27 Μαρτίου, 2019

«Όχι» στο πάγωμα των συζητήσεων Τουρκίας - Ε.Ε.

Γιώργος Κακλίκης

Απάντηση του Γιώργου Κακλίκη, υποψήφιου ευρωβουλευτή, στα ΝΕΑ

Αν εκλεγείτε, θα κληθείτε να συναποφασίσετε για την νέα σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ποια αλήθεια είναι η θέση σας; Τάσσεστε με το πάγωμα κάθε συζήτησης για ένταξη ή με την δρομολόγησή της;

Μια πραγματικά ευρωπαϊκή Τουρκία, που θα διακατέχεται από ομαδικό πνεύμα, που θα ενστερνίζεται όλους τους κανόνες που ένωσαν τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης σε σχέση αλληλεγγύης, συνεργασίας, φιλίας και διαρκούς ειρήνης, μια Τουρκία που θα έχει αφήσει πίσω της, στην ιστορία, τις αρχέγονες τάσεις για αμφισβήτηση των δικαιωμάτων των γειτόνων της, θα ήταν ευπρόσδεκτη στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Το Ελσίνκι ήταν μία σοβαρή πρωτοβουλία που έθεσε σε βάσεις λογικής την ενταξιακή προοπτική της γειτονικής μας χώρας. Αν οι Τούρκοι ιθύνοντες αντιληφθούν τα οφέλη που θα αποκομίσει μια πραγματικά και χωρίς υστεροβουλία, ευρωπαϊκή Τουρκία, εγκαταλείποντας την τακτική των κανονιοφόρων και των αντίθετων με το διεθνές δίκαιο αξιώσεων και διεκδικήσεων και προσαρμόζοντας τη συνολική πολιτική της σ΄ ό,τι απαιτούν απ΄όλους οι Βρυξέλλες, τότε η Ευρώπη δεν θα έχει ενδοιασμούς για την συνέχιση της πορείας της Άγκυρας προς τις Ευρωπαϊκές δομές.

Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να έχει στους κόλπους της ένα νέο, πραγματικά δημοκρατικό και με πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας κράτος που δεν θα τη χρησιμοποιήσει ως εφαλτήριο για την ικανοποίηση παρωχημένων ηγεμονικών βλέψεων. Όχι λοιπόν στο πάγωμα κάθε συζήτησης. Ναι, υπό τους όρους αυτούς, στη δύσκολη προσπάθεια για την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Σχετικά