10 Ιανουαρίου, 2017

Ο Τομέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τα Clusters στο Money Show

Τομέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης

Το MONEY SHOW NETWORK & η Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» διοργάνωσαν χθες Δευτέρα 9 Ιανουαρίου εκδήλωση με θέμα "Συνεργατικοί Σχηματισμοί «Clusters» των Περιφερειών για την Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας" στο Hilton. Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Τομέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ποταμιού δια της πολιτικής υπεθύνου του Ολυμπίας Αναστασοπούλου.

Η κ. Αναστασοπούλου μίλησε για την κοινωνική οικονομία ως αντίδοτο στην ανεργία και ως μοχλό ανάπτυξης και τις συνέργειες με την Τ.Α. επικαλούμενη συγκεκριμένο παράδειγμα και πρόταση. «Η λέξη συνέργεια κατέχει κομβικό ρόλο στον τρόπο που σκεφτόμαστε και ενεργούμε ως αληθινά προοδευτικό και μεταρρυθμιστικό κίνημα. Στο πλαίσιο αυτό δεν επιθυμώ να σας κουράσω με μια επανάληψη του θεωρητικού υπόβαθρου και της διαρκώς αυξανόμενης αξίας της κοινωνικής οικονομίας στις συνθήκες κοινωνικής, οικονομικής και πρωτίστως ηθικής παρακμής που βιώνουμε. Αντ' αυτού θα σας παρουσιάσω ένα παράδειγμα και μία πρόταση εφαρμογής εκ μέρους του Κινήματός μας: Η ΗΛΙΑKTΙΔΑ είναι ένας κοινωνικός φορέας, αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία δημιουργήθηκε από τις ίδιες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας της Μυτιλήνης, με σκοπό την άρση του αποκλεισμού μέσω της εργασιακής απασχόλησης, και της εξατομικευμένης συμβουλευτικής των ΑΜΕΑ και των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού. Βιώνοντας τον αποκλεισμό που υφίσταται έτσι και αλλιώς ο πληθυσμός του νησιού από τη γεωγραφική του θέση (παραμεθόριος περιοχή), η ΗΛΙΑKΤΙΔΑ θεώρησε ότι πρέπει να συμβάλλει στο άνοιγμα νέων οριζόντων, και να καταφέρει να αποδείξει ότι τα άτομα με προβλήματα υγείας αλλά και τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού μπορούν να αναλάβουν δράσεις και να επανενταχθούν στην κοινωνία. Από το 1999 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα έκανε πράξη τους στόχους και τους σκοπούς του καταστατικού της και σημειωτέον ότι αποτελεί και ένα φωτεινό οδηγό- πλαίσιο για την κοινωνική και επαγγελματική ένταξη των προσφύγων που διαμένουν στο νησί, αναδεικνύοντας τις πολλαπλές εφαρμογές και οφέλη της κοινωνικής οικονομίας», σημείωσε.

Η τομεάρχης Τ.Α. συνέχισε με την πρόταση για δημιουργία Θεματικού Κοινωνικού Πάρκου στο Πεδίον του Άρεως επισημαίνοντας τα εξής: «Το πεδίον του Άρεως είναι ένας μοναδικός φυσικός χώρος πρασίνου και αναψυχής για την αθηναϊκή κοινωνία, ένα πολύτιμο δημόσιο αγαθό στο κέντρο της πρωτεύουσας που παραμένει εδώ και πολλά χρόνια, ένας υποβαθμισμένος χώρος, παραμελημένος και αναξιοποίητος. Το πάρκο αυτό όπως είναι γνωστό ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής. Παρά την πρόσφατη ανάπλαση, για την οποία δόθηκαν περισσότερα από 9.000.000 ευρώ από κονδύλια του ΕΣΠΑ, το ΠΑΡΚΟ παραμένει αφύλακτο και επικίνδυνος χώρος για την κοινωνία και όσους τον έχουν περισσότερο ανάγκη: τις οικογένειες, τα παιδιά, τους συνταξιούχους, καθώς έχει μεταβληθεί σε χώρο παραβατικότητας, ναρκωτικών και παρανομίας. Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό. Όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν δεν έκαναν τίποτα για να αλλάξουν την κοινωνική λειτουργία του Πάρκου. Οι περίοικοι πολλές φορές αναφέρουν βανδαλισμούς, απόπειρες παραβίασης σπιτιών και ασχημονίες από τοξικομανείς. Συντασσόμαστε λοιπόν και προβάλλουμε την πρόταση για Δημιουργία Θεματικού Κοινωνικού Πάρκου -κοινωφελούς Ανθρωπιστικής Πολιτιστικής και Περιβαλλοντικής δράσης, με φορέα διαχείρισης «Αναπτυξιακή Σύμπραξη Α/Σ» στην οποία θα συμμετέχουν Κοινωφελείς και εθελοντικές οργανώσεις, Κοινωνικές επιχειρήσεις και Συνεταιρισμοί, και βεβαίως η Περιφέρεια Αττικής. Μια Κοινωνική Αναπτυξιακή Σύμπραξη που θα απαρτίζεται από πολλαπλούς φορείς της κοινωνίας των πολιτών, άλλες δομές αλληλεγγύης και κοινωνικούς συνεταιρισμούς, θα μπορούσε να διαχειριστεί, να αναπτύξει και να ζωντανέψει το πάρκο με πλήθος δραστηριοτήτων και καλών πρακτικών που θα αναδείξουν, εκτός των άλλων, και το τουριστικό προφίλ της Αθήνας».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και οι εμπειρογνώμονες του Τομέα Ευαγγελία Μιμίκου, Μενέλαος Κόκαλης και Αλεξία Φαντάκη.

received_10208067222819385