10 Δεκέμβριος, 2018

Οι ρητορικές αποκλίσεις από τη συμφωνία προκαλούν προβληματισμό

Γιώργος Μαυρωτάς

Το Ποτάμι δεν υπαναχωρεί από την άποψη του ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια ευκαιρία να γυρίσουμε σελίδα, ωστόσο όπως τόνισε στη συνέντευξή του στην εκπομπή του Alpha989 με την Γιάννα Παπαδάκου, πρέπει ταυτόχρονα να δίνονται τα κατάλληλα μηνύματα και στην πλευρά των Σκοπίων ώστε να αποφεύγονται οι κερκόπορτες. Συμπλήρωσε ότι κατά τη γνώμη του, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν πρέπει ούτε να εξιδανικεύεται ούτε να δαιμονοποιείται αλλά δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια τάση να παρερμηνεύεται από τον κ. Ζάεφ.

Υποστήριξε ότι οι συμφωνίες κρίνονται και στην εφαρμογή τους, για αυτό και ρητορικές που μιλούν για «Αιγαιάτες Μακεδόνες», δημιουργούν προβληματισμό. Ωστόσο όπως δήλωσε ο κ. Μαυρωτάς θεωρεί ότι η ίδια η συμφωνία με τις εμπεριεχόμενες διατάξεις της, αντιμετωπίζει επαρκώς τα βασικά ζητήματα (ιστορική παραχάραξη, απαραβίαστο συνόρων, αλυτρωτική ρητορική). Εν όψει του ερχομού της συμφωνίας τον Φεβρουάριο στη Βουλή και με βάση ότι οι ΑΝΕΛ έχουν δηλώσει ότι θα φύγουν από την κυβέρνηση, διερωτήθηκε αν τελικά οι ΑΝΕΛ και ο κ. Καμμένος θα άρουν και την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ή όχι; Το Ποτάμι όπως υπενθύμισε ο κ. Μαυρωτάς θεωρεί ξεχωριστά ζητήματα τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη στήριξη της Κυβέρνησης, και πως έχει εξαρχής ξεκαθαρίσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ μιας πρότασης δυσπιστίας ή κατά σε ενδεχόμενο ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση. Σημείωσε επίσης ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις και πως ο χρόνος των εκλογών θα επισπευστεί, με τον Μάιο να είναι η απώτερη ημερομηνία τέλεσής τους, μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές.

Τέλος ο Αντιπρόεδρος του Ποταμιού σε σχετική ερώτηση της κα. Παπαδάκου, ανέφερε ότι δεν είναι και τόσο σίγουρος για το σε ποιους δημιουργείται μεγαλύτερη ανησυχία από τον προβληματισμό που έχει αναπτύξει το Ποτάμι για τη συμφωνία, στους
κυβερνώντες ή σε αυτούς που θα κυβερνήσουν, δηλαδή τη ΝΔ η οποία όπως υποστήριξε, θα ήθελε το θέμα να είναι ήδη λυμένο, παρά να το κληρονομήσει σε εκκρεμότητα.

Ακούστε το απόσπασμα:

*Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι Αντιπρόεδρος στο Ποτάμι