23 Μαΐου, 2014

Το Ποτάμι είναι η προοδευτική παράταξη της χώρας

Ποτάμι

«Την Κυριακή οι υποψήφιοί μας θα ψηφίσουν στα τμήματα του Αγίου Παντελεήμονα. Δεν θεωρούμε ότι είναι άβατο αυτές οι περιοχές»

«Την Κυριακή οι υποψήφιοί μας θα ψηφίσουν στα τμήματα του Αγίου Παντελεήμονα. Δεν θεωρούμε ότι είναι άβατο αυτές οι περιοχές», είπε μεταξύ άλλων ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στην Έλλη Στάη και στο “The Toc”. «Θα με ψηφίσουν ελπίζω πολίτες που έχουν τις ίδιες δημοκρατικές ευαισθησίες. Δεν δέχομαι τις περιοχές – γκέτο, δίνω ένα μεγαλύτερο μήνυμα, δεν δέχομαι ότι στην Αθήνα υπάρχουν περιοχές – προνόμια για κάποιες πολιτικές οργανώσεις που έχουν την εικόνα της συμμορίας».

Για το ποσοστό της Χρυσής Αυγής ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε ότι είναι ανερμήνευτο. «Ίσως την Κυριακή αυτό που θα παίξει ρόλο είναι ο μικρός τελικός. Διεκδικώ τις ψήφους των δημοκρατικών πολιτών».

Αναλυτικότερα ο πρόεδρος Του Ποταμιού είπε:

“Δεν αισθάνομαι δέος απέναντι στους πολιτικούς, δεν δυσκολεύομαι στο “κουστούμι” το πολιτικό, έχω γνωρίσει πρωθυπουργούς, έχω μπει σε πολιτικά γραφεία και δεν έτρεμαν τα πόδια μου, δεν έλεγα ότι υπάρχουν κάποιοι ανθρωποι που είναι γεννημένοι για να κυβερνήσουν, δεν το ένιωσα ποτέ.”

“Αρκετές από τις λύσεις που πρέπει να δώσουμε εμείς, δεν πρέπει να είναι οι λύσεις του ενός ηγέτη, δεν πρέπει να είναι οι λύσεις που θα έχω εγώ, έχω μια σειρά από αξίες, από σκέψεις, που τις έχω δοκιμάσει στην κοινωνία και είναι απαραίτητες για συντροφεύσουν τη νέα πορεία της χώρας.”

“Σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της χώρας έχω βρει τις διεξόδους. Μπορεί να μην ξέρω την τεχνική λειτουργία ενός προβλήματος και πώς θα λυθεί αλλά το μελετάμε ήδη, έχουμε βρει την κατεύθυνση.”

“Πιστεύω στη συνομωσία του καλού, δεν πιστεύω ότι στο Ποτάμι έχουν μαζευτεί όλοι οι καλοί και σε όλα τα άλλα κόμματα είναι οι κακοί, απλά εμείς ξεκινάμε από άλλη βάση και με μια πιο προσεκτική ματιά στο δημόσιο συμφέρον σε σχέση με τα άλλα κόμματα, γιατί τα άλλα κόμματα έχουν να θρέψουν. Εμείς είμαστε εξ αρχής κάτι διαφορετικό.”

“Μια χώρα σώζεται αν κάποιοι συνωμοτήσουν υπέρ της, αυτή η άποψη πρέπει να επικρατήσει.”

“Δεν αρκεί στην πολιτική να είσαι καλός ή να έχεις καλές προθέσεις, το αμέσως επόμενο ζήτημα είναι να είσαι άξιος και ικανός. Υπήρξαν άνθρωποι καλοί κατά το παρελθόν αλλά ήταν πέρα για πέρα ανίκανοι, δεν είχαν επαφή με την ελληνική πραγματικότητα. Εάν δεν ξέρεις, εάν δεν έχεις περπατήσει στην πόλη, τότε δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.”

“Έχουμε συνηθίσει στην ευρωβουλή να στέλνουμε πρώην υπουργούς, το θεωρώ απαράδεκτο. Και γενικά θεωρώ απαράδεκτο τον τίτλο εργασίας “πρώην υπουργός”. Η λογική ότι κάποιοι άνθρωποι αποτυγχάνουν στην πολιτική αλλά δεν συνταξιοδοτούνται, είναι για μένα λάθος.”

“Προτείνουμε απευθείας εκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον λαό. Θα πρέπει να πάμε σιγά – σιγά σε μία συνθήκη μεγαλύτερης ένωσης για δύο λόγους:
α. Και η παραμικρή κρίση πορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερους κραδασμούς απ’ ό,τι περιμέναμε στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
β. Η παγκοσμιοποίηση, η δύναμη την Αμερικής και της Κίνας, θα αναγκάσει να δυναμώσουμε τον θεσμό της Ευρώπης για να αντιπαρατεθούμε.”

“Το μέλλον θέλει δυνατή Ευρώπη και δυνατές περιφέρειες και δημαρχίες. Πρέπει να αποδυναμωθεί το κράτος.”

“Πιστεύω ότι τα σύνορά μας πρέπει να είναι ευρωπαϊκά σύνορα, πρέπει να τα φυλάνε ευρωπαίοι πολίτες. Δεν είμαστε πια στην εποχή της ΕΟΚ, δεν είναι μια οικονομική συνεργασία μόνο, πρέπει να μιλάμε για ενιαία αμυντική πολιτική.”

Διαβάστε την πλήρη απομαγνητοφώνηση:

Ε. ΣΤΑΗ: Γεια σας. Είμαστε εδώ όπως σας είχαμε πει με τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον αρχηγό του ΠΟΤΑΜΙΟΥ τον οποίο και τον καλωσορίζω αμέσως. Τώρα έχω ένα θέμα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τι;

Ε. ΣΤΑΗ: Γεια σου Σταύρο ή κ. Θεοδωράκη;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, «γεια σου Σταύρο».

Ε. ΣΤΑΗ: Η αλήθεια και η ειλικρίνεια θέλει «γεια σου Σταύρο», γιατί τόσα πολλά χρόνια είμαστε στο «Έλλη» – «Σταύρος», τώρα να το πάμε «κύριε Θεοδωράκη» και «κυρία Στάη» .

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Μα, εγώ το έχω πει ακόμη και για τον κόσμο. Δηλαδή για τον κόσμο παραμένω Σταύρος και στις πλατείες ο κόσμος δεν με λέει κανείς, δεν τολμάει κανείς να με πει Πρόεδρο. Με λέει «Σταύρο, να σε ρωτήσω κάτι.», «Σταύρο να σου πω κάτι.».

Ε. ΣΤΑΗ: Είναι διαφορετικό αυτό που είναι μια επικοινωνία με ένα ευρύ πλήθος και διαφορετικό να είσαι φίλος με κάποιον χρόνια, να έχεις καθίσει στα ίδια τραπέζια, να έχεις ανταλλάξει απόψεις, να έχεις τσακωθεί, να έχεις αγαπηθεί και να το βάλεις στο φόρμαλ.

Πάμε λοιπόν Σταύρο. Είναι η πρώτη σου φορά Σταύρο στην πολιτική.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το ότι έχουμε καθίσει στα ίδια τραπέζια δεν σου απαγορεύει εσένα να είσαι πάρα πολύ αυστηρή, όπως σε ξέρει ο κόσμος. Άρα δεν υπάρχει κανείς λόγος να μην με λες Σταύρο.

Ε. ΣΤΑΗ: Και δεν υπάρχει και καμία ανησυχία, εγώ θα είμαι αυτή που είμαι και εσύ αυτός που είσαι, δεν πρόκειται να αλλάξουμε σε αυτό.

Είναι η πρώτη σου φορά και το λέω χαμογελώντας γιατί είναι και ο τίτλος από το σποτάκι το τελευταίο που δημιούργησε πάρα πολλές συζητήσεις, αλλά εσένα είναι η πρώτη σου φορά στην πολιτική και μάλιστα σε μια πολιτική στιγμή, σε μια χρονική συγκυρία η οποία είναι ιδιαίτερα δύσκολη για όλους, είτε έχουν εμπειρία από το χώρο είτε δεν έχουν εμπειρία από το χώρο.

Μπορείς να μου το περιγράψεις δίκην σποτ αυτό το «η πρώτη σου φορά»; Πως θα τό ‘λεγες;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το σκέφτηκα να γυρίσω ένα σποτάκι τέτοιο. Υπήρχε μια ιδέα δηλαδή αυτή η μικρή καμπάνια η ιντερνετική που έκαναν τα παιδιά των social media στο ΠΟΤΑΜΙ με την κοπέλα, την κυρία και το νεαρό, που περιγράφουν την πρώτη φορά, κάποια από τα παιδιά μου έκανε αυτή την πρόταση, μου λέει «Δεν κάνεις κι εσύ ένα σποτάκι η πρώτη μου φορά;» εννοώντας κυρίως πως μπαίνεις στην πολιτική. Και δεν είχα το χρόνο, ίσως να έχει ένα ενδιαφέρον να το κάνω.

Κοίτα, υπάρχουν στιγμές που νιώθω μια αμηχανία. Να σου πω που νιώθω αμηχανία, που νιώθω χαρά και που νιώθω λύπη. Αμηχανία νιώθω όταν ο κόσμος είναι λίγο παραπάνω θυμωμένος από όσο τον περιμένω, δηλαδή όταν μου ζητάει πράγματα που είναι λίγο υπερβολικά. Όταν μου λένε ας πούμε ότι «θα στήσεις Δικαστήρια; Θα δικάσεις; Θα τους καταδικάσεις αυτούς που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση;». Εκεί υπάρχει μια αμηχανία γιατί προσπαθώ να βάλω ένα άλλο τρόπο συμπεριφοράς στον κόσμο, ότι αυτά τα πράγματα δεν μας σώζουν σα χώρα. Το ένστικτο αυτό δεν θα μας βγάλει πουθενά.

Νιώθω πολύ μεγάλη χαρά όταν ξαφνικά πηγαίνω σε περιοχές που θα μπορούσαν να είχαν επιφυλάξεις για εμένα, δεν με ξέρουν και έρχεται ο κόσμος και μου λέει «Σταύρο το ένα, Σταύρο το άλλο.» αυτό είναι πάρα πολύ γλυκό και πάρα πολύ όμορφο και υπάρχουν και μερικές φορές τα βράδια που είμαι πολύ κουρασμένος και λέω θέλει πάρα πολύ δρόμο, θέλει πάρα πολύ δουλειά για να αλλάξει αυτή η χώρα, για να αλλάξει αυτό το σύστημα, για να αλλάξουν οι συνήθειες.

Ε. ΣΤΑΗ: Να σε ρωτήσω κάτι; Δέος δεν αισθάνεσαι μπροστά σε αυτό το μέγεθος που είναι η πολιτική, που πρέπει να είναι η πολιτική και μπροστά σε αυτή τη συγκυρία και την ευρωπαϊκή γιατί στοχεύεις στην Ευρώπη κατ’ αρχήν και μετά προφανώς στοχεύεις και στο εθνικό πεδίο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αν είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει η χώρα, εννοείς;

Ε. ΣΤΑΗ: Αν αισθάνεσαι εσύ δέος ως Σταύρος. Με λίγα λόγια αισθάνθηκες ότι τό ‘χεις το πακέτο της πολιτικής και του πολιτικού αρχηγού;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν δυσκολεύομαι σε αυτό το κουστούμι, αν με ρωτάς αυτό. Δεν είναι κουστούμι ακριβώς αλλά τέλος πάντων δεν δυσκολεύομαι. Δηλαδή ίσως αυτό βοηθάει ότι εγώ έχω γνωρίσει Πρωθυπουργούς, έχω γνωρίσει Υπουργούς, έχω μπει σε αυτά τα γραφεία και να μιλήσω ειλικρινά, ποτέ -το είπα και χτες στο Ηράκλειο που με ρώτησαν, ένα παραπλήσιο ερώτημα μου έκαναν στην πλατεία- δεν έβγαινα από τα γραφεία και έτρεμαν τα πόδια μου για τα πρόσωπα που είχα αντικρίσει. Ξέρεις, να πεις βρε παιδί μου ότι «εντάξει υπάρχει μια άλλη κατηγορία ανθρώπων που είναι γεννημένοι για να σε κυβερνήσουν», δεν το ένιωσα ποτέ. Αντιθέτως πολλές φορές έχω χτυπήσει το κεφάλι μου και έχω πει «ωχχ! Αυτός;».

Ε. ΣΤΑΗ: Να σου πω γιατί σε ρωτάω; Γιατί εγώ που έχω κάνει κατ’ εξοχήν πολιτικό ρεπορτάζ και τους έχω δει βεβαίως όλους και τους έχω βάλει απέναντι σε ερωτήματα και τα λοιπά, μπορεί να έχω αισθανθεί ελλείψεις, κενά, ανακολουθίες εννοείται, όμως όταν βάζεις το ερώτημα στον εαυτό σου «αν εγώ μπορώ να το κάνω» τον πήχη θα τον βάλεις πάρα πολύ ψηλότερα από αυτό που είχες μέχρι τώρα από αυτό που εσύ έχεις πει παλιάς κοπής πολιτικό προσωπικό. Αυτό σε ρώτησα.

Αισθάνεσαι ότι τό ‘χεις το πακέτο; Ξέρεις τα θέματα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχω την αίσθηση ότι μπορώ να το κάνω, έχω εμπιστοσύνη στον κόσμο νομίζω ότι ο κόσμος έχει κατέβει από αυτό το βάθρο που τον είχαν οι πολιτικοί ότι είναι ένας υπάκουος πολίτης που δεν ξέρει τι του γίνεται και παρασύρεται, δεν είναι έτσι. Νομίζω ότι μπορείς να κάνεις μια πολύ μεγάλη συμμαχία με τον κόσμο και να αλλάξεις τη χώρα. Ειλικρινά το πιστεύω. Αλλιώτικα δεν θα το επιχειρούσα.

Εμένα δεν με ενδιαφέρει ξαφνικά στα 50 μου να γίνω ένας πολιτικός με αργούς ρυθμούς, κάποια στιγμή να γίνω 15 χρόνια βουλευτής και μετά 15 χρόνια Υπουργός και να αποχωρήσω την πολιτική, εμένα με ενδιαφέρει να κάνουμε κάτι τώρα. Ελπίζω ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι τώρα.

Ε. ΣΤΑΗ: Εγώ να σου πω πως το λέω ότι αν εγώ έπαιρνα μια τέτοια απόφαση, θα είχα εξαντλητικά μελετήσει όλα τα ζητήματα που αφορούν τη χώρα και την Ευρώπη, εξαντλητικά όμως και θα τα είχα και στο κεφάλι μου και σε ένα πακέτο προτάσεων, το οποίο θα το έδινα την πρώτη στιγμή που θα εμφανιζόμουν.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είμαι αυτός.

Ε. ΣΤΑΗ: Αυτό σε ρώτησα αν το έχεις.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σου πω, δεν είμαι αυτός. Δεν το έχω κάνει αυτό.

Ε. ΣΤΑΗ: Γιατί;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σου πω γιατί δεν το έχω κάνει. Γιατί πιστεύω ότι αρκετές από τις λύσεις που πρέπει να δώσουμε εμείς, δεν πρέπει να είναι λύσεις του ενός ηγέτη, δηλαδή δεν πρέπει να είναι οι λύσεις που θα έχω εγώ.

Ε. ΣΤΑΗ: Καλά δεν θα το έκανες μόνος σου, θα το έκανες με μια σειρά από πρόσωπα και συνεργάτες.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Από εκεί και πέρα έχω μια σειρά από αξίες, μια σειρά από σκέψεις τις οποίες έχω δοκιμάσει στην κοινωνία και νομίζω ότι είναι πολύ απαραίτητες αυτή τη στιγμή να συντροφεύσουν τη νέα πορεία της χώρας.

Όλα τα ζητήματα τα μεγάλα της χώρας έχω βρει τις διεξόδους. Μπορεί να μην ξέρω τη τεχνική λειτουργία ενός προβλήματος και πως θα λυθεί, αλλά αυτό το μελετάμε ήδη. Θα έχεις ακούσει ότι έχουμε Επιτροπές .

Ε. ΣΤΑΗ: Έχεις βρει την κατεύθυνση, λες.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι έχω βρει την κατεύθυνση. Μα η κατεύθυνση έχει σημασία, οι αξίες έχουν σημασία.

Ε. ΣΤΑΗ: Θα σου έλεγα και οι πρακτικές εφαρμογές και οι προτεινόμενες λύσεις.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σε πολλά ζητήματα. Αλλά κάποια πράγματα είναι πιθανό να μας ξαφνιάσουν, κάποια πράγματα είναι να κάνουμε κάποιες διορθώσεις. Εκεί αφήνουμε μια δεύτερη ευκαιρία.

Αυτό το πράγμα δεν κατασκευάστηκε κάπου. Δεν κατασκευάστηκε σε κανένα δοκιμαστικό σωλήνα ή σε κάποιο γραφείο, άρα δεν μπορούμε να έχουμε απαντήσεις σε όλα. Πάντως σε όλα τα sos θέματα της κοινωνίας, έχουμε απαντήσεις και αν θέλεις δοκίμασέ με.

Ε. ΣΤΑΗ: Θα δούμε μερικά συγκεκριμένα αυτό είναι αλήθεια. Διαβάζουμε στο φυλλάδιο του ΠΟΤΑΜΙΟΥ που γράφει «42 υπέροχοι τύποι» οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχεις αντίρρηση;

Ε. ΣΤΑΗ: Περίμενε. Σε μια συνέντευξη που έδωσες στο «Βήμα» μου έλεγε ο Λάμπης Ταγματάρχης πριν ότι είπες ότι είστε οι συνωμότες του καλού.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είναι ακριβώς έτσι. Είπα ότι πιστεύω στη συνωμοσία του καλού, το πίστευα στη δημοσιογραφία το πιστεύω και στην πολιτική. Πιστεύω δηλαδή ότι κάποια στιγμή. να στο πω διαφορετικά και θέλω να είμαι ειλικρινής. Δεν πιστεύω ότι στο ΠΟΤΑΜΙ έχουν μαζευτεί όλοι οι καλοί και σε όλα τα άλλα τα Κόμματα είναι οι κακοί, δεν το πιστεύω αυτό.

Εμείς απλώς ξεκινάμε από μια άλλη βάση, ξεκινάμε με μια προσεκτική ματιά στο δημόσιο συμφέρον από ό,τι τα άλλα Κόμματα. Γιατί τα άλλα Κόμματα έχουν να θρέψουν, έχουν να θρέψουν κόσμο. Υπάρχει ένα κομματικό συμφέρον, υπάρχει ένας μηχανισμός που περιμένει να τραφεί. Και τον θρέφουν τα Κόμματα με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο.

Ε. ΣΤΑΗ: Κάποια στιγμή θα γίνετε κι εσείς Κόμμα το οποίο θα έχει άλλες ανάγκες.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα το δούμε. Γιατί εγώ πιστεύω ότι μπορούμε να μην γίνουμε τέτοιο Κόμμα, μπορούμε να είμαστε εξ αρχής κάτι διαφορετικό.

Άρα το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν καλοί άνθρωποι και στα άλλα Κόμματα, αλλά δεν έχει επικρατήσει αυτή η άποψη ότι μια χώρα σώζεται εάν κάποιοι συνωμοτήσουν υπέρ της. Πιστεύω ότι μπορεί και ήρθε η ώρα ο κόσμος έχει βγάλει τα συμπεράσματά του να υπάρξει μια συνωμοσία του καλού στη χώρα.

Ε. ΣΤΑΗ: Αυτό έτσι όπως το λες, γι’ αυτό στο ρώτησα κιόλας, μου βάζει το ερώτημα αν το καλό και η συνωμοσία του καλού φιλοσοφικά την προσεγγίζεις την πολιτική; Δηλαδή την προσεγγίζεις τύπου Νίτσε; Πέρα από το καλό και το κακό και ποιο είναι το καλό και ποιο είναι το κακό. Την προσεγγίζεις μέσα από τη γραμμή του επαναστατημένου ανθρώπους του Αλμπέρ Καμί; Πως την προσεγγίζεις αυτή την πολιτική;

Γιατί εδώ, αν μου περιγράψεις ποιο είναι το καλό και ποιο είναι το κακό, που είναι φιλοσοφική σαφώς η προσέγγισή του, θα σου πω: ναι, εσείς είστε 42 υπέροχοι καλοί άνθρωποι. Αλλιώς θα σου πω μου το λες, αλλά δεν με αφορά.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν αρκεί στην πολιτική το να είσαι καλός και τέλος πάντων να έχεις καλές προθέσεις. Γιατί έχουν υπάρξει και αρκετοί άνθρωποι με καλές προθέσεις στη χώρα και έχουν φάει τα μούτρα τους.

Το αμέσως επόμενο ζήτημα είναι αν αυτοί οι άνθρωποι οι 42 είναι ικανοί, αν είναι άξιοι, υπάρχουν πολλά ζητήματα που συντροφεύουν αυτό το καλό. Αλλά συμβολικά ήθελα να πω στον ελληνικό λαό λέγοντας αυτό ότι ακούς συνέχεια μια δυσαρέσκεια στον κόσμο. Δηλαδή ξέρεις τι σου λέει ο κόσμος; Φαντάζομαι στο λέει κι εσένα που δεν είσαι πολιτικός.

Ε. ΣΤΑΗ: Σε όλους μας, ναι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ξέρεις τι λέει; Μα μπορούμε να το κάνουμε; Οι υπόλοιποι δεν θα αντιδράσουν; Υπάρχουν κάποιοι καλοί που μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους; Εγώ λέω στον κόσμο ότι να πιστέψουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε. Αυτό έχω συμβολίσει ως συνωμοσία του καλού.

Βέβαια το σημαντικό μετά στην πολιτική είναι οι ικανοί άνθρωποι. Γιατί ακόμη κι αν δεις τις τελευταίες διακυβερνήσεις της χώρας, υπήρξαν άνθρωποι οι οποίοι ήταν καλοί με τα τυπικά χαρακτηριστικά. Αλλά ήταν πέρα για πέρα ανίκανοι, δεν είχαν επαφή με την ελληνική πραγματικότητα, δεν ήξεραν που πέφτει η Ομόνοια και που πέφτει η Κουμουνδούρου. Εάν δεν ξέρεις, εάν δεν έχεις περπατήσει στην πόλη και δεν έχεις μια ελάχιστη ικανότητα να αντιληφθείς την πόλη, τότε δεν μπορείς να κάνεις και τίποτε.

Ε. ΣΤΑΗ: Ωραία. Λοιπόν, επειδή αυτό είναι φιλοσοφικό όπως σου είπα το ζήτημα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πάμε στα σκληρά!

Ε. ΣΤΑΗ: Και σηκώνει πολλές συζητήσεις, αλλά δεν οδηγεί στην κάλπη γιατί η κάλπη θέλει πολύ συγκεκριμένα πράγματα, έχεις ευρωψηφοδέλτιο ζητάς από τον κόσμο να ρίξει την ψήφο του.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλό δεν είναι το ευρωψηφοδέλτιο;

Ε. ΣΤΑΗ: Το ευρωψηφοδέλτιο με τους 42 υπέροχους; Δεν τους ξέρω όλους, κάποιους που ξέρω είναι μια χαρά άνθρωποι όπως το λες κι εσύ.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Επίτρεψέ μου γιατί το λέω και γιατί το υπεραμύνομαι. Γιατί έχουμε συνηθίσει στην ευρωβουλή να στέλνουμε πρώην Υπουργούς, που το θεωρώ απαράδεκτο και γενικά θεωρώ απαράδεκτο τον τίτλο εργασίας «πρώην Υπουργός», που μας έχουν γεμίσει. Δηλαδή αύριο θα θέλουμε το Συνήγορο του Παιδιού, θα ανοίξει μια ντουλάπα ο Σαμαράς και θα πει «έλα εσύ σκελετέ, ανέλαβε αυτό το ρόλο». Αυτή η λογική δηλαδή ότι κάποιοι άνθρωποι αποτυγχάνουν στην πολιτική, αλλά δεν συνταξιοδοτούνται ποτέ, είναι για εμένα λάθος.

Ε. ΣΤΑΗ: Αυτό είναι λάθος, αλλά υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι μπορείς να τους αντλήσεις από την πολιτική και να είναι πάρα πολύ αξιόλογοι και πάρα πολύ ικανοί. Δεν υπάρχει απολυτότητα σε αυτό.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μιλώ για τον κανένα και δεν μιλώ για τις εξαιρέσεις.

Ε. ΣΤΑΗ: Έχεις απαντήσει στα βασικά ζητήματα στα οποία η Ευρώπη σήμερα μιλάει και προβληματίζεται;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Για πες.

Ε. ΣΤΑΗ: Ας πούμε να εκλέγεται απ’ ευθείας ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τους Ευρωπαίους πολίτες;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα πρέπει σιγά – σιγά να πάμε σε μια συνθήκη μεγαλύτερης Ένωσης. Και αυτό για δυο λόγους. Το ένα ζήτημα είναι ότι όπως φαίνεται η παραμικρή κρίση μπορεί να δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερους κραδασμούς από ό,τι περιμέναμε στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Και το δεύτερο είναι η παγκοσμιοποίηση. Η παγκοσμιοποίηση, η δύναμη της Αμερικής, η δύναμη της Κίνας και αυτή ισοπέδωση των μικρών ηγεσιών θα αναγκάσει πιστεύω να δυναμώσουμε το θεσμό της Ευρώπης για να αντιπαρατεθούμε στους μεγάλους άλλους κολοσσούς του κόσμου.

Ε. ΣΤΑΗ: Απ’ ευθείας εκλογή, οπότε;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι.

Ε. ΣΤΑΗ: Από τους λαούς της Ευρώπης;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι.

Ε. ΣΤΑΗ: Σε ό,τι αφορά στα πλαίσια της νέας οικονομικής διακυβέρνησης .

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το μέλλον ξέρεις τι θέλει; Το μέλλον θέλει μία δυνατή Ευρώπη και θέλει δυνατές Περιφέρειες και Δημαρχίες. Πρέπει να αποδυναμωθεί το κράτος.

Ε. ΣΤΑΗ: Εδώ δίνεις μια απάντηση έτσι κι αλλιώς στην πολιτική Ένωση της Ευρώπης, την οποία προφανώς την πιστεύεις παρ’ όλο που μέχρι στιγμής έχει αποτύχει πλήρως η πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι γιατί κάποιοι δεν την πιστεύουν.

Ε. ΣΤΑΗ: Και βλέπουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά και σε μια τραγωδία σε ό,τι αφορά την προσπάθεια που έχει γίνει για την ενιαία οικονομική διακυβέρνηση και την οικονομική ενοποίηση, αλλά εν πάση περιπτώσει εσύ είσαι στους ρομαντικούς που πιστεύει στην πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είμαι στους ρομαντικούς και δεν μου αρέσουν οι μεγάλοι τίτλοι. Αλλά πιστεύω σε μερικά πράγματα που ωφελούν τον Έλληνα, δηλαδή επί παραδείγματι πιστεύω ότι τα σύνορά μας πρέπει να είναι ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να τα φυλάνε οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Ε. ΣΤΑΗ: Μιλάς δηλαδή για ενιαία αμυντική πολιτική.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μιλάω για ενιαία αμυντική πολιτική. Δεν είμαστε στην εποχή της ΕΟΚ, δεν είναι μια οικονομική συνεργασία. Δηλαδή έχουμε το πρόβλημα της μετανάστευσης, αυτό μπορεί να λυθεί από την Ελλάδα; Ή από την Ιταλία; Πρέπει να πάρουμε μια κοινή ευθύνη. Πρέπει όλοι να αποφασίσουμε ποιοι έχουν τα σύνορα, ποιοι έχουν την ευθύνη για τη μεταναστευτική πολιτική. Αυτά, αναγκαστικά θέλουν ευρωπαϊκές συμπράξεις.

Ε. ΣΤΑΗ: Σταύρο, αυτά είναι ζητήματα τα οποία έχουν τεθεί, έχουν συζητηθεί, έχουν ληφθεί πολλές αποφάσεις κάποιες από αυτές ήταν καταστρεπτικές για τη χώρα μας, όπως το περίφημο Δουβλίνο ΙΙ για παράδειγμα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Στο οποίο διαφωνούμε.

Ε. ΣΤΑΗ: Προφανές είναι αυτό ότι θα διαφωνήσει ο κάθε Έλληνας. Το ερώτημα είναι με ποιο τρόπο μέσα από μια ενιαία διακυβέρνηση την οποία λες ότι πιστεύεις -και θα δούμε και κάποια πιο συγκεκριμένα πράγματα- θα πετύχεις τις ανατροπές αυτών όλων των συνθηκών. Εδώ είναι το ερώτημα.

Να σου βάλω κάποια συγκεκριμένα ερωτήματα, για να ξέρουν τι ψηφίζουν την Κυριακή όσοι σε επιλέξουν. Έχουμε το οικονομικό πρόβλημα, την οικονομική κρίση που περνάμε, γνωρίζουμε λοιπόν πως έχουν τα πράγματα στην Ευρώπη, λες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να έχει αυτή τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών – μελών;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πιστεύω ότι οι προϋπολογισμοί της χώρας πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι, πρέπει να ελέγχονται. Δεν διαφωνώ ότι ένα ευρωπαϊκό όργανο θα ελέγχει το κεντρικό προϋπολογισμό εάν εφαρμόζεται από τη στιγμή που έχει συμφωνηθεί αυτό και έχουμε προχωρήσει σε ένα μεγαλύτερο βήμα για τους προϋπολογισμούς.

Γιατί το πρόβλημα δεν είναι τι κάνει μόνο το Υπουργείο Οικονομικών όπως ξέρεις στους προϋπολογισμούς, είναι και το τι κάνει ο οποιοσδήποτε Δήμος και το τι κάνει οποιαδήποτε Γενική Γραμματεία. Το ξέρεις αυτό. Εμείς έχουμε προτείνει ως ΠΟΤΑΜΙ μια συγκεκριμένη πρόταση δημοσιονομικής υπευθυνότητας.

Ε. ΣΤΑΗ: Δεν θα έχουμε τέτοια αυτονομία εάν υποστηρίζεις ότι θα υπάρχει ο έλεγχος από την Commission.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο έλεγχος δεν είναι που θα πάνε οι δαπάνες, ο έλεγχος είναι ότι μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέει ότι έχει ένα προϋπολογισμό 100 και αυτός ο προϋπολογισμός ο 100 που έχει συμφωνηθεί, πρέπει να τηρηθεί. Αυτό είναι το ζήτημα.

Το αν εμείς τα διαχειριστούμε αυτά προς όφελος της παιδείας, της υγείας ή της ασφάλειας, είναι ζήτημα του Έλληνα πολιτικού. Δεν είναι ζήτημα ούτε του ΔΝΤ ούτε του Γερμανού ή του Γάλλου.

Ε. ΣΤΑΗ: Έχει τεθεί θέμα ενιαίας φορολογικής πολιτικής στην Ευρώπη.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι πάρα πολύ δύσκολο να συμβεί αυτό. Μακάρι να συμβεί γιατί μάλλον θα κατέβουν και οι φόροι μας. Έχουμε το μεγαλύτερο ΦΠΑ στην Ευρώπη από τα μεγαλύτερα τέλος πάντων, έχουμε πολύ μεγάλο φόρο για την προσωπική περιουσία, έχουμε μεγάλο φόρο στις επιχειρήσεις, όλα είναι μεγάλα σε εμάς. Και είναι μεγάλα, επειδή δεν πληρώνουν όλοι και έχουμε πάρα πολύ μεγάλη φοροδιαφυγή.

Ότι κάποια στιγμή πρέπει να πάμε σε ενιαίους φόρους, πρέπει να πάμε. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι θα γίνει σήμερα.

Ε. ΣΤΑΗ: Μάλιστα, το πιστεύεις όμως δηλαδή αυτό είναι το οποίο δίνεις ως προοπτική και λες ότι πρέπει να πάμε σε ενιαία φορολογική πολιτική. Αυτή η ενιαία φορολογική πολιτική βεβαίως θα πρέπει να συζητηθεί κάποια στιγμή.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σου πω γιατί. Γιατί ο Έλληνας αγρότης ή ο Έλληνας επιχειρηματίας δεν μπορεί να είναι σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τον Γάλλο ή τον Ιταλό. Για την ίδια αγορά δεν πάμε; Το 80% των προϊόντων μας πάει στην Ευρώπη.

Άρα πρέπει να πηγαίνουμε επί ίσοις όροις στην Ευρώπη. Εδώ δεν πηγαίνουμε επί ίσοις όροις δεν βοηθάμε ούτε τους Έλληνες εξαγωγείς με τους φόρους που έχουμε, ούτε τον Έλληνα αγρότη που δεν του δίνουμε πετρέλαιο. Άρα αυτά σιγά – σιγά πρέπει να είναι ενιαία. Ο αγρότης είτε στην Ελλάδα είτε στην Ιταλία, πρέπει να βοηθιέται το ίδιο. Μερικά τέτοια πράγματα πρέπει να τα δούμε. Δεν είναι εύκολο λέω, δεν λέω ότι θα γίνουν αύριο.

Ε. ΣΤΑΗ: Δεν είναι εύκολο γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει το πλαίσιο αυτό το οποίο συζητάμε και είναι η μονοκρατορία της υπερδύναμης της Ευρώπης της Γερμανίας η οποία οδηγεί σε δημοσιονομικό κορσέ λιτότητας όχι μόνο την Ελλάδα λόγω του χρέους, αλλά οδηγεί κι όλες τις υπόλοιπες χώρες γι’ αυτό και υπάρχει αυτός ο μεγάλος ευρωσκεπτικισμός.

Γιατί από ό,τι μου είπες εσύ τώρα σε αυτά τα δυο τρία συγκεκριμένα πράγματα, δεν έχεις καμία σχέση με τους ευρωσκεπτικιστές.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εννοείται.

Ε. ΣΤΑΗ: Οι ευρωσκεπτικιστές τώρα είναι και από τη μία άκρη και από την άλλη. Είσαι από αυτούς που σχεδόν οι οποίοι σχεδόν παραδίδονται στο ευρωπαϊκό όραμα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Υπερβάλλεις. Δεν παραδίδομαι με την έννοια ότι θέλω να αλλάξω αυτή την Ευρώπη. Δηλαδή θέλω μια πιο δίκαιη Ευρώπη και επίτρεψέ μου να σου πω ένα πρόβλημα που υπάρχει με την Ευρώπη.

Η Ευρώπη παρουσιάζει σημάδια κόπωσης, γραφειοκρατικοποίησης, ελληνικού δημοσίου θα το έλεγα με μια υπερβολή «κακού ελληνικού δημοσίου». Δηλαδή μου έλεγε κάποιος στο ευρωκοινοβούλιο που είχε επισκεφθεί ότι έχουμε φάει πάρα πολύ ώρα στο ευρωκοινοβούλιο να συζητάμε για το ΦΠΑ της κομμώτριας, αλλά δεν συζητάμε και η Ευρώπη δεν έχει λύσει ακόμη τον φόρο των πολυεθνικών κολοσσών.

Αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη εννιά μεγάλοι κολοσσοί οι οποίοι δεν φορολογούνται στην Ευρώπη, δεν φορολογούνται στην Ελλάδα, δεν φορολογούνται πουθενά. Έχουν βρει αυτό το κόλπο με τις μετακυλιόμενες εταιρείες και τα λεφτά αυτών των εταιρειών που είναι τεράστια ποσά, δεν φορολογούνται στην Ευρώπη.

Δεν μπορεί η Ευρώπη να ασχολείται με το ΦΠΑ στους ιππικούς Ομίλους και να μην ασχολείται με τις πολυεθνικές.

Ε. ΣΤΑΗ: Ειδικά στους ιππικούς Ομίλους;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το λέω σε κάποια πράγματα που τέλος πάντων δεν καθορίζουν και τη ζωή μας, θα πρέπει να ασχοληθούν με το φόρο των πολυεθνικών κολοσσών.

Ε. ΣΤΑΗ: Σε κάθε περίπτωση αυτή η Ευρώπη Σταύρο, δεν έχει ενιαίο ιδεολογικό προσανατολισμό γι’ αυτό και αυτή τη στιγμή είναι κατακερματισμένη σε ό,τι αφορά τις απόψεις.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα το να φορολογούνται όλοι στη χώρα, το αποδέχονται και οι Δεξιοί και οι Αριστεροί.

Ε. ΣΤΑΗ: Μισό λεπτό δεν το λέω μόνο γι’ αυτό. Το λέω γιατί θέλω να μου προσδιορίσεις εσύ σε ποιον ιδεολογικό σχηματισμό ευρωπαϊκό ανήκεις. Είδαμε χτες μια δήλωση του κ. Σουλτς που είναι και υποψήφιος για την Προεδρία της Commission ο οποίος είπε ότι το ΠΟΤΑΜΙ .

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και εμείς την είδαμε και ξαφνιαστήκαμε.

Ε. ΣΤΑΗ: Ναι; Δεν το ήξερες; Θα ενταχθείτε στην ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς έχουμε συζήτηση .

Ε. ΣΤΑΗ: Αυτό είναι κι ένα ερώτημα που μόλις τώρα μου ήρθε από το twitter. Σε ποια ομάδα θα ενταχθούν οι ευρωβουλευτές σου αν τους εκλέξεις.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Απαντώ σε αυτό. Έχουμε επαφή με τρεις ομάδες: με τους Σοσιαλιστές, με τους Φιλελεύθερους και με τους Πράσινους. Και συνεχίζουμε να έχουμε επαφές και με τις τρεις ομάδες αυτές για ξεχωριστούς λόγους. Είναι ομάδες που υπερασπίζονται μια άλλη Ευρώπη. Δεν είναι ευρωσκεπτικιστές, δεν είναι λαϊκιστές και είναι άνθρωποι που σε πολλά πράγματα επιμέρους συμφωνούμε.

Ε. ΣΤΑΗ: Εκεί δεν μπορεί να είσαι με όλους πάντως.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Που; Στην Ευρώπη;

Ε. ΣΤΑΗ: Ναι. Εκεί θα ενταχθείς σε μια συγκεκριμένη ομάδα. Πρέπει να διαλέξεις a priori κατά τη γνώμη μου για να ξέρω κι εγώ που μπορεί να πάω να σε ψηφίσω μεθαύριο, με ποιους θα πας, να ξέρω τις γενικές τοποθετήσεις αυτής της ομάδας και τι μπορεί να διεκδικήσω στην Ευρώπη. Που θα εντάξω την ψήφο μου δηλαδή.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όταν ψηφίσεις την Αριστερά το Κομμουνιστικό Κόμμα ή το ΣΥΡΙΖΑ που εντάσσεις την ψήφο σου;

Ε. ΣΤΑΗ: Μα υπάρχουν οι συγκεκριμένες οι αντίστοιχες ομάδες.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Συγνώμη, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είναι μερικά ..

Ε. ΣΤΑΗ: Το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ξέρεις ότι μετέχει στην ίδια ομάδα όμως με το ΣΥΡΙΖΑ;

Ε. ΣΤΑΗ: Ναι αλλά το Κομμουνιστικό Κόμμα όμως σου λέει «ψήφισέ με γιατί εγώ θα κάνω μάχη για να φύγω από την Ευρωπαϊκή Ένωση», άστο αυτό έξω.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Υπάρχει μια αστειότητα στην επιμονή για τις ομάδες γιατί σου λέω ότι κάποιος που ψηφίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα όπως σωστά λες που λέει «να φύγω από την Ευρώπη» και κάποιος που ψηφίζει τον ΣΥΡΙΖΑ που λέει «να διορθώσουμε την Ευρώπη» ας το απλουστεύσουμε έτσι, μετέχουν στην ίδια ευρωπαϊκή ομάδα.

Ε. ΣΤΑΗ: Εσύ δεν έχεις την ανάγκη να ταυτιστείς με κάποια ομάδα ιδεολογικά;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν έχω ανάγκη από προστάτες εγώ.

Ε. ΣΤΑΗ: Μα δεν είναι θέμα προστατών, είναι θέμα λειτουργίας του ευρωκοινοβουλίου.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Στην εμφάνισή μου ήταν θέμα προστατών, ότι κάποιοι μου έλεγαν «μπες σε μια ομάδα να σε προστατεύσουν να σε βοηθήσουν στην προεκλογική σου καμπάνια. Εγώ είπα ότι δεν θέλω μία γωνίτσα σε μια ομάδα, συζητώ με τις ομάδες, έχω θέσει μερικά ζητήματα όπως είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανεργίας και δυο τρία άλλα πράγματα. συζητώ με αυτές τις ομάδες και με βάση τις προγραμματικές τους θέσεις, θα αποφασίσουμε. Δεν παραδίδομαι.

Ε. ΣΤΑΗ: Σταύρο μου, να σου πω γιατί στα ρωτάω αυτά; Είναι πάρα πολύ ωραία έτσι όπως τα λες και εγώ δεν παραδίδομαι ποτέ. Είμαι άνευ ορίων και άνευ όρων! Πλην όμως κάποια στιγμή πρέπει να γινόμαστε συγκεκριμένοι όταν μιλάμε για πολιτική.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια.

Ε. ΣΤΑΗ: Το «κάποια στιγμή» έχει έρθει εδώ και αρκετό καιρό. Γιατί μεθαύριο είναι η κάλπη. Αυτή η θεωρία του γενικού είναι εξαιρετική, αλλά κάποια στιγμή πρέπει.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είναι καθόλου γενικό.

Ε. ΣΤΑΗ: Είναι τελείως εχθρική προς το συγκεκριμένο. Και το συγκεκριμένο είναι αυτό το οποίο προχωράει μπροστά.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το συγκεκριμένο είναι ότι πρέπει να στείλουμε στην ευρωβουλή Έλληνες που θα είμαστε περήφανοι, ανθρώπους δηλαδή που μπορούν να υπερασπιστούν άξια τη χώρα μας και αν άνθρωποι οι οποίοι θα διαπραγματευτούν το καλύτερο για τη χώρα. Αυτό είναι το σημαντικό.

Ε. ΣΤΑΗ: Δεν είναι πολύ γενικό το άξιο και το καλύτερο;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι δεν είναι έτσι.

Ε. ΣΤΑΗ: Μα όλοι λέμε ότι είναι άξιοι και καλοί.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ας το βάλουμε κάτω και ας το δούμε. Ας δούμε δηλαδή ποιοι άνθρωποι σε ποια ψηφοδέλτια, τι αξίες έχουν να υπερασπιστεί και σε ποιες χώρες.

Ε. ΣΤΑΗ: Επειδή θα μεταφέρουμε τη συζήτηση και στο εθνικό στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, γιατί προφανώς θα κατέβεις και στις επόμενες εθνικές εκλογές όποτε γίνουν αυτές .

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα το κόλπο ήταν αυτό. Να βρούμε ένα μικρό γήπεδο όπως είναι οι ευρωεκλογές να παίξουμε σε αυτό το μικρό γήπεδο, να θριαμβεύσουμε για να μπορούμε να πάμε και στις εθνικές εκλογές.

Ε. ΣΤΑΗ: Δεν ξέρω αν αυτό είναι κόλπο, αλλά είναι προφανές ότι .

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι είναι κόλπο. Είναι κόλπο, με την έννοια ότι δεν θα μπορούσαμε ποτέ να ξεκινήσουμε τη μάχη για τις εθνικές εκλογές γιατί λεφτά δεν έχουμε, προστάτες δεν έχουμε, δεν έχουμε το μηχανισμό σε όλη τη χώρα. Άρα γι’ αυτό επέλεξα το μικρό γήπεδο των ευρωεκλογών, που είναι ένας αγώνας .

Ε. ΣΤΑΗ: Έξυπνο timing ήταν. Δεν ξέρω γιατί το επέλεξες το κόλπο ήταν έξυπνο. Γιατί το timing ήταν καλό και μπορείς στις ευρωεκλογές να πας χωρίς να αποσαφηνίσεις αμέσως αυτά τα οποία θα ήταν ζητούμενα σε εθνικές εκλογές. Αν τώρα είχαμε εθνικές εκλογές θα έπρεπε να έχεις ένα απολύτως πλήρες πρόγραμμα και να μην μας πεις ότι «εγώ μετά τις ευρωεκλογές θα σας δώσω τα είκοσι σημεία του προγράμματός μου».

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Επίτρεψέ μου να σου πω .

Ε. ΣΤΑΗ: Εγώ τα είκοσι σημεία τα θέλω τώρα. Γιατί δεν τα έδωσες πριν αυτά τα είκοσι σημεία;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα σου πω. Νομίζω ότι το κάνεις χάριν της κουβέντας.

Ε. ΣΤΑΗ: Όχι το κάνω, όπως θα το έκανα με οποιονδήποτε άλλο. Έχω προβληματιστεί γιατί δεν μας τα δίνεις.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Επίτρεψέ μου να σου πω. Νομίζω ότι το ερώτημά σου είναι απόλυτα λάθος και να σου εξηγήσω γιατί.

Ε. ΣΤΑΗ: Τώρα είσαι απόλυτα .

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Άφησέ με να σου πω. Με αφήνεις να σου πω γιατί; Ο ΣΥΡΙΖΑ σου έχει κάνει μια συγκεκριμένη πρόταση;

Ε. ΣΤΑΗ: Για ποιο θέμα λες;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Για οποιοδήποτε θέμα.

Ε. ΣΤΑΗ: Έχουν πρόγραμμα και έχουν χρόνια πρόγραμμα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν έχουν κανένα πρόγραμμα, όχι δεν έχουν κανένα πρόγραμμα.

Ε. ΣΤΑΗ: Σταύρο, το να το κρίνω ελλιπές είναι μια άλλη ιστορία ή το να το κρίνω λάθος. Εν πάση περιπτώσει άσε το ΣΥΡΙΖΑ. Εσύ με το ΣΥΡΙΖΑ θα συγκριθείς τώρα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, μα μου λες ότι εγώ για να αποφασίσω ποιο Κόμμα θα ψηφίσω στις ευρωεκλογές θέλω ένα εθνικό πρόγραμμα. Εγώ λοιπόν σου λέω ότι η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν κανένα πρόγραμμα για τη χώρα. Κανένα πρόγραμμα. Εμείς έχουμε ψήγματα αυτού του προγράμματος, έχουμε πάρει συγκεκριμένη θέση για το τραπεζικό σύστημα, έχουμε πάρει για το Σύνταγμα, για το φορολογικό μια σειρά από πράγματα.

Ε. ΣΤΑΗ: Εγώ δεν θέλω να υπερασπιστώ κανένα Κόμμα. Προγράμματα έχουν. Εάν κρίνονται ανεπαρκή είναι μια άλλη ιστορία.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν έχουν.

Ε. ΣΤΑΗ: Και έχουν δοκιμαστεί και στις προηγούμενες εκλογές .

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είδες τα ευρωπαϊκά προγράμματα των Κομμάτων; Το να λες «είμαι υπέρ της ανάπτυξης στην Ευρώπη και υπέρ της αλληλεγγύης των λαών» είναι πρόγραμμα;

Ε. ΣΤΑΗ: Μα τα ίδια λες κι εσύ, Σταύρο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι δεν λέω εγώ αυτό.

Ε. ΣΤΑΗ: θεωρίες λες κι εσύ.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είπα για τη φορολογία των πολυεθνικών κολοσσών, είπα για τον έλεγχο του εμπορίου από την Κίνα, είπα πράγματα που δεν είναι σωστά απαραίτητα αλλά είναι συγκεκριμένες θέσεις. Δηλαδή το πρόγραμμά μας το ευρωπαϊκό είναι 4.000 λέξεις. Τα προγράμματα των άλλων Κομμάτων είναι μια μπροσούρα ευρωπαϊκή, η οποία εάν βγάλεις την υπογραφή .

Ε. ΣΤΑΗ: Σταύρο, τα διαχώρισα. Σου έκανα κάποιες ερωτήσεις για τις ευρωεκλογές και το τοπίο της Ευρώπης και ήρθα μετά σε αυτό το οποίο έχεις πει. Σου είπα ότι προφανώς θα κατέβεις στις εθνικές εκλογές και έχεις πει ότι σε περίπτωση εθνικών εκλογών και ανάγκης συνεργασιών θα συνεργαστείς με όποιον συμφωνεί με τις περισσότερες από τις είκοσι θέσεις που θα καταθέσεις μετά τις ευρωεκλογές. Και σου λέω: γιατί δεν τις δίνεις από τώρα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί δεν έχουμε εθνικές εκλογές, γιατί εγώ δεν υπάρχω. Εγώ δεν υπάρχω. Δηλαδή δεν μπορώ να έχω ξαφνικά το μεγαλοϊδεατισμό να πω ότι στις ευρωεκλογές θα σας πω πως θα λυθεί το πρόβλημα του ΙΚΑ. Αυτό δεν μπορώ να το κάνω.

Ε. ΣΤΑΗ: Δεν υπάρχει ή δεν είσαι έτοιμος;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τι εννοείς;

Ε. ΣΤΑΗ: Να σου πω. Θέλεις να σε ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές και να σε αφήσουμε, να σου δώσουμε το χρόνο να ετοιμαστείς μετά. Δεν είναι υπερβολή αυτό που ζητάς; Δεν είναι τρικ, για να στο πω έτσι;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είναι καθόλου τρικ και ξαφνιάζομαι που ξαφνιάζεσαι. Γιατί σου θυμίζω ότι το 2012 ο Σαμαράς βγήκε για να κυβερνήσει μια χώρα μετά από τα προγράμματα που λέγονταν Ζάππεια. Αυτή η κακή λέξη, γιατί δεν υπάρχει.

Ε. ΣΤΑΗ: Μα είναι έτσι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τα οποία δεν τα τήρησε.

Ε. ΣΤΑΗ: Ποτέ!

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Άρα λες σε ένα Κόμμα που έχει ιδρυθεί πριν τρεις μήνες πες μου τι θα κάνω με το ΙΚΑ, εγώ λοιπόν λέω: επειδή δεν θέλω να μπω .

Ε. ΣΤΑΗ: Σταύρο μου, σε ρωτάω γιατί κομίζεις το διαφορετικό. Εάν δεν έλεγες ότι «κομίζω το διαφορετικό» θα σου έλεγα κι εγώ .

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το διαφορετικό που κομίζω είναι πολύ σαφές. Ποιο είναι; Ότι η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί με βάση κάποια προγράμματα. Ένα Κόμμα τριών μηνών έχει αξίες, έχει λύσεις για πολλά από τα προβλήματα, δεν έχει λύσεις για όλα και λέω το πολύ απλό: όταν αυτό το Κόμμα πάρει ένα αρχικό Ο.Κ. από τις ευρωεκλογές αμέσως μετά πάει σε ένα Συνέδριο και επισημοποιεί τις είκοσι προτάσεις του για να αλλάξει τη χώρα. Και με βάση αυτές τις προτάσεις, ελπίζω να μας δοθεί η ευκαιρία, θα μας πουν και οι άλλοι τι λένε. Αλλά για την παιδεία έχουμε πει πολύ συγκεκριμένα πράγματα.

Ε. ΣΤΑΗ: Ιδεολογικό προσδιορισμό έχεις;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λέω, για να τελειώσουμε με αυτό ότι υπάρχουν θέματα κομβικά για τη ζωή μας που έχουμε πει πολύ σημαντικά πράγματα και έχουν απαντηθεί με γενικότητες από τα άλλα Κόμματα.

Ε. ΣΤΑΗ: Έχεις πει και θα σου κάνω κι εγώ δυο τρία τέσσερα ερωτήματα πάνω στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την ελληνική κοινωνία. Εγώ μίλησα για συντεταγμένο πρόγραμμα το οποίο να δοθεί ολοκληρωμένα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για το Σύνταγμα ήρθε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση μετά την πρόταση του ΠΟΤΑΜΙΟΥ για το Σύνταγμα και πολύ πιο ελλιπής. Εμείς το είδες στην «Καθημερινή της Κυριακής» το πρόγραμμά μας για το Σύνταγμα συγκεκριμένες προτάσεις.

Ε. ΣΤΑΗ: Πάμε να δούμε τώρα, έχεις ιδεολογικό προσδιορισμό; Πως αυτοπροσδιορίζεται το ΠΟΤΑΜΙ και εσύ ιδεολογικά;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η προοδευτική Παράταξη της χώρας, το προοδευτικό σήμερα είναι το ζητούμενο σε αυτή τη χώρα. Δεν είναι το Αριστερά και το Δεξιά, το οποίο έχει λερωθεί ίσως από τις υπερβολές των Κομμάτων και της Αριστεράς και της Δεξιάς. Δηλαδή επί παραδείγματι αν πεις Αριστερός στη χώρα αυτή «είσαι με το κράτος; Είσαι κρατιστής; Είναι Αριστερό να είσαι κρατιστής;», εγώ λοιπόν δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω που είναι τόσο .

Ε. ΣΤΑΗ: Τι σημαίνει προοδευτική ιδεολογία για εσένα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σου πω τι σημαίνει.

Ε. ΣΤΑΗ: Γιατί εσύ ξέρεις τόσο καλά όσο ξέρω κι εγώ .

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σημαίνει να τρέχεις λίγο λιγότερο στο πολιτικό και στο κοινωνικό να τρέχεις λίγο περισσότερο από τις εξελίξεις. Δηλαδή να μπορείς να αντιλαμβάνεσαι που πάει ο κόσμος και να προωθείς στην κοινωνία πράγματα που θα αλλάξουν τη ζωή των πολλών. Αυτό είναι το προοδευτικό.

Και πρέπει να ξέρεις -το ξέρεις, στο λέω εμφατικά- ότι μπορείς να βρεις προοδευτικούς ανθρώπους στην Αριστερά, μπορεί να βρεις ανθρώπους προοδευτικούς και στη φιλελεύθερη Παράταξη.

Ε. ΣΤΑΗ: Εάν βγάλουμε αυτό το οποίο μπορεί να σε ενοχλεί το Αριστερό – Δεξιό και τα λοιπά, και το πούμε «πράσινο καναρίνι» «κίτρινο λιβάδι» και τα λοιπά και πάλι σε ρώτησα πως προσδιορίζεσαι ιδεολογικά όχι για να πούμε μία γενική περιγραφή, αλλά για να μου πεις με ποιο γνώμονα και με ποιο σκεπτικό θα αντιμετωπίσεις τα μείζονα ζητήματα της κοινωνίας.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σωστό.

Ε. ΣΤΑΗ: Αυτό έχει ιδεολογικό προσδιορισμό γιατί και με τα μέχρι τώρα ιδεολογικά κρατούμενα, τα οποία εσύ δεν θέλεις να ενταχθείς όπως λες, ούτε Αριστερά ούτε Δεξιά .

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ποια είναι αυτά τα κρατούμενα; Δηλαδή σήμερα η Αριστερά υπερασπίζεται τους πολλούς και η Δεξιά υπερασπίζεται τους λίγους;

Ε. ΣΤΑΗ: Δεν είναι θέμα πολλών. Για παράδειγμα: αλλιώς αντιμετωπίζει την ανεργία αυτός που αυτοπροσδιορίζεται σήμερα Αριστερά αυτός που αυτοπροσδιορίζεται Δεξιά.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν νομίζω ότι η Αριστερά αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ανεργίας.

Ε. ΣΤΑΗ: Αλλιώς το μεταναστευτικό ο ένας, αλλιώς ο άλλος. Σταύρο, άσχετα με το αν τελικά υπάρχει αποτελεσματικότητα και πρακτική εφαρμογή, η αντίληψη και η κατεύθυνση το πώς αντιμετωπίζω ζητήματα έχει να κάνει με αυτό που προσδιορίζω για εμένα ως ιδεολογία μου. Εκεί είναι απαραίτητη η ιδεολογία. Δεν σε ρωτάω έτσι τυχαία, βάφτισέ την όπως θέλεις.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν έχω την ίδια οπτική στα πράγματα. Δηλαδή αυτή τη στιγμή το πρόβλημα της ανεργίας που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας ποια είναι η Αριστερή λύση για την ανεργία; Είναι τα επιδόματα; Είναι το δημόσιο να δημιουργεί θέσεις εργασίας; Εμ, δεν είναι αυτά Αριστερή πολιτική. Εμείς έχουμε μια πολιτική για την ανεργία, έχουμε μια πολιτική η οποία είναι συγκεκριμένη και θέλω να οριστεί ως τέτοια. Εκεί είναι η συζήτηση. Δεν μπορώ να χαρίσω ένα τίτλο.

Ε. ΣΤΑΗ: Μπορείς να μας πεις ποια είναι η πολιτική για την ανεργία;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι. Η πολιτική για την ανεργία είναι το δυσκολότερο πρόβλημα που έχουμε, όχι στην Ελλάδα στην Ευρώπη και ειδικά στο νότο. Χρειάζονται τρία συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία δεν είναι καθόλου εύκολα. Τα δυο είναι λίγο εύκολα. Το ένα είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανεργίας πιστεύω ότι ο άνεργος νέος δεν είναι Έλληνας, είναι Ευρωπαίος. Και αν υπάρχει μια ευθύνη στον παλιό πολίτη της χώρας μας ότι δεν είδε κάποια πράγματα, δεν βοήθησε, δεν έχει καμία ευθύνη ο νέος Έλληνας. Είναι το ίδιο με τον νέο στο Βερολίνο. Άρα το Ταμείο ανεργίας πρέπει να είναι ευρωπαϊκό.

Η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία των νέων πρέπει να είναι ευρωπαϊκή. Πρέπει απ’ ευθείας από τα ευρωπαϊκά Ταμεία να ενισχύονται αυτοί οι άνθρωποι που κάνουν κάποιες προσπάθειες επιχειρηματικές καινοτόμες. Πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθεί μια δυνατότητα για ένα χρόνο στις νέες επιχειρήσεις που βγαίνουν από τους νέους να είναι εκτός φορολογίας και εκτός ασφαλιστικού πλαισίου, έχει συμβεί σε πολλές χώρες και είναι κάτι που θα ωθήσει κάποιους ανθρώπους να επιχειρούν χωρίς να μεγαλώνει μέσα ο φόβος της αποτυχίας.

Ε. ΣΤΑΗ: Εκτός φορολογίας;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι εκτός φορολογίας.

Ε. ΣΤΑΗ: Και εκτός ασφαλιστικών υποχρεώσεων;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι για ένα χρόνο. Είναι μια μελετημένη πρόταση που μιλώ πάντα για τις επιχειρήσεις των νέων και για ένα τζίρο όχι εγώ παίρνω το εργοστάσιο του πατέρα μου και είμαι νέος και κάνω αυτό. Μιλάμε για ένα τζίρο μέχρι 120.000 το χρόνο. Για να μπουν σε μια λογική. Ξέρεις, οι λύσεις έχουν βρεθεί. Η Δανία, το Ισραήλ, η Αμερική έχουν κάνει αντίστοιχα προγράμματα τέτοια, για να σπρώξουν σε μια επιχειρηματική δράση τους νέους. Αυτό, πρέπει να το κάνουμε.

Και βέβαια το πρόβλημα της ανεργίας δεν θα λυθεί ποτέ εάν δεν υπάρξει μια πολιτική σταθερότητα στη χώρα, που θα επιτρέψει να υπάρχει οικονομική ανάπτυξη και εξαγωγές. Όταν αυτή η χώρα μειώνει συνεχώς τις εξαγωγές της, άρα μειώνει ουσιαστικά την παραγωγή της, για ποια αντιμετώπιση ανεργίας μιλάμε;

Και η Κυβέρνηση πανηγυρίζει για το ισοζύγιο χωρίς να μας λέει την αλήθεια. Ότι το ισοζύγιο βελτιώθηκε επειδή μειώσαμε τις εισαγωγές όχι επειδή βελτιώσαμε τις εξαγωγές.

Ε. ΣΤΑΗ: Στα ρώτησα όλα αυτά γιατί θα εμφανιστείς ως ΠΟΤΑΜΙ στον εθνικό στίβο των επόμενων εθνικών εκλογών, αλήθεια πιστεύεις ότι θα γίνουν πριν από τη λήξη της τετραετίας εθνικές εκλογές;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πιστεύω ότι δύσκολα θα εκλέξει αυτή η Βουλή Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Άρα πιστεύω ότι κάποια στιγμή ο ορίζοντας είναι κάπου εκεί.

Ε. ΣΤΑΗ: Ο ορίζοντας είναι ενός χρόνου.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν πιστεύω δηλαδή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ -εκτός αν ηττηθεί στις ευρωεκλογές- θα έχει λόγο να συναινέσει για ένα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ε. ΣΤΑΗ: Φαντάζομαι ότι συμμερίζεσαι την άποψη ότι μέσα από τη κρίση ήρθε και το τέλος της εποχής των αυτοδύναμων Κυβερνήσεων.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια.

Ε. ΣΤΑΗ: Οπότε εδώ το θέμα το οποίο σου έχει ήδη τεθεί και προφανώς το έχεις σκεφτεί πολύ είναι των συνεργασιών και από εκεί ξεκίνησε και όλη αυτή η συζήτηση για τις προγραμματικές συγγένειες και τις ιδεολογικές συγγένειες, με ποιους. Τα πράγματα είναι δεδομένα στην χώρα .

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Συμφωνούμε όλοι σε αυτό;

Ε. ΣΤΑΗ: Ποιο; Για το τέλος των αυτοδυναμιών;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι.

Ε. ΣΤΑΗ: Νομίζω ότι και να διαφωνεί κάποιος, η ζωή έχει αποδείξει ότι δεν υπάρχει θέμα αυτοδυναμιών.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μαζί σου. Αλλά για να δεις πόσο στα σύννεφα πετάει το πολιτικό σύστημα, δεν συζητούν .

Ε. ΣΤΑΗ: Τέλος πάντων να δούμε εσύ με ποιους θα συνεργαστείς;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν συζητούν ουσιαστικά για συνεργασίες. Ο καθένας παλεύει για την αυτοδυναμία του και όταν του προκύψει ένα προβληματάκι με πέντε βουλευτές, σου λέει «έλα εδώ .».

Ε. ΣΤΑΗ: Σταύρο, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Κανείς νομίζω δεν βρίσκεται στο ροζ σύννεφο της δυνατότητας να έχει αυτοδυναμία.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ωραία. Ποιες είναι οι προτάσεις;

Ε. ΣΤΑΗ: Γι’ αυτό και το ζητούμενο το ζητάνε και οι πολίτες πια και κακώς δεν το δίνουν τα Κόμματα, γι’ αυτό έρχομαι και το ζητάω από εσένα, είναι η επόμενη μέρα σε επίπεδο συνεργασιών. Εάν δηλαδή είσαι ανάδελφο Κόμμα, προφανώς δεν δίνεις μια ολοκληρωμένη πρόταση στον πολίτη που θα πάει στην κάλπη, για το πώς μπορεί να τον κυβερνήσεις αύριο. Γιατί μόνος σου έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής ότι αποκλείεται.

Εσύ λοιπόν πως πας και με ποιους πας. Έχεις πει ότι πας και με τους μεν και με τους δε. Και εδώ έρχεται το προηγούμενο ερώτημα .

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν έχω πει ακριβώς αυτό.

Ε. ΣΤΑΗ: Δεν μπορεί να συμφωνείς με όλους σε προγραμματικές συγκλίσεις.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Μα προς Θεού. Έχω πει ότι δεν είμαι δεκανίκι ούτε του ενός ούτε του άλλου. Δεν έχω πει ότι πάω και με τον έναν και με τον άλλον. Δεν είμαι δεκανίκι ούτε του Σαμαρά ούτε του Τσίπρα. Μία μικρή ανασκόπηση που έχει ένα ενδιαφέρον ..

Ε. ΣΤΑΗ: Εγώ να σου κάνω τη διευκρινιστική ερώτηση; Δεν στα ρωτάω τυχαία όλα αυτά και το ξέρεις ότι δεν ρωτάω ποτέ τυχαία.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μου φέρνεις κάποια πρόταση;

Ε. ΣΤΑΗ: Το ιδεολογικο-πολιτικό στίγμα έρχεται να κουμπώσει με την πιθανή προγραμματική σύγκλιση διαφορετικών Κομμάτων, από τη στιγμή που περνάμε σε εποχή Κυβερνήσεων συνεργασιών και είδαμε κιόλας την εμπειρία μέχρι τώρα.

Αυτό είναι που σε ρωτάω με ποιους έχεις ιδεολογικό-πολιτικό στίγμα παρεμφερές έτσι ώστε μια προγραμματική σύγκλιση που μπορεί να ζητηθεί, να είναι εφικτή. Έχεις πει μέχρι στιγμής «και από εδώ και από εκεί χωρίς να είμαι δεκανίκι». Υπάρχει το και από εδώ και από εκεί; Κάπου πρέπει να συγκλίνεις, κάπου πρέπει να έχεις βαθύτερες συμφωνίες ιδεολογικές. Που;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Απαντώ.

Ε. ΣΤΑΗ: Από εδώ; Από εκεί;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Απαντώ. Μέχρι σήμερα οι συνεργασίες, όσες έχουμε ζήσει τελευταία ήταν επώδυνες για τη χώρα γιατί δεν υπήρξε καμία ουσιαστική συζήτηση πριν τις εκλογές. Ο Σαμαράς μέχρι το παρά πέντε της εκλογικής μάχης έλεγε ότι ο Βενιζέλος είναι ο διάβολος και αντίστοιχα έλεγε ο Βενιζέλος για τον Σαμαρά, μέχρι το 2012.

Δεν μπορούσαν να κυβερνήσουν βέβαια ο καθένας ξεχωριστά μόνος του και έκαναν μια Κυβέρνηση συνεργασίας η οποία δεν έγινε πιστευτή από τον ελληνικό λαό γιατί ακριβώς μέχρι την προηγούμενη στιγμή ο καθένας κατέγγελνε τον άλλον. Εμείς λέμε κάτι άλλο.

Λέμε ότι δεν μας ενδιαφέρει το 4-2-1 ή τέλος πάντων κάποια άλλη κατανομή θέσεων και δεν έχω κανένα μαράζι να γίνω Υπουργός, όπως αντιλαμβάνεσαι. Θα ήταν μια γελοία φιλοδοξία.

Ε. ΣΤΑΗ: Πρωθυπουργός όμως έχει στόχευση να γίνεις.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό να το συζητήσουμε μετά.

Ε. ΣΤΑΗ: Από τη στιγμή που είσαι αρχηγός Κόμματος .!

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να τελειώσω αυτό το συλλογισμό μου. Τι είπαμε; Θέλουμε να κάνουμε κάτι καινούργιο για τη χώρα. Και ποιο είναι αυτό το καινοτόμο που προτείνουμε; Είναι ότι εμείς πολύ νωρίτερα από τις εθνικές εκλογές θα βγάλουμε αυτά τα είκοσι περιλάλητα σημεία. Συγκεκριμένες θέσεις για το πώς αλλάζει η χώρα. Από τη στιγμή που βγάζουμε αυτή την πλατφόρμα σε δημοσιότητα, θα καλέσουμε τα άλλα Κόμματα να συζητήσουν πάνω σε αυτά. Και να δούμε ότι σε κάποια από αυτά τα θέματα υπάρχουν ευρύτερες συγκλίσεις του 80%; Του 70%; Υπάρχουν. Δεν υπάρχουν; Ο κόσμος θα βγάλει τα συμπεράσματά του. Αυτό πάει μέχρι τις εθνικές εκλογές.

Από εκεί και πέρα το εκλογικό μας σύστημα όπως αντιλαμβάνεσαι και όπως το ξέρεις πολύ καλά επιτρέπει Κυβερνήσεις με το πρώτο Κόμμα.

Ε. ΣΤΑΗ: Εντάξει βέβαια μπορεί το πρώτο Κόμμα να μην μπορέσει να σχηματίσει Κυβέρνηση και να πάρει εντολή το δεύτερο Κόμμα και να μπορέσει να σχηματίσει.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι.

Ε. ΣΤΑΗ: Ε, πως όχι;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Στατιστικά είναι σχεδόν αδύνατο.

Ε. ΣΤΑΗ: Άσε το στατιστικώς.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα τι σημασία έχει;

Ε. ΣΤΑΗ: Συνταγματικά πάμε Σταύρο μου. Υπάρχει περίπτωση να μπορέσει να κάνει και παγκοσμίως και πανευρωπαϊκά μπορεί να έχει σχηματιστεί Κυβέρνηση και με το δεύτερο Κόμμα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα δεν έχει σημασία τι πάει παγκοσμίως. Εδώ το πρώτο Κόμμα στην Ελλάδα έχει το bonus …

Ε. ΣΤΑΗ: Εάν οι συγκλίσεις και οι συνεργασίες είναι εφικτές, μπορεί να γίνει και αυτό.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι δεν μπορεί να γίνει και αυτό στην Ελλάδα. Γιατί το πρώτο Κόμμα στην Ελλάδα παίρνει το bonus των 50 εδρών, το οποίο είναι ακαταμάχητο. Ένα Κόμμα δηλαδή που έχει ξεφύγει 2% από το δεύτερο Κόμμα ή θα κάνει αυτό Κυβέρνηση το πρώτο Κόμμα με κάποιο άλλο, ή δεν θα κάνει Κυβέρνηση.

Ε. ΣΤΑΗ: Στις εκλογές του ’12 πήρε εντολή και ο ΣΥΡΙΖΑ από ό,τι θυμάσαι, ως δεύτερο Κόμμα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια.

Ε. ΣΤΑΗ: Λογικά θα μπορούσε να σχηματίσει και .

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αν έφευγαν κάποιοι Νεοδημοκράτες.

Ε. ΣΤΑΗ: Θα μπορούσε να σχηματιστεί μέσα σε μια πολιτική λογική ακόμη και Κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό ναι.

Ε. ΣΤΑΗ: θέλω να πω ότι τα πάντα μπορούν να γίνουν.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λέω ότι εκλογικά το προβάδισμα το καθαρό στην Ελλάδα το παίρνει το πρώτο Κόμμα. Άρα εμείς λέμε πριν εκλογές συζητάμε με όλους δημοσίως και μετά τις εκλογές .

Ε. ΣΤΑΗ: Βλέπετε συγκλίσεις δηλαδή προγραμματικές.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βλέπουμε συγκλίσεις προγραμματικές πριν τις εκλογές.

Ε. ΣΤΑΗ: Τις κάνετε σαφείς προς τον κόσμο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μπράβο. Λέμε ότι εκεί έχουμε συγκλίνει -το λέω πρόχειρα- 50% εκεί έχουμε συγκλίνει 20% και είναι σαφές ποιος είναι σύμμαχός μας, ποιοι έχουν δει τα προβλήματα σαν κι εμάς .

Ε. ΣΤΑΗ: Και έχετε δώσει μια καθαρή με ποιους μπορείτε να πάτε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και στις εθνικές εκλογές εάν ο κόσμος εκτιμήσει ότι το Κόμμα Α πρέπει να πάρει ένα προβάδισμα 5% είναι σαφές ότι σε καλεί να συνεργαστείς με αυτό το Κόμμα.

Ε. ΣΤΑΗ: Έχεις πει ότι στις ευρωεκλογές, για να γυρίσω πίσω, έχεις βάλει τον πήχη στο 5%. Δηλαδή αν δεν πιάσεις 5% είπες ότι θα το θεωρήσεις αποτυχία και θα φύγεις.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τέτοια μέρα θα μου πεις για 5%; Πες μου κάτι άλλο.

Ε. ΣΤΑΗ: Συγνώμη, γιατί το έχεις πει αυτό; Το υποτιμάς το 5%;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν το υποτιμώ το 5%.

Ε. ΣΤΑΗ: Αλλά γιατί έχεις πει ότι θα θεωρήσεις ότι «απέτυχα και θα φύγω»;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί είναι κόντρα στη λογική του εγχειρήματός μου. Το εγχείρημα αυτό το οποίο κάναμε.

Ε. ΣΤΑΗ: Που τον βάζεις τώρα τον πήχη, τον έχεις ανεβάσει.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι τον έχω ανεβάσει τον πήχη.

Ε. ΣΤΑΗ: Για πες μου που τον βάζεις.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτή τη στιγμή έχω πει ότι θα ήταν καλό πιστεύω και για την ανανέωση του πολιτικού συστήματος αλλά και αν θες επίτρεψέ μου και για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, να είναι τρίτο κόμμα το ΠΟΤΑΜΙ, να μην είναι τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή.

Ε. ΣΤΑΗ: Τρίτο κόμμα το ΠΟΤΑΜΙ με τι ποσοστό θα το ήθελες; Γιατί αυτό το 5% άκουσα που το έχεις πει, γι’ αυτό σου το θέτω.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι δύο ξεχωριστά πράγματα. Αυτή τη στιγμή οι δημοσκοπήσεις διχάζονται. Κάποιες δίνουν τρίτο κόμμα τη Χρυσή Αυγή και κάποιες άλλες δίνουν τρίτο κόμμα το ΠΟΤΑΜΙ. Πιστεύω λοιπόν και εδώ συμφωνώ με τον Σουλτς αυτό που είπε, ότι ο δημοκρατικός πολίτης στη χώρα πρέπει να το σκεφτεί πολύ σοβαρά αυτό, ότι ίσως την Κυριακή αυτό που θα παίξει ρόλο θα είναι ο μικρός τελικός.

Ε. ΣΤΑΗ: Διεκδικείς δηλαδή τις ψήφους των πολιτών που πήγαν στην κάλπη για τη Χρυσή Αυγή.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι διεκδικώ τους ψήφους των δημοκρατικών πολιτών, αυτό είπα.

Ε. ΣΤΑΗ: Τις ψήφους της Χρυσής Αυγής τις διεκδικείς;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τι εννοείς να τις διεκδικώ;

Ε. ΣΤΑΗ: Των πολιτών που έχουν ψηφίσει Χρυσή Αυγή και στις προηγούμενες εθνικές και στις τελευταίες περιφερειακές, αυτοδιοικητικές.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ένας άνθρωπος που ψηφίζει Χρυσή Αυγή δεν θα ψηφίσει ποτέ ΠΟΤΑΜΙ. Τώρα αν εννοείς ότι κάποιος που έκανε πλάκα με το ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής και πει μετά.

Ε. ΣΤΑΗ: Όχι δεν ξέρω καθόλου με ποιο σκεπτικό έριξαν τη ψήφο. Φαντάζομαι ότι ξέρανε τι ψήφιζαν.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είμαι σίγουρος.

Ε. ΣΤΑΗ: Τους θεωρείς παραπλανημένους και εσύ;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι δεν θεωρώ παραπλανημένους. Είναι δύο πράγματα εντελώς διαφορετικά. Είπα και το έκανα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε την Κυριακή. Να σου πω και κάτι που δεν το έχω πει. Είπα ότι μόλις βγήκε αυτό το αποτέλεσμα το μεγάλο για τα Σεπόλια για τον Κολωνό, για τον Άγιο Παντελεήμονα ότι ήταν κάτι ανερμήνευτο, γιατί κάποιοι άνθρωποι επιμένουν να δίνουν 15% στη Χρυσή Αυγή και 20% σε κάποιες περιοχές.

Ε. ΣΤΑΗ: Ναι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ περπάτησα λίγο σε αυτές τις περιοχές χωρίς κάμερες και χωρίς φωτογραφικούς φακούς για να δω πως σκέφτεται ο κόσμος και συνάντησα ανθρώπους που μου μιλούσαν άνετα, λέγοντάς μου ότι ψήφισα Χρυσή Αυγή. Η εξήγησή τους ξέρεις ποια ήταν.

Ε. ΣΤΑΗ: Δεν ξέρω.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ότι δεν είμαι με τη Χρυσή Αυγή αλλά δεν είμαι με αυτούς που την πολεμάνε και επειδή το σύστημα θεωρώ ότι είναι κακό και πρέπει να πολεμηθεί ψηφίζω τον εχθρό του συστήματος. Τους εξήγησα ότι δεν ψηφίζεις μια συμμορία επειδή τα έχεις με το σύστημα και ότι πρέπει να έχεις μια πιο δημιουργική θέση.

Ε. ΣΤΑΗ: Διεκδικείς ή όχι αυτούς τους ανθρώπους; Τις ψήφους που πήγαν στη Χρυσή Αυγή με αυτό το σκεπτικό που σου εξήγησαν στον Άγιο Παντελεήμονα με όποιο άλλο. Δώσε μου μια απάντηση σε αυτό, πολιτικά.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα σου πω.

Ε. ΣΤΑΗ: Ευθέως όχι πολιτικά γύρω – γύρω.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, όχι. Την Κυριακή οι υποψήφιοί μας που είναι στην Αθήνα θα ψηφίσουν στα τμήματα του Αγίου Παντελεήμονα. Θα πάνε εκεί τα παιδιά, στο λέω γιατί έχουν τη δυνατότητα από το νόμο οι υποψήφιοι να ψηφίζουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα. Αποφασίσαμε να πάνε να ψηφίσουν στον Κολωνό, στα Σεπόλια, στον Άγιο Παντελεήμονα.

Δεν θεωρούμε ότι είναι άβατο αυτές οι περιοχές και να σου πω κάτι, δεν θα πάνε με κάμερες, δεν θα πάνε με φωτογραφικούς φακούς, δεν θα πάνε να κάνουν τζέρτζελο.

Ε. ΣΤΑΗ: Να το θεωρήσω αυτό συμβολικά ότι διεκδικείς τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, Σταύρο μη με σκάσεις, διεκδικείς ή όχι τις ψήφους αυτές;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Διεκδικώ τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας ή τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ;

Ε. ΣΤΑΗ: Προφανώς τους διεκδικείς.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι βέβαια. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν αποφασίσει να ψηφίσουν τα άλλα κόμματα.

Ε. ΣΤΑΗ: Μα δεν θες να πείσεις τους πολίτες που ψήφιζαν κάτι άλλο;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ απευθύνομαι σε όλους τους πολίτες. Απευθύνομαι με βάση ένα ολόκληρο σχέδιο που έχουμε για την Ευρώπη, για μια δίκαιη Ευρώπη, δεν διεκδικώ τις ψήφους ενός κόμματος, τους ψηφοφόρους ενός κόμματος. Δεν το αντιλαμβάνομαι αυτό πως θα μπορούσε να γίνει.

Ε. ΣΤΑΗ: Όλων των κομμάτων προφανώς, συμπεριλαμβανόμενης και της Χρυσής Αυγής.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Διεκδικώ τις ψήφους από όλο το εκλογικό σώμα αλλά δεν παζαρεύω όπως ίσως έχει φανεί για κάποια άλλα κόμματα τις ψήφους ενός κόμματος. Γιατί ακριβώς.

Ε. ΣΤΑΗ: Όχι αλλά το συμπεριλαμβάνεις και αυτό, θέλω να πω. Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση αυτή την περίοδο γι’ αυτό σου το ρωτάω. Γιατί κάποιοι έχουν πει ότι δεν θέλω ψήφους εγκληματικές και ναζιστικές. Γι΄ αυτό σου το ρωτάω.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όταν λες δεν θέλω ψήφους από ένα τμήμα ή λες θέλω να με ψηφίσουν αυτοί, σημαίνει ότι κάνεις ένα αλισβερίσι. Εμείς δεν κάνουμε κανένα αλισβερίσι με κανέναν.

Ε. ΣΤΑΗ: Μα δεν είναι θέμα αλισβερισιού. Απευθύνεσαι σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι κάτι έχουν ψηφίσει μέχρι τώρα και διεκδικείς τη ψήφο τους.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα με ψηφίσουν ελπίζω πολίτες, που έχουν τις ίδιες δημοκρατικές ευαισθησίες με αυτές που έχω εγώ.

Ε. ΣΤΑΗ: Πάντως εγώ καταλαβαίνω ότι με τη συμβολική κίνηση αυτή να πάνε οι υποψήφιοι του ΠΟΤΑΜΙΟΥ να ψηφίσουν στον Άγιο Παντελεήμονα, ότι με σαφήνεια διεκδικείς τη ψήφο των πολιτών στις περιοχές όπου έχουν μαζικά ψηφίσει Χρυσή Αυγή. Λογικό συμπέρασμα είναι αυτό.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και δίνω και ένα μεγαλύτερο μήνυμα νομίζω το οποίο.

Ε. ΣΤΑΗ: Κάνω λάθος σε αυτό;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δίνω ένα μεγαλύτερο μήνυμα το οποίο δεν το λαμβάνεις υπόψη σου, ότι δεν δέχομαι τις περιοχές γκέτο. Δεν δέχομαι ότι στην Αθήνα υπάρχουν κάποιες περιοχές προνόμια για κάποιες σκληρές πολιτικές οργανώσεις που έχουν πολλές φορές και την εικόνα της συμμορίας.

Ε. ΣΤΑΗ: Μας έχουν στείλει κάποια ερωτήματα από το Twitter, πρέπει να πω κάποια, γιατί μετά μας λένε ότι δεν τα ρωτάμε και δεν πρέπει να γίνεται έτσι. Τώρα τι να πω; Μου δώσανε ερώτηση που λέει τι έχεις μέσα στο σακίδιο; Συγνώμη αλλά τι έχεις μέσα στο σακίδιο;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λεφτά, λεφτά, λεφτά. Τι έχω μέσα στο σακίδιο; Εσύ ξέρεις τι έχω μέσα στο σακίδιο. Συγνώμη έχω δουλέψει τόσα χρόνια μαζί σου, δεν ξέρεις τι έχω μέσα στο σακίδιο; Βιβλία, χαρτιά, στιλό, κάνα μήλο καμιά φορά που.

Ε. ΣΤΑΗ: Είναι και στυλ το σακίδιο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι δεν είναι στυλ.

Ε. ΣΤΑΗ: Και ο γιος μου έχει ένα σακίδιο έτσι και μου αρέσει και εμένα να σου πω, καμιά φορά μου αρέσει και εμένα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το σακίδιο επειδή έχεις μηχανή, όταν έχεις μηχανή έχεις σακίδιο. Όλα τα παιδιά που έχουν μηχανάκια έξω από τους ντιλιβεράδες μέχρι τις μεγάλες μηχανές, θα δεις ότι έχουν ένα σακίδιο. Δεν μπορείς να έχεις ένα χαρτοφύλακα και να οδηγάς με χαρτοφύλακα, έχεις ένα σακίδιο στην πλάτη.

Ε. ΣΤΑΗ: Επειδή τα άλλα ερωτήματα που έχω εδώ τα έχω ρωτήσει. Με ποιους θα πας μετά από τυχόν εθνικές εκλογές κλπ. τι κομίζει καινούριο το ΠΟΤΑΜΙ, πού θα ενταχθείς στο Ευρωκοινοβούλιο κλπ. Εδώ υπάρχει ένα ερώτημα, αν ισχύει αυτό που είπε ο Νίκος Δήμου ότι δεν υπάρχει θέμα αν τα Σκόπια ονομαστούν Μακεδονία και μιλάει για το Νίκου Δήμου.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν το έχει πει ποτέ ο Νίκος Δήμου αυτό.

Ε. ΣΤΑΗ: Μιλάνε για το Νίκο Δήμου, επειδή ο Νίκος Δήμου συμπαρατάχθηκε μαζί σου στην αρχή.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Συμπαρατάχθηκαν πολλοί και ο Νίκος Δήμου από την πρώτη στιγμή με τολμηρότητα. Ένας άνθρωπος που έχει μια δυνατή φωνή στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, δεν είναι ένας τυχαίος άνθρωπος ο Νίκος Δήμου αλλά αμάν πια με αυτή την παραποίηση. Το ΠΟΤΑΜΙ δεν θέλει να απαντάει σε όλα αλλά έχει παραγίνει το κακό. Κάποιοι μοντάρουν απαντήσεις, παίρνουν από εδώ, παίρνουν από εκεί και προσπαθούν να βγάλουν κάτι τρομακτικό, ένα τερατώδες κόμμα.

Ο Νίκος Δήμου δεν είπε ποτέ Μακεδονία, είπε αυτό που λένε οι περισσότεροι Έλληνες. Ποιο είναι αυτό; Σύνθετη ονομασία. Αυτό που θα μπορούσε.

Ε. ΣΤΑΗ: Με γεωγραφικό προσδιορισμό; Αυτή είναι η δική σου θέση.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια. Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Όπως είναι περίπου το 80% του πολιτικού συστήματος.

Ε. ΣΤΑΗ: Αυτά τα 20 σημεία που θα δώσεις μετά τις ευρωεκλογές για το πολιτικό σου πρόγραμμα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι μετά τις ευρωεκλογές.

Ε. ΣΤΑΗ: Πότε;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πριν τις εθνικές, αυτός είναι ο χρόνος.

Ε. ΣΤΑΗ: Εντάξει μετά τις ευρωεκλογές, πριν τις εθνικές, μπορεί να έχουμε και πρόωρες εθνικές, δεν το ξέρεις ποτέ.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έλλη Στάη επειδή είναι πάρα πολύ έξυπνος ο λόγος σου, μετά τις ευρωεκλογές είναι ότι ψηφίστε με και θα σας τα δώσω μετά.

Ε. ΣΤΑΗ: Όχι δεν εννοώ αυτό.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό που λέω εγώ είναι ότι πριν με ψηφίσεις στις εθνικές εκλογές, εγώ θα δώσω τις θέσεις μου.

Ε. ΣΤΑΗ: Ωραία αλλά εγώ το είπα μετά τις ευρωεκλογές γιατί υπάρχει και το ενδεχόμενο και δεν μπορούμε να το αφήσουμε απέξω, να γίνουν πρόωρες εθνικές, οπότε θα είναι μετά τις ευρωεκλογές αρκετά σύντομα, πριν δηλαδή από το ζήτημα της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν πιστεύω ότι θα γίνουν εθνικές εκλογές και πιστεύω ότι αυτοί που τρομοκρατούν τον κόσμο διαπράττουν άλλη μια πολιτική ανοησία, θα μου επιτρέψεις. Σε καμιά χώρα της Ευρώπης δεν λέει ένας Αντιπρόεδρος «ψηφίστε με γιατί αλλιώτικα θα ρίξω την κυβέρνηση». Σε καμία χώρα.

Ε. ΣΤΑΗ: Εγώ θέλω να στο ρωτήσω γιατί δεν ξέρω εάν το έχεις συγκροτήσει αυτό το πρόγραμμα των 20 σημείων, ήθελα να σε ρωτήσω δύο πραγματάκια.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πες μου.

Ε. ΣΤΑΗ: Έχεις ήδη πει ότι είσαι υπέρ του διαχωρισμού εκκλησίας – κράτους. Αυτό το έχεις πει.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι.

Ε. ΣΤΑΗ: Αυτά όμως επειδή πρακτικά πρέπει κανείς να τα βλέπει, για παράδειγμα θα ζητήσεις να μην πληρώνονται οι ιερείς από το κράτος μέσα σε αυτό το διαχωρισμό; Γιατί αυτά είναι μερικά ζητήματα που έχουν βασανίσει το πολιτικό σκηνικό και έχουν υπεκφύγει, δεν έχουν καταλήξει, γι΄ αυτό σου τα ρωτάω.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η συζήτηση για το χωρισμό κράτους – εκκλησίας είναι τεράστια. Έχει γίνει από την εποχή που ήμουν δημοσιογράφος και είχα κάνει μια κουβέντα με τον Ιερώνυμο, που είναι ένας άνθρωπος που θέλει να γίνει αυτή η συζήτηση.

Ε. ΣΤΑΗ: Εσύ το πιστεύεις αυτό;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το χωρισμό κράτους – εκκλησίας;

Ε. ΣΤΑΗ: Όχι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ποιο;

Ε. ΣΤΑΗ: Το ότι από τη στιγμή που υπάρχει χωρισμός κράτους – εκκλησίας υπάρχει μια σειρά από ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζονται και ένα είναι και αυτό.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα όπως είναι η εκκλησιαστική περιουσία, η μοναστηριακή περιουσία.

Ε. ΣΤΑΗ: Σε αυτό δεν έχεις ακόμα απάντηση. Θα το επεξεργαστείτε αυτό

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ έχω απάντηση αλλά όταν λες ότι αυτό το θέμα.

Ε. ΣΤΑΗ: Δεν θέλεις να τη δώσεις τώρα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι δεν θέλω να τη δώσω τώρα αλλά όταν λες ότι αυτό το θέμα πρέπει να το λύσω με την εκκλησία, δεν βγαίνεις και λες θα σου κόψω τους μισθούς ή θα σου χαρίσω τους μισθούς για να μου δώσεις το χωρισμό.

Ε. ΣΤΑΗ: Όχι Σταύρο μου, ξέρεις γιατί σε ρώτησα, γιατί από την αρχή σε ρώτησα αν αισθάνεσαι απολύτως έτοιμος και αν τα έχεις όλα αυτή τη στιγμή στο κεφάλι σου επεξεργασμένα σημείο – σημείο…

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ειδικά για το θέμα χωρισμού κράτους – εκκλησίας τα έχω επεξεργασμένα και θέλω το συνομιλητή. Αν ο συνομιλητής υπάρχει το συζητάω.

Ε. ΣΤΑΗ: Αλλά δεν θέλεις να μου πεις εμένα τώρα αυτό που σε ρώτησα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν θα πω στην Έλλη Στάη.

Ε. ΣΤΑΗ: Εντάξει, είμαι πολύ φιλόδοξη. Ποιος θεωρείς ότι πρέπει να είναι ο κατώτατος μισθός, έχεις καταλήξει εκεί;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Να σας πω κάτι; Γιατί ο μισθός ο κατώτατος είναι ντροπή.

Ε. ΣΤΑΗ: Στη σημερινή συγκυρία μιλάω τώρα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι στη σημερινή συγκυρία, είναι σίγουρο ότι ο κόσμος δεν μπορεί να ζήσει με τα 500 ευρώ. Πώς προκύπτει τα 750 ευρώ; Και γιατί όχι τα 900 που λέει το ΚΚΕ; Μου δίνει κάποιος μια εξήγηση;

Ε. ΣΤΑΗ: Εγώ τη δικιά σου θέση θέλω.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι η δική μου εξήγηση λοιπόν είναι ότι οι κατώτατοι μισθοί καθορίζονται από τη δυνατότητα της αγοράς. Αυτή τη στιγμή που κάθε μέρα κλείνουν 120 επιχειρήσεις στην Ελλάδα, το να πεις ότι εν μια νυκτί δίνω 40% αύξηση στο μισθό, σημαίνει ότι παίρνω το ρίσκο να κλείσουν άλλες 100 επιχειρήσεις κάθε μέρα. Ή πιστεύει κανείς ότι απλώς αυξάνοντας το μισθό θα αντιμετωπίσεις ένα οικονομικό πρόβλημα που έχει η χώρα; Δεν θα γίνει έτσι.

Ε. ΣΤΑΗ: Θα σου κάνω και το τελευταίο ερώτημα του Twitter.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τόσο γρήγορα τελειώσαμε;

Ε. ΣΤΑΗ: Είμαστε τρία τέταρτα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Περνάει ωραία η ώρα.

Ε. ΣΤΑΗ: Είδες πως περνάει η ώρα ωραία; Τι λες σε αυτούς που σε κατηγόρησαν ότι είσαι ο δούρειος ίππος για να μειώσεις τη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είπα ότι είμαι ο δούρειος ίππος, αυτό το έχουν κλέψει από εμένα, εγώ το είπα. Εγώ είπα ότι είμαι ο δούρειος ίππος αλλά όχι ακριβώς αυτό που κατάλαβαν μάλλον ή αυτό που προσπαθούν να το παραποιήσουν. Είπα ότι είμαι ο δούρειος ίππος για να μπει νέο αίμα στην πολιτική. Γιατί αν δεν τολμούσα εγώ και αυτό είναι η απάντησή μου σε ένα ερώτημα που μου έκανες λίγο πριν ξεκινήσουμε.

Ε. ΣΤΑΗ: Ο Τσίπρας είναι παλιό αίμα στην πολιτική, κατά τη γνώμη σου;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι αλλά τήρησε μια σοβιετική λογική σε σχέση με τα κόμματα. Είπε ότι πάω εδώ και το κομματικό συμφέρον.

Ε. ΣΤΑΗ: Δεν έκανε ένα δικό του εννοείς.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι δεν λέω αυτό. Λέω ότι ταυτίζει το κομματικό συμφέρον με το δημόσιο συμφέρον. Είναι σαφές. Είναι σαφές στους ανθρώπους που επιλέγει. Είναι σαφές και το αποτέλεσμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών ότι οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν άνθρωποι οι κομματικοί όπως και οι επιλογές του Σαμαρά, δες τις επιλογές του Σαμαρά στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, κατατροπώθηκαν.

Η λογική ότι παίρνουμε πρώην Υπουργούς και τους κάνουμε υποψήφιους δημάρχους ή ότι παίρνουμε κομματικά στελέχη ωραία της Αθήνας και τους κάνουμε υποψήφιους περιφερειάρχες, είναι καταδικασμένη από τον κόσμο.

Εμείς δεν μπαίνουμε σε αυτή την ιστορία. Εμείς πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή πρέπει να ξεχωρίσουμε το κομματικό συμφέρον από το δημόσιο συμφέρον και νομίζω υπάρχει και ένα αίτημα στην κοινωνία.

Ε. ΣΤΑΗ: Θα είσαι όλο με καινούριους ανθρώπους εννοείς. Δεν είναι πολύ άδικο και ισοπεδωτικό να λες ότι κάποιος ο οποίος έχει με κάποιο τρόπο μπει στην πολιτική αλλά δεν είναι για να τον πετροβολήσεις, αυτόν τον βγάζεις απέξω γιατί αυτός είναι παλιός και φθαρμένος ενώ ο άλλος ο οποίος έρχεται, δεν ξέρεις από πού και δεν τον γνωρίζει η κοινωνία, οπωσδήποτε απριόρι είναι και καινούριο και άφθαρτο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έλλη μου παραποιείς κάτι.

Ε. ΣΤΑΗ: Δεν είναι υπερβολές αυτά;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εδώ έχουμε ένα μωρό που μπουσουλάει. Το μωρό αυτό που μπουσουλάει δεν πρέπει να μάθει κακές συνήθειες, το προστατεύουμε στα πρώτα του βήματα. Από εκεί και πέρα για να κυβερνήσουμε τη χώρα, για να αλλάξουμε αυτή τη χώρα, για να δώσουμε λύσεις σε αυτή τη χώρα, υπάρχει ανάγκη να συνεργαστούμε με ανθρώπους.

Ε. ΣΤΑΗ: Σταύρο σε φαντάζεσαι Πρωθυπουργό;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Υπάρχει ανάγκη να συνεργαστούμε και με άλλους ανθρώπους. Αλίμονο αν πιστεύω ότι μόνο το ΠΟΤΑΜΙ θα μπορέσει να βρει λύσεις για τη χώρα. Και στο παλιό πολιτικό δυναμικό υπάρχουν χρήσιμοι άνθρωποι αλλά όχι αυτοί που τρακάραμε με το αυτοκίνητο.

Ε. ΣΤΑΗ: Οκέι, τώρα το βάζεις στη σωστή του θέση. Να ρωτήσω τώρα το φίλο μου τον Σταύρο, τον φαντάζεσαι τον εαυτό σου Πρωθυπουργό;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όταν λες φίλο, έχεις κάνει ένα επικίνδυνο ερώτημα.

Ε. ΣΤΑΗ: Όχι, αυτό δεν είναι επικίνδυνο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν φαντασιώνομαι.

Ε. ΣΤΑΗ: Αν τον φαντάζεσαι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όταν μπαίνεις στην πολιτική όμως είσαι αποφασισμένος για όλα.

Ε. ΣΤΑΗ: Εννοείται.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είσαι αποφασισμένος να χυθείς έξω, να προσπαθήσεις να λύσεις όλα τα προβλήματα της χώρας. Αλλά δεν είμαι από αυτούς που κάθονται στον καθρέφτη με το χέρι μέσα σαν κάποιους Ναπολέζους που έχω γνωρίσει και λένε «μου πάει αυτό, δεν μου πάει».

Ε. ΣΤΑΗ: Καλά αυτό μην το κάνεις, γιατί είναι αγριευτικό.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Οτιδήποτε. Δεν έχω γίνει στα 50 μου καλαμοκαβαλάρης.

Ε. ΣΤΑΗ: Τι ζώδιο είσαι;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είμαι Ιχθύς, αν έχει κάποια σημασία για το πολιτικό μου μέλλον.

Ε. ΣΤΑΗ: Δεν ξέρω.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Με πολύ Λέοντα.

Ε. ΣΤΑΗ: Ο Λέων έχει το ηγετικό. Ήταν μια χαζή ερώτηση για να κλείσει φιλικά η συζήτηση. Να σε ευχαριστήσω που ήσουν εδώ στο “The Talk”, να σου πούμε και εσένα καλή επιτυχία στους στόχους σου και την Κυριακή το βράδυ θα είμαστε εδώ όλοι για να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα και τη μετά πορεία.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μέχρι τότε πρέπει να σκεφτούμε αυτό που λέω τις τελευταίες ώρες, ότι θέλουμε να τα αλλάξουμε όλα, να τα αλλάξουμε χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα. Αυτό είναι το ΠΟΤΑΜΙ.

Ε. ΣΤΑΗ: Μάλιστα. Ευχαριστούμε και εσάς που μας είδατε και μας ακούσατε. Γεια σας.

23 Μαΐου 2015

διαβάστε επίσης