21 Ιανουαρίου, 2015

Όχι ξανά και ξανά εκλογές

Ποτάμι

Το χρέος μας προς την πατρίδα είναι να μην έχουμε ξανά εκλογές μετά τις… εκλογές. Την θέση αυτή εξέφρασε ο Σταύρος Θεοδωράκης στα Γιάννενα όπου βρέθηκε το απόγευμα της Τρίτης, για μια ακόμα Δημόσια συζήτηση με πολίτες και δημοσιογράφους της πόλης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επιτέθηκε στην απαρχόμενη κυβέρνηση που «ξέχασε» τους 18 αρηδες και τους στέρησε έτσι το δικαίωμα να ψηφίσουν στις εκλογές της Κυριακής. Επανέλαβε την πρόταση του Ποταμιού για ψήφο στα 16, με δεδομένο ότι στα 16 τους οι σημερινοί νέοι καλούνται ήδη να αποφασίσουν για το μέλλον τους επιλέγοντας τι σπουδές θα ακολουθήσουν.

Μίλησε για άλλη μια φορά για τους απερίσκεπτους από τα δεξιά και από τα αριστερά που τορπιλίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και κάλεσε τους πολίτες να εμπιστευθούν γνήσιες ευρωπαϊκές δυνάμεις όπως είναι το Ποτάμι.

«Η χώρα δεν έχει έρθει σε αυτή την κατάσταση από έναν αλλά από όλους τους. Ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο μετά τις έκαναν μια από τις χειρότερες κυβερνήσεις και στην συνέχεια προσπάθησαν να μιμηθούν τον ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε θα σκίσω τα μνημόνια και είπαν ‘’έξω οι ξένοι’’. Αυτή η συμπεριφορά τους πέρα από το ότι εκτίναξε τα επιτόκια, αφαίρεσε αξιοπιστία από τη χώρα».

Σε ερώτημα πως απαντά στις κατηγορίες Βενιζέλου ότι το Ποτάμι είναι θολό και δεν έχει ιδεολογία απάντησε με μια καυστική φράση: «αν εννοούν ιδεολογία τον σοσιαλισμό του Τσοχατζόπουλου που καθόταν στη διπλανή καρέκλα από τον κ.Βενιζέλο, τότε ναι το Ποτάμι δεν έχει ιδεολογία».

Μέμφθηκε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κάποια λένε ότι δεν θέλουν τα «μνημονιακά λεφτά» και κάποια άλλα – οι τελευταίες μεταγραφές δηλαδή – λένε ότι θα τυπώσουν λεφτά στον Χολαργό.

Διαβάστε την πλήρη απομαγνητοφώνηση:

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Από τη στιγμή είχαμε πει ότι τα πράγματα θα τα κάνουμε λίγο διαφορετικά, από ότι τα κάνουν οι άλλοι, οι παλιοί κι ένα από τα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε διαφορετικά είναι ο προεκλογικός διάλογος.

Και γι΄ αυτό πηγαίνουμε στις πόλεις της χώρας μας, χωρίς ομιλίες και δίνουμε το λόγο στους Δημοσιογράφους, δηλαδή κάνουμε έναν ανοικτό διάλογο με τους Δημοσιογράφους και με όσους κατοίκους θέλουν να ρωτήσουν το οτιδήποτε, για να μπορεί και ο κόσμος να βγάλει τα συμπεράσματά του για μας και να αναπτύσσεται έτσι μια συζήτηση στις τοπικές κοινωνίες για τα πράγματα που η ίδια η τοπική κοινωνία ενδιαφέρεται, οι Δημοσιογράφοι ενδιαφέρονται και όχι αυτά που ενδιαφέρουν τα κόμματα και τα γραφεία των Αρχηγών.

Όπως ξέρετε, γιατί δεν ξέρω αν το ξέρετε, σήμερα το πρωί πήγα στην Τράπεζα της Ελλάδος, να σας ενημερώσω μόνο γι΄ αυτό, είχαμε μια συνάντηση με τον Στουρνάρα που έφευγε για τη Φρανκφούρτη. Τα προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα είναι μεγάλα, τα προβλήματα ρευστότητας, αλλά είναι ακόμα υπό έλεγχο.

Και όπως είπα και στους Αθηναίους Δημοσιογράφους η κατάσταση θα συνεχίσει να είναι υπό έλεγχο αν η χώρα παραμείνει στην παρέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεχίσει να έχει την ενίσχυση των χωρών και των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημασία έχει όμως ότι αυτή η πολιτική αναταραχή που προέκυψε έχει φτάσει οριακά τις τράπεζες και την οικονομία και βέβαια η οποιαδήποτε συνέχιση της αναταραχής μετά τη Δευτέρα θα είναι εγκληματική για τη χώρα κι αυτό το λέω για να προλάβω ένα από τα πιο συνήθη ερωτήματα, αν το Ποτάμι θα συνεργαστεί για να γίνει μια Κυβέρνηση.

Το Ποτάμι δεν ξέρω αν θα συνεργαστεί, αλλά θα κάνει τα αδύνατα δυνατά ώστε να μην έχουμε εκλογές μετά τις εκλογές. Γιατί αυτό είναι το χρέος μας, ανεξαρτήτως τι συμφέρει εμάς κι είναι το χρέος μας απέναντι στην πατρίδα.

Στη διάθεσή σας για ερωτήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ («ΝΕΡΙΤ»): Υπάρχει τις τελευταίες ώρες μια καινούρια συζήτηση, με το τι θα κάνουν τα δύο μεγάλα κόμματα συγκεκριμένα για τους αναποφάσιστους.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Από ότι δείχνουν οι έρευνες ένα μεγάλο τμήμα των αναποφάσιστων σκέφτεται φιλικά το Ποτάμι κι είναι μια δεξαμενή για το Ποτάμι. Είναι πολλές γυναίκες που επίσης πηγαίνουν λίγο προς το Ποτάμι, νομίζω λοιπόν ότι ένα τμήμα των αναποφάσιστων θα οδηγηθεί προς το Ποτάμι. Δε νομίζω ότι θα επιλέξει τις παλιές λύσεις.

Αυτό που είναι σημαντικό είναι να αυξηθεί λίγο η συμμετοχή κι αυτή είναι η προσπάθειά μας να αυξηθεί λίγο η συμμετοχή, να μειωθεί η αποχή δηλαδή και είναι τραγικό που η Κυβέρνηση σε μια λογική υποτίθεται αιφνιδιασμού ξέχασε τους 18ρηδες και στα παιδιά που τους ζητάμε να έχουν ευθύνη σε σχέση με την καθημερινή τους δράση τους στερούμε το δικαίωμα να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές. Είναι απαράδεκτο, είναι αντιδημοκρατικό κι είναι ενάντια στην ισονομία που πρέπει να έχουμε.

Όπως ξέρετε το Ποτάμι ζητάει ψήφο στα 16, γιατί θεωρούμε ότι οι εποχές έχουν αλλάξει κι ότι τα παιδιά στα 16 τους χρόνια αποφασίζουν αν θα γίνουν γιατροί δικηγόροι ή γεωργοί, άρα έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν και για το μέλλον της χώρας. Αλλά εντάξει, αυτό είναι κάτι που θέλει συζήτηση για τους άλλους.

Το ότι δεν ψηφίζουν οι 18ρηδες πάντως είναι κάτι πάρα πολύ κακό, που δείχνει και την προχειρότητα και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα παλιά κόμματα την ψήφο των πολιτών.

Β. ΜΙΧΕΛΗ («ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ»): Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά υπό έλεγχο είπατε, μετά τη συνάντηση που είχατε σήμερα με το Γιάννη Στουρνάρα. Πόσο μπορεί να προβληματίζει όλους εμάς τους Έλληνες το αύριο, με την πολιτική αστάθεια, δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ κι όχι μόνον, τι μπορούμε να περιμένουμε αύριο και τι μπορεί να καλύψει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αρκετοί απερίσκεπτοι και αριστερά και δεξιά. Υπάρχουν πολλοί που έχουν οδηγήσει τη χώρα σε αυτή την κατάσταση, δεν είναι ένας ο υπεύθυνος, είναι πολλοί και σας θυμίζω ότι η Κυβέρνηση ανατίναξε σχεδόν την οικονομία πριν τρεις μήνες, όταν άρχισε να διώχνει υποτίθεται τους ξένους.

Γιατί υπήρχε ένα σενάριο τότε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει να σκίσουμε τα μνημόνια και είχαν τη φαεινή ιδέα από ότι λένε, που τη φαεινή ιδέα λένε ότι την είχε ο κ. Βενιζέλος, που δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία αυτό, σημασία έχει ότι το αποδέχτηκε ο κ. Σαμαράς και είχαν την έξυπνη ιδέα να πουν ωραία αφού αυτοί θα σκίσουν τα μνημόνια, εμείς θα τους πετάξουμε στη θάλασσα.

Είχαν δει κι εκείνη την ταινία με τους 300 μάλλον του Λεωνίδα ότι τους πετάμε τους ξένους στο βάραθρο και είπαν ότι να φύγουν από τη χώρα, να φύγει το ΔΝΤ και είδατε πως το πληρώσαμε αυτό, πως το πληρώσανε οι επιχειρήσεις, πως το πληρώσανε τα spreads, πως εκτινάχτηκαν τα επιτόκια και πως έπεσε η αξιοπιστία της χώρας.

Άρα η ανευθυνότητα είναι ένα στοιχείο όλου του πολιτικού συστήματος, δεν είναι ένα στοιχείο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξαφνιάζομαι και δεν είμαι από αυτούς που λένε έρχεται μία ανεύθυνη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μα ανεύθυνοι υπήρξατε εσείς, ανεύθυνοι υπήρξατε, ακούστε τις εξαγγελίες πριν από τις ευρωεκλογές που έκανε ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος για να πείσει τον κόσμο να ψηφίσει και δείτε από τότε και μέχρι σήμερα αν έχουν κάνει τίποτα από όλα αυτά που λένε. Κάνανε μία από τις χειρότερες Κυβερνήσεις, αυτή την τελευταία Κυβέρνηση.

Τώρα, το επικεντρώνεις και σωστά κάνεις στο θέμα της ευρωπαϊκής πολιτικής όμως, γιατί εντάξει, μπορούμε να έχουμε μια προχειρότητα στα εσωτερικά θέματα αλλά εδώ διακυβεύεται κάτι παραπάνω, διακυβεύεται κάτι παραπάνω, διακυβεύεται το μέλλον της χώρας, έτσι;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως τους περισσότερους να τους κεράσουμε έναν καφέ μόνο;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, διακυβεύεται το μέλλον της χώρας.

Το ένα είναι ότι ο πολίτης πρέπει να εμπιστευθεί γνήσιες ευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως είναι το Ποτάμι. Το Ποτάμι θα το θυμάστε, από την πρώτη στιγμή χωρίς κανένα αστερίσκο, βγήκε το Φεβρουάριο από την ίδρυσή του και είπε ότι βεβαίως υπάρχουν προβλήματα με την Ευρώπη, βεβαίως υπάρχουν κάποιοι στριμμένοι θείοι στην Ευρώπη που θεωρούν ότι μόνο με λιτότητα, λιτότητα, λιτότητα, θα μπορέσει να προχωρήσει η Ευρώπη.

Αλλά από την άλλη η Ευρώπη είναι δική μας όσο είναι και δική τους και από τότε ζητήσαμε μια δίκαιη Ευρώπη λέγοντας ότι είναι αδιαπραγμάτευτο για μας η συμμετοχή μας στην Ευρώπη, η συμμετοχή μας στο ευρώ.

Άρα το πρώτο θέμα που πρέπει να στηρίξει κάποιος σε μια τέτοια εκλογική μάχη, αν έχει αγωνία για τη χώρα του, είναι να επιλέξει μία δύναμη που είναι ευρωπαϊκή, αλλά ταυτόχρονα είναι και μία δύναμη ανανέωσης του πολιτικού χάρτη της χώρας.

Γιατί ο κόσμος πέρα από όλα τα άλλα και πέρα από την οικονομική κρίση, πέρα από τον πόνο που έχει για την καθημερινότητα, γνωρίζει ότι αν δεν αλλάξει αυτό το σύστημα, αν δεν αλλάξει αυτή η πολιτική νομενκλατούρα που διοικεί τη χώρα, αν δεν υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στην κοινωνία, τα προβλήματα τα οικονομικά θα έρχονται και θα επανέρχονται.

Δεν είναι θέμα μόνο δανείων, δεν είναι θέμα μόνο να καλύψουμε κάποιες τρύπες, είναι σάπιο το σύστημα και αυτό το σύστημα πρέπει σιγά-σιγά να αντικαθίσταται από νέους ανθρώπους, από δημιουργούς, από ανθρώπους που έχουν δουλέψει στη ζωή τους και από ανθρώπους που δεν τα βρήκαν όλα έτοιμα.

Τώρα, το Ποτάμι θα ενισχυθεί μέχρι ένα όριο θα μου πεις, έτσι; Δε θα είμαστε σε αυτές τις εκλογές τουλάχιστον πρώτη ή δεύτερη δύναμη. Αλλά πρέπει να υπάρχει και μια άλλη σκέψη στον κόσμο, ότι όσο δυνατό είναι το Ποτάμι, αν το Ποτάμι είναι μία ισχυρή τρίτη δύναμη κι όχι απλώς μια τρίτη δύναμη που είναι αυτή τη στιγμή.

Γιατί τώρα μαζί με τις αναγωγές λένε τα γκάλοπ ότι μπορεί να είμαστε 7-7,5-8, που αυτό λέω δεν είναι δική μου εκτίμηση, είναι η εκτίμηση των εταιρειών. Είναι ένα άλλο Ποτάμι όταν είναι 7 κι ένα άλλο Ποτάμι αν είναι 13. Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή η χώρα έχει ανάγκη από μία ευρωπαϊκή δύναμη μεγάλη, ώστε η όποια αλλαγή στο επίπεδο της διακυβέρνησης να μην επηρεάσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Και εμείς, όπως ξέρεις, από τα πρώτα πράγματα, το πρώτο ουσιαστικά πράγμα που θέτουμε ως προαπαιτούμενο για να συζητήσουμε αύριο για μία Κυβέρνηση, ή για τη στήριξη μιας Κυβέρνησης, είναι η αταλάντευτη ευρωπαϊκή πορεία.

Όταν λέμε «αταλάντευτη ευρωπαϊκή πορεία» μόνο μία διευκρίνιση, δεν εννοώ μόνο τη σχέση με τα δάνεια, εννοώ κάτι παραπάνω, ότι αυτή η χώρα είναι ευρωπαϊκή χώρα, ότι είναι δυτική χώρα, ότι στηρίζεται στην ιδιωτική οικονομία. Όταν λέμε λοιπόν ότι είμαστε ευρωπαϊκή χώρα, δεν κλείνουμε το μάτι στο ανατολικό σύστημα ή στο σοβιετικό σύστημα ή στο σύστημα της Λατινικής Αμερικής και λέμε απλώς θα παίρνουμε και κάποια λεφτά από την Ευρώπη.

Εμείς το εννοούμε ότι η καρδιά μας χτυπάει στην Ευρώπη, είμαστε δυτική οικονομία. Είμαστε μία οικονομία βέβαια με πολλά προβλήματα και που θέλουμε να αποκτήσει ένα καινούριο περιεχόμενο, ένα καινούριο κοινωνικό κράτος, όπως είναι οι χώρες οι σκανδιναβικές. Οι βελτιώσεις λοιπόν της οικονομίας μας είναι πολύ απαραίτητες, αλλά στα πλαίσια της Ευρώπης.

Γ. ΤΣΑΝΤΙΚΟΣ («ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ»): Θέλω να ρωτήσω με τι έχει να κάνει η πρόταση που σκέφτεστε να καταθέσετε στις 26 του μήνα, όπως κυκλοφορεί από χθες στα μέσα οικονομικής δικτύωσης του Ποταμιού; Ή έστω με τι έχει να κάνει.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς έχουμε στα σκαριά πολλές προτάσεις και πολλά σενάρια, γιατί όποιος παίζει ομαδικά αθλήματα γνωρίζει ότι πρέπει να έχεις διάφορα σενάρια για την εξέλιξη του παιχνιδιού.

Ανάλογα λοιπόν με το ποιος είναι πρώτος, τι δύναμη έχει, τι δύναμη έχει ο δεύτερος, τι δύναμη έχουμε εμείς, πόσα κόμματα έχουν αποκλειστεί και πόσα κόμματα έχουν μπει στη Βουλή, εμείς είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μία πρόταση για τη χώρα και την οποία θα την κάνουμε 25 βράδυ, θα την κάνουμε 26 πρωί που είναι το επίσημο.

Και θα την κάνουμε και όταν έρθει η δική μας στιγμή, θα την κάνουμε 5 Φλεβάρη όταν η τρίτη διερευνητική εντολή φτάσει στα δικά μας χέρια. Δε ζητάμε τη διερευνητική εντολή για να πούμε ότι κάποια στιγμή ιστορικά ένα κίνημα που ήρθε από το πουθενά, που ήρθε χωρίς να πάρει δάνεια από τα άλλα κόμματα, έκανε τον άθλο να βγει τρίτη δύναμη. Ζητάμε την τρίτη δύναμη, γιατί ξέρουμε τι να κάνουμε τη διερευνητική εντολή.

Δε θα σου πω λεπτομέρειες για την πρότασή μας της 25ης, αντιλαμβάνεσαι ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό σήμερα, γιατί πρέπει να σεβαστούμε τις εξελίξεις και την ψήφο του ελληνικού λαού. Θα σου δώσω όμως δυο-τρεις αδρές γραμμές: Το ένα είναι όχι ακυβέρνητη Πολιτεία, δηλαδή με κάθε τρόπο να βγάλουμε Κυβέρνηση.

Το δεύτερο είναι ότι εμείς όταν λέμε να βγάλουμε Κυβέρνηση ή όταν λέμε ότι στηρίζουμε μια Κυβέρνηση ή όταν λέμε ανεχόμαστε μια Κυβέρνηση, αυτό δε συνδυάζεται πάντα με τι θέσεις θα έχουμε εμείς. Εμείς μπορεί να μην έχουμε και καθόλου θέσεις σε μια Κυβέρνηση, μπορεί να μην έχουμε Υπουργεία.

Άλλωστε η σκέψη μας είναι ότι αυτή η χώρα αυτή τη στιγμή δε χρειάζεται απλώς μία πρόσθεση κομματικών στελεχών που ονοματίζονται «Κυβέρνηση», χρειάζεται ουσιαστικά μια εθνική Κυβέρνηση.

Γ. ΤΣΑΝΤΙΚΟΣ: Ναι αλλά ήδη σας κατηγορούν γι΄ αυτό ότι αποφεύγετε να πάρετε ευθύνες όταν λέτε ότι δε θέλουμε Υπουργεία.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, να μας τις δώσουν τις ευθύνες και να δούμε αν θα τις πάρουμε και πως θα τις χρησιμοποιήσουμε.

Να σου πω, υπάρχει μεγαλύτερη ευθύνη από αυτό που έχουμε αναλάβει εμείς; Υπάρχει μεγαλύτερη ευθύνη να φτιάξουμε κάτι μόνοι μας; Να μην πάρουμε κάτι από τα άλλα κόμματα; Γιατί προσέξτε, μέχρι σήμερα στην Ελλάδα είχαμε κόμματα που τα δημιουργούσε κάποιος από διάσπαση ενός κόμματος, έτσι; Ή έπαιρνε παλιά υλικά από διάφορα κόμματα και τα ένωνε.

Εδώ για πρώτη φορά, για πρώτη φορά όχι μόνο στα ελληνικά χρονικά αλλά και στα ευρωπαϊκά χρονικά, υπάρχει ένα κίνημα λογικής ευρωπαϊκό, το οποίο είναι από νέους δημιουργικούς πολίτες. Άρα η ευθύνη που έχουμε πάρει είναι τεράστια και έχουμε την ευθύνη να φέρουμε εις πέρας αυτή η προσπάθεια.

Τι τους μπερδεύει όμως; Ότι όλοι αυτοί που φτιάχνουν κάτι, όλοι αυτοί που ασχολούνται με την πολιτική, έχουν ένα άγχος το βράδυ. Εάν είναι το άγχος τους και το ξέρεις, πόσο μεγάλο θα είναι το Υπουργείο μου, πόσους θα έχω για σωματοφύλακες, θα είμαι Υπουργός, θα είμαι υπέρ Υπουργός, θα είμαι αναπληρωτής Υπουργός ή θα με ρίξει και θα είμαι Υφυπουργός;

Το λέει, βγήκε ο προηγούμενος Αντιπρόεδρος και το είπε: Παιδιά ξέρω τη δουλειά, κρατήστε με να σας φτιάξω ένα νέο μνημόνιο, το είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν έχουμε τέτοια άγχη, εμείς δεν έχουμε το άγχος του Υπουργείου. Εμείς λέμε ότι θα διασφαλίσουμε ότι αυτή η Κυβέρνηση που θα έχει τη στήριξη ή την ανοχή του Ποταμιού, θα έχει μέσα ανθρώπους που θα εξασφαλίσουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και δε θα κινδυνεύει η χώρα από στραβοπατήματα.

Τώρα, το εύρος της συμμετοχής μας σε μια τέτοια προσπάθεια εξαρτάται. Πάμε σε μία εικονική περίπτωση, για να σου δώσω να καταλάβεις τι εννοώ «ευθύνες» εγώ. Πες ότι το Ποτάμι είναι πρώτη δύναμη και δεν είναι τρίτη δύναμη και παίρνει ένα μεγάλο ποσοστό. Δε θα βάλει Υπουργούς δικούς του; Τι θα κάνει;

Ποιο είναι το δικό μας διαφορετικό σχέδιο που διαφέρει από την οπτική που έχει η Νέα Δημοκρατία ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ στην πολιτική; Ότι δε θα βάλει Υπουργούς δικούς του. Τι εννοώ; Θα σχηματίσει μια Κυβέρνηση ολιγομελή, με αυτούς που θεωρούμε ότι μπορούν αυτή την κρίσιμη στιγμή να βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο.

Προφανώς, σε αυτούς τους 15 Υπουργούς κάποιοι θα είναι από το Ποτάμι, αλλά δε θα είναι ο όρος, δε θα κοιτάς την Κοινοβουλευτική σου Ομάδα και θα λες τι να κάνω, κουτσοί στραβοί, κάποιοι βγήκαν κατά λάθος, εγώ πρέπει να τους κάνω Υφυπουργούς για να ξαναβγούν. Δεν είναι αυτή η προτεραιότητά μας, η προτεραιότητά μας εκείνη τη στιγμή θα είναι να έχουμε Υπουργούς που να μπορούν να ανταποκριθούν στα πολύ μεγάλα καθήκοντα.

Γι΄ αυτό ακριβώς λέμε ότι σε κάποιους τομείς, έχω ονοματίσει μερικούς, επί παραδείγματι παιδεία, δικαιοσύνη, δε θα ανεχθούμε κομματικά πρόσωπα. Θα ζητήσουμε, θα απαιτήσουμε και θα προτείνουμε ανθρώπους που θα ξεπερνούν τα κομματικά γραφεία.

Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή που έχουμε τέτοιο πρόβλημα δικαιοσύνης στη χώρα σε όλους τους τομείς να πούμε ότι θα δώσουμε το οκ σε έναν άνθρωπο που έρχεται από έναν κομματικό μηχανισμό να ηγηθεί της δικαιοσύνης.

Υπάρχουν λοιπόν κι άλλες λύσεις, δοκιμασμένες στο εξωτερικό, ηχούν παράξενα στο παλιό πολιτικό σύστημα εδώ, αλλά νομίζω ότι είναι οι πρέπουσες λύσεις για τη χώρα αυτή τη στιγμή.

Β. ΣΚΟΥΛΙΚΑ («EPIRUS POST»): Κύριε Θεοδωράκη δέχεστε μία έντονη κριτική, ότι το Ποτάμι δεν έχει ιδεολογικό στίγμα. Μάλιστα από τη στιγμή που είπατε ότι μπορείτε να συνεργαστείτε σε μία Κυβέρνηση και με τη Νέα Δημοκρατία και με τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό εντάθηκε. Ο κ. Βενιζέλος από τα Γιάννενα εξαπέλυσε μία σφοδρή επίθεση εναντίον σας λέγοντας ότι “είναι απολιτίκ το Ποτάμι” και…

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ήρθε στα Γιάννενα ο Βενιζέλος;

Β. ΣΚΟΥΛΙΚΑ: Ναι προ ολίγων ημερών, το Σάββατο. Και μάλιστα σε παρομοίασε..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Με μεγάλη ακολουθία;

(Διαλογικές συζητήσεις)

Β. ΣΚΟΥΛΙΚΑ: Και μάλιστα σας παρομοίασε με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη της τριετίας 1990-1993. Αν θέλετε να το σχολιάσετε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, δεν ξέρω τι έχει στο μυαλό του ο κ. Βενιζέλος με τον πανικό που ζει, άρα δε θα σχολιάσω το συγκεκριμένο.

Θα απαντήσω όμως στο σκεπτικό. Το Ποτάμι δεν έχει ιδεολογία, δεν είναι κάτι το οποίο κρυβόμαστε, έχει ιδέες, έχει αρχές. Αλλά αν εννοούν ιδεολογία το σοσιαλισμό του Τσοχατζόπουλου επί παραδείγματι, που ήταν στη διπλανή καρέκλα με τον κ. Βενιζέλο, δεν έχουμε τέτοιες ιδεολογίες εμείς. Δεν έχουμε ιδεολογίες με την έννοια που τις πλασάρουν κάποιοι στην Ελλάδα.

Ποια είναι η αριστερή ιδεολογία στην Ελλάδα, ο κρατισμός, όλα κρατικά; Υπάρχει τέτοια αριστερή ιδεολογία στην Ευρώπη; Άρα αν πεις μια τέτοια λέξη, εάν πεις στον κόσμο είμαι αριστερός, μπορεί να σε μπερδέψει να νομίζει ότι είσαι σταλινικός. Αν πεις ότι είμαι σοσιαλιστής, μπορεί να σε μπερδέψει με τους έγκλειστους του Κορυδαλλού. Αν πεις ότι είμαι φιλελεύθερος, μπορεί να σε μπερδέψει με αυτούς τους νεοφιλελεύθερους που πιστεύουν μόνο στη λιτότητα.

Είναι πολύ απλά λοιπόν τα πράγματα, εμείς το λέμε και το διατρανώνουμε ότι αυτές τις ιδεολογίες που τις έχουν βρωμίσει, να τις κρατήσουν για τον εαυτό τους. Εμείς ξεκινάμε ένα καινούριο κίνημα, το οποίο έχει ιδέες, έχει αρχές, βασίζεται στη μεγάλη αρχή του ανθρωπισμού, υπηρετεί τον άνθρωπο, αλλά δεν δανείζεται από τα λάθη του παρελθόντος για να το ονομάσει αυτό το πράγμα ιδεολογία.

Ξέρεις τι είναι, είναι λίγο φερετζές η ιδεολογία γι΄ αυτούς. Δηλαδή καλύπτουν όλες τις ανομίες τους πίσω από ένα τίτλο. Δε λογοδοτούν για τις ανομίες τους, γιατί καλύπτονται πίσω από έναν τίτλο. Εμείς λοιπόν δε χρειαζόμαστε αυτό το φερετζέ, εμείς λέμε ξεκάθαρα τις απόψεις μας, λέμε αυτό που πιστεύουμε για την πατρίδα, λέμε τις λύσεις που προτείνουμε και θέλουμε να κριθούμε για τις απόψεις μας.

Υπάρχει και αυτό: Θα κάνεις Κυβέρνηση, λέει κάποιος και με το Σαμαρά και με τον Τσίπρα; Να σας πω λοιπόν πως εννοώ εγώ το πατριωτικό καθήκον. Πρώτον εμείς δεν έχουμε πει ότι θα κάνουμε Κυβέρνηση με το Σαμαρά και δεν έχουμε πει ότι θα κάνουμε Κυβέρνηση με τον Τσίπρα. Εμείς έχουμε πει ότι τη στιγμή που πρέπει θα οδηγήσουμε τη χώρα σε μία λύση που δε θα είναι καταστροφική.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι θα προτείνουμε τέτοιες συνεργασίες, ώστε να κυβερνηθεί η χώρα, να μην έχουμε μία ακυβέρνητη πολιτεία. Ένα κίνημα, σαν το Ποτάμι, δεν έρχεται με στερεότυπες λύσεις, προεξοφλημένες λύσεις, με λύσεις καρμπόν να πει ναι η 132 σελίδα του πολιτικού μας πιστεύω λέει ότι θα κάνουμε Κυβέρνηση με αυτούς που είναι γαλανομάτες, δεν έχουμε τέτοια προβλήματα.

Εμείς θα κάνουμε Κυβέρνηση όταν χρειαστεί με βάση το συμφέρον των πολλών. Αν επιβάλλει το συμφέρον των πολλών να προτείνουμε μια Κυβέρνηση με όλους, θα προτείνουμε μια Κυβέρνηση με όλους κι αν είναι δυνατόν αυτό θα το προωθήσουμε. Εάν πρέπει να συνεργαστούμε με κάποιους από αυτούς, γιατί έτσι είναι το συμφέρον της χώρας, αυτό θα κάνουμε.

Και νομίζω ότι πλέον επειδή βρισκόμαστε στο 2015 αυτό απαιτεί ο κόσμος από τον ελληνικό λαό, να διαβάζει κάθε κίνημα την πραγματικότητα και με βάση την πραγματικότητα να παίρνει τις αποφάσεις προς όφελος των πολλών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε κάνει λόγο ότι “θα πρέπει να κλειστούμε σε ένα δωμάτιο και να βρούμε λύση γι΄ αυτή τη χώρα”, τώρα μόλις είπατε για ακυβέρνητη Πολιτεία, για να μην πω εγώ για μεθυσμένη Πολιτεία την επόμενη μέρα. Σε όλη αυτή την προσπάθεια ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι συνεργάτες του ποιο θεωρούν ότι είναι το πιο μεγάλο εμπόδιο και πως θα το ξεπεράσουμε; Και δεν αναφέρομαι στα τζάκια ή στο κατεστημένο το πολιτικό.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η χώρα σε αυτό το επίπεδο που λες έχει δύο μεγάλα προβλήματα.

Το ένα είναι οι κομματικοί στρατοί και τι εννοώ; Τα κομματικά επιτελεία, δηλαδή το άγχος αυτή τη στιγμή των ανθρώπων που είναι στο πλευρό του Ηγέτη που έρχεται να κυβερνήσει ή του άλλου Ηγέτη που κυβερνούσε, είναι ένα: Ότι πόσο σύντομα και πόσο σίγουρα θα γίνουμε από κομματικοί υπάλληλοι που είμαστε κυβερνητικοί υπάλληλοι.

Αυτό είναι ένα πρόβλημα, γιατί αυτοί οι άνθρωποι επειδή είναι ένας ολόκληρος κομματικός στρατός, προσπαθεί να σπρώξει την Πολιτεία τη χώρα σε αποφάσεις που υπηρετούν κυρίως το στρατό, αυτούς τους ίδιους δηλαδή.

Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και το οποίο πρέπει να πάρουν απόφαση οι Πολιτικοί Ηγέτες να το παραμερίσουν, δηλαδή να μην ακούν τους κομματικούς στρατούς, να ακούνε την κοινωνία, να ακούνε την Ήπειρο, να ακούνε την Ελλάδα, να μην ακούν τα μικρά επιτελεία τα οποία το μόνο που τους ενδιαφέρει όπως σου είπα είναι η δική τους διαιώνιση, η διαιώνιση του είδους τους. Αυτό είναι το πρώτο πρόβλημα.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι διακρίνω ότι ένα μεγάλο τμήμα του πολιτικού προσωπικού της χώρας δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα. Δεν ξέρω αν υπάρχει ενέσιμη λογική, δηλαδή να βρίσκαμε κάποια αμπούλα λογικής να δίναμε σε κάποιους από τους Πολιτικούς μας, αλλά αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα της χώρας.

Γιατί μπορείς να διαφωνείς με κάποιον αν θα πας λίγο πιο αριστερά, λίγο πιο δεξιά ή λίγο πιο φιλελεύθερα, αλλά δεν μπορείς να διαφωνείς για την πραγματικότητα. Και νοιώθω ότι πολλές φορές διαφωνούμε για την πραγματικότητα στη χώρα.

Δηλαδή άκουγα πριν από μερικές μέρες, την ακούσατε κι εσείς την κα Βαλαβάνη, επιφανές στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που είπε «εμείς δε θέλουμε μνημονιακά λεφτά, δε θέλουμε τα 7 δισεκατομμύρια γιατί είναι μνημονιακά» λέει. Και τη σκέφτηκα να είναι στο αεροδρόμιο και να σταματάει τα τζάμπο που έρχονται και φέρνουν λεφτά στις τράπεζες.

Δηλαδή από που θα έρθουν τα λεφτά; Η Νικαράγουα δεν τυπώνει ευρώ. Βγήκε βέβαια σήμερα με ενημέρωσαν και είπε ότι «τελικά τα θέλουμε δεν πειράζει, να τα πάρουμε αυτά τα λεφτά και θα δούμε για τα επόμενα».

Αλλά προσέξτε, είδα προχθές έναν άνθρωποι που θέλει να θεωρείται σοβαρός στο ΣΥΡΙΖΑ και είπε «υπάρχει πρόβλημα στο Αιγαίο, θα φτιάξουμε κρατική ακτοπλοΐα, θα φτιάξουμε κρατική αεροπορία», για να προσθέσει να μη νομίζετε ότι δε θα έχουμε και αεροπλάνα κρατικά και μάλλον θα είπε και γαλακτοβιομηχανία κρατική πάλι και τα λοιπά, δεν έπιασα όλες τις δηλώσεις του.

Που τα λέει αυτά; Σε έναν ελληνικό που έχει πληρώσει την Ολυμπιακή εφτά φορές; Υπολογίζεται ότι την Ολυμπιακή ο Έλληνας την πλήρωνε ετησίως εφτά φορές από ότι στοιχίζει ο ίδιος ο αερομεταφορέας σε έναν ιδιώτη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τον ΟΣΕ.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, λοιπόν που τα λένε αυτά; Και είπε μάλιστα το φοβερό επιχείρημα για την ακτοπλοΐα ότι “δε βλέπετε τι γίνεται κάθε καλοκαίρι στα νησιά, δεν είναι ανάγκη να έχουμε κρατικά πλοία”; Δε βλέπει τι γίνεται κάθε χειμώνα στα νησιά, που θα είναι τα κρατικά πλοία το χειμώνα; Ή θα είναι μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που έχει τουρίστες και τους άλλους δέκα μήνες οι νησιώτες θα είναι bye-bye;

Άρα λέω ότι υπάρχει μία ανάγκη, είναι ωραίες οι διαφωνίες και μακάρι να υπάρχουν εποικοδομητικές διαφωνίες. Αλλά να μιλάμε επί της κομματικότητας, να μιλάμε επί της λογικής. Σε ένα λαό που έχει πληρώσει πολύ ακριβά αυτή την κομματική κρατική δραστηριότητα την υποτίθεται επιχειρηματική και δεν την έχει πληρώσει ακριβά μόνο γιατί είχε πολλούς εργαζόμενους, έχει πληρώσει ακριβά γιατί κλέβανε, γιατί το πολιτικό σύστημα ζούσε.

Δεν έχω δει κανέναν πένητα Πολιτικό από αυτούς που διοικούσαν το Υπουργείο Μεταφορών, δεν έχει χάσει κανείς λεφτά, όλοι έχουν κάνει απίστευτες περιουσίες. Το ότι κρατάμε χαμηλά αυτή τη συζήτηση για να μη δημιουργήσουμε ένα κλίμα διώξεων, αυτό δε σημαίνει ότι δεν ξέρουμε πως είναι τα πράγματα, δεν ξέρουμε ποιες θα είναι οι χρυσοφόρες θέσεις στα Υπουργεία, ξέρουμε ποιες είναι οι χρυσοφόρες θέσεις και ποια Υπουργεία είχαν χρυσοφόρες απολαβές γι΄ αυτούς που τα διοικούσαν.

Και αυτοί τώρα έρχονται οι παλιοί και λένε πρέπει να παραμείνουμε. Και έρχονται οι καινούργιοι και λένε εμείς θα βάλουμε τίμιους σε αυτούς τους τομείς, αλλά θα τα κάνουμε πάλι όλα κρατικά.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Μα, ο ΣΥΡΙΖΑ κ. Πρόεδρε πήρε τους συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ και τους έχει δίπλα του, καλοθρεμμένους. Να φτιάξουμε το καινούργιο με παλιά φθαρμένα υλικά.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μια ωραία παρέα!

Ακούω τα ερωτήματά σας. Τα πιο σημαντικά τα ρωτάνε οι πολίτες. Έχουμε μισή ώρα να συζητήσουμε ό,τι θέλουμε και μετά να δούμε και τους υποψήφιους της Ηπείρου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω το εξής. Όπως όλοι μας ξέρουμε το Μάρτιο του 2012 έγινε μια αφαίμαξη των αποταμιεύσεων των 15.000 λογαριασμών και μιλάω για τους ομολογιούχους.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχεις δίκιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι το 53%, στην πραγματικότητα έγινε 73%. Ήθελα να ξέρω τη στάση της παράταξης για το θέμα αυτό και πώς θα το αντιμετωπίσετε όταν μπείτε στη Βουλή, ή ενδεχομένως όταν συγκυβερνήσετε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ξέρω ότι κάποιοι δίνουν διάφορες ανέξοδες υποσχέσεις σύμφωνα με τις οποίες οι ομολογιούχοι θα αποζημιωθούν. Το πρόβλημα με τους ομολογιούχους δεν είναι ταμειακό. Δεν είναι δηλαδή να βρεθούν τα λεφτά, να τα δώσουμε στους ομολογιούχους. Είναι ότι αν αποζημιωθούν από το ελληνικό δημόσιο οι ομολογιούχοι, θα υπάρξει ένα δεδικασμένο για να απαιτήσουν οι Γερμανοί ομολογιούχοι, οι Γάλλοι ομολογιούχοι αυτά που επίσης τους κουρέψανε.

Άρα αυτό που πρέπει να κάνει μια υπεύθυνη κυβέρνηση, γιατί μέχρι τώρα έχουμε μόνο υποσχέσεις από τη μια μεριά και από την άλλη. Έτσι δεν είναι; Ότι κάποια στιγμή θα το δούμε. Αυτό που πρέπει να κάνει είναι να συζητήσει με τους Ευρωπαίους τη λύση του θέματος και αν δεν βρεθεί αυτή η λύση να δώσει στους ομολογιούχους αντισταθμιστικά οφέλη.

Αλλά η δυνατότητα και θα μπορούσα να λέω κι εγώ τα ψέματα που λένε οι άλλοι, ότι θα σας βοηθήσουμε να πάρετε τα λεφτά σας, αλλά τα ψέματα ότι θα αποζημιωθούν οι ομολογιούχοι με βάση τα ποσά που χάσαμε και που είναι τεράστια και χάσανε λεφτά που εμπιστεύθηκαν το ελληνικό δημόσιο, δεν βλέπω ότι μπορεί να γίνει, να εξυπηρετηθεί από την επόμενη, ή τη μεθεπόμενη κυβέρνηση.

Τα αντισταθμιστικά τι σημαίνει; Τα έχεις ακούσει ίσως. Σημαίνει επί παραδείγματι, απαλλαγή φόρων. Σημαίνει απαλλαγή εισφορών. Σημαίνει δηλαδή ότι σε ένα βάθος χρόνου που θα γίνει μια σύμβαση με κάποιον ομολογιούχο, θα κερδίσει ένα μεγάλο τμήμα αυτών των χρημάτων που έχασε.

Η προσπάθεια γι’ αυτό να ξέρεις ότι έχεις την απόλυτη συμπαράσταση. Δηλαδή θα προσπαθήσουμε να γίνει αυτό. Από εκεί και πέρα το τι μπορεί να γίνει με την Ευρώπη και εάν μπορεί να πειστούν να υπάρξει μια διαφορετική πολιτική στην Ελλάδα από τις άλλες χώρες, μπορεί να γίνει μια συζήτηση, αλλά αν θέλεις την προσωπική μου γνώμη, το βλέπω πάρα πολύ δύσκολο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή … δεν γίνεται τίποτα. Ευχαριστώ.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και θα ήταν καλό, επειδή είμαστε και σε μέρη, δεν ξέρω εάν δέχονται ερωτήσεις στις συναντήσεις τους, θα ήταν καλό να ρωτήσετε έναν άνθρωπο του ΣΥΡΙΖΑ που κάνουν αυτή τη διαβεβαίωση ότι θα δώσουν τα λεφτά στους ομολογιούχους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το είδαμε. Υπάρχει σχετικό έγγραφο του ΣΥΡΙΖΑ που κάνει συγκεκριμένες προτάσεις. Τώρα το κατά πόσο είναι πραγματοποιήσιμες είναι άλλο θέμα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό ρωτάω. Το ξέρω. Το έχω δει κι εγώ. Να τους ρωτήσετε μόνο το εξής: όχι πού θα βρείτε τα λεφτά, ας πούμε ότι τα βρίσκουν τα λεφτά γιατί μπορεί να έχουν πλούσιους θείους. Τα βρίσκουν τα λεφτά. Αντίστοιχη αποζημίωση θα δώσουν σε όλους τους Ευρωπαίους; Αυτό είναι το ερώτημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν λέει τίποτα γι’ αυτό.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εκεί είναι το ζήτημα. Το ξέρω ότι δεν λέει τίποτα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δύο σενάρια. Αύριο υποστηρίζει μια κυβέρνηση το Ποτάμι και υπάρχουν σημαντικά θέματα και υπάρχουν και επείγοντα θέματα στη χώρα, συσσωρευμένα από πολύ καιρό. Ποιο θα ήταν το ζήτημα για το Ποτάμι που θα έφερνε στην κυβέρνηση μέσα ως νούμερο ένα προτεραιότητα. Αυτό είναι το πρώτο σενάριο.

Το δεύτερο σενάριο είναι δεν στηρίζει κάποια κυβέρνηση τελικά. Στο Κοινοβούλιο ποιο θα είναι η πρώτη πρωτοβουλία που θα πάρει ως Κοινοβουλευτική Ομάδα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Στο πρώτο σενάριο θα σου πω. Το πρώτο πράγμα που λέμε είναι ότι δεν θα επιτρέψουμε την αναστήλωση ενός καινούργιου κομματικού κράτους. Δηλαδή αυτό το κόλπο του Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη, 4 – 2- 1 να μοιράσουμε τις θέσεις της κρατικής μηχανής, ξέρετε τι σήμαινε αυτό. Δεν ήταν τα υπουργεία το θέμα. Ήταν τα νοσοκομεία, ήταν οι οργανισμοί, τα διοικητικά συμβούλια, ήταν 7.000 θέσεις. Άλλοι λένε ότι ήταν 10.000 θέσεις.

Εμείς το πρώτο πράγμα που λέμε είναι ότι δεν θέλουμε να υπάρχει κομματικό κράτος και πρέπει να βρούμε ένα τρόπο. Υπάρχει. Το έχουν βρει όλοι στην Ευρώπη εκτός από εμάς. Να αξιοποιούνται οι ζωντανές δυνάμεις μιας κοινωνίας και να παίρνουν αυτές τις θέσεις ευθύνης. Αυτό είναι ένα ζήτημα, ότι η χώρα δεν μπορεί να ζει άλλο υπό κομματικό ζυγό. Είναι πολύ σημαντικό για μας να το επιβάλουμε και να μπορούμε να το επιβάλουμε. Γιατί σε αυτό το αίτημα έχουμε τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού μαζί μας. Δεν έχουμε μόνο αυτούς που θα ψηφίσουν Ποτάμι.

Εάν τεθεί δηλαδή δημόσια αυτό το θέμα, όλη η κοινωνία είναι μαζί μας. Άρα μπορούμε να το επιβάλουμε. Οι προτεραιότητές μας σε μια νέα κυβέρνηση, έχουμε πει ότι είναι τέσσερις. Το ένα είναι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός και το ευρώ, που είναι εύκολο να το φανταστεί κανείς με βάση τις αρχές του Ποταμιού.

Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να επανεφεύρουμε το κοινωνικό κράτος. Υπάρχει μια ανάγκη για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στις πραγματικά φτωχές οικογένειες. Μιλάμε για 1,5 δισεκατομμύριο. Υπάρχει συγκεκριμένη, τεκμηριωμένη μελέτη που σε μια χώρα ξέρεις που θέλει να μιλάει για μια καινούργια πορεία, δεν μπορεί να μιλάει εάν δεν ξεκινήσει από αυτούς που είναι στη χειρότερη μοίρα. Άρα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, προσχολική εκπαίδευση. Μια σειρά δηλαδή από μέτρα που βοηθούν αυτό που λέμε κοινωνικό κράτος.

Από εκεί και πέρα το τρίτο θέμα, το σημαντικότερο για μας αυτή τη στιγμή είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας μέσα από δουλειές. Το πρόβλημα της χώρας είναι πολύ μεγάλο και δεν θα λυθεί εάν δεν υπάρξουν νέες επενδύσεις στη χώρα, αν δεν υπάρξουν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες δεν ξανακάνουν λίγο μεγαλύτερες επενδύσεις και εάν δεν υπάρξει ένας προσανατολισμός αγοράς. Ένας προσανατολισμός δημιουργίας δουλειάς. Αυτό χρειάζεται βέβαια ένα φορολογικό αναπτυξιακό νόμο.

Η ομάδα στο Ποτάμι που ασχολείται με την οικονομική πολιτική, έχει ετοιμάσει τα στοιχεία ενός τέτοιου αναπτυξιακού φορολογικού νόμου. Εάν δεν μικρύνουν κάποιοι συντελεστές στις επενδύσεις, εάν δεν έχουμε ένα σταθερό τοπίο ώστε να μην αλλάζει κάθε τόσο και να δημιουργεί μια αβεβαιότητα στον άλλον που κάνει μια επένδυση, δεν θα γίνει καμία δουλειά στην Ελλάδα.

Το μεγάλο λάθος της κυβέρνησης με την αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό, δεν είναι η αύξηση απλώς του ποσού. Είναι ότι αυτό γίνεται μία μέρα για να ακολουθήσει μετά από 10 μέρες η επιβεβαίωσή του, όταν οι ίδιοι οι άνθρωποι που δουλεύουν στο ξενοδοχειακό τομέα έχουν υπογράψει συμφωνίες με τους προηγούμενους φόρους. Αυτό δηλαδή που ταράζει τον επιχειρηματία δεν είναι μόνο το ύψος του φόρου, είναι πόσο αυτό γίνεται ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση και χωρίς να το έχει υπολογίσει στη δουλειά του.

Άρα το τρίτο πράγμα είναι μια συντονισμένη ενέργεια για βοήθεια στην επιχειρηματικότητα. Στις εξαγωγές. Σε αυτά τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ξανά από την αρχή στην Ελλάδα.

Και το τελευταίο θέμα βέβαια που είναι πολύ σημαντικό, από τις τέσσερις κολώνες του σπιτιού λέω τώρα, είναι η επιστροφή σε μια λογική δικαιοσύνης για όλη την κοινωνία. Είτε αυτό σημαίνει δικαιοσύνη – δικαιοσύνη, είτε αυτό σημαίνει ισονομία. Είτε αυτό σημαίνει τιμωρία και περιορισμός αυτών των ανθρώπων που έχουν κλέψει κρατικό χρήμα.

Δεν μπορείς να διαγράψεις το παρελθόν. Δεν θα ζήσουμε με το παρελθόν, δεν θέλουμε να στήσουμε ειδικά δικαστήρια παντού, αλλά δεν είμαστε και κορόιδα να ξέρουμε και να λέμε ότι αυτή η ιστορία θα συνεχίζεται, θα συνεχίζεται, θα συνεχίζεται. Πρέπει να επιβληθεί δικαιοσύνη. Αυτές είναι οι τέσσερις πολιτικές προτεραιότητες του Ποταμιού.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Από την Ηγουμενίτσα. Επειδή τυχαίνει να είμαι γιατρός στο νοσοκομείο, ήθελα να ρωτήσω για την υγεία.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό που συνέβη στην υγεία, όπως συνέβη και σε άλλους τομείς, περάσαμε αυτόματα από τη σπατάλη στην τσιγκουνιά. Υπήρχε μεγάλη σπατάλη στο νοσοκομειακό μας σύστημα. Όχι σπατάλη μόνο ανθρώπινων πόρων. Σπατάλη απ’ όλους. Τα ξέρεις. Από εξοπλισμούς, οτιδήποτε. Και έτσι κατορθώσαμε να είμαστε, να έχουμε το ακριβότερο νοσοκομειακό σύστημα στην Ευρώπη, αλλά να μην έχουμε τους πιο ευχαριστημένους ασθενείς.

Περάσαμε μέσα από οριζόντιες περικοπές και επειδή μας είπαν κάποιοι Πολιτικοί να κόψουμε κάποια λεφτά, περάσαμε σε ένα σύστημα που ουσιαστικά δημιουργεί τα αντίστροφα προβλήματα στον κόσμο. Δεν έχει τις απαραίτητες παροχές που πρέπει να έχει.

Εμείς μιλάμε ότι πρέπει να αλλάξουμε το χάρτη της υγείας. Πρέπει να αποκτήσουμε λίγα, μεγάλα, άρτια, πλήρη νοσοκομεία σε όλη τη χώρα. Δηλαδή η μικρή περίθαλψη, η πρωτοβάθμια περίθαλψη, τα κέντρα υγείας βεβαίως πρέπει να υπάρχουν. Τα επείγοντα πρέπει να υπάρχουν σε κάθε περιοχή, σε κάθε κωμόπολη. Αλλά η χώρα χρειάζεται ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των μεγάλων νοσοκομείων, έτσι ώστε κάθε περιφέρεια να νιώθει ασφαλής για το νοσοκομείο που έχει. Σε όλα τα επίπεδα.

Και εδώ χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις. Χρειάζονται εννοώ τολμηρές αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας. Δεν υπάρχει λόγος σε μια περιφέρεια να υπάρχουν 7 υπολειτουργούντα νοσοκομεία. Υπάρχουν σε μια περιφέρεια 7 υπολειτουργούντα νοσοκομεία. Το ένα νοσοκομείο δεν έχει καρδιολογικό, το άλλο δεν έχει γυναικολογικό, το άλλο δεν έχει ορθοπεδικό και κανείς δεν νιώθει ασφαλής σε αυτά τα 7 νοσοκομεία. Και όταν τα πράγματα σφίξουν φεύγει και πηγαίνει στην Αθήνα.

Άρα πρέπει να κάνουμε ένα προγραμματισμό καινούργιο περιφερειακό που να βάλει τον πολίτη σε μια ασφάλεια. Πρέπει να ενισχύσουμε την εθνική φαρμακοβιομηχανία, αλλά όχι σε σημείο που λένε ότι δεν θα εισάγει φάρμακα, εντάξει. Η μεγάλη έρευνα των φαρμάκων δεν μπορεί να περιοριστεί σε μια μικρή χώρα όπως είναι η Ελλάδα.

Μπορεί να υπάρχει εγχώρια φαρμακοβιομηχανία και πρέπει να ενισχυθεί, αλλά υπάρχουν και μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες και το ανέφερα αυτό γιατί υπήρξε μια διένεξη στην Αθήνα, ότι εάν χρειαστεί δεν θα εισάγουμε φάρμακα, θα τα φτιάχνουμε όλα εδώ. Αυτές είναι, όπως ξέρει ένας γιατρός, είναι ιστορίες για αγρίους.

Και βέβαια ένα επίπεδο υγείας πρέπει να παρέχεται σε όλους τους Έλληνες ανεξαρτήτως ασφάλισης. Οι μεταβολές που ζητάμε να γίνουν στο ασφαλιστικό, περιλαμβάνουν και αυτό. Ότι η υγεία δεν είναι ανάγκη να καλύπτεται από ασφαλιστικά ταμεία που δημιουργούν συνέχεια ελλείμματα, προβλήματα και είναι ένας φαύλος κύκλος. Έχει υπάρξει μια επεξεργασία μιας ασφαλιστικής πρότασης, που είναι ότι ένα σύστημα υγείας παρέχεται σε όλους τους πολίτες της χώρας. Σε αυτούς που ζούνε εκεί. Που μπορεί να είναι άνεργος και να μην έχει ασφαλιστική κάλυψη; Παρέχεται. Είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν δουλεύουν ποτέ για χι λόγους; Παρέχεται.

Πρέπει δηλαδή να κάνουμε οριζόντια παροχή υγείας αποκεντρωμένη, περιφερειακή.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα αγαπητέ Σταύρο, φαίνεται ότι την Δευτέρα θα υπάρχει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και τρίτο το Ποτάμι. Και θα αρχίσουν οι διαβουλεύσεις για να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση. Η πρόταση του Ποταμιού για την επόμενη κυβέρνηση ποια θα είναι; Μια εθνικής ενότητας; Μια δικομματική; Ποια συμφέρει τη σημερινή συγκυρία τη χώρα μας και το λαό μας; Να είναι κυβέρνηση εθνικής ενότητας με πολλά κόμματα, του δημοκρατικού τόξου ασφαλώς; Ή μια δικομματική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Ποτάμι;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πρώτον, να πούμε τι δεν συμφέρει τον κόσμο που είναι εύκολο. Δεν συμφέρει τον κόσμο μια μονοκομματική κυβέρνηση.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Αυτό είναι βέβαιο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και είναι ντροπή που κάποιοι φίλοι μας, λένε αυτοδυναμία. Και τι εννοούν; 35%. Δηλαδή να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα. Το ότι υπάρχει ένας κακός εκλογικός νόμος που σου δίνει 50 έδρες παραπάνω, αυτό δεν σε κάνει αυτοδύναμο στην κοινωνία. Το 35% είναι το 1/3 του εκλογικού σώματος. Το ότι θα έχεις 151 έδρες στη Βουλή δεν σημαίνει ότι είσαι πανίσχυρος στην κοινωνία. Αυτό πρέπει να το πούμε, ότι ο κόσμος δεν θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Και όχι δεν θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Τις είδαμε τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Πρέπει να περάσουμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Δεδομένο. Το ποια κυβέρνηση συνεργασίας πρέπει να έχουμε, έχει να κάνει είπαμε με τα αποτελέσματα και με τη διάθεση όλου του πολιτικού συστήματος, γιατί εγώ δε θέλω νεκρή οικουμενική κυβέρνηση. Καταλαβαίνεις τι σου λέω;

ΠΟΛΙΤΗΣ: Βεβαίως.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Την έχεις ζήσει. Η κυβέρνηση Ζολώτα η μόνη απόφαση που πήρε είναι να δώσει τις άδειες στα κανάλια. Εκεί μόνο συμφωνήσανε. Έδωσε ο άνθρωπος που ερχόταν από την αριστερά, τις υπέγραψε. Το έχουν ξεχάσει αυτό. Ξέρεις, μιλάνε συνέχεια για τα κανάλια που δοθήκανε οι άδειες και έχουν ξεχάσει ποιες υπογραφές έχουν αυτές οι άδειες. Αυτές οι άδειες έχουν υπογραφές του Νίκου Κωνσταντόπουλου ως υπουργού τότε.

Άρα το ποια κυβέρνηση συνεργασίας προτείνεις, έχει να κάνει και με τα εκλογικά αποτελέσματα και με τη διάθεση του εκλογικού δυναμικού της χώρας που θα εκφραστεί στις κάλπες. Αλλά έχει να κάνει και με το πώς αντιμετωπίζουν αυτοί οι πολιτικοί αρχηγοί την ανάγκη συνύπαρξης. Όταν επιμένει ο Σαμαράς δεν συνομιλώ και του κρατάω μούτρα του Τσίπρα, γιατί με έχει προσβάλει, τι θα κάνεις; Θα τους υποχρεώσεις να συνυπάρξουν; Θα τους υποχρεώσεις να συνυπάρξουν σε ένα εθνικό θέμα, αλλά εάν τους πεις να συγκυβερνήσουν, δεν θα έχεις αποτελέσματα. Το μόνο που θα κάνουν είναι να κρατάει μούτρα ο ένας στον άλλον, λες και είναι παιδιά στην εφηβεία.

Άρα το πρόβλημα είναι να τους βάλουμε να συνεργαστούν, αλλά όχι έτσι ώστε να τους οπισθοδρομούν οι αποφάσεις της χώρας.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Καλησπέρα. Να σας καλωσορίσω και εγώ στα όμορφα Γιάννενα. Και με χαρά ανακαλύπτω ότι μιλώ με έναν άνθρωπο ο οποίος είναι άνθρωπος και λιγότερο πολιτικός. Αυτό με χαροποιεί.

Επίσης έχετε καλή σχέση με την πραγματικότητα, με τους αριθμούς. Συγχαρητήρια γι’ αυτό. χαίρομαι. Ήθελα λοιπόν και σας άκουσα προσεκτικά πάρα πολύ, μιλήσατε για την ανεργία, για τις επιχειρήσεις, επενδύσεις. Καλά όλα αυτά. Όλα αυτά ξέρετε γίνονται με χρήματα. Χρήματα λοιπόν υπάρχουν σε δυο μεριές. Ή στα ίδια κεφάλαια που έχουν κάποιοι, πολλά περισσότερα βρίσκουμε στις αγορές. Δεν υπάρχουν ………… άρα λοιπόν για να μας δανείσουν οι αγορές θα πρέπει το πρώτο που να έχουμε …….. ……….. ένα βιώσιμο χρέος.

Εσείς πιστεύετε πώς μπορεί να είναι βιώσιμο το χρέος;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το ένα είναι αυτά τα λεφτά που έχουνε ήδη οι επιχειρηματίες και προφανώς κάποιοι έχουν, κάποιοι δεν έχουν. Ας μην το συζητήσουμε αυτό. αλλά πάντως αυτοί για να επενδύσουν χρειάζονται μια σιγουριά. Χρειάζεται να μην υπάρχει πολιτική αστάθεια, χρειάζεται να μην διακινδυνεύει η χώρα στο ευρώ. Συμφωνούμε. Ας πούμε ότι αυτό το έχουμε καλύψει.

Το δεύτερο είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τουλάχιστον τρεις πηγές χρηματοδότησης. Το ένα είναι το ΕΣΠΑ το καινούργιο. Δεν είναι λίγα λεφτά. Είναι πάρα πολλά. Είναι 21 δισεκατομμύρια μέσα σε λίγα χρόνια. Η έξυπνη εξειδίκευση. Η περιφερειακή έξυπνη εξειδίκευση.

Είναι λεφτά που πρέπει να βρούμε τρόπο να τα απορροφήσουμε σωστά. Να μην απορροφηθούν από τους γνωστούς αγνώστους των δημοσίων ταμείων και δοθούν σε νεκρές δραστηριότητες. Τα λέω γρήγορα.

Το ένα είναι το ΕΣΠΑ λοιπόν. Το άλλο είναι τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Πρέπει να δεκαπλασιαστούν για τη χώρα. Είναι περίπου 900 εκατομμύρια. Είναι πολύ λίγα λεφτά. Και δεν το βάζουμε μόνο εμείς, το βάζουν και οι Δανοί, το βάζουν και άλλοι. Τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, εάν θέλει να είναι Ευρωπαϊκή η Τράπεζα Επενδύσεων, πρέπει να πολλαπλασιαστούν και να δοθούν σε χώρες που έχουν ανάγκη από δουλειές.

Και βέβαια υπάρχουν τα λεφτά που θα πάρει κάποιος, από το τραπεζικό σύστημα, από τις αγορές και εκεί υπάρχει ο βραχνάς του χρέους. Είναι μια χώρα που δεν δανείζεται αυτή τη στιγμή. Που δεν μπορεί να βγει έξω να δανειστεί. Εμείς για το χρέος λέμε κάτι πάρα πολύ συγκεκριμένο.

Πρώτον. Και το ξέρουν όσοι έχουν κάνει επιχειρήσεις. Δεν θέτεις θέμα διευθέτησης του χρέους, εάν δεν έχεις εξασφαλίσει την επιτυχία του αιτήματός σου. Η εκτίμησή μας είναι ότι αυτή τη στιγμή η χώρα με αυτές τις εκκρεμότητες στην Ευρώπη, δεν πρέπει να θέσει θέμα ρύθμισης του χρέους.

Πρόσεξε. Άσε με να σου πω. Τι πρέπει να γίνει; Πρέπει να ανοίξουμε στις 28 Φλεβάρη την αξιολόγηση, την πέμπτη αξιολόγηση, θες να πάρουμε μια παράταση άλλες δυο εβδομάδες; Τρεις εβδομάδες;

ΠΟΛΙΤΗΣ: Να πάρουμε και έξι μήνες.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Έξι μήνες είναι πολύ.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Είμαι γενναιόδωρος ότι θα μας δώσουν.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, εγώ είμαι γενναιόδωρος ότι θα μας δώσουν.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Πώς μπορεί να είναι βιώσιμο;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εάν μας δώσουν μια παράταση έξι μήνες, θα πρέπει να ξέρουμε ότι έξι μήνες δεν θα πάρουμε λεφτά. Δηλαδή όσο είναι σε εκκρεμότητα το πρόγραμμα, λεφτά δεν παίρνουμε. Είναι σε εκκρεμότητα. Και εμείς χρειαζόμαστε το Μάρτιο κάποια δισεκατομμύρια. Άρα γι’ αυτό λέω εγώ ότι δεν θέλω έξι μήνες. Γιατί οι άνθρωποι των παραθύρων λένε ναι, σε δουλειά να βρισκόμαστε. Δώσε μας παράταση.

Επειδή όμως κάποιοι πρέπει να δουλέψουν και κάποιοι πρέπει να αμειφθούν, εγώ λέω λοιπόν μικρή παράταση και ας πιεστεί λίγο το κομματικό σύστημα που θα έρθει να βρει μια πρόταση να κάνει με την Ευρώπη.

Το τι πρέπει να κάνουμε με την Ευρώπη είναι ένα άλλο θέμα, πώς πρέπει να συμβιβαστούμε για τα 19 σημεία. Δεν το συζητώ τώρα, αλλά ας πούμε ότι έχουμε λύσει την πέμπτη αξιολόγηση. Μόλις λύσουμε την πέμπτη αξιολόγηση, αφού έχει βεβαιωθεί η Ευρώπη ότι έχει λυθεί η μεγάλη εκκρεμότητα, τότε πρέπει να θέσουμε το θέμα του χρέους. Καταλαβαίνεις ποια είναι η διαφορά μου;

Δηλαδή δεν θέτω το χρέος πριν από την αξιολόγηση, γιατί από τη στιγμή που υπάρχει η άρνηση της χώρας να δεχτεί την αξιολόγηση που έχει γίνει ήδη και στα 19 σημεία, αυτό θα παρασύρει αρνητικά και τη συζήτηση για το χρέος. Δεν υπάρχει περίπτωση. Το είδες. Βγήκε η Φιλανδία, βγαίνει δειλά – δειλά η Ισπανία. Δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχθεί διευθέτηση του χρέους η Ευρώπη εάν δεν έχει λυθεί η αξιολόγηση και τα 19 σημεία.

Και αυτό που κάνουν, που λένε ότι εμείς θέλουμε πρώτα το χρέος και μετά τα άλλα, είναι έξω από αυτά που μπορεί να δεχτεί η Ευρώπη και ελπίζω ότι δεν θα επιμείνουνε.

Τώρα, πόσο μπορεί να μειωθεί το χρέος; Πρώτον να πούμε κάτι γιατί ή είναι αγράμματοι, ή παριστάνουν τους αγράμματους. Το χρέος δεν είναι των τραπεζών. Δεν είναι ο τραπεζίτης ο κακός που δάνεισε την Ελλάδα. Γιατί άμα είχαμε έναν τραπεζίτη, είμαστε και μπρατσωμένα παιδιά, θα πηγαίναμε εκεί και θα του λέγαμε κόψε μας το χρέος, δεν πάει άλλο.

Ξέρουμε και από καταλήψεις στην Ελλάδα. Το χρέος που έχουμε, τα 250 δισεκατομμύρια, το μεγαλύτερο ποσό που δανειοδοτήθηκε ποτέ ευρωπαϊκή χώρα, τα πήραμε από τους λαούς της Ευρώπης. Το 74%, το 75%; Είναι από αυτούς.

Άρα πρέπει τα κοινοβούλια των χωρών αυτών να αποφασίσουν αύριο ότι αυτό το χρέος το κόβουνε. Ποιο κοινοβούλιο θα το αποφασίσει αυτό; ποιο; Το Ιταλικό; Το Ισπανικό; Ποιο; Η Ισπανία μας έχει δώσει 27 δις και είναι ωραία ευκαιρία τώρα που είμαστε πολύ φίλοι με τους Ισπανούς, δεν είναι πολύ φίλοι με τους Ισπανούς ο ΣΥΡΙΖΑ; Μαζί θα χορέψουμε πεντοζάλη κλπ. Γιατί όταν πήγες στην Ισπανία δεν είπες στους Ισπανούς παιδιά επειδή εμείς έχουμε άλλη άποψη, σας λέμε ότι από τα 27 δις δεν θα σας δώσουμε τα 14, να δούμε πώς θα τον υποδεχόντουσαν. Γιατί δεν το είπε;

Γιατί λέει να κουρευτεί η ονομαστική τιμή του χρέους πάνω από το 50%. Αυτή δεν είναι η επίσημη πρότασή του; Να κουρέψουμε το χρέος πάνω από το 50%. Αυτό λέει. Να πάμε λοιπόν στους φίλους μας συμμάχους τους Ισπανούς και να τους πούμε ότι εμείς δεν σας δίνουμε τα 27 δις, θα σας δώσουμε 13 δις. Να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουν!

Άρα υπάρχει κάτι που είναι πάρα πολύ άσχημο. Να πω στους βλάκες κάτι να τσιμπήσουν και θα κάνω κάτι άλλο. Το Ποτάμι δεν έχει αυτό το διαχωρισμό. Δεν έχει τα πρόβατα από τη μια μεριά και τους άλλους τους επίσημους συνομιλητές. Για μας είναι όλοι επίσημοι συνομιλητές.

Και λέμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για ονομαστικό κούρεμα του χρέους πάνω από το 50% που λένε κάποιοι στο ΣΥΡΙΖΑ. Και λέω κάποιοι, γιατί κάποιοι άλλοι, οι ίδιοι οι οικονομολόγοι έχουν αρχίσει και τη στρίβουν. Άκουσα με προσοχή τον κ. Σταθάκη το συμπατριώτη μου που είπε ότι εμείς δεν έχουμε πει ποτέ κούρεμα του ονομαστικού χρέους. Το έχει πει 300 φορές ο αρχηγός τους, ας το ξεχάσω.

Εμείς λέμε ότι υπάρχουν μέθοδοι της επιμήκυνσης των επιτοκίων, να μειωθεί πραγματικά το πραγματικό χρέος. Βέβαια. Αυτό λέμε εμείς. Μια παράταση άλλα 10 χρόνια είναι μια μείωση του χρέους 17 δισεκατομμύρια. Βεβαίως. Τέτοιες λύσεις υπάρχουν και τέτοιες λύσεις πρέπει να απαιτηθούν από την Ευρώπη, αλλά όχι λύσεις που δεν πατάνε στα πόδια τους και δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν δεκτές από τους λαούς της Ευρώπης.

Να σας πω κάτι τώρα που είμαστε παρεούλα. Εάν η Ελλάδα σε μια χώρα, σε μια Ευρώπη που έχει πολλά προβλήματα, η Ισπανία έχει τα δικά της προβλήματα, η Ιταλία έχει τα δικά της προβλήματα, οι Γάλλοι έχουν τα δικά τους προβλήματα.

Εάν εμφανιστεί ως αυτός που δανειοδοτήθηκε από αυτές τις χώρες, αλλά έτσι μου καπνίζει και δεν σου δίνω τα λεφτά, η χώρα θα φάει τέτοιο στραπάτσο όχι οι πολιτικοί της, όχι ο ένας αρχηγός, δεν θα μπορέσει ποτέ να ξαναποκτήσει εμπιστοσύνη η Ευρώπη. Όταν λέω Ευρώπη εννοώ ο τουρισμός, εννοώ το εμπόριο. Εννοώ η δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Εννοώ η δραστηριότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Δε θα έχει υπάρξει προηγούμενο μια χώρα να αρνηθεί ότι έχει δανειοδοτηθεί. Αυτά γίνονται μόνο με τη σύμφωνη των χωρών που σε δανείζουν.

ΠΟΛΙΤΗΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Συμπληρωματικά, ο Ντράγκι πάνω στο ίδιο θέμα, έκοψε 500 δις για όλες τις χώρες για επενδύσεις και 300 δις …

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λες το πακέτο Γιούνκερ, τα 300 δις. Δεν είναι 300, λεφτά στην τσέπη.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Όχι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι λίγα λεφτά, τα οποία με πολλαπλασιαστή των ιδιωτών πάνε στα 300.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Ναι. Τι κομμάτι από αυτά τα δυο πακέτα αναλογεί στην Ελλάδα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κάνεις καλά που μου θέτεις γιατί το ξέχασα εγώ, όταν μιλάγαμε για το εξωτερικό για την Ευρώπη υπάρχει και αυτό το πακέτο. Είναι μικρό ακόμη, είναι πολύ μικρό και πρέπει να πολλαπλασιαστεί. Έχει κατανεμηθεί. Είμαστε πίσω, γιατί υπάρχει μια λογική ότι η Ελλάδα έχει πάρει αρκετά ήδη χρήματα. Ελπίζω ότι μια καλή διαπραγματευτική ομάδα στην Ευρώπη αλλάξει αυτή τη λογική και να απαιτήσουμε χρήματα. Αλλά προς το παρόν δεν είναι χρήματα που μπορείς να νιώσεις ότι σου λύνει το πρόβλημα.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Εγώ θέλω να αλλάξω ρότα στη συζήτηση, να ρωτήσω κάτι εσωκομματικό. Με είχε ρωτήσει το Ποτάμι εδώ και λίγο καιρό και το Ποτάμι αξιώνει ως ένα Κόμμα που δεν έχει μέλη, έχει εθελοντές και οι εθελοντές σύμφωνα με το Καταστατικό του πρέπει να εισακούγονται οι θέσεις τους οι απόψεις τους από τα ανώτερα κλιμάκια της ηγεσίας.

Νούμερο ένα θέματα στην πλατφόρμα του Ποταμιού των εθελοντών ήταν το θέμα αν έπρεπε να περιληφθούν στα ψηφοδέλτια πρώην βουλευτές και η συντριπτική πλειοψηφία των εθελοντών, είπε όχι. Ξεκάθαρα. Ελάχιστοι γραμματείς που έβλεπες, που έλεγαν ναι, που το στήριζαν. Θέλω να ακούσω τον λόγο που δεν εισακούστηκαν οι εθελοντές και αν το «εθελοντής όχι μέλος» είναι απλά ένα …

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Νομίζω ότι κάνεις ένα μικρό λάθος στο εξής: το τι λέγεται στο Internet ή το τι λέγεται στο facebook δεν σταθμίζεται. Δηλαδή αυτή τη στιγμή έχουμε σε όλη την Ελλάδα …

ΠΟΛΙΤΗΣ: Μιλώ για την πλατφόρμα των εθελοντών, που είναι μόνο εθελοντές του Ποταμιού.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πόσοι;

ΠΟΛΙΤΗΣ: Δεν ξέρω.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πόσοι. Πες μου, θέλεις να πούμε 1.000; Ωραία. Και θέλεις να μου πεις ότι οι 700 είχαν αυτή την άποψη; Αυτή είναι η αναλογία;

ΠΟΛΙΤΗΣ: Ναι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ωραία. Όταν εμείς έχουμε 9.000 εθελοντές το 700 στους 9.000 αντιλαμβάνεσαι ότι είναι πόσοι;

ΠΟΛΙΤΗΣ: Οι δημοσκοπήσεις 1.000 άτομα δεν εκπροσωπούν;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι αλλά είναι αντιπροσωπευτικές. Ενώ στο facebook δεν είναι αντιπροσωπευτικές. Γιατί ο κύριος εδώ δεν είναι στο facebook, ο κύριος δεν είναι στο facebook, εννοώ ότι υπάρχει κι ένας ηλικιακός ρατσισμός στο facebook. Δηλαδή το ότι κάποιοι εθελοντές μας είναι στο facebook, τιμή μας, να είναι, να λένε τις απόψεις, δεν σημαίνει ότι αντιπροσωπεύουν όμως το μέσο όρο των εθελοντών μας.

Θα μου πεις «γιατί εσύ φίλε Σταύρο τους ρώτησες;», ούτε εγώ τους ρώτησα. Δεν θα σου παίξω αυτό το παιχνίδι ότι είχα κρυφή αλληλογραφία και μου έδωσαν το ok. Αλλά θέλω να σου πω μην επηρεάζεσαι από ένα στοιχείο και μην το παρουσιάζεις ως το μέσο όρο των εθελοντών. Ο μέσος όρος των εθελοντών δεν έχει εκφραστεί. Είναι διάσπαρτοι σε όλη την Ελλάδα, δεν προλαβαίναμε να κάνουν οποιαδήποτε διαδικασία και δεν κάναμε οποιαδήποτε διαδικασία.

Εγώ έχω διαφορετικά μηνύματα. Δηλαδή επειδή πηγαίνω πολύ συχνά όπως φαντάζεσαι και συχνότερα από εσένα σε όλη την Ελλάδα, έχω ελάχιστες διαμαρτυρίες για τις επιλογές των υποψηφίων. Ελάχιστες, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ο κανόνας είναι «τι ωραίοι υποψήφιοι είναι αυτοί που έχετε επιλέξει».

Άρα δεν μπορείς να σταθμίσεις αν το facebook ή οι συγκεντρώσεις λένε την αλήθεια. Αυτά τα σταθμίζουν οι κομματικές διαδικασίες και κομματικές διαδικασίες δεν μπορούσαμε να κάνουμε και δεν προλαβαίναμε να κάνουμε.

Τώρα η ουσία της απόφασης του επικεφαλής γιατί εγώ δεν αρνούμαι ότι πήρα την τελική απόφαση, είναι έξω από τις αρχές μας; Αυτό έχει σημασία. Θα σου πω δυο πράγματα. Πρώτον το Ποτάμι όταν βγήκε είπε: δεν έχουμε κομματικό παρελθόν, αυτό είναι το επιχείρημά σου και εσένα και ότι δεν θέλουμε στο Ποτάμι ανθρώπους που έχουν πρωταγωνιστήσει σε άλλους κομματικούς χώρους.

Ταυτόχρονα όμως υπάρχει και μια επόμενη παράγραφος ότι το Ποτάμι θα προσπαθήσει να φτιάξει συμμαχίες μεγάλες, γιατί αυτή η χώρα δεν αλλάζει χωρίς συμμαχίες. Από την πρώτη στιγμή μιλούσα για συμμαχία του 51% το Ποτάμι στην Κυβέρνηση, στην κοινωνία, παντού ότι πρέπει να κάνουμε συμμαχίες.

Άρα ποια είναι η λογική όταν ετοιμάζεσαι για εκλογές; Ότι έχεις το καθαρό Ποτάμι, έχεις αυτούς τους εθελοντές που μπήκαν στο Ποτάμι γιατί δεν ήθελαν να μείνουν σε ένα παλιό Κόμμα, αλλά έχεις και κάποιους συμμάχους από το παλιό πολιτικό σύστημα, τους υγιείς συμμάχους όχι αυτούς που έχουν λερώσει τα χέρια τους.

Και η εκτίμησή μου είναι ότι κάνοντας συνδυασμούς σε όλη τη χώρα με 400 υποψηφίους εκ των οποίων περίπου οι 20 έχουν έντονο κομματικό παρελθόν, μιλάμε για πόσους; Μιλάμε για ένα ελάχιστο ποσοστό, που δεν αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του Ποταμιού.

Από εκεί και πέρα ξέρεις ότι τηρήθηκαν όλες οι άλλες Καταστατικές διαδικασίες, ότι υπήρχε ομάδα αξιολόγησης όπως το έχουμε πει εκλογικής Επιτροπής από ανθρώπους που δεν ήταν υποψήφιοι, που μας πρότειναν και που τελικά κάποιος έπρεπε να αποφασίσει. Και έπρεπε να αποφασίσω εάν κάποιοι άνθρωποι που δεν ήταν στο Ποτάμι και που στήριξαν το Ποτάμι κάποιες στιγμές, θα έπρεπε να είναι υποψήφιοι. Αλλά να είσαι σίγουρος ότι η ροή του Ποταμιού δεν αλλάζει. Εκεί θα πάμε. Πιθανό σε κάποιες περιοχές σου είπα και πριν να έπρεπε να κάνουμε μια άλλη επιλογή, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να μας ελαττώνει την πεποίθησή μας ότι κάναμε τις καλύτερες επιλογές.

Πάρε τα ψηφοδέλτια του Ποταμιού σε όλη τη χώρα, πάρε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας το δικό μας και τα άλλα ψηφοδέλτια Επικρατείας και δες τη μέρα με τη νύχτα, δες ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που τόσο καιρό ήταν στα παρασκήνια της ζωής της πολιτικής και τώρα είναι μπροστά. Άρα νομίζω ότι δώσαμε ένα καλό παράδειγμα πολιτικής δράσης, ένα καλό παράδειγμα ανανέωσης, το οποίο σε αυτό το ρυθμό θα συνεχίσουμε.

ΠΟΛΙΤΗΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Καλησπέρα. Για εμένα ήταν μια ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη που το πρώτο πράγμα που μιλήσατε ήταν για την αναστολή του δικαιώματος των 100.000 νέων να ψηφίσουν στις πιο κρίσιμες ίσως εκλογές της ζωής τους. Και στη συνέχεια αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω: υπάρχει κάποιο σχέδιο του Ποταμιού για την πλήρη αναδιοργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης και των δημόσιων Υπηρεσιών;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχει δίκιο, αλλά είσαι λίγο αδιάβαστος. Πριν από δυο Σάββατα παρουσιάσαμε στο Ίδρυμα Κακογιάννη, όπως έγραψε μια εφημερίδα σπαταλήσαμε μια ολόκληρη μέρα για να παρουσιάσουμε τη θέση μας για τη Δημόσια Διοίκηση.

Κάνουν λάθος βέβαια δεν σπαταλήσαμε μια μέρα, σπαταλήσαμε τέσσερις μήνες. Τέσσερις μήνες το δουλεύαμε, είναι ένα σχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση που την ευθύνη την πολιτική την έχει ο Μίλτος Κύρκος και την διεξαγωγή όλης της δουλειάς την έχει ο Παναγιώτης Καρκατσούλης ο άνθρωπος που είναι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Είναι μια μοναδική δουλειά που εξηγούμε τι πρέπει να γίνει με το δημόσιο, πως πρέπει να αλλάξουν οι Υπηρεσίες, τι πρέπει να γίνει, τι αναδιαρθρώσεις πρέπει να γίνουν.

Δεν θα σε κουράσω, αλλά εκεί έχουμε όλα αυτά που αν γίνουν, θα σημάνουν μια νέα Δημόσια Διοίκηση, που το νέα περιλαμβάνει υποχρεωτικά και καλά κάνεις και το σημειώνεις τη μηχανογράφησή της. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε ούτε τα έξοδα των δημοσίων Υπηρεσιών –για τα έσοδα δεν το συζητώ- και γενικά υπάρχει ένα χάος το οποίο δεν υπάρχει κατά λάθος το χάος, μην πιστεύεις ότι υπάρχει κατά λάθος. Το χάος υπάρχει επίτηδες.

Υπάρχουν 451 Υπηρεσίες που ασχολούνται με την αγροτική ανάπτυξη σε όλη τη χώρα και δυστυχώς περισσότερες Υπηρεσίες έχεις, τόσο μεγαλύτερη ανάπτυξης έχεις, νομίζω. Έχεις 451 Υπηρεσίες, δηλαδή είναι απίστευτο. Αυτό γιατί το κάνουν; Γιατί ακολουθεί καμία πραγματικότητα; Όχι. Γιατί το είπε, για να βολευτεί ο ένας και ο άλλος για να μην δυσαρεστηθεί ο ένας και ο άλλος, για να έχει κάθε Υπουργός και κάθε Υφυπουργός το κομμάτι του, αυτό είναι το σχέδιο.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Έχω μια απορία η οποία είναι η εξής: θα ήθελα να μάθω τι χωράει στο κεφάλι του Σταύρου Θεοδωράκη όσον αφορά αυτό που λέγεται συνδικαλισμός.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Συνδικαλισμός. Πρέπει να περιορίσουμε τη σχέση της ηγεσίας των συνδικαλιστών με το πολιτικό σύστημα. Γιατί αυτή τη στιγμή τι έχουμε; Έχουμε υπαλλήλους των Κομμάτων στο συνδικαλισμό, ή στην καλύτερη περίπτωση έχουμε συνδικαλιστές που προσδοκούν αύριο να είναι υποψήφιοι με ένα Κόμμα.

Πιστεύω στο Πρωτοβάθμιο συνδικαλισμό και η μαύρη εργασία που έχουμε στη χώρα και που είναι τεράστια δεν θα αντιμετωπιστεί ποτέ αν δεν υπάρχει μια συνεργασία με τα συνδικάτα. Έτσι έχει γίνει σε όλη την Ευρώπη, μιλώ για τα Πρωτοβάθμια Σωματεία. Από εκεί και πέρα τα προνόμια που δημιουργούν μια κάστα συνδικαλιστών απομονωμένη ουσιαστικά από το όποιο εργατικό Κίνημα και τα διαπλέκουν με τα Κόμματα θα πρέπει με κάθε τρόπο να σπάσουμε αυτές τις αλυσίδες ή αυτά τα χρυσά νήματα. Γιατί σε κάποιες περιπτώσεις είναι και χρυσά νήματα, αντιλαμβάνεστε τι λέω.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Δεν έχουμε κανένα παράδειγμα θετικού συνδικαλισμού στην Ελλάδα; Κανένα, καμία συμμετοχή σε κανένα επίπεδο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν θα το έλεγα. Δεν θα το έλεγα, γιατί μερικές φορές εδώ στην Ελλάδα έχουμε την ανάγκη να ενισχύουμε τα αρνητικά, οπότε όλο και κάτι θετικό θα έχει γίνει και θα μας έχει ξεφύγει. Αλλά δεν θα αρνηθούμε τη συνδικαλιστική δραστηριότητα. θα αρνηθούμε όμως τα προνόμια των συνδικαλιστικοπατέρων, θα αρνηθούμε την επιδότηση του συνδικαλισμού από το κράτος δηλαδή από τα Κόμματα και γενικά την σύνδεση, όπως σου είπα, των συνδικαλιστών με το κράτος – Κόμμα – πολιτική και όχι με τους εργαζόμενους.

ΠΟΛΙΤΗΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Η χώρα από το 2000 μέχρι το 2013 έχει απολέσει το ΑΕΠ της κοντά στα 50 με 60 δις, η ιδιωτική κατανάλωση η ιδιωτική επένδυση και οι δημόσιες δαπάνες έχουν πέσει σε ρυθμούς από 20 έως 6-7%. Η πορεία γενικά είναι αρνητική, δηλαδή δεν βελτιώνεται, μειώνεται ο ρυθμός και χειροτερεύει και μόνο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έτσι είναι.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Από ό,τι κατάλαβα βασική σας προτεραιότητα είναι πρώτα να ρυθμίσουμε με αξιολόγηση τα πρώτα χρεολύσια που λήγουν ώστε να μη δημιουργήσουμε ένταση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού θέλουμε να βρισκόμαστε μέσα σε αυτό τον κύκλο και μετά αργότερα να δούμε τι θα συμβεί με το χρέος.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το αργότερα δεν είναι και πολύ αργότερα.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Μερικούς μήνες αργότερα. Το ερώτημα είναι το εξής: γιατί σας αρέσουν οι αριθμοί και είστε ρεαλιστής υποθέτω. Το χρέος είναι 350 δισεκατομμύρια …

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πλέον.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Πλέον. Το πρωτογενές ΑΕΠ που δεν συμπεριλαμβάνει τόκους και χρεολύσια αυτή τη χρονική στιγμή σημαίνει ότι απλά έχουμε ισοζύγιο εσόδων – εξόδων του κράτους. Δεν είμαι οικονομολόγος, μηχανικός είμαι αλλά ρωτάω, οι τόκοι επί αυτού του κεφαλαίου με 3% μέσο όρο μιλάμε για 10 δις που πρέπει να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ανά χρονιά για να σταματήσουμε κάποια χρονική στιγμή το χρέος να μεγαλώνει.

Όλες οι μεθοδολογίες και ό,τι ακούω από Κόμματα πλην κουρέματος που λένε κάποιοι, αναφέρονται σε βραχυχρόνιες λύσεις. Δηλαδή κάποιο χρεολύσιο να λήξει να το ανατροφοδοτήσουμε με κάποιο άλλο με αγορά, σημαίνει η αγορά θα του δώσει πολύ χειρότερο επιτόκιο, άρα κάτι χειρότερο θα πάμε να κάνουμε.

Το ερώτημα είναι το εξής: επειδή κάθε κομματικός σχηματισμός που θέλει να ψηφιστεί αυτή τη χρονική στιγμή δεν είναι για έξι μήνες είναι για τέσσερα χρόνια δηλαδή θα πρέπει να δημιουργήσει μια προοπτική στη Νεολαία που έχει τόση ανεργία αλλά και σε όλους τους πολίτες αυτής της χώρας, για το μέλλον της, προφανώς η μια λογική από ό,τι κατάλαβα –απλά θα το επιβεβαιώσετε- είναι επιμήκυνση του χρόνου πληρωμής, δηλαδή 20-30 χρόνια στα 50 ίσως, μείωση επιτοκίου από το 3 στο 1-1,5% κάπου εκεί θα πρέπει να είναι το ρεαλιστικό, όσο το δυνατό καλύτερη απορρόφηση κονδυλίων όσα μας αναλογούν και όσα μπορούμε, εκεί είναι το ζητούμενο.

Τα υπόλοιπα κράτη – μέλη Ισπανία, Ιταλία, που έχουν αντίστοιχα προβλήματα και πολύ μεγαλύτερα χρέη, πως θα μπορούν να συμφωνήσουν σε μια τέτοια επιλογή και δεν θα ζητήσουν κάτι αντίστοιχο. Άρα όλο αυτό το κομμάτι της οικονομικής επιδότησης που πρέπει να χορηγηθεί από όλα τα λοιπά κράτη πως θα γίνει μόνο σε εμάς και όχι και σε όλους τους υπόλοιπους; Εκτός αν περιμένουμε μια γενική ρύθμιση στο μέλλον.

Και το δεύτερο είναι ότι επειδή για να πιάσουμε την αποπληρωμή των τόκων αυτών που λέμε με το 3% ανάπτυξης που είναι το θετικό σενάριο 3% στα 170 δισεκατομμύρια που είναι τα … αυτή τη στιγμή είναι κοντά στα 6 δις. Το κράτος θα παίρνει το 30% σε φόρους έμμεσους και τα λοιπά. Για να κλείσεις τους τόκους θέλεις τέσσερα – πέντε χρόνια.

Άρα θα πρέπει να περιμένουμε τέσσερα – πέντε χρόνια για να καλύψουμε τους τόκους τους τρέχοντες, το χρέος να έχει φτάσει κοντά στα 400 και μετά με 5 εκατομμύρια αποπληρωμή, θέλει πενήντα χρόνια να αποπληρωθεί. Για να είμαστε αξιόπιστοι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Υπάρχουν δυο πράγματα τα οποία δεν περιλαμβάνει το σκεπτικό σου. Το ένα είναι ότι η χώρα χρειάζεται μια περίοδο χάριτος.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Στην οποία θα αυξάνεται το χρέος.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Στην οποία δεν θα πληρώνεις τόκους.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Δεν υπάρχει τέτοια περίοδος.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Επιτρέψτε μου, τι εννοώ. Το σημαντικό είναι να επιμηκύνουμε το χρέος στο βάθος. Συμφωνούμε; Να μειώσουμε λίγο ακόμη τα επιτόκια, λίγο ακόμη δεν είναι αυτά που λένε τα επιτόκια τα τοκογλυφικά δεν υπάρχουν, είναι μικρά επιτόκια. Μπορούν να μειωθούν λίγο ακόμη, μπορούν να μειωθούν γιατί όλοι είναι αρνητικοί πληθωρισμοί άρα οι χώρες ακόμη και με 1 θα ήταν ευχαριστημένες.

Και το τρίτο είναι ότι μπορεί να γίνει μια πολιτική συμφωνία να γίνει αποδεκτή, ότι για κάποια χρόνια τα δύσκολα χρόνια τα πρώτα χρόνια η χώρα δεν έχει υποχρεώσεις απέναντι σε αυτό το χρέος. Αυτό δεν σημαίνει ότι το χρέος μειώνεται, αλλά σημαίνει ότι δεν έχει την εκταμίευση χρημάτων που μπορεί να τα απορροφήσει σε μια εσωτερική διαδικασία ανάπτυξης.

Το Ποτάμι, αλλά δεν ήθελα τώρα να κάνουμε όλη αυτή την κουβέντα, κάνει κι άλλες προτάσεις. Δηλαδή πιστεύει επί παραδείγματι ότι πρέπει να φύγει από τους όρους που έχουμε με τους Ευρωπαίους για πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, βεβαίως να μην έχουμε ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, αλλά το ποσό του πλεονάσματος που μας λένε, είναι μεγάλο. Και εάν είναι έτσι, σημαίνει ότι θα είμαστε σε μια λιτότητα. Θα πρέπει να μειωθεί.

Αυτά τα ζητήματα όμως επιμένω δεν τα θέτεις όποτε εσύ πιστεύεις ότι πρέπει να τα θέσεις. Τα θέτεις όταν υπάρχουν συμμαχίες, όταν νιώθεις ότι κάποιοι θα σε ακούσουν και όταν νιώθεις ότι δεν θα ηττηθείς. Είναι πολύ βασικό αυτό. Και σου λέω ότι αυτή τη στιγμή η ατμόσφαιρα δεν είναι προς όφελος της χώρας, άρα δεν τα θέτεις τώρα.

ΠΟΛΙΤΗΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Να συμπληρώσω και κάτι ακόμη;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Αν πάμε στο εσωτερικό πεδίο. Προφανώς από τα βασικά που θα ζητήσατε είναι: απόδοση Δικαιοσύνης γρήγορη προφανώς και ενιαίο φορολογικό σύστημα που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να έρθει κάποιος να επενδύσει είτε εσωτερικά είτε από το εξωτερικό.

Το ερώτημα είναι το εξής: πως θα γίνει ενιαίο φορολογικό σύστημα που στην ουσία για να ψηφιστεί κάτι τέτοιο και να έχει μια δέσμευση για χρόνια, θα πρέπει να το ψηφίσουν πολλά Κόμματα μαζί. Ποτέ δεν έχει συμβεί.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τι θέλεις να με τρομοκρατήσεις τώρα; Τι να κάνουμε; Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να λέμε το σωστό και να πιστεύουμε ότι ο κόσμος θα το ενισχύσει και θα το προωθήσει.

Τώρα, το ότι εκεί είναι κάποιοι άνθρωποι που δεν ακούν, που δεν θέλουν να πάει η χώρα μπροστά, που τους ενδιαφέρει μόνο το Κόμμα τους, αυτά όλα υπάρχουν. Αλλά εάν είχαμε φόβο, τότε γιατί μπήκαμε στην πολιτική; Ελπίζουμε ότι το καλό θα νικήσει.

Υπάρχει και μια φράση, ξέρεις. Ότι ο κόσμος είναι εδώ που είναι, γιατί τελικά παρά τις προβλέψεις παρά τα όσα γίνονται παρά τις συγκρούσεις, τελικά το καλό κερδίζει. Δεν κερδίζει κάθε μέρα το καλό, αλλά κάποια στιγμή το καλό κερδίζει. Εμείς κάναμε κάτι καλό, κάναμε κάτι που είναι προς όφελος των πολλών και θα δώσουμε τη μάχη μας για να κερδίσουμε.

Τα προβλήματα υπάρχουν, αλλά τώρα τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές μην μου τα λες!

ΠΟΛΙΤΗΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Διάβασα μια δήλωσή σας σχετικά με τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων που έχουν φύγει τα τελευταία δυο τρία χρόνια και κάνατε και μια διάκριση για το αν αυτά τα χρήματα είχαν φορολογηθεί … νόμιμα και πως συμβιβάζεται αν είναι αυτή η διάκριση με την αρχή της ισονομίας και της Δικαιοσύνης …

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχεις δίκιο. Είναι δύσκολη η απόφαση. Είναι δύσκολη η απόφαση για να προτείνουμε αυτό.

ΠΟΛΙΤΗΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Οι Αλβανοί δηλαδή τους ψάχνουν παντού και τους βάζουν φυλακή … είναι φυλακή για πέντε χρόνια, πλήρωσε παραπάνω, συμβιβάστηκε με την Εφορία και είπαν … Κι εμείς στεκόμαστε …

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλά, έχω να σου δώσω κι άλλα παραδείγματα, ο Χριστοφοράκος κυκλοφορεί ελεύθερος στο Μόναχο.

Μην το βάζεις δηλαδή ότι οι Γερμανοί έχουν αυτό και δεν έχουν τίποτα άλλο. Αλλά καταλαβαίνω τι μου λες, εμείς τι είπαμε; Ότι πρέπει κάποια στιγμή να ξεκινήσουμε μία νέα πορεία και σε αυτή τη νέα πορεία πρέπει να ξεχάσουμε κάποια πράγματα ή να προσπαθήσουμε να ξεχάσουμε κάποια πράγματα και να δημιουργήσουμε μία νέα πατριωτική λογική.

Εκεί λοιπόν εμείς καλέσαμε τους ανθρώπους που έχουν τα λεφτά τους είτε εκτός τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, που κι εκεί είναι κάποια δισεκατομμύρια, είτε έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, να κάνουμε μία πατριωτική συμφωνία και να έρθουν τα λεφτά εδώ, να πληρώσουν ένα φόρο την πρώτη φορά, να πληρώνουν ένα μικρό φόρο για δέκα χρόνια, μικρό, 1% ετησίως.

Και είπαμε, επειδή αν μιλήσεις με ανθρώπους που έχουν λεφτά και τους λες γιατί τα έχεις έξω, θα σου πουν, γιατί να έρθω εδώ να κινδυνεύω από το πολιτικό σύστημα να τα τρώει και λοιπά; Και λέμε, ότι κερδίσουμε από αυτούς τους τόκους, να μην πάει στα μαύρα ταμεία του κράτους κι όχι βέβαια στα μαύρα ταμεία των κομμάτων, να πάει στην παιδεία, να δημιουργηθούν σε όλη την Ελλάδα πρότυπα σχολεία.

Νομίζω ότι μετά από έναν πόλεμο κι είναι σχεδόν πόλεμος αυτός που ζούμε, είναι καλό να χαράξουμε κάποιες καινούριες γραμμές. Αντιλαμβάνομαι την αμφισβήτηση, τη σέβομαι, με έχει προβληματίσει πολύ, αλλά νομίζω ότι κάποια στιγμή που δεν ξέρω αν θα είναι αύριο αυτή τη στιγμή ή αν θα είναι οι επόμενες εκλογές, πρέπει η Ελλάδα να κάνει μια καινούρια αρχή σαν χώρα.

Το έχουμε κάνει ξανά στο παρελθόν, δε θα πω ονόματα για να μην υπάρχουν συνδέσεις, αλλά το έχουμε κάνει, έχουν υπάρξει σημεία μηδέν στη χώρα. Δηλαδή παιδιά, ωραία, έγιναν αυτά που έγιναν, από δω και πέρα πάμε διαφορετικά. Αυτή είναι η διάθεσή μας. Είναι επικίνδυνο, βάλε λίγο το αίσθημα της ισονομίας γι΄ αυτούς που πληρώνανε τους φόρους τους, αλλά πρέπει όμως να λύσουμε και κάποια προβλήματα με δυναμικό τρόπο.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Εκτός κι αν κόψουμε τα 100 δις που είπε και η κυρία..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτή είναι μία εύκολη λύση που δεν την είχε σκεφτεί κανείς. Αυτό είπα, όταν κάνεις καλές μεταγραφές, σου έρχονται και καλές προτάσεις.

Λοιπόν πάμε να δούμε τους υποψήφιους. Είναι μόνο από τα Γιάννενα; Κάνε τα Γιάννενα εσύ..

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Παναγιώτης Κάππος, Αθηνά Κολιονάσιου Επιχειρηματίας, Αλέξανδρος Κρομμύδας, Βίκυ Κώστα, Πέτρος Μπούγιας, Δημήτρης Πάνος και Πέτρος Σκαπινάκης.

Και κάποιος να παρουσιάσει τους υποψηφίους από την Ηγουμενίτσα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να ξεκινήσουμε από την Άρτα.

Φ. ΖΓΟΥΡΗΣ: Πάρις Κονιτσιώτης, Δημήτρης Ράπτης, Μανώλης Τουτουδάκης,  Βαρυπάτη Αθηνά και Αθανασούλας Γεώργιος.

Και από τη Θεσπρωτία Γιάννης Μιττάκος, Ο Οδυσσέας Αναγνωστόπουλος ο Δάσκαλός μας, Ναταλία Τσίτου και ο υποφαινόμενος Ζγούρης Φώτης.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λοιπόν εγώ θέλω να σας πω το εξής: Απευθυνόμενος και στους υποψηφίους, αλλά και σε όλους εσάς που νοιώθετε μία συγγένεια με το Ποτάμι και θέλετε να μας βοηθήσετε. Οι επόμενες μέρες Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο και Κυριακή μέχρι το μεσημέρι είναι καθοριστικές μέρες. Δηλαδή μην πιστέψετε ότι έχουμε νικήσει ή ότι ο αγώνας έχει φτάσει στο τέλος του.

Οι τελευταίες μέρες είναι πάντα οι καθοριστικές, πρώτον γιατί και….. και είναι επικίνδυνο, ακούγονται διάφορα ότι το Ποτάμι δε θέλει δε νοιάζεται δεν το ενδιαφέρει στη Θεσπρωτία τι να κάνει δεν το ενδιαφέρει στην Άρτα και διάφορα πράγματα, θυμάστε αυτό που είχαμε πάθει στις ευρωεκλογές που δεν είχαμε ακόμα κόσμο και υπήρξαν δύο περιοχές εδώ στην ευρύτερη περιοχή σας, στη Μακεδονία τέλος πάντων, που μοιράσανε φέιγ βολάν ότι «το Ποτάμι τελικά δεν κατεβαίνει στις εκλογές». Στις ευρωεκλογές αυτό.

Θέλω να σας πω δηλαδή ότι οι τελευταίες μέρες είναι πάρα πολύ σημαντικές και πρέπει να υπάρχει δράση, πρέπει να υπάρχει παρουσία και πρέπει να μην εξαντλείστε σε άγονες συζητήσεις πιθανόν με πολιτικούς αντιπάλους. Δεν έχει καμιά σημασία αυτό, έχει ξεπεραστεί. Πρέπει ει δυνατόν όλοι μας, όλοι σας, να μιλάτε με τον κόσμο και να του λέτε εμείς είμαστε το Ποτάμι, να καταλάβει ο κόσμος ότι το Ποτάμι έχει σάρκα, έχει συγκεκριμένα πρόσωπα που το εκπροσωπούν, έχει φίλους, έχει δύναμη, έχει εθελοντές.

Οι απόψεις μας είναι γνωστές, μπαίνουν κάθε μέρα στο site μας, παρακολουθείτε ει δυνατόν αυτά που θα πούμε, αύριο θα γίνει και μία διακαναλική συνέντευξη σε ζωντανή σύνδεση και θα μεταδοθεί από τα κανάλια το μεσημέρι μία η ώρα και θα λύσουμε όλες τις απορίες όλου του κόσμου.

Αλλά μέχρι τότε μέχρι την Κυριακή το μεσημέρι που θα σφυρίξουμε σιωπητήριο και θα ξεκουραστούμε για να δούμε τα αποτελέσματα το απόγευμα πρέπει να παίξουμε γερά το παιχνίδι. Και για να σας τρομοκρατήσω, υπάρχει εκτίμηση ότι οι τελευταίες πέντε μέρες ενός προεκλογικού αγώνα μπορεί να δώσουν σε ένα κίνημα 2% με 3%. Δηλαδή δεν είναι ζήτημα ότι εντάξει κάναμε ότι κάναμε, ας χάσουμε και 50 ψήφους, δεν είναι έτσι.

Ο κόσμος, κάποιος με ρώτησε πριν για τους αναποφάσιστους, αρχίζει και σκέφτεται τις εκλογές τώρα, την Τετάρτη, την Πέμπτη, την Παρασκευή θα αρχίσει να σκέφτεται. Αν εμείς έχουμε αποτραβηχτεί, δεν πάμε πουθενά, δεν ξέρει κανείς που θα μας βρει, να ξέρετε ότι δε θα κερδίσουμε καμία αναποφάσιστη ψήφο στις περιοχές σας.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Έχει κριθεί ότι 19% είναι οι αναποφάσιστοι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι είναι 19%.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Και 50% θα αποφασίσουν πάνω στην κάλπη.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι θα αποφασίσει πάνω στην κάλπη με τις τελευταίες παραστάσεις που θα έχει, δηλαδή με το ποιους θα έχει δει το Σάββατο και με ποιους θα έχει δει την Κυριακή το πρωί, γι΄ αυτό το λέω ότι πρέπει μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής να είμαστε παντού.

Έχω φέρει μια σακούλα με βιταμίνες, όποιος τις χρειάζεται και να ξέρετε ότι αυτό είναι το πρωτεύον, να είμαστε στις επόμενες 140 ώρες, τις έχω μετρήσει και νομίζω τόσες είναι, να είμαστε σε εγρήγορση και να είμαστε παντού.

ΠΟΛΙΤΗΣ: 4+1.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι. Και να λέμε σε όλους τους δύσπιστους το πολύ απλό, ότι τόσα χρόνια αυτό που λέγαμε πάντα παραμονές των εκλογών ήταν ποιο; Ένα πράγμα ήθελε ο κόσμος… πάντα τι λέγαμε; Να βρεθεί κάτι καινούριο, αυτό δε λέγαμε; Δηλαδή πηγαίναμε στην κάλπη μουτρωμένοι και λέγαμε να βρεθεί κάτι καινούριο βρε παιδί μου.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Και βρέθηκες με αρετή και τόλμη, με σεμνότητα και άγγιξες σε αυτό το χάλι και τη σύγχυση την πολιτική που υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Ο ομιλών είναι ομάδα πρωτοβουλίας ΠΑΣΟΚ το ΄74 εδώ, μαζί με τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας που τυχαίνει να είναι ξάδερφός μου και έχω αυτοεπιστρατευθεί εδώ διότι εγώ δεν περίμενα, κάνω έλεγχο στο χώρο, γιατί προέρχομαι κι από την Αριστερά, τον δικό μου.

Δεν περίμενα ποτέ διοικούντος του ΠΑΣΟΚ, γιατί μοιράστηκαν με τη Νέα Δημοκρατία χρονικά περίπου μισά-μισά στη μεταπολίτευση να μη γίνει κράτος δικαίου και ανάπτυξη του τόπου. Αυτό δεν μπόρεσα ποτέ να το εννοήσω.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.

20 Ιανουαρίου 2015