23 Σεπτεμβρίου, 2016

Ο Σταύρος Θεοδωράκης στην Ήπειρο

Ποτάμι

Συναντήσεις στα Γιάννενα και τη Θεσπρωτία είχε την Παρασκευή και το Σάββατο ο Σταύρος Θεοδωράκης. Δήμαρχοι της περιοχής, εκπρόσωποι επιμελητηρίων, φορείς, στελέχη του κινήματος, δημοσιογράφοι αλλά και πολίτες είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τον επικεφαλής του Κινήματος για τα προβλήματα της περιοχής αλλά και να ακούσουν τις απόψεις του Ποταμιού κυρίως για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Ημέρα 1η

10:30 Συνάντηση με τον Δήμαρχο Ιωαννίνων:

Πρώτη στάση στην περιοδεία του Σταύρου Θεοδωράκη στην Ήπειρο ήταν το Δημαρχείο Ιωαννίνων, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Θωμά Μπέκα και συνομίλησαν εκτενώς για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή. Ο επικεφαλής του Ποταμιού μετά το πέρας της συνάντησης, μιλώντας σε δημοσιογράφους της περιοχής έκανε μνεία στο γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του αεροδρομίου των Ιωαννίνων και σημείωσε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα προβληματική «Αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν μιλάμε για μία υπέρογκη δαπάνη αλλά για μία πολύ λογική δαπάνη νομίζω ότι είναι ντροπή για το πολιτικό σύστημα στην Αθήνα που δεν έχει βρει μία λύση για τα Γιάννενα». Στη συνέχεια μιλώντας με δημοσιογράφους της περιοχής ανέφερε ότι η άποψη του Κινήματος είναι «Ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βγούμε από την κρίση αν δεν αναπτυχθούν οι πόλεις μας και αν δεν ενισχυθούν οι Δήμοι με αρμοδιότητες και με λεφτά» ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «Ερχόμενος εδώ με τα πόδια διαπίστωσα ότι υπάρχουν αρκετά κατεβασμένα ρολά στην περιοχή, υπάρχει κόσμος που φεύγει στο εξωτερικό αλλά αυτό δεν είναι θέμα του δημάρχου είναι θέμα όλων μας και πρέπει να κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια για να ξαναζεστάνουμε την οικονομία της χώρας, την οικονομία της Ηπείρου και των Ιωαννίνων συγκεκριμένα».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος καλωσόρισε τον Σταύρο Θεοδωράκη στην περιοχή και του μετέφερε την αγωνία του για την ανάγκη «να θωρακιστεί η αυτοδιοίκηση» αναφέροντας ότι «έχει επιφορτιστεί -κυρίως η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση- το τελευταίο διάστημα της οικονομικής κρίσης, με πολλά πράγματα που δεν έχουμε τους αντίστοιχους πόρους για να τα αντιμετωπίσουμε αξιοπρεπώς».

12:00 Επίσκεψη στο χωριό Ζίτσα, συνάντηση με σταφυλοπαραγωγούς στο συνεταιρισμό Ζίτσας και επίσκεψη στο οινοποιείο Γκλίναβος

Συνάντηση με σταφυλοπαραγωγούς των τοπικών ποικιλιών που χρησιμοποιούνται για να παραχθούν τα ονομαστά κρασιά Ζίτσα είχε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Όπως τον ενημέρωσαν από τον συνεταιρισμό, 150 οικογένειες διαθέτουν τα κρασιά τους στο συνεταιρισμό, ο οποίος προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να ενισχύσει την εξαγωγική του παρουσία.

Το Κτήμα Γκλίναβος στην Αμπελουργική Ζώνη ΠΟΠ της Ζίτσας επισκέφθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις, στους αμπελώνες αλλά και στα λιθόκτιστα κελάρια του οινοποιείου και δοκίμασε κρασί από τοπικές ποικιλίες. Η συζήτηση με τον ιδρυτή, οινολόγο και αμπελουργό Λευτέρη Γκλίναβο κινήθηκε γύρω από τον παράλογο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επέβαλε και οδηγεί την ελληνική οινοπαραγωγή, έναν από τους πιο δυναμικούς και εξωστρεφείς κλάδους της οικονομίας μας, σε μαρασμό. Δείτε το βίντεο

15.00: Επίσκεψη στην Ηγουμενίτσα και συνάντηση με τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Ιωάννη Λώλο και τον πρόεδρο του επιμελητηρίου Αλέκο Πάσχο.

Ο επικεφαλής του Κινήματος ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο για τα προβλήματα της περιοχής και ιδιαίτερα για το αίτημα του Δήμου να έχει κάποια ανταποδοτικά κέρδη ο Δήμος για τη λειτουργία του μεγάλου, διεθνούς λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Από τη μεριά του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου παρουσίασε στον Σταύρο Θεοδωράκη τα προβλήματα των επαγγελματιών της περιοχής που όπως και σε όλες τις περιοχές της χώρας αντιμετωπίζουν μια δύσκολη οικονομική κατάσταση.

5Q8A9966

18.00: Επίσκεψη στο χωριό Κεστρίνι

Συνάντηση με αγρότες του χωριού Κεστρίνι είχε ο Επικεφαλής του Ποταμιού, όπου του ανέπτυξαν τα προβλήματα της παραγωγής. Το χωριό παράγει κυρίως πορτοκάλια και μανταρίνια τα οποία εξάγονται σε χαμηλές τιμές όμως στο εξωτερικό.

Ημέρα 2η

12.00 Συνάντηση με στελέχη του Κινήματος

14.00 Συνάντηση με Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων και Σωματείο Καφέ Μπαρ - Εστιατορίων & Συναφών Επαγγελμάτων Ιωαννίνων  

Δώδεκα σημεία επέλεξε να αναδείξει η Ένωση Ξενοδόχων Ελλάδος στη συνάντησή της με τον Σταύρο Θεοδωράκη, μεταξύ των οποίων: η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πτητικής λειτουργίας του Αεροδρομίου Ιωαννίνων, η έλευση των υδροπλάνων στη λίμνη Παμβώτιδα, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τη διαμονή, η επαναφορά του συμφωνηθέντος νόμου για την Α.Ε.Π.Ι και η Ίδρυση Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Αντίστοιχα, ο εκπρόσωπος του Σωματείου Καφέ Μπαρ - Εστιατορίων & Συναφών Επαγγελμάτων Ιωαννίνων μίλησε στον επικεφαλής για τον πρόβλημα του ΦΠΑ, το υψηλότερο σε όλη την Ευρώπη, που οδηγεί σε νέα λουκέτα, εκτόξευση της ανεργίας, αύξηση των ληξιπρόθεσμων δανείων και αύξηση της φοροδιαφυγής. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν για την εύρεση των βέλτιστων δυνατών λύσεων.

ksenodoxoi

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος