9 Απρίλιος, 2014

Ο Σταύρος Θεοδωράκης για τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες

Ποτάμι

Μετά το τέλος των συναντήσεων με τον Μάρτιν Σουλτς, τον Γκι Φερχόφσταντ και την Ρεμπέκα Χαρμς ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε σε Έλληνες δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

«Η απόφασή μας να μην ενταχθούμε εξαρχής σε κάποια ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, αποδεικνύεται σωστή. Και οι τρεις συνομιλητές μας, ο Μάρτιν Σουλτς από τους σοσιαλιστές, ο Γκί Φέρχοφσταντ από τους φιλελεύθερους και η Ρεμπέκα Χαρμς από τους πρασίνους συμφώνησαν ότι θα ήταν ανεύθυνο να αποφασίσουμε τόσο γρήγορα την ένταξή μας σε μία από τις ομάδες. Άλλωστε, αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη μια συνολικότερη συζήτηση για το ποιοι θα μπορούσαν και ποιοι θα πρέπει να πρωταγωνιστήσουν στην επόμενη μέρα, στα ευρωπαϊκά όργανα, έτσι ώστε να έχουμε σύντομα μια δίκαιη Ευρώπη. Και όπως είπαν οι τρεις συνομιλητές μας, η ψήφος των Ευρωβουλευτών του Ποταμιού θα είναι κρίσιμη για τη διαμόρφωση των συσχετισμών μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Χρειάζεται, λοιπόν, υπευθυνότητα. Νιώθουμε ότι έχουμε λυμένα τα χέρια μας για να διαπραγματευτούμε υπέρ μιας δυνατής Ελλάδας σε μια νέα, δίκαιη Ευρώπη».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές Κώστας Αργυρός και Νικόλας Γιατρομανωλάκης είναι στις Βρυξέλλες και συναντήθηκαν με τους Μάρτιν Σουλτς, Γκι Φερχόφσταντ και Ρεμπέκα Χαρμς. Η αντιπροσωπεία του Ποταμιού παρουσίασε στους δύο υποψηφίους για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην Ρεμπέκα Χαρμς των Πρασίνων τις προτάσεις τους για μια δίκαια Ευρώπη.

Ο Μάρτιν Σουλτς έδειξε ιδιαίτερα ενημερωμένος για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα και μίλησε για το νόημα της υποψηφιότητας του. Παραδέχτηκε ότι είναι σημαντικό να αλλάξουν πολλά στην Ευρώπη, με πρώτο και άμεσα αναγκαίο να σταματήσει ο «φανατισμός υπέρ της λιτότητας», που επικράτησε τα τελευταία χρόνια, με βασική ευθύνη της πατρίδας του και δήλωσε έτοιμος να συγκρουστεί αν χρειαστεί προς αυτή την κατεύθυνση και με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκέλα Μέρκελ.

Σε ανάλογο ύφος ήταν και οι απαντήσεις του επικεφαλής της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Αυστριακού Χάννες Σβόμποντα, ο οποίος εξέφρασε επίσης την ελπίδα για αλλαγή συσχετισμών στην Ευρώπη, με στόχο να υπάρξει μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική που θα καταπολεμήσει την ανεργία και την ύφεση.

Αλλά και ο Γκι Φερχόφσταντ ομολόγησε ότι «η ΕΕ απέτυχε να εφαρμόσει τις λύσεις εκείνες που να αντιμετωπίζουν τις ρίζες των προβλημάτων και οι ελληνικές κυβερνήσεις αρνήθηκαν να αναλάβουν άμεση δράση, καθυστερώντας τις αναγκαίες και αναπόφευκτες μεταρρυθμίσεις».

Χαρακτήρισε αναγκαίο στην επόμενη περίοδο μετά τις ευρωεκλογές να κυριαρχήσει μια άλλη αντίληψη στην Ευρώπη, που δεν θα μετατρέπει σε αυτοσκοπό τη λιτότητα, χωρίς βεβαίως και να αγνοεί την ανάγκη περιορισμού των δημοσίων ελλειμμάτων.

Αντίστοιχης σημασίας ήταν και η συνάντηση με την συμπρόεδρο των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς με την οποία συνομίλησαν για το πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα μπορεί να γίνει με έναν δίκαιο και βιώσιμο τρόπο.  

Και οι τρεις πολιτικοί τόνισαν ότι βρίσκουν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την πρωτοβουλία ίδρυσης του «Ποταμιού» και στάθηκαν στην ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μαζί του, στο πλαίσιο ενός έντιμου και ειλικρινούς διαλόγου χωρίς τις οποιεσδήποτε προϋποθέσεις.

διαβάστε επίσης