29 Μάρτιος, 2019

Ο συγκρουσιακός κ. Βέμπερ δεν μπορεί να γίνει πρόεδρος της Επιτροπής, γιατί οι καιροί απαιτούν συναίνεση

Μίλτος Κύρκος

Ο Γιάννης Παπαδημητρίου και η Δήμητρα Κυρανούδη συζητούν με τον Μίλτο Κύρκο και τη Μαρία Σπυράκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με μια παρέμβαση της Γκάμπι Τσίμερ, επικεφαλής της ευρωομάδας της Αριστεράς.

Παρεμβάσεις Μίλτου στη συζήτηση

Ήταν μία έκπληξη για μας η αλλαγή της θέσης της Νέας Δημοκρατίας για την προενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Και πραγματικά τιμά την Μαρία Σπυράκη που δεν υπέκυψε στη γραμμή Βέμπερ..
Εμείς έχουμε θέσει από πολύ νωρίς αυτά τα θέματα. Η συνεργασία με την Τουρκία απευθύνεται σε βάθος χρόνου. Γιατί οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται, όπως και πρόεδροι. Μία χώρα όμως πρέπει να έχει μία προοπτική γενιάς, όπως είχε πει και ο πρόεδρος Γιούνκερ.

Αλλά πριν από δέκα χρόνια, κύριε Κύρκο, οι Σοσιαλιστές κατεξοχήν υποστήριζαν ένθερμα την ένταξη της Τουρκίας. Πλέον παρατηρούμε και διαφορετικές απόψεις. Τι έχει αλλάξει; Οι Σοσιαλιστές ή η Τουρκία;

Σίγουρα έχει αλλάξει η Τουρκία.

Mην ξεχνάτε, πως στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο Ερντογάν ήταν μία δύναμη αλλαγής για την Τουρκία. Εκδημοκρατισμού. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι με αποκορύφωμα το πραξικόπημα, το οποίο εκτροχίασε εντελώς το καθεστώς στην Τουρκία. Και περάσαμε πια στο προεδρικό καθεστώς σύμφωνα με το οποίο όλες οι εξουσίες είναι στα χέρια ενός ανθρώπου. Δεν υπάρχει ελευθερία του τύπου, δεν υπάρχει ελευθερία της δικαιοσύνης, όλες οι αρχές είναι στα χέρια ενός ανθρώπου.

Άρα δεν είναι οι Σοσιαλιστές που άλλαξαν. Είναι δυστυχώς η Τουρκία. Αλλά ο μόνος τρόπος η Τουρκία να μειώσει τα προβλήματα τα οποία παρουσιάζει, να φέρει μεγαλύτερη ελευθερία και δημοκρατία, είναι η ευρωπαϊκή προοπτική. Αυτό είναι το πολύ σημαντικό που η χώρα μας πρέπει να αξιοποιήσει στον μέγιστο βαθμό.

Να παραμείνουμε στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και να ρωτήσω κάτι ακόμη τον Μίλτο Κύρκο. O Φρανκ Τίμερμανς είχε πει πολλά κι ενδιαφέροντα για το Ελληνικό ζήτημα όσον αφορά το προσφυγικό τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα μίλησε για την απαράδεκτη κατάσταση στα Ελληνικά νησιά: "Είναι δύσκολο να φτάσει η βοήθεια εκεί που χρειάζεται". Και επίσης: "Οι κάτοικοι του Αιγαίου είναι ήρωες". Ως Πρόεδρος της Κομισιόν, ποια στάση νομίζετε πως θα τηρήσει στο μέλλον;

Επειδή θέλω να είμαι και ακριβοδίκαιος, αυτή ήταν η στάση όλων των Ευρωπαίων.
Θα προσπαθήσουμε να ενδυναμώσουμε τη Συμφωνία με την Τουρκία ώστε να μπορούν να υπάρχουν επιστροφές αυτών που δεν έχουν δικαίωμα για προσφυγές και να μπορέσουμε να απεγκλωβίσουμε τους ανθρώπους από τα νησιά. Πρέπει να εξετάζονται γρήγορα οι αιτήσεις ασύλου, να μεταφέρονται στην ενδοχώρα οι πρόσφυγες και οι υπόλοιποι να επιστρέφονται στις χώρες προέλευσης. Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή πολιτική.

Αλλά μία και μου δώσατε την πάσα, το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί όπως πρότεινε η Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο. Κόλλησε στο Συμβούλιο των αρχηγών. Και το Λαϊκό Κόμμα έχει μία ειδική βαρύτητα, όπως και τον Πρόεδρο, τον κ. Τουσκ. Και θα ήθελα τη Μαρία να μας εξηγήσει πώς Κομισιόν και Ευρωκοινοβούλιο δώσαμε πραγματικά ένα μήνυμα αλληλεγγύης - με συγκεκριμένα μέτρα, όχι όνειρα - αλλά κόλλησε στο Συμβούλιο;

Και για την Ελλάδα τι πρέπει να γίνει;

Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες ακόμα. Ακριβώς επειδή - όπως είπε η κυρία Σπυράκη "είμαστε πολύ χαμηλά". Η καινοτόμα γεωργία είναι πάρα πολύ σημαντική. Δεν έχουμε φτάσει, ούτε έχουμε ξεκινήσει μάλλον, το εξαγωγικό αυτό μεγάλο κεφάλαιο. Ο τουρισμός έχει τεράστιες δυνατότητες επενδύσεων.

Αυτό που στέκεται ως ανυπέρβλητο εμπόδιο, και δυστυχώς και η Νέα Δημοκρατία δεν το αγγίζει, είναι το πελατειακό κράτος. Είναι η τεράστια γραφειοκρατία. Αλλά δεν είναι απλά γραφειοκρατία, είναι πελατειασμός που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 40 χρόνια. Είναι ότι για να προσφέρει μία υπηρεσία, μία υπογραφή, πρέπει ο πολίτης ή η επιχείρηση να πληρώσει.
Σχέδια για την οικονομία υπάρχουν. Η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει και στους καινοτόμους τομείς αλλά και στο παραδοσιακό κομμάτι που έχει τεράστιες δυνατότητες.

Τι μπορούν να περιμένουν, κύριε Κύρκο, οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου από τον Φρανς Τίμερμανς; Χώρες που πέρασαν βαθιές κρίσεις. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι πρόκειται για ένα σοσιαλιστή, ο οποίος προέρχεται από το σκληρό Ευρωπαϊκό Βορρά;

Τι μπορούμε να περιμένουμε; Ποιες είναι οι προτάσεις μας;

· Εμείς θέλουμε φόρο σε χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Σωστά, ολόκληρο και χωρίς καμία έκπτωση.

· Θέλουμε τον πλούτο να φορολογείται εκεί που παράγεται χωρίς καμία έκπτωση. Όταν η εταιρία είναι στην Ελλάδα δεν μπορεί να φορολογείται στο Λουξεμβούργο.

· Θέλουμε ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Όχι μόνο χαμηλότερο μισθό στις χώρες που δεν έχουν.

· Και θέλουμε και προστασία των ασθενέστερων με το ταμείο για τα παιδιά και το επενδυτικό ταμείο για το περιβάλλον.

O ευρωπαϊκός κατώτατος μισθός είναι αίτημα και των Σοσιαλιστών. Υπάρχουν πολλές χώρες της Ευρώπης που δεν έχουν κατώτατο μισθό. Ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτού; Άνθρωποι εργάζονται και βρίσκονται κάτω από το όριο φτώχειας. Είναι απαράδεκτο να έχουμε εργαζόμενους, τους ανθρώπους δηλαδή που προσφέρουν στην οικονομία, και να είναι κάτω από το κατώτατο όριο επιβίωσης. Αυτό λέμε. Σε όλες τις χώρες, κατώτατος μισθός. Όχι ο ίδιος, βέβαια. Γιατί αλλιώς είναι η Βουλγαρία που το όριο φτώχειας είναι στα 230 ευρώ και αλλιώς η Γερμανία που είναι λίγο κάτω από 1.400 ευρώ. Όμως είναι υποχρεωτικό. Να μην υπάρχει στην επόμενη πενταετία Ευρωπαίος πολίτης που δουλεύει και είναι κάτω από το όριο φτώχειας. Και να μην υπάρχει άνθρωπος που δεν δουλεύει και δεν έχει στέγη, δεν έχει φαγητό.

Δείτε το βίντεο της συζήτησης εδώ.