17 Ιούλιος, 2015

Ο Σταύρος Θεοδωράκης στην La Repubblica: Απαιτείται μια συμμαχία για να σωθεί η Ελλάδα, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος

Ποτάμι

Η ιταλική La Repubblica δημοσιεύει συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στον απεσταλμένο της εφημερίδας, Ettore Livini, με τίτλο «Απαιτείται μια συμμαχία για να σωθεί η Ελλάδα, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος» και υπότιτλο «Θεοδωράκης, ηγέτης του κόμματος “Το Ποτάμι”: ορισμένες δυνάμεις πιέζουν για τη δραχμή» Ακολουθεί το δημοσιευθέν κείμενο:

«Ψήφισα για το μνημόνιο, γιατί δεν υπήρχε εναλλακτική λύση. Αλλά δεν νομίζω ότι αυτό επαρκεί για να σώσει την Ελλάδα. Υπάρχουν δυνάμεις εδώ, όπως και στην Ευρώπη, που θέλουν μια επιστροφή στη δραχμή, συμπεριλαμβανομένου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι σε θέση να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Και αυτό θα δημιουργήσει σε λίγους μήνες ένα τεράστιο πρόβλημα», δηλώνει εισαγωγικά ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Θα ψηφίσουμε όλους τους νόμους για τους οποίους δεσμευτήκαμε έναντι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ», διαβεβαιώνει. Αλλά μετά φτάνει, διότι ο Πρωθυπουργός «επιμένει στην απόφαση να κυβερνά μόνος του με τους δικούς του επειδή νιώθει πιο ασφαλής. Και προτιμά να είναι ο ηγέτης του κόμματός του παρά ο ηγέτης της πατρίδας».

Κ.Θεοδωράκη, γιατί, αν και είστε στην αντιπολίτευση, ψηφίσατε το μνημόνιο;

«Το έκανα με λύπη. Η εναλλακτική λύση θα ήταν μια κόλαση για την Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έσφαλε σε όλα, μας έφερε έναν συμβιβασμό πολύ χειρότερο από αυτό που θα μπορούσε να έχει φέρει λίγους μόνο μήνες νωρίτερα. Αλλά δεν υπήρχε εναλλακτική λύση. Και στην πολιτική, μερικές φορές πρέπει να επιλέξεις μεταξύ κακού και χειρότερου».

Ο κίνδυνος Grexit απεφεύχθη;

«Καθόλου. Και όχι μόνο επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε θέση να μετατρέψει σε πραγματικότητα όλα όσα υποσχέθηκε στους πιστωτές. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μια ομάδα συντηρητικών στην Ευρώπη που εργάζεται για μια διαφορετική ένωση, μικρότερη. Με τις πιο αδύναμες χώρες εκτός που να περιστρέφονται γύρω της σαν δορυφόροι. Υπάρχει μια ομάδα που θέλει την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων υπουργών της κυβέρνησης».

Ποιοι είναι; Μιλάτε για τον κ. Βαρουφάκη;

«Πιστεύω πως όχι, αν μη τί άλλο, επειδή δεν μπορεί να είναι μέλος μίας ομάδας χωρίς να είναι αρχηγός».

Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος θα αρκούσε να σχηματισθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Στο Κοινοβούλιο, οι μετριοπαθείς του ΣΥΡΙΖΑ, εσείς, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχετε περισσότερες από 220 έδρες σε σύνολο 300. Το έχετε σκεφτεί;

«Ο κ. Τσίπρας δεν είναι έτοιμος να κάνει αυτό το βήμα, το οποίο θα ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Προτιμά να ενεργεί μόνος του».

Η εναλλακτική λύση είναι να πάει σε πρόωρες εκλογές μετά το κλείσιμο της συμφωνίας με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ελλάδα;

«Ελπίζω να συμβούν μικρά θαύματα. Ίσως ο Πρωθυπουργός να αλλάξει γνώμη και να καταλάβει ότι χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση. Ή τα φιλοευρωπαϊκά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, και υπάρχουν πολλά, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Βρίσκονται ενώπιον της ιστορίας, πρέπει να κινηθούν τώρα».

Και αν πάτε σε εκλογές, θα κάνετε ένα ενιαίο μέτωπο για να αντιμετωπίσετε το ΣΥΡΙΖΑ;

«Το Ποτάμι σε κάθε περίπτωση θα αγωνιστεί μόνο του. Υπάρχει μια τεράστια διαφορά ανάμεσα σε μας και τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Πελατειακά κόμματα, χωρίς μέριμνα για τις ανάγκες της χώρας. Ο κ. Τσίπρας έχει πολλαπλασιάσει τους γενικούς γραμματείς και τις θέσεις στα Υπουργεία για να βολέψει την νομενκλατούρα του κόμματός του. Λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 38% στις δημοσκοπήσεις. Δεν το πιστεύω».

Γιατί θα πρέπει να ψηφίσουν εσάς που δώσατε το πράσινο φως για ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας;

«Γιατί η λιτότητα είναι ένα απαραίτητο βήμα για να καταφέρει κανείς έπειτα να αναπτυχθεί. Και η Ελλάδα γνωρίζει ότι εμείς θα ήμασταν σε θέση να κάνουμε αυτό που χρειάζεται πραγματικά η χώρα. Δεν χρησιμεύει να κατηγορούμε τη Γερμανία. Το πρόβλημα είναι η παλιά ελληνική πολιτική που είναι ικανή να κάνει μόνο οριζόντιες περικοπές. Και εμείς είμαστε διαφορετικοί».

Δείτε το πρωτότυπο κείμενο εδώ.

17 Ιουνίου 2015, La Repubblica