1 Σεπτεμβρίου, 2015

Ο Σταύρος Θεοδωράκης στη Le Monde: «Τα ιδιαίτερα μαθήματα του κ. Τσίπρα κοστίζουν ακριβά στην Ελλάδα»

Ποτάμι

Τα ιδιαίτερα μαθήματα στο πώς λειτουργεί η Ευρώπη που πήρε ο κ. Τσίπρας αυτούς τους μήνες κόστισαν πολύ ακριβά στην Ελλάδα, τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde και το δημοσιογράφο Αλαίν Σαλ.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητα του Ποταμιού είναι να στηριχθούν οι άνθρωποι που δουλεύουν και παράγουν και να ενισχυθούν οι​ ​μικρές​ και μικρομεσαίες​ επιχειρήσεις. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν πείθεται ότι ο κ. Τσίπρας έχει πράγματι αλλάξει στάση και επεσήμανε ότι το Μνημόνιο μπορεί να αλλάξει αν προτείνουμε σοβαρά ισοδύναμα μέτρα. Τέλος, ο Σταύρος Θεοδωράκης άσκησε κριτική στην απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, όπως συνηθίζει να κάνει εδώ και χρόνια το παλιό πολιτικό σύστημα, και τόνισε ότι η ενίσχυση του Ποταμιού στις προσεχείς εκλογές θα αποτελέσει μία σαφή εντολή για τη δυνατότητά του να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

Διαβάστε ολόκληρη τη μετάφραση του άρθρου στη Le Monde:

Έχοντας καταφέρει να κερδίσει 17 έδρες στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 με ποσοστό 6%, το κεντρώο κόμμα «Το Ποτάμι», που ιδρύθηκε το 2014, θα ήθελε να έχει ιδιαίτερο βάρος σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας σε περίπτωση νίκης του Αλέξη Τσίπρα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, ο αρχηγός της ριζοσπαστικής αριστεράς προσβλέπει σε μια μεγάλη πλειοψηφία κι έχει αποκλείσει κάθε συνεργασία με το «παλιό σύστημα» στην Ελλάδα. Το Ποτάμι θεωρείται πολύ φιλελεύθερο από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις δε δείχνουν κάποια μεγάλη άνοδο, έπειτα από 7 μήνες που βρίσκεται στη Βουλή. Ο επικεφαλής του Σταύρος Θεοδωράκης εκθέτει τους όρους μιας πιθανής συνεργασίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Μοντ.

Έπρεπε να είχε προκαλέσει ο Αλέξης Τσίπρας αυτές τις νέες εκλογές, που θα γίνουν στις 20 Σεπτεμβρίου;
Επιδεικνύει τη συνηθισμένη συμπεριφορά των ελλήνων πολιτικών όταν βρίσκονται σε αδιέξοδο. Η πλειονότητα των πρώην πρωθυπουργών προκήρυξαν πρόωρες εκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας το έκανε πιο γρήγορα απ’ό,τι οι προκάτοχοί του, τη στιγμή που η συμφωνία για το νέο Μνημόνιο (με τις χώρες-δανειστές) ψηφίστηκε από περισσότερους από 200 βουλευτές. Θα μπορούσε να είχε πάρει το ρίσκο να συνεχίσει να κυβερνά και να πάει σε εκλογές όταν θα είχε πραγματικά χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Τί πιστεύετε για την αλλαγή στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο Μνημόνιο;
Για μήνες, η κυβέρνηση μας εξηγούσε ότι το Μνημόνιο ήταν ο θάνατος της Ευρώπης και τελικά 120 δικοί της βουλευτές το υπέγραψαν. Αναρωτιόμαστε κυρίως πόσο θα πληρώσουμε για αυτήν την καθυστερημένη αλλαγή. Αναμφίβολα μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Τα ιδιαίτερα μαθήματα του κ. Τσίπρα στην Ευρώπη κοστίζουν ακριβά στην Ελλάδα. Δεν είμαι σίγουρος για το αν αυτή η αλλαγή είναι πραγματική. Θα πρέπει να μας φέρει αποδείξεις. Αν θέλει κάποιος να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο Μνημόνιο, θα πρέπει να τις αποδεχθεί πλήρως και όχι να τις παρουσιάζει ως καταναγκαστική εργασία.

Μπορεί να αλλάξει αυτό το Μνημόνιο;
Υπάρχουν λάθη και αδικίες στο κείμενο που υπεγράφη. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να το τροποποιήσει προτείνοντας ισοδύναμα χρηματοδοτικά μέτρα. Αυτό μπορεί να γίνει για τα νησιά, για παράδειγμα. Για αυτό το σημαντικό ζήτημα για την Ελλάδα, θα πρέπει να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος χειρισμός και όχι να βλέπουμε υπό το πρίσμα της αύξησης του ΦΠΑ. Το ίδιο ισχύει με την αύξηση των φόρων στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ο Αλέξης Τσίπρας προσβλέπει στην αυτοδυναμία και δήλωσε πως δε θα συμμαχήσει με τα κόμματα του παλαιού συστήματος, που όπως πιστεύει περιλαμβάνει και το Ποτάμι.

Είστε έτοιμος να κυβερνήσετε μαζί του;
Οι Έλληνες είναι αυτοί που θα αποφασίσουν για τις κυβερνήσεις συνεργασίας, όχι ο κ. Τσίπρας. Αν ο λαός αποφασίσει να μας ενισχύσει και να αποδυναμώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα πρόκειται για μια πολύ σαφή εντολή. Αν ο κ. Τσίπρας δεν μπορέσει να ανανεώσει τη συνεργασία του με τους ΑΝΕΛ, που εκπροσωπούν την άκρα δεξιά, σε περίπτωση που δεν μπουν στη Βουλή, τότε θα πρέπει να δει τι θα κάνει με τα άλλα κόμματα. Έχω την ελπίδα ότι οι πολίτες δεν θα ψηφίσουν τα παλαιά κόμματα, όπως τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ, που χρησιμοποιούν τις ίδιες παλιές μεθόδους διαχείρισης της εξουσίας.

Ποιο θα είναι το πρόγραμμά σας για τις εκλογές;
Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο. Το Μνημόνιο δεν μπορεί να είναι ένα σχέδιο από μόνο του. Πρέπει να προωθήσουμε τις δικές μας αλλαγές. Εμείς θέλουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της Ελλάδας που παράγει και που εργάζεται. Δεν είναι προτεταιότητά μας να προστατεύσουμε την κομματική νομενκλατούρα. Πρέπει να ενισχύσουμε τις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις για να επιτρέψουμε στον κόσμο να εργαστεί. Έχουμε επίσης ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της παιδείας που βρίσκεται πολύ μακριά από αυτά που θέλει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς θα μπορούσε, λοιπόν, να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με το Ποτάμι;
Δεν υπάρχει ιδανική λύση στην πολιτική. Δε μπορώ να αλλάξω τους πολιτικούς με τους οποίους μπορώ να συνεργαστώ. Θα πρέπει το κάνω με τους ήδη υπάρχοντες. Έχουμε στη διάθεσή μας πολλά στελέχη για να αλλάξουμε την Ελλάδα.

1 Σεπτεμβρίου 2015, Le Monde