26 Ιανουαρίου, 2017

Ο Σταύρος Θεοδωράκης στην έκθεση GR80's

Σταύρος Θεοδωράκης

Επισκέφθηκα χτες στην Πειραιώς την έκθεση για τη δεκαετία του '80 GR80s. Η Ελλάδα του 80 στην Τεχνόπολη - μια πρωτότυπη και τολμηρή αναψηλάφηση εκείνης της δεκαετίας.

Ήταν η δεκαετία του '80 η ελληνική "δεκαετία της χαράς"; Άλλαξε πρόσωπο η χώρα; Τότε; Μετά;

Η δεκαετία του '80 σήμανε το τέλος της "καχεκτικής Δημοκρατίας". Οι εκλογές του '81 σηματοδότησαν την οριστική ένταξη της Ελλάδας στις σύγχρονες δημοκρατικές χώρες. Ο «δεξιός» Καραμανλής σιγούρεψε την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και παρέδωσε την εξουσία στον «σοσιαλιστή» Παπανδρέου. Οι εφιάλτες του εμφυλίου εξαφανίστηκαν, μαζί και τα φαντάσματα της Χούντας. Αλλαγές στην Παιδεία, την αστυνομία, τη δικαιοσύνη, την υγεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα δικαιώματα… Παράλληλα όμως, ήταν η δεκαετία ενός νέου λαϊκισμού, με συντεχνίες και κομματικό κράτος. Μεσογειακά ολοκληρωμένα προγράμματα από την ΕΟΚ αλλά και σπατάλες στα «δικά μας παιδιά». Η δεκαετία του Τρίτση αλλά και του Τσοχατζόπουλου. Η δεκαετία του Τσέρνομπιλ αλλά και της πτώσης του τείχους του Βερολίνου. Του Νιόνιου αλλά και του Πανταζή. Ήταν μια δεκαετία που ένιωθες ότι όλα μπορούσαν να γίνουν αρκεί να το θέλει ο "κυρίαρχος λαός". Ναι, ήταν μια δεκαετία που οφείλουμε να μην ξεχάσουμε. Γιατί εκεί βρίσκονται οι ρίζες πολλών αιτιών που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία αλλά και οι ρίζες του δέντρου που παραμένει όρθιο παρά τα 8 χρόνια της κρίσης.

Και αυτές τις μέρες, που η Αθήνα είναι μουντή και κρύα, η Τεχνόπολη είναι ίσως το καλύτερο σκηνικό για να καταλάβεις το παρόν και να σχεδιάσεις το μέλλον, ρίχνοντας κλεφτές ματιές στο παρελθόν.

Δείτε και σχολιάστε την ανάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη παρακάτω: