1 Φεβρουαρίου, 2019

Οι θεωρίες συνωμοσίας θα καταστρέψουν τελικά την Ευρώπη;

Οντίν Λιναρδάτου

Οι θεωρίες συνωμοσίας θα κυριαρχήσουν στις ευρωεκλογές του Μαΐου;
Είναι εξαιρετικά πιθανό και εξόχως επικίνδυνο να συμβεί αυτό γιατί οι φιλελεύθερες δημοκρατίες δεν έχουν βρει ακόμα τρόπο να αντικρούουν με επιτυχία ούτε τα fake news ούτε τις θεωρίες συνωμοσίας.

Είναι απίστευτο το πόσο γρήγορα διαδόθηκε στην Ευρώπη, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πως η διμερής συμφωνία, που υπέγραψαν στο Άαχεν ο Εμανουέλ Μακρόν με την Άνγκελα Μέρκελ, έχει μια κρυφή ατζέντα: την πώληση της Αλσατίας - Λωρραίνης στη Γερμανία.

Οι ακροδεξιοί πολιτικοί στη Γαλλία το έκαναν αυτό σημαία τους και υπήρξε αρκετός κόσμος που πίστεψε αυτή την εξωφρενική είδηση.

Στην Ιταλία η ακροδεξιά διαδίδει πως υπεύθυνη για τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη είναι η Γαλλία, επειδή δεν έχει σταματήσει την αποικιοκρατική πολιτική και εξακολουθεί να εποικίζει χώρες της Αφρικής. Αυτό το γεγονός οδήγησε σε σύγκρουση το Παρίσι με τη Ρώμη χωρίς η δεύτερη όμως να σταματήσει να υποστηρίζει αυτό το εξόφθαλμο ψέμα.

Στην Ουγγαρία ο ακροδεξιός πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν χρησιμοποιεί τις θεωρίες συνωμοσίες συνεχώς για να διαλύσει τους αντιπάλους του. Αυτό έκανε και στην εκστρατεία σπίλωσης που οργάνωσε εναντίον του δισεκατομμυριούχου φιλάνθρωπου Τζόρτζ Σορός και τον ακολούθησαν βέβαια πολλοί και στην Ελλάδα.

Στην Πολωνία το κόμμα των αδελφών Καζίνσκι επιμένει να κατηγορεί για το αεροπορικό δυστύχημα, στο οποίο σκοτώθηκε ο ένας αδελφός, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος είναι ορκισμένος εχθρός της πολωνικής κυβερνητικής ακροδεξιάς.

Και ακόμα και το Brexit είναι ουσιαστικά αποτέλεσμα των θεωριών συνωμοσίας.

Η Χάνα Άρεντ έγραφε πως τα ψέματα και οι θεωρίες συνωμοσίας σπρώχνουν τον κόσμο "να αναζητήσει καταφύγιο στον κυνισμό".

Δεν έχει σημασία, σύμφωνα με την Αρεντ, αν ο κόσμος πιστέψει ή όχι τις διάφορες ψευδείς θεωρίες, ακόμα και όταν αποκαλύπτονται τα ψέματα οι άνθρωποι συνεχίζουν "να θαυμάζουν του ηγέτες που τα είπαν για την έξυπνη και ανώτερη στρατηγική που ακολούθησαν".

Είναι γεγονός πως αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι από τους πρώτους που υιοθέτησε θεωρίες συνωμοσίας.

Και ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φυλακίζει χιλιάδες ανθρώπους επειδή υποτίθεται σχεδίασαν το πραξικόπημα εναντίον του, με εντολή του κληρικού Φετούλαχ Γκιουλέν.

Η Ευρώπη είναι ένα κολάζ εθνών των οποίων το παρελθόν είναι άμεσα συνδεδεμένο με συγκρούσεις που προκλήθηκαν από την παράνοια, στην οποία οδηγεί η παραποίηση της πραγματικότητας.

Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε και σήμερα. Με τις θεωρίες συνωμοσίας να επικρατούν της αλήθειας. Και τώρα ο κόσμος πιστεύει τις τρεις αρχές στις οποίες στηρίζονται αυτές οι θεωρίες: τίποτα δεν γίνεται τυχαία, τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και όλα συνδέονται μεταξύ τους!

*Η Οντίν Λιναρδάτου είναι υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων στο Ποτάμι