17 Φεβρουάριος, 2019

Οι 26 που έγιναν 1.026 και μετράμε....

Αντιγόνη Λυμπεράκη

Η ομιλία της Αντιγόνης Λυμπεράκη στην έναρξη της 10ης ΜΕ.ΣΥ.Α

Γιατί 26; Για μας στο Ποτάμι, το 26 είναι κάτι σαν διπλός μαγικός αριθμός 13 Χ 2 –στις 26 Φεβρουαρίου 2014 ιδρύθηκε το Ποτάμι, και στις 26 Φεβρουαρίου θα παρουσιάσουμε σε μεγάλη εκδήλωση στην Αθηναϊδα τις θέσεις μας για την Ευρώπη και υποψηφιότητες για την Ευρωπαϊκή μας πορεία.

Γιατί μόνο 26; Μας αρέσουν οι μικροί αριθμοί; Θέλω να είμαστε ειλικρινείς: στα πολιτικά κόμματα ΚΑΙ ΣΤΟ Ποτάμι, αρέσουν οι μεγάλοι αριθμοί υποστηρικτών. Κάτω όμως από τη φαινομενική ομοιότητα, κρύβεται μια μεγάλη διαφορά: εμείς πρώτα επιλέγουμε τις θέσεις (ΠΟΙΟΤΗΤΑ) και μετά αναζητούμε την απήχηση. Στα άλλα κόμματα ψάχνουν πρώτα αυτό που έχει ήδη απήχηση (ΠΟΣΟΤΗΤΑ + ΟΚΝΗΡΙΑ) και μετά επινοούν κάποιες θέσεις να το στηρίξουν όπως-όπως και κουτσά-στραβά.
Για τους άλλους η ποιότητα υποκύπτει στο ζητούμενο της ποσότητας. Για μας η ποσότητα αξίζει ως αναγνώριση της ποιότητας –αλλιώς δεν θα πάρουμε.

Δεν χρειάζεται καν να σας μιλήσω για τις ιδιότητες των 26 –σας σέβομαι και δεν σας υποτιμώ.
Επιστήμονες, Διανοούμενοι, Καλλιτέχνες, Διπλωμάτες και Πολιτικοί, πάνω απ όλα σκεπτόμενοι και ελευθερογνώμονες, Πολίτες και όχι Πελάτες....

Όμως δεν χρειάζεται να μιλάμε για μικρούς αριθμούς αρίστων... Έχουμε ήδη, στις 7 μέρες που μεσολάβησαν από την έκκληση των 26 συγκεντρώσει 1.026 υπογραφές και ακόμα μετράμε. Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι κάθε μέρα βροντάνε πίσω τους την πόρτα του δικομματικού λαϊκισμού, των κομματικών παρωπίδων και των απόψεων-πακέτο «ή όλα ή τίποτα» - κάθε μέρα αυτοί οι άνθρωποι γυρνάνε την πλάτη σε εκείνους που θεωρούν το πολιτικό bullying «αναγκαίο κακό».
Αναγνωρίζουν την ανάγκη να διαφυλαχθεί και να δυναμώσει μια ξεκάθαρη φωνή που υποστηρίζει αυτό που θεωρεί σωστό –όχι αυτό που πιστεύουν πολλοί άλλοι και βαριόμαστε να τους πείθουμε .... όπως κάνουν οι άλλοι.

Φίλες και φίλοι, κυρίες και κύριοι, από τον καθένα και την καθεμία από μας εξαρτάται το να καταφέρουμε να φέρουμε τις καλύτερες φωνές της κάθε τοπικής κοινωνίας στη λίστα των υποστηρικτών του Ποταμιού. Επειδή εμείς αντιστρέψαμε την κρατούσα πολιτική λογική: όταν όλοι συνωστίζονται να ανταλλάξουν τις ιδέες τους με καρέκλες, εμείς με αξιοπρέπεια και χωρίς δισταγμό ανταλλάσσουμε τις καρέκλες μας για την επικράτηση των ιδεών μας.

Και ας καγχάζει ο μικρόκοσμος που κολακεύει το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα. Το Ποτάμι θα υπάρχει, για να ανεβάζει τον πήχη και να ξέρουν όλοι οι δειλοί ότι υπάρχει και άλλος τρόπος να πολιτεύεσαι –με ειλικρίνεια και αξιοπρέπεια.

Το υποσχεθήκαμε, το ακολουθήσαμε και θα συνεχίσουμε με πεποίθηση!
Είμαστε εδώ και δεν φοβόμαστε.

 

Υπόγραψε και συ την πρωτοβουλία των 26 εδώ.

*Η Αντιγόνη Λυμπεράκη είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου

Σχετικά