13 Ιανουάριος, 2019

Ο Στέφανος Μάνος επιμένει Ποτάμι

Guest Αρθρογράφος

Ομιλία του Στέφανου Μάνου στο Συνέδριο της Δράσης

Κύριοι πρόεδροι, κύριε δήμαρχε, φίλες και φίλοι, καλημέρα σας.

Προβληματίστηκα αν θα έπρεπε να δεχθώ την τιμητική για μένα πρόσκληση να απευθυνθώ στο συνέδριο της Δράσης.
Αρκεί μόνο το γεγονός ότι είμαι συνδεδεμένος με το παρελθόν της Δράσης;
Τι σε αυτό το παρελθόν θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για το μέλλον;

Ψάχνοντας στα χαρτιά μου βρήκα μερικά χαρακτηριστικά κείμενα:

19 Ιουνίου 2012 παραιτήθηκα από την προεδρία της Δράσης και περιέγραψα το ρόλο της ως εξής:
«Η Δράση εξακολουθεί να είναι ο κεντρικός πολιτικός εκφραστής της φιλελεύθερης κοινωνίας. Είμαστε το μόνο κόμμα που απεχθάνεται τον κρατισμό και τον λαϊκισμό που δυστυχώς χαρακτηρίζει (αναφέρομαι στο 2012) όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή. Στόχος μας πρέπει να είναι η πολιτική συσπείρωση των πολιτικών ομοϊδεατών μας και των κοινωνικών ομάδων που θα έπρεπε να ταυτίζουν τα συμφέροντά τους με ένα μικρότερο και αποτελεσματικότερο κράτος.»
και προσέθετα, μιλώντας για τον εαυτό μου:

«Σε όλη μου την πολιτική διαδρομή θεωρούσα υποχρέωσή μου να περιγράφω την πραγματικότητα με ειλικρινή ωμότητα, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις. Θεωρούσα επίσης υποχρέωσή μου να επιλέγω πάντα το γενικό συμφέρον πάνω από το ειδικό. Τη συγκεκριμένη πρόταση αντί της αοριστολογίας. Ο Ελληνικός λαός δεν ενέκρινε τη στάση μου. Προτίμησε πολιτικούς και κόμματα διαφορετικών προδιαγραφών. Βοηθήθηκε (χειραγωγήθηκε) σε αυτό από ποικίλους παράγοντες της επιχειρηματικής και μιντιακής "ελίτ" που, πάλι εξαιτίας της συμπεριφοράς μου, αισθάνονταν διαχρονικά αντιπάθεια μέχρι και εχθρότητα απέναντί μου. Το αποτέλεσμα ήταν όμως σε βάρος της Δράσης. Η Δράση, με νέο αρχηγό, θα έχει απαλλαγεί από αυτό το βάρος.»

Η Δράση ιδρύθηκε το 2009 από καμιά 500αριά λαμπρούς συνιδρυτές. Οι μόνοι ενεργοί στην πολιτική, εκτός από μένα, ήταν ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος και ο Γιάννης Μπουτάρης. Αλήθεια και Κοινή Λογική, ήταν έννοιες κλειδί της διακήρυξής μας.
Δέκα χρόνια νωρίτερα το 1999 ιδρύθηκαν οι Φιλελεύθεροι με σήμα τον Ταύρο σε κόκκινο χρώμα. Επισημαίνει η Εστία σε κύριο άρθρο τής 30 Απριλίου 1999 ότι «...ο κ. Μάνος ουδέποτε συμβιβάσθηκε με το 'σύστημα'» και συνέχιζε αναδεικνύοντας κρίσιμα σημεία της διακήρυξης των Φιλελευθέρων:

Η πραγματική έννοια της "ελευθερίας" ως αναπόσπαστη με την "ευθύνη"
η απόλυτη "προτεραιότητα του πολίτη"
τα "όρια δράσεως του κράτους"
ο "σεβασμός στις επερχόμενες γενεές".

Τον Νοέμβριο του 1977 ήμουν για πρώτη φορά υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ περιφέρεια Αθηνών. Εκλέχτηκα και ανέλαβα αμέσως Υφυπουργός Δημοσίων Έργων στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Από τον Μάιο του επομένου έτους συνυπηρετούσα στην ίδια κυβέρνηση με τον πατέρα του σημερινού προέδρου της Νέας Δημοκρατίας που ανέλαβε Υπουργός Συντονισμού. Αργότερα, το 1993, όταν παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, παρέδωσα τα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Τουρισμού στον πατέρα της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής κα Γεννηματά. Πέραν του τυπικού, παρέδωσα μαζί και ένα ολόκληρο βουνό μελέτες έργων σε εξέλιξη. Σε αυτές τις μελέτες φαίνεται η απίστευτη ζημιά που προκλήθηκε για τα συμφέροντα της Ελλάδας από την βεβιασμένη πτώση της κυβέρνησης.

Με τον κ. Σ. Θεοδωράκη δεν έχω πολιτική προϊστορία, εκτός από αρκετές συνεντεύξεις. Σε μια από αυτές, επί πρωθυπουργίας Σημίτη, με τον Κώστα Καραμανλή διεκδικητή, με ρώτησε: «Μεταξύ των δύο, ποιος από τους δύο θα ήταν καλύτερος πρωθυπουργός;». «Τι το ψάχνετε; ‒του απαντώ σοβαρά σοβαρά‒, εγώ θα ήμουν καλύτερος πρωθυπουργός!».

Στις τελευταίες εκλογές η Δράση συμμετέσχε σε συνεργασία με το Ποτάμι. Στις εκλογές του 2019 θα συμμετάσχει ενταγμένη στους συνδυασμούς της Νέας Δημοκρατίας. Παραδόξως, σήμερα, δεν γνωρίζω ποια στελέχη της Δράσης θα είναι υποψήφιοι και σε ποιες περιφέρειες. Έτσι όμως λιγοστεύουν οι πιθανότητες να διακριθούν στις εκλογές οι υποψήφιοι που προέρχονται από τη Δράση. Εξ όσων μπορώ να καταλάβω, παρατηρώντας τις εξελίξεις από κάποια απόσταση, η Δράση έχει υποστείλει κάθε καινοτόμο δραστηριότητα. Ίσως διότι υπέκυψε στην αριστερή φιλολογία ότι τάχα η αλήθεια δημιουργεί ισχυρά πολιτικά αντισώματα στον χώρο της λαϊκής και κοινωνικής Δεξιάς, σε τμήμα της κομματικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά αν η Δράση δεν καινοτομεί, αν δεν τολμά να εκστομίσει αλήθειες, αν σιωπά όταν πρέπει να μιλά, τότε ποιο λόγο υπάρξεως έχει;

Στο παρελθόν αντιμετώπισα τη σφοδρή αντίδραση της αποκαλούμενης λαϊκής και κοινωνικής Δεξιάς που υποκινείτο από μωροφιλόδοξους εξουσιολάγνους. Αυτό δεν εμπόδισε το 1993 τους Αθηναίους να με αναδείξουν πρώτο βουλευτή Αθηνών μετά από μια θυελλώδη θητεία στα Υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών. Πρώτο βουλευτή Αθηνών σε εκλογές τις οποίες, σας θυμίζω, έχασε η Νέα Δημοκρατία.

Στους βουλευτές της περιβόητης λαϊκής και κοινωνικής Δεξιάς και στην αδυναμία των κ. Σαμαρά και Στουρνάρα ν’ αντιταχθούν στον λαϊκισμό τους οφείλεται ο εγκληματικός συμπληρωματικός φόρος του ΕΝΦΙΑ που κατέστρεψε τη μεσαία τάξη, τις επενδύσεις, κατέστρεψε περιουσίες, την οικοδομή, χιλιάδες θέσεις εργασίας και τον οποίο σήμερα δυστυχώς δεν τολμά η Νέα Δημοκρατία να δηλώσει ότι θα τον καταργήσει.

Όχι, κυρίες και κύριοι σύνεδροι, σήμερα περισσότερο από άλλοτε χρειάζεται μια καθαρή φωνή της αλήθειας και της κοινής λογικής. Που θα λέει στον Ελληνικό λαό τα πράγματα όπως είναι.

Είτε του αρέσουν, είτε όχι.
Χάσαμε δέκα ολόκληρα χρόνια.
Χάσαμε το 25% του εθνικού μας εισοδήματος.
Μάθαμε τίποτε από αυτή την καταστροφή; Μας συνέτισε; Μάλλον όχι!
Εξακολουθούμε να λέμε τις ίδιες ανοησίες! Αλλά με αυξημένη δόση κυνισμού και αμοραλισμού και απάθειας.

Είναι δυσεξήγητο, κυρίες και κύριοι σύνεδροι, για ποιο λόγο τόσοι πολλοί Έλληνες δέχονται να κυβερνώνται από ανθρώπους που κυβερνούν όχι για την πατρίδα αλλά για την πάρτη τους, όχι για το δημόσιο συμφέρον αλλά για το ατομικό τους συμφέρον. Γιατί τόσοι πολλοί Έλληνες ανέχονται να τους λένε ψέματα.
Γιατί;

Γιατί η προφανής κυβερνητική ανικανότητα δεν θεωρείται μειονέκτημα, αλλά προσόν; Γιατί ένας υπερήφανος λαός υποτάσσεται στη γοητεία που ασκεί ένας πολιτικός που αισθάνεται ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, αχαλίνωτος.
Δεν έχω απάντηση.

Η αποκατάσταση της ζημιάς θέλει χρόνο. Πολύ χρόνο και διάρκεια. Δεν αναφέρομαι τόσο στην οικονομία, όσο στο εθνικό ήθος. Από που ν’ αρχίσουμε; Από τους νηπιαγωγούς και τους δασκάλους φαντάζομαι που αυτοί θα εμφυσήσουν ήθος στα νέα παιδιά.
Τώρα όμως έχομε εκλογές. Πρακτικά ζητήματα. Αισθάνομαι περιφρόνηση για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ήθος που αυτός εκπροσωπεί. Κάθε ψήφος για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ψήφος υπέρ της τυραννίας του ψέματος.

Τιμούν το Συνέδριο με την παρουσία τους ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης εκπροσωπώντας την αρχηγό του Κινήματος Αλλαγής, και ο επικεφαλής του Ποταμιού κ. Σταύρος Θεοδωράκης. Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής θα συμμετάσχουν στις εκλογές.

Έως αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει όμως σαφές αν τελικώς το Ποτάμι θα συμμετάσχει. Θα είναι κρίμα αν δεν συμμετάσχει. Διότι χρειάζεται ένα κόμμα που υπόσχεται να κάνει τα πράγματα αλλιώς. Αν δεν συμμετάσχει θα δημιουργηθεί ένα κενό. Το κενό περιέγραψε το 2009 η ιδρυτική διακήρυξη της Δράσης. Κενό που δικαιολόγησε τη δημιουργία της. Ένα κόμμα που επεδίωκε να επιβάλλει την αλήθεια και την κοινή λογική στην πολιτική ζωή. Επεδίωκε να υποχρεώσει την εξουσία να αντιμετωπίσει τα χρονίζοντα προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας. Και σήμερα, το 2019, χρειάζεται ένας τέτοιος σχηματισμός που θα λέει πάντα την αλήθεια, που σιχαίνεται τον κρατισμό και τον λαϊκισμό και εκφράζει τα συμφέροντα εκείνων που ταυτίζουν τα συμφέροντά τους με ένα μικρότερο και αποτελεσματικότερο κράτος.

1999, οι Φιλελεύθεροι. 2009, η Δράση. 2019, ίσως χρειαστεί κάτι καινούργιο.

Κύριε Πρόεδρε, σας εύχομαι, ειλικρινά, καλή επιτυχία. Όλα δείχνουν ότι εντός του 2019 ο Ελληνικός λαός θα σας ζητήσει να τον κυβερνήσετε. Θα παραλάβετε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και ένα λαό αποπροσανατολισμένο από τον καταιγισμό ψεμάτων της απερχόμενης κυβέρνησης. Ελπίζω να επιλέξετε άριστους συνεργάτες και να δράσετε γρήγορα και αποφασιστικά.

Καλή τύχη.