19 Σεπτεμβρίου, 2016

Ο Σταύρος Θεοδωράκης για τη δίκη για τους νεκρούς της Marfin

Ποτάμι

76 μήνες χωρίς δικαιοσύνη. 76 μήνες χωρίς απάντηση. Ποιος έκαψε τον Νώντα Τσάκαλη, τη Βιβή Ζούλια και την έγκυο Αγγελική Παπαθανασοπούλου; Γιατί δεν τους σώσαμε; Η πολιτεία δεν προσπάθησε ποτέ να απαντήσει. Ούτε οι πολιτικοί νοιάστηκαν. Ούτε οι δημοσιογράφοι. Ούτε οι δικαστές. Ούτε τα «κινήματα». Όλοι θα βρουν δικαιολογία για την δική τους στάση. Το ερώτημα όμως δεν αλλάζει: Ποιος έκαψε στην καρδιά της Αθήνας, την άνοιξη του 2010, τρεις νέους ανθρώπους;

Ξεκίνησαν το πρωί από το σπίτι τους, φίλησαν τον άνθρωπο τους, χάιδεψαν το σκύλο τους, έκλεισαν το μάτι στον περιπτερά τους και πήγαν στη δουλειά τους. Και κάποιοι τους έβαλαν φωτιά. Και κάποιοι δεν τους βοήθησαν. Και κάποιοι ζητούσαν «να καούν». Και κάποιοι γελούσαν. Και κάποιοι -οι περισσότεροι- γύρισαν την πλάτη και έφυγαν. Ούτε ένα σύνθημα δεν γράψαμε για την Αγγελική, τη Βιβή, τον Νώντα.

Ούτε ένα πρωτοσέλιδο. Ούτε φωνάξαμε, ούτε διαδηλώσαμε. Κι αν θέλουμε, κάποτε, να γίνουμε μια κανονική χώρα, θα πρέπει να απαντήσουμε για τη στάση μας τότε και για την αδιαφορία μας αυτά τα 6 χρόνια. Να βρούμε το θάρρος να απολογηθούμε για το συλλογικό μας έγκλημα.

Σημείωση: Η δίκη για τους τρεις νεκρούς της Σταδίου θα συνεχιστεί στις 14 Οκτωβρίου, αν και κανείς δεν περιμένει ότι εκεί στο Κακουργιοδικείο Αθηνών θα δοθεί η απάντηση στο μεγάλο "γιατί".

Σχετικά