20 Φεβρουαρίου, 2019

Oι χρήστες του διαδικτύου θα πρέπει να καταλάβουν και να αποδεχτούν πως, εκτός από φορείς δικαιωμάτων, είναι και φορείς υποχρεώσεων

Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Fake news, παραποιημένες ειδήσεις, στιγματισμός, ρητορική μίσους, προστασία προσωπικών δεδομένων στη νέα ψηφιακή εποχή. Άκρως ενδιαφέρουσες θεματικές στην εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που έγινε χθες, 19 Φεβρουαρίου, με ένα εξαιρετικό πάνελ ομιλητών υπό τον συντονισμό του Νίκου Αλιβιζάτου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η υπεύθυνη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ποταμιού, Φωτεινή Λεομπίλλα.

Οι τοποθετήσεις των ομιλητών έθεσαν πλήθος προβληματισμών, σχετικά με το πώς η ελληνική έννομη τάξη, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα ζητήματα που άπτονται της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα οποία προκύπτουν μέσα και εξαιτίας της χρήσης όλων των ψηφιακών διαθέσιμων μέσων (social media, ιντερνετικά ΜΜΕ, συλλογή data από εταιρείες και οργανισμούς κλπ).

Ο τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρακολουθεί το θέμα με μεγάλο ενδιαφέρον, επεξεργάζεται προτάσεις εμπειρογνωμόνων, έχει συνεχή ενημέρωση για τις εξελίξεις, τόσο σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και σε εθνικό, και θα συμβάλλει με όποιο πρόσφορο μέσο προς την επίλυση των προβλημάτων που συνεχώς αναδύονται.

Η βασική μας αρχή είναι ότι σαφώς υπάρχει αναγκαιότητα μιας διαρκούς επικαιροποίησης των υφιστάμενων ρυθμίσεων για τον έλεγχο στο διαδίκτυο, προκειμένου αυτές να συμβαδίζουν με τις διεθνείς εξελίξεις, όμως οι ρυθμίσεις αυτές δεν θα πρέπει με κανέναν τρόπο να οδηγούν σε έλλειμμα δημοκρατίας και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αλλά και οι ίδιοι οι χρήστες του διαδικτύου θα πρέπει να καταλάβουν και να αποδεχτούν πως εκτός από φορείς δικαιωμάτων είναι και φορείς υποχρεώσεων και πως οι προκλήσεις σε αυτή την ψηφιακή εποχή απαιτούν πολίτες σκεπτόμενους, με κριτική ματιά και σε συνεχή εγρήγορση.