6 Απρίλιος, 2016

Ο Σταύρος Θεοδωράκης για την κόντρα με το ΔΝΤ και το προσφυγικό

Ποτάμι

«Κανείς στην Ευρώπη δεν κατανοεί γιατί, αυτή ειδικά τη στιγμή, η κυβέρνηση επιλέγει την αντιπαράθεση με το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ ζητάει να κοπεί δραστικά το ελληνικό χρέος και πρακτικά να υπάρξουν λιγότερα μέτρα άρα και λιγότεροι φόροι για τους Έλληνες. Γιατί, λοιπόν, να συγκρουστούμε αυτή τη στιγμή με το ΔΝΤ;»

Το ερώτημα αυτό έθεσε μιλώντας από τις Βρυξέλλες στον Άρη Τόλιο και στον «Αθήνα 9,84» ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Μια χώρα για να παραμείνει δυνατή πρέπει να κάνει τις σωστές συμμαχίες και όχι να δημιουργεί άσκοπα εχθρούς», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού τονίζοντας ότι «η εθνική πολιτική δεν πρέπει να καθορίζεται από ιδεολογήματα». Όπως εξήγησε «η κόντρα του ΔΝΤ με τους Γερμανούς που δε θέλουν με τίποτα την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να αξιοποιηθεί από την Ελληνική κυβέρνηση». Απαντώντας σε ερωτήσεις για το προσφυγικό ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί δε θα πρέπει να μείνουν στα λόγια αλλά θα πρέπει να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και να απορροφήσουν τους πρόσφυγες που τους αναλογούν. «Οι τοπικοί πληθυσμοί πρέπει να νιώσουν ασφάλεια σε μια ενωμένη και δυνατή Ευρώπη και αυτό θα τους επιτρέψει να παρέχουν φροντίδα στους πρόσφυγες και μετανάστες», ήταν η βασική επισήμανση του Σταύρου Θεοδωράκη προς τους ευρωβουλευτές του S&D. Και όπως εξήγησε στον Άρη Τόλιο αυτό πρέπει να είναι και το μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης: Οι νησιώτες και οι κάτοικοι στα σύνορα και τις πόλεις συμπεριφέρθηκαν μέχρι σήμερα υπεύθυνα παρότι η κυβέρνηση δε μπόρεσε να συντονίσει τις προσπάθειές τους και να χαράξει μια εθνική στρατηγική στο μείζον θέμα του προσφυγικού.

Η συνομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη με τον Άρη Τόλιο διεκόπη πριν την ολοκλήρωσή της καθότι ο επικεφαλής του Ποταμιού ταξίδευε με τρένο από τις Βρυξέλλες στο Παρίσι αφού ως γνωστόν το αεροδρόμιο των Βρυξελλών παραμένει κλειστό και εκτελούνται μόνο δοκιμαστικές πτήσεις.