία η προηγούμενη Βουλή να ξεκινήσει τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος και έχουν τεραστία ευθύνη τα παλιά κόμματα για αυτή την καθυστέρηση. Και όταν εδώ λέω παλιά κόμματα εννοώ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Επείγει να ανοίξουμε το θέμα τώρα. Να αλλάξουμε το άρθρο 110, ώστε η Βουλή να μπορεί να αναθεωρεί με μεγάλη πλειοψηφία μια διάταξη χωρίς να πρέπει να περιμένει χρόνια και χρόνια. Να δρομολογήσουμε επιτέλους την απαλλαγή της χώρας από το διαβόητο άρθρο 86, «περί ευθύνης υπουργών» να αλλάξουμε και τους κανόνες περί ασυλίας στους βουλευτές.
Είναι μεγάλη προτεραιότητα για το Ποτάμι να συμφωνήσουμε και να αλλάξουμε τον εκτρωματικό εκλογικό νόμο. Να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες, που έχουν εξελιχθεί σε φυτώρια διαφθοράς και νεποτισμού. Να καταργηθεί ή τέλος πάντων να εκλογικευτεί το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Υπάρχει έτοιμος νόμος, υπάρχουν 2 έτοιμοι νόμοι και ελπίζουμε στον ΣΥΡΙΖΑ να το τολμήσουν και να μην επαναπαυτούν στα προνόμια που δίνει ο παρών εκλογικός νόμος στο πρώτο κόμμα.
Έχουμε λοιπόν πολλή δουλειά μπροστά μας.
Είμαστε εδώ, μετά από έναν αγώνα δύσκολο. Τον δώσαμε χωρίς προστάτες και λεφτά. Όχι γιατί δεν μπορούσαμε να βρούμε προστάτες, πολλοί ήθελαν να αγοράσουν μετοχές στο Ποτάμι που ανέβαινε, μπορούσαμε λοιπόν αλλά δεν θέλαμε. Προτιμήσαμε να τα βάλουμε μόνοι μας με τους κομματικού στρατούς τις συντεχνίες και τους ακριβούς μηχανισμούς κομματικής προπαγάνδας των αντιπάλων μας. Και νικήσαμε.
Τον αγώνα βέβαια τον έδωσαν οι χιλιάδες φίλοι μας, οι χιλιάδες εθελοντές του Ποταμιού και τους ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου. Δεν θα τους απογοητεύσουμε. Όπως ευχαριστώ και εσάς, αλλά και όσους άλλους συστρατεύθηκαν στο ψηφοδέλτιο μας, αλλά δεν είχαν την ευκαιρία να εκλέγουν αυτή τη φορά. Είμαστε εδώ για μια μεγάλη μάχη με μια αποστολή από τους πολίτες. Να ξαναδώσουμε φωνή στη λογική. Είμαστε εδώ για να λειτουργήσουμε ως μια θετική δύναμη. Έτοιμοι να υποστηρίξουμε κάθε τι που οδηγεί την χώρα σε μια καλύτερη πορεία. Έτοιμοι να κάνουμε προτάσεις. Με την προσδοκία ότι τα αυτιά των άλλων δεν θα είναι σφραγισμένα με βουλοκέρι κομματικού φανατισμού.
Είμαστε εδώ, στο ρόλο της δημιουργικής αντιπολίτευσης. Με τις ιδέες και το πρόγραμμα μας.
Είμαστε εδώ, ως η πραγματική δύναμη του κέντρου των αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος.
Είμαστε εδώ ως ο αξιόπιστος συνομιλητής των σοσιαλδημοκρατικών, αλλά και των φιλελεύθερων προοδευτικών δυνάμεων της Ενωμένης Ευρώπης.
Είμαστε εδώ με μια σαφή εντολή από τους πολίτες. Να κάνουμε ό,τι μπορούμε για μια σταθερή πορεία της χώρας προς το καλύτερο. Για να προωθήσουμε αλλαγές. Για να συμβάλουμε στο χτίσιμο μιας άλλης Ελλάδας. Και όχι σε ισοπεδωτικές κατεδαφίσεις. Με σταθερή επιδίωξη να τα αλλάξουμε όλα, χωρίς να γκρεμίσουμε τον τόπο.
Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν από την αρχή ότι, δεν πρόκειται να προσφέρουμε άλλοθι σε όποιον επιχειρήσει επικίνδυνους πειραματισμούς. Σε όποιον ενδεχομένως έχει, στο πίσω μέρος του μυαλού του, την κρυφή σκέψη ότι, αν τα βρει σκούρα, θα επιχειρήσει «ηρωική έξοδο», μέσω δημοψηφίσματος και νέας προσφυγής στις κάλπες. Το Ποτάμι θα αντιδρά δυναμικά σε κάθε τι που θα υπονομεύει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, που θα επιστρέφει τη χώρα στο παρελθόν. Είμαστε εδώ για τις αλλαγές, όχι για βήμα σημειωτόν, όχι την συντήρηση.
Θα είμαστε η αντιπολίτευση που θα εκπλήξει ευχάριστα τους πολίτες, ακόμη και εκείνους που δεν μας ψήφισαν ή μάλλον κυρίως για εκείνους που δεν μας ψήφισαν γιατί οι άλλοι ξέρουν τι ψήφισαν.
Θα μιλάμε καθαρά. Δημιουργικά. Θετικά.
Μπορεί οι περισσότεροι από τους 17 να είμαστε «πρωτάκια» στο κοινοβουλευτικό παιχνίδι. Αλλά γι’ αυτό ακριβώς μας επέλεξαν οι πολίτες. Για να είμαστε το νέο, στην πολιτική ζωή ενός γερασμένου κοινοβουλίου. Γιατί είμαστε δοκιμασμένοι μαχητές της ζωής. Με ποταμίσια ορμή ν' αλλάξουμε τα πολιτικά ήθη και τους συντηρητικούς κανόνες της αραχνιασμένης πολιτικής ζωής. Δεν είμαστε εδώ για τις καρέκλες, αλλά γιατί χρωστάμε στο λαό και γιατί πάνω απ' όλα χρωστάμε στους νέους ανθρώπους. Να ανταποδώσουμε, λοιπόν, την εμπιστοσύνη τους. Να δικαιώσουμε τις ελπίδες τους. Να μείνουμε καθαροί. Ασυμβίβαστοι υπέρμαχοι των άξιων και των αρχών μας. Θα έχουμε μία δημοκρατική λειτουργία. Θα μιλάμε θα συνεδριάζουμε, θα αποφασίζουμε και δεν θα ανακοινώνουμε απλώς στον Ελληνικό λαό τη στάση μας, θα τη δικαιολογούμε.
Σας ευχαριστώ για τον αγώνα που δώσαμε μαζί όλους αυτούς τους μήνες. Και σας καλώ να οπλιστείτε με αντοχή για ακόμη σκληρότερους αγώνες τις μέρες που έρχονται. Το Ποτάμι ξεκίνησε και δεν γυρίζει πίσω.
Καλή δουλειά σε όλους μας με πίστη ότι αυτή εδώ η χώρα μπορεί να αλλάξει.

 

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος

V3
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠοταμιούV2V13
V17
Ο Σταύρος Θεοδωράκης με τον Σπύρο Λυκούδη

28 Ιανουαρίου 2015