19 Δεκεμβρίου, 2015

Ωχ! Θα απαγορεύσουμε το Internet στους εφήβους;

Όχι. Η σύντομη απάντηση είναι όχι. Αλλά αξίζει να εξεταστεί τι ακριβώς ψήφισε η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών χθες, Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει νέους κανόνες για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, και αυτοί οι κανόνες εστιάζουν στην πρόσβαση των ανηλίκων στο διαδίκτυο.

Ο βασικός κανόνας λέει: «Όσον αφορά σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες που απευθύνονται σε παιδιά κάτω των 16 ετών, θα απαιτείται η συγκατάθεση του γονέα ή κηδεμόνα για την διαχείριση των προσωπικών δεδομένων του παιδιού. Η εθνική νομοθεσία μπορεί να μειώσει το όριο αυτό, αλλά δεν μπορεί να το κατεβάσει κάτω από τα 13 έτη». Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το Facebook, το Instagram και άλλες σχετικές υπηρεσίες θα πρέπει να τροποποιήσουν την διαδικασία εγγραφής και να συμπεριλάβουν τους κατάλληλους μηχανισμούς για την πιστοποίηση της συγκατάθεσης του γονέα ή κηδεμόνα.

Η συμφωνία, τέσσερα χρόνια στα σκαριά, έρχεται μετά από έξι μήνες 3-μερών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την Πέμπτη 17/12/2015 ψηφίστηκαν οι προτεινόμενοι κανόνες στην Επιτροπή των Πολιτικών Ελευθεριών, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τον Ιανουάριο του 2016 το κείμενο αυτό θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και θα ψηφιστεί. Από την στιγμή που θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια, τότε τα Κράτη-Μέλη θα έχουν δύο έτη να ενσωματώσουν τους κανόνες αυτούς στην εθνική τους νομοθεσία.

Οι επιχειρήσεις που παραβιάζουν αυτούς τους κανόνες προστασίας δεδομένων θα έχουν να αντιμετωπίσουν πρόστιμο μέχρι και 4% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους. Για τις εταιρίες που έχουν χρήστες παγκοσμίως, αυτό θα μπορούσε να ανέλθει σε δισεκατομμύρια.

Μέχρι σήμερα, το Facebook κι άλλα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης απαιτούν ο νέος χρήστης να είναι πάνω από 13 ετών. Ένα παιδί της 3ης γυμνασίου για παράδειγμα, μπορεί να ανοίξει λογαριασμό - χωρίς να χρειαστεί να ρωτήσει κανέναν. Είναι σωστό αυτό; Αυτό ξέρει να το απαντήσει καλύτερα από όλους μας η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ανάλογο νομοθετικό πλαίσιο, κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά. Για παράδειγμα για ανάρτηση φωτογραφιών χρειάζεται άδεια μέχρι τα 18..

Εγώ χαίρομαι να βλέπω τους νέους ανθρώπους να επικοινωνούν και να δημιουργούν, έχω μείνει πολλές φορές έκπληκτος από τις ικανότητες και το ταλέντο που αναδεικνύεται όταν αφήσεις τα παιδιά να δημιουργήσουν. Θέλουμε τα παιδιά να χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες και θέλουμε να συμμετέχουν στα κοινωνικά δίκτυα χωρίς φυσικά να κάνουμε καμία έκπτωση στις απαραίτητες προφυλάξεις.

* Ο Μίλτος Κύρκος είναι ευρωβουλευτής του Ποταμιού