9 Οκτωβρίου, 2017

Ο Σταύρος Θεοδωράκης στην «Αλφειός Ρόδι»

Ποτάμι

Ο Σταύρος Θεοδωράκης την Κυριακή 08-10-2017 παρευρέθηκε στην Αρχαία Ολυμπία, στην «Αλφειός Ρόδι» και συζήτησε με τους παραγωγούς για την αγροτική παραγωγή και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη:

«Πριν 6 χρόνια, όταν η κρίση έδειχνε τα δόντια της, πολίτες από πολλά επαγγέλματα και από όλες τις ηλικίες συναντήθηκαν στην Αρχαία Ολυμπία και συμφώνησαν να αξιοποιήσουν τα θαυματουργά ρόδια των περιοχών τους.

Σήμερα οι 243 παραγωγοί-μέτοχοι της Αλφειός Ρόδι καλλιεργούν 165.000 δέντρα σε 2.000 στρέμματα στη Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο. Έχουν μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και η παραγωγή τους θα φτάσει τους 800 τόνους και σε 1-2 χρόνια θα ξεπεράσει τους 3.000. Ο καθένας έχει το κτήμα του αλλά είναι όλοι συνιδιοκτήτες στο brand name, στο management και στο εργοστάσιο που παράγει και συσκευάζει τους χυμούς.

Τους συνάντησα ξανά την Κυριακή. Είχα πάει και στα εγκαίνια του εργοστασίου. Και ακούστε: Το κράτος δεν τους επιστρέφει ούτε το ΦΠΑ που τους χρωστάει (60.000 ευρώ) και βέβαια δεν τους προστατεύει από αμφιβόλου ποιότητας ανάλογα προϊόντα που έρχονται στη χώρα μας χωρίς έλεγχο και βαφτίζονται ελληνικά.

Ακούμε συνέχεια για πεταμένα ευρωπαϊκά λεφτά και αναξιοποίητες επιδοτήσεις. Την Παρασκευή όμως αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πήγε στον Πύργο, στα κτήματα και στο εργοστάσιο. Και τίμησαν την πρωτοποριακή εταιρεία που αξιοποίησε τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και δημιούργησε την πιο σύγχρονη μονάδα σε Μεσόγειο και Ευρώπη.
Αυτός είναι ο δρόμος. Να δοθούν κίνητρα για να μεγαλώσουν, για να γίνουν και άλλες τέτοιες εταιρείες. Να ενωθούν όλοι οι μικροί παραγωγοί, να φτιάξουν εργοστάσια, να διαχυθεί η ανάπτυξη. Να συναντηθεί η ατομική ευθύνη με την συλλογικότητα».

Δείτε και σχολιάστε την ανάρτηση: