24 Μάιος, 2017

Όχι στους χουλιγκάνους και τους κομματικούς εγκάθετους

Κοινότητες Νέων του Ποταμιού

Είναι η πολλοστή φορά που οι φοιτητικές εκλογές γίνονται αφορμή για επεισόδια, όπως έγινε σήμερα στο Παιδαγωγικό της Αθήνας και στη Θεολογική της Θεσσαλονίκης. Κρανοφόροι και ροπαλοφόροι προσπάθησαν και στις δύο περιπτώσεις να διακόψουν την εκλογική διαδικασία και επιτέθηκαν σε μέλη παρατάξεων. Είναι φυσικό και, όσο κι αν είναι αδικαιολόγητο, παρόμοια φαινόμενα να έχουν πάψει να μας κάνουν εντύπωση.

Κάποτε στους φοιτητικούς συλλόγους εκκολάφθηκε η αντίσταση κατά της Χούντας. Η κατάληψη της Νομικής και η εξέγερση του Πολυτεχνείου ξεκίνησαν από το αίτημα για ελεύθερες εκλογές στους φοιτητικούς συλλόγους. Σήμερα, οι φοιτητικές εκλογές αντί για διαδικασία ανάδειξης των εκπροσώπων των φοιτητών έχουν γίνει πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης και θερμοκήπιο κομματικών στελεχών ενώ χουλιγκάνοι, κρανοφόροι και ροπαλοφόροι εκτονώνονται κυνηγώντας φοιτητές. Και στο τέλος κανέναν δεν ενδιαφέρει το ότι για πάνω από τριάντα χρόνια οι παρατάξεις δεν μπορούν να βγάλουν ούτε κοινά αποτελέσματα.

Αρκετά. Τα πανεπιστήμια πρέπει να πάψουν να είναι εξέδρες φανατικών. Το άσυλο δεν είναι γι΄αυτούς. Το άσυλο είναι για την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Ταυτόχρονα οι κομματικές παρατάξεις πρέπει να πάψουν να θεωρούν φέουδό τους το πανεπιστήμιο. Η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών θέλει ένα ελεύθερο, ανοιχτό, παραγωγικό και ανεξάρτητο από φοιτητοπατέρες πανεπιστήμιο.

Οι Νέοι του Ποταμιού