30 Ιανουαρίου, 2018

Ο Τραμπ στο Νταβός, με τους CEO και ζητά επενδύσεις

Οντίν Λιναρδάτου

Το Νταβός δεν το συμπάθησαν ποτέ οι αμερικανοί πρόεδροι.

Μόλις το 2000 πήγε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ εν ενεργεία αμερικανός πρόεδρος, ο Μπίλ Κλίντον, ο οποίος μάλιστα συνέχισε να πηγαίνει στο ελβετικό θέρετρο και όταν έληξε η θητεία του στον Λευκό Οίκο. Πατέρας και υιός Μπους δεν επισκέφτηκαν ποτέ το χωρίο αυτό των ελβετικών Άλπεων. Ο πρόεδρος Ρέηγκαν εμφανίστηκε αρκετές φορές αλλά μόνο μέσω βίντεο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν πήγε ποτέ. Αναλυτές λένε πως ένας λόγος που ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να πάει στο Νταβός ήταν ακριβώς αυτός.

Η αίθουσα στην οποία εκφώνησε το λόγο του ο αμερικανός πρόεδρος ήταν ασφυκτικά γεμάτη αλλά εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι δεν τον χειροκρότησαν ούτε μία φορά ενώ τον αποδοκίμασαν όταν τόλμησε ξανά να πει ότι τα ΜΜΕ είναι μοχθηρά, άθλια, διαβολικά και ψεύτικα .

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε προσκληθεί ποτέ στο Νταβός όσο ήταν επιχειρηματίας σχολιάζουν καυστικά οι Νιου Γιορκ Τάιμς.

Και οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς γράφουν ότι ο αμερικανός πρόεδρος τη δεύτερη μέρα του στο Νταβός είδε πρώτα πρώτα τον πρόεδρο της Ρουάντας για να δείξει πόσο σημαντική είναι για αυτόν η Αφρική. Φυσικά κανείς δεν ξεχνά τα υποτιμητικά σχόλια του λίγες μέρες πριν, όταν αποκάλεσε τις αφρικανικές χώρες απόπατους .

Ο Τραμπ με την πολυαναμενόμενη ομιλία του προσπάθησε να καθησυχάσει τους φόβους της διεθνούς κοινότητας για τη στροφή των ΗΠΑ προς τον προστατευτισμό.

Είπε ότι το «Αμερική πρώτη» δεν σημαίνει «Αμερική μόνη» και κάλεσε τους επιχειρηματίες να πάνε στις ΗΠΑ να επενδύσουν.

Το μήνυμα που θέλησε να περάσει είναι ότι η Αμερική είναι ανοιχτή στις επενδύσεις, καλωσορίζει τους επενδυτές και είναι έτοιμη να εργαστεί στενά με τους συμμάχους της.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τις πολυεθνικές εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες και μίλησε εκτενώς για το νέο φορολογικό σύστημα που πέρασε η κυβέρνηση του και είναι εξαιρετικά ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις.

Ο Τραμπ εμφανίστηκε διαλλακτικός και στο ζήτημα της συμφωνίας για το κλίμα αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Οι CEO της Adidas, Siemens, Thyssen Krupp και HSBC που δείπνησαν μαζί του είπαν ότι ήταν πολύ κεφάτος και όλο το βράδυ προσπαθούσε να τους «πουλήσει», σαν να ήταν ένας καλός πωλητής, τις ΗΠΑ ως τη χώρα που αξίζει κανείς αυτή τη στιγμή να επενδύσει.

Δεν δίστασε μάλιστα να συγκρίνει τις Ηνωμένες Πολιτείες με την… Ινδία και να αναρωτηθεί γιατί η Ινδία, μία χώρα 1.5 δισεκατομμυρίων κατοίκων μπορεί να αναπτύσσεται με ρυθμό που αγγίζει το 9% και η Αμερική θεωρείται πολύ μεγάλη για να έχει τους ίδιους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο Ντόναλντ Τράμπ εμφανίστηκε πολύ υπερήφανος για τη δύναμη της αμερικανικής οικονομίας λέγοντας ότι μπορεί πολύ γρήγορα να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης 5, 6 ή ακόμα και 7 %.

Όταν οι CEO αλλά και οι διοικητές ευρωπαϊκών τραπεζών του ζήτησαν να τους ξεκαθαρίσει την εμπορική πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει η Αμερική, ο Τραμπ τους έδωσε πολύ ασαφείς διαβεβαιώσεις, αποφεύγοντας να ανοίξει τα χαρτιά του.

* Η Οντίν Λιναρδάτου είναι υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων

Πηγή: Μεταρρύθμιση-Liberal