25 Ιανουαρίου, 2019

Ομαλή διέξοδο στη βασανισμένη Βενεζουέλα

Τομέας Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Σχετικά με τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, ο Τομέας Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ποταμιού τονίζει τα εξής:

Οι μαζικές κινητοποιήσεις των δημοκρατικών πολιτών εναντίον του αυταρχικού και αντιδημοκρατικού καθεστώτος Μαδούρο στη Βενεζουέλα, αξίζουν την αλληλεγγύη μας. Είναι καιρός πλέον να τελειώνουμε με τις διώξεις των αντιφρονούντων, τις φυλακίσεις των στελεχών της αντιπολίτευσης, τον ασφυκτικό έλεγχο των Μέσων Ενημέρωσης, την φαλκίδευση των εκλογικών διαδικασιών.

Ήρθε η ώρα για συντεταγμένη μετάβαση σε δημοκρατικές εκλογές, μέσω των οποίων ο λαός θα μπορεί να εκφράσει ελεύθερα τις επιθυμίες του. Η βίαιη καταστολή, όχι μόνο δεν θα αποδώσει αποτελέσματα, αλλά δημιουργεί τον κίνδυνο να εμπλέξει τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο.

Είναι απαράδεκτη η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία, αντί να συντάσσεται με τη μεγάλη πλειονότητα των δημοκρατικών χωρών στο θέμα αυτό, επί της ουσίας ευθυγραμμίζεται με τη στάση κρατών, όπως η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και η Τουρκία.

Η διεθνής κοινότητα, ο ΟΗΕ, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών, η Ε.Ε., οφείλουν να παράσχουν τις απαραίτητες εγγυήσεις για μια ομαλή διέξοδο στη βασανισμένη Βενεζουέλα.