22 Μαρτίου, 2019

Οι γειτονιές της πόλης σε προτεραιότητα!

Νίκος Νυφούδης

Άρθρο του Νίκου Νυφούδη στο grtimes.gr

Τι περιμένει ο μέσος δημότης από τη Διοίκηση του δήμου του, και με ποια κριτήρια αξιολογεί και τελικά χαρακτηρίζει μια δημαρχιακή θητεία ως επιτυχημένη ή αποτυχημένη;

Καθένας από εμάς που ζει, εργάζεται και δραστηριοποιείται στην πόλη της Θεσσαλονίκης, διακρίνει μια σειρά θεμάτων και προβλημάτων που άλλο λιγότερο και άλλο περισσότερο τον απασχολούν και επηρεάζουν την καθημερινότητά του. Τα προβλήματα αυτά είναι ως επί το πλείστων κοινά για τους περισσότερους θεσσαλονικείς, όμως η συχνότητα εμφάνισής τους αλλά κυρίως η σημαντικότητά τους διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Και αν για παράδειγμα προβλήματα καθαριότητας, έλλειψης πρασίνου και χώρων αναψυχής αντιμετωπίζουν όλοι οι δημότες, ισχύει ακριβώς το ίδιο και για τα προβλήματα όπως το κυκλοφοριακό, η στάθμευση, ή η διαχείριση των τραπεζοκαθισμάτων; Από την άλλη, το ίδιο αίσθημα ασφάλειας νιώθουν οι κάτοικοι του ιστορικού κέντρου σε σχέση με τους κατοίκους για παράδειγμα της Ξηροκρήνης ή μήπως εκεί το πρόβλημα της ανεπαρκούς αστυνόμευσης είναι εντονότερο;

Διαφορετικές, λοιπόν, παρεμβάσεις έχουν προτεραιότητα στην Άνω Πόλη, άλλες στην Τούμπα, στην Τριανδρία ή στην Ξηροκρήνη και άλλες στο κέντρο της πόλης και ανατολικότερα. Και φυσικά όταν δεν υπάρχει απόλυτη ταύτιση και ομοιομορφία στα προβλήματα των συνοικιών, δεν δύναται να εφαρμοστούν και οριζόντιες δράσεις για την επίλυσή τους! Επιτυχημένος δήμαρχος επομένως, δεν είναι μόνον αυτός που αναδεικνύει τουριστικά το ιστορικό κέντρο. Είναι κυρίως αυτός που θα σκύψει στα προβλήματα των επιμέρους συνοικιών, και που θα θέσει στον πυρήνα των προσπαθειών του την επίλυσή τους και τη βελτίωση της καθημερινότητας του συνόλου των δημοτών. Γιατί οι ρίζες ορισμένων προβλημάτων, δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις εντοπίζονται πολύ βαθύτερα και οφείλονται στη διαχρονική κακή διαχείριση, άδικη και ανισομερής κατανομή των δημοτικών πόρων μεταξύ των δημοτικών διαμερισμάτων.

Είναι καιρός, αν μη τι άλλο, να αντιμετωπίσουμε με προτεραιότητα τα προβλήματα των συνοικιών, να θεραπεύσουμε τις χρόνιες παθογένειες που καταταλαιπωρούν τους δημότες και να θέσουμε τις συνοικίες στο επίκεντρο των προσπαθειών μας. Γιατί οι γειτονιές μας είναι το ποτάμι μέσα μας!

* O Νίκος Νυφούδης είναι πρώτος επιλαχών βουλευτής με το Ποτάμι στη Β’ Θεσσαλονίκης και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη»

Πηγή: grtimes.gr