31 Οκτωβρίου, 2015

«Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τροφοδοτούν την αβεβαιότητα»

Ομιλία Χάρη Θεοχάρη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στο πλαίσιο της συζήτησης για το Σ/Ν «Για το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης πιστωτικών ιδρυμάτων και άλλες διατάξεις»

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες & Κύριοι Συνάδελφοι,

Συζητάμε όπως έχουμε ήδη πει με, με μια απαράδεκτη διαδικασία το Σχέδιο Νόμου για το ΤΧΣ και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το καταθέσατε σήμερα το πρωί μετά τις 11:00 και το συζητάμε στην επιτροπή την ίδια μέρα στις 17:00.

Έχω πραγματικά αδειάσει από λέξεις για να περιγράψω το μέγεθος της ανυποληψίας, της ανικανότητάς σας, του κυνισμού και της κωλοτούμπας που έχετε κάνει στο επίπεδο της ουσίας αλλά και της διαδικασίας.

Δυστυχώς για εσάς, γλείφετε εκεί που φτύνατε και κάνετε όσα καταγγέλλατε. Πραγματικά αναρωτιέμαι πως μπορείτε χωρίς να ντρέπεστε να υποστηρίζετε τα ανάποδα από όσα λέγατε λίγους μήνες και λίγες εβδομάδες πριν.

Είδαμε σε προηγούμενα Σ/Ν να αλλάζετε τις διατάξεις που μόλις ψηφίσατε ευτελίζοντας τον ρόλο του βουλευτή, είδαμε στο προηγούμενο Σ/Ν να αλλάζετε διάταξη γιατί είναι άλλη από αυτή που είχατε στείλει στο Ελεγκτικό Συνέδριο, τα έχουμε δει, γενικώς, όλα.

Μαζί σας τα είδαμε όλα.

Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης;

Τι μας είπατε στις προγραμματικές;

Πρώτον να κλείσετε γρήγορα την αξιολόγηση για να ξεκινήσει η κουβέντα για το χρέος.

Ήθελα να ρωτήσω, πάτε καλά σε αυτό πρώτο βήμα;

Κλείνει γρήγορα η αξιολόγηση; Πως πάει η αξιολόγηση; Το ΦΠΑ στην εκπαίδευση; Είναι θέμα που σας καθυστερεί; Γιατί; Δεν μας λέγατε προεκλογικά πως θα το κλείνατε αμέσως; Δεν μας λέγατε μετεκλογικά πως με 4 υποθέσεις φοροδιαφυγής θα το παίρνατε πίσω; Τι έγινε; Που είναι οι 4 υποθέσεις αυτές;

Γιατί δεν τις ολοκληρώνετε; Δεν μπορείτε; Δεν θέλετε; Δεν έχετε την πολιτική βούληση;

Θα βάλετε 23% στα βόδια ως ισοδύναμο; Αυτό μας λένε κ. Υπουργέ τα σημερινά δημοσιεύματα. Όμως βλέπω πως κάνατε λάθος και στο Excel. Έτσι έγραφε το CNN. Αν θέλετε βοήθεια, να σας στείλω κάποιον για να μη γίνονται τέτοια λάθη. Γιατί τα λάθη σας δυστυχώς τα πληρώνει ο ελληνικός λαός. Διπλομέτρησαν κ. Συνάδελφοι το όφελος από την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Δηλαδή στο τέλος θα μας μείνει και η εκπαίδευση και το βόδι. Στον Ελληνικό λαό και χρωστάτε την εκπαίδευση και θα του πάρετε και το βόδι.

Γιατί ανοίγετε και νέα θέματα; Δεν είχατε διαπραγματευτεί για τα θέματα των φαρμακοποιών; Τώρα σας έπιασε ξαφνικά ο πόνος για τους φαρμακοποιούς ξαφνικά;

Καθυστερείτε και τώρα παλεύετε για την αποσύνδεση της αξιολόγησης από την ανακεφαλαιοποίηση. Μας φέρατε πάλι στο έλεος του κ. Σόιμπλε και του κ. Ντομπρόφσκις που αν ξυπνήσουν καλά και είναι σε καλή διάθεση, θα συμφωνήσουν με τον κ. Ντράγκι να γίνει η αποσύνδεση και να σωθούν οι καταθέσεις.

Δεύτερον στο σχέδιό σας, την ανακεφαλαιοποίηση για να σωθούν οι καταθέσεις του κόσμου.

Αυτό προσπαθείτε να ξεκινήσετε τώρα. Θα ήθελα να σημειώσω πέντε ζητήματα για το Σ/Ν που συζητάμε:
Καταρχήν, να θυμίσω τι έλεγε ο Πρωθυπουργός όταν ήταν στην αντιπολίτευση, το μακρινό 2011 στις 22 Αυγούστου:
«η σωτηρία του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι να σώζουμε φαλιρισμένες τράπεζες και φαλιρισμένους μετόχους τραπεζών»

Τώρα; Ποιους σώζετε; Τους τραπεζίτες ή τους καταθέτες; Γιατί όψιμα δε μιλάτε για τραπεζίτες και μιλάτε μόνο για καταθέτες.

Δεύτερον, με το νόμο όπως ίσχυε έως τώρα η Επιτροπή Επιλογής αποτελούνταν από εκπροσώπους του ΥΠΟΙΚ και της ΤΤΕ, ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είχαν ρόλο παρατηρητή. Τώρα από τους 6 οι 3 (συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου) υποδεικνύονται από την ΕΕ, την ΕΚΤ και τον ΕΜΣ, δύο από το ΥΠΟΙΚ και 1 από την ΤτΕ. Χάσαμε λοιπόν τον έλεγχο του ΤΧΣ αφού στη διαδικασία επιλογής υπερισχύει η γνώμη των θεσμών (αφού έχουν και τον Πρόεδρο). Σημειώστε πως η επιτροπή καθορίζει και τις αμοιβές της ηγεσίας του Ταμείου.

Η επιτροπή Επιλογής ουσιαστικά αποκτά υπερεξουσίες καθώς πέραν της επιλογής της ηγεσίας του ΤΧΣ και τον καθορισμό των αμοιβών τους, αξιολογεί, και απομακρύνει τα εν λόγω στελέχη.

Ε, θα μου πείτε σιγά. Χάσαμε το ΤΧΣ. Έγινε κάτι; Δεν έγινε και τίποτα σημαντικό. Μέσω αυτού χάσαμε και τις Τράπεζες. Γιατί θεσμοθετείτε την Διαδικασία αξιολόγησης Διοικητικού Συμβουλίου και εταιρικής διακυβέρνησης. Τι είναι αυτή; Δείτε κ & κ Συνάδελφοι:

  • Το ΤΧΣ παίρνει ανεξάρτητο σύμβουλο
  • Με την βοήθειά του και την συνεργασία της κάθε τράπεζας θα προβεί σε συγκεκριμένες προτάσεις για βελτιώσεις και τυχόν αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση των πιστωτικών ιδρυμάτων. Εδώ σημαίνει και αλλαγές προσώπων.
  • Στην περίπτωση που η αξιολόγηση του ΔΣ δεν πληροί σχετικά κριτήρια το ταμείο θα ενημερώνει το ΔΣ
  • Αν το ΔΣ δεν λαμβάνει μέτρα για την υλοποίηση των σχετικών προτάσεων το ταμείο συγκαλεί τη Γενική Συνέλευση της τράπεζας με σκοπό την ενημέρωση τους και προτείνει τις απαιτούμενες αλλαγές.
  • Αν η Γενική Συνέλευση των μετόχων δεν συμφωνήσει εντός 3 μηνών με τα στελέχη που δεν πληρούν τα κριτήρια το ταμείο δημοσιοποιεί εντός 3 εβδομάδων σχετική αναφορά η οποία περιλαμβάνει επωνυμία πιστωτικού ιδρύματος, τις προτάσεις και τον αριθμό των μελών που δεν πληρούν τα σχετικά κριτήρια.

Τα κριτήρια: πολύ αυστηρά: Ένα θα πω, το αυστηρότερο ίσως: 10ετής διεθνής εμπειρία το πιο σημαντικό. Ξένοι λοιπόν έχουν προβάδισμα για τις διοικήσεις των τραπεζών.

Έτσι χάνουμε τις διοικήσεις των τραπεζών κυρίες & κύριοι συνάδελφοι. Και προκειμένου να μην υπάρχει ο ανίερος ομφάλιος λώρος μεταξύ πολιτικού συστήματος και τραπεζών μακάρι να τις χάσετε.

Όμως μην το παίζετε και επαναστάτες κατά τις διαφθοράς. Όχι να ακούμε τον Πρωθυπουργό να λέει ότι αν δοθούν χρήματα, θα αλλάξετε τις διοικήσεις των τραπεζών! Θα σας τις αλλάξουν τις διοικήσεις των τραπεζών. Και μακάρι για εμένα να σας τις πάρουν από τα χέρια. Γιατί αλλιώς θα φτιάξετε τα δικά σας επιχειρηματικά τζάκια για να σας στηρίζουν. Αυτό που γινόταν ενδεχομένως και στο παρελθόν.

Τρίτον, παραπέμπετε τις σημαντικές αποφάσεις σε πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου. Είδαμε να καθυστερείτε τόσο πολύ αυτές τις μέρες που οι Τράπεζες από μόνες τους και χωρίς πλαίσιο, ξεκίνησαν τα λεγόμενα LMEs, τις ασκήσεις διαχείρισης παθητικού με μετατροπή των ομολόγων σε μετοχές ή μετρητά στα σκοτεινά, χωρίς να ξέρουν πως θα προχωρήσει η διαδικασία. Η αβεβαιότητα που προκαλεί ο μη προσδιορισμός μέσω του σχεδίου νόμου του μηχανισμού της ανακεφαλαιοποίησης  πυροδότησε ισχυρές πιέσεις σήμερα στους τραπεζικούς τίτλους, δίνοντας μια γεύση για το τι θα γίνει αν οι αποφάσεις και τα ποσοστά δεν βγουν την Κυριακή.

Ας το καταλάβετε: Το Σάββατο θα ανακοινωθούν κεφαλαιακές ανάγκες. Αυτό θα αποσταθεροποιήσει την πίστη στις τράπεζες και μάλιστα ασύμμετρα. Κάποιες θα είναι καλύτερα από κάποιες άλλες. Αυτό είναι φυσιολογικό.

Έπρεπε τα δεδομένα να είναι ήδη εδώ και δέκα μέρες τουλάχιστον γνωστά. Έτσι οι τράπεζες θα έκαναν συγκεκριμένες προτάσεις μετατροπής των ομολόγων, θα είχαν ξεκινήσει τις διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης με το κάλεσμα προς τις Γενικές Συνελεύσεις και την Κυριακή θα μπορούσαν να ανακοινώσουν συγκεκριμένα σχέδια και ίσως και πρόθεση συμμετοχής από μεγάλους μετόχους. Έτσι θα έχουμε εξασφαλίσει σταθερότητα. Γι’ αυτό είναι λάθος η καθυστέρηση.

Μόνο τα capital controls μας σώζουν από την φυγή κεφαλαίων την Δευτέρα αλλά δεν υπάρχουν ενδο-τραπεζικοί περιορισμοί στη κίνηση κεφαλαίου. Τι θα γίνει αν ο κόσμος φοβηθεί μία ή δύο τράπεζες την Δευτέρα και μεταφέρει τα λεφτά του στις υπόλοιπες όπως μπορεί να κάνει μέσω web-banking; Καταλαβαίνετε τι κάνετε με την ολιγωρία σας; Καταλαβαίνετε σε τι κίνδυνο βάζετε καταθέτες και τράπεζες;

Τέταρτον, αλλάζει η πρόβλεψη για τη διαδικασία εκκαθάρισης του ΤΧΣ: Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι ο ΥΠΟΙΚ, το ΕΤΧΣ και ο ΕΜΣ αποφασίζουν από κοινού τον φορέα και τον τρόπο που θα μεταφερθούν το κεφάλαιο και τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού χωρίς να ζημιωθεί ούτε το ΕΤΧΣ ούτε ο ΕΜΣ. Ειδάλλως το Ελλ. Δημόσιο ορίζεται ως καθολικός διάδοχος. Τι συμβαίνει εδώ για να μας καταλάβει και ο κάθε Έλληνας: Για να πάρουμε τα κέρδη πρέπει να ρωτήσουμε την Φρανκφούρτη και το Λουξεμβούργο, αλλά για να πληρώσουμε της ζημιές δεν μας ρωτάει κανένας. Τι μας φέρατε κ. & κ. Συνάδελφοι της συγκυβέρνησης σήμερα: Συνεταίρο στα κέρδη αλλά όχι στις ζημιές. Τις ζημιές ο Έλληνας πολίτης. Τι εξυπηρετεί αυτή η διάταξη, μπορεί ο υπουργός να μας εξηγήσει;

Πέμπτον, λύνετε τα θέματα του δίκαιου ανταγωνισμού; Τι θα γίνει με τις προνομιούχες μετοχές;

Τι θα κάνετε για να μειώσετε τις ανάγκες σε ενίσχυση από τον κρατικό κορβανά και άρα να μειώσετε την αύξηση του χρέους που προκαλέσατε; Η DG Comp με επιστολή της προχθές ζητάει την πλήρη κεφαλαιοποίηση και του ακραίου σεναρίου από την αγορά. Αν κάποιες τράπεζες μπορούν να ανακεφαλαιοποηθούν εσωτερικά (από τους ομολογιούχους και τους μετόχους), θα μπορούσαν να αφήσουν χώρο σε άλλες τράπεζες να βγουν στην αγορά.

Αυτά και άλλα θα έπρεπε ήδη να τα είχατε λυμένα.

Τέλος, είναι αρκετό αυτό το ν/σ για να εξυγιάνει τις Τράπεζες; Γιατί τις θέλουμε τις τράπεζες; Για να μπορούν να δανείζουν στην πραγματική οικονομία. Τώρα δεν δανείζουν κανένα, είναι ζόμπι. Υπάρχουν μόνο ως συστήματα πληρωμής. Την ΕΥΔΑΠ, την ΔΕΗ και την εφορία.

Περνάνε και αυτές τα ίδια με κάθε μέσο Έλληνα: ζούνε μόνο για να πληρώνουνε όχι για δανείζουνε- καμία ευχαρίστηση. Γιατί η διασκέδαση των Τραπεζών είναι οι καταθέσεις και τα δάνεια.

Χωρίς λοιπόν το πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια, το είπε ο κ. Μπαλαούρας δεν κάνετε τίποτε. Όμως αντίθετα με ό,τι είπε ο κ. Μπαλαούρας δεν έχουμε καμία λύση για τα κόκκινα δάνεια. Μάλιστα είναι σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες το μεγαλύτερο αγκάθι για την συμφωνία και την αξιολόγηση. Δε μπορούμε παρά να επιφυλαχθούμε για αυτό το Σ/Ν.

Τρίτον, την προσέλκυση επενδύσεων. Πάτε καλά εδώ; Πως αξιολογείτε τον εαυτό σας; Το μόνο εργοστάσιο που ανοίξατε είναι η ΕΒΖ, με ζημιές και χωρίς αντικείμενο. Μακάρι να βρεθεί αντικείμενο, μακάρι να μην έχει ζημιές. Όμως μόνο κλείνετε ως τώρα:

  • Τις Σκουριές με πράξεις των Υπουργών σας
  • Το ΕΣΠΑ με πλήρες πάγωμα και γραφειοκρατικοποίηση των διαδικασιών. Σήμερα συζητήσαμε ν/σ που αυξάνει τις υπογραφές για συγκεκριμένα προγράμματα από 2 Υπουργούς σε 3.
  • Τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τα capital controls που τις έχουν γονατίσει και φεύγουν
  • Τις πολυεθνικές και μεγαλύτερες που είχαν το κέντρο ελέγχου τους στην Ελλάδα για Βαλκάνια, Ανατολική Ευρώπη και για Μέση Ανατολή κατά περίπτωση και που βλέπουν να μεταφέρεται ο έλεγχος στην Βουλγαρία και σε άλλες χώρες. Ή που ακυρώνουν ανακοινωμένες επενδύσεις όπως το κέντρο εξυπηρέτησης της Microsoft που το χάσαμε υπέρ της Ρουμανίας. Ίσως άλλη μια εξήγηση γιατί δε δουλεύουμε καλά το Excel…

Είδαμε το σχέδιο της κυβέρνησης να είναι σε πλήρη αποδιοργάνωση.

Και είμαστε μόνο στο τρίτο σας νομοσχέδιο. Που θα πάει αυτό;
Σας τα είπε το γραφείο Προϋπολογισμού χθες:

Η αβεβαιότητα στη γενική κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής παραμένει η μεγαλύτερη απειλή για την ανάκαμψη:

  • Την αβεβαιότητα τροφοδοτούν η συνεχής αναζήτηση «ισοδυνάμων» για να γίνουν τροποποιήσεις (που μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να έχουν νόημα, αλλά τροφοδοτούν την αβεβαιότητα)
  • Την αβεβαιότητα τροφοδοτούν οι ασάφειες σε φορολογικά ζητήματα (φορολόγηση μισθώματος ακινήτων, ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ΕΝΦΙΑ)
  • Την αβεβαιότητα τροφοδοτούν οι ανασχεδιασμοί στο ασφαλιστικό
  • Την αβεβαιότητα τροφοδοτούν τα προβλήματα εφαρμογής που καταγράφονται (π.χ. ΦΠΑ στην εκπαίδευση, «κόκκινα» δάνεια, ιδιωτικοποιήσεις) δείχνουν ότι η οικονομική φιλοσοφία του Μνημονίου συχνά αμφισβητείται στην πράξη, πράγμα που τροφοδοτεί την αβεβαιότητα.

Την αβεβαιότητα τροφοδοτούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Χάρης Θεοχάρης - Β' Αθήνας

Σχετικά