21 Ιανουάριος, 2015

Ο Σταύρος Θεοδωράκης δίνει απαντήσεις εφ' όλης της ύλης

Ποτάμι

Απαντήσεις εφ' όλης της ύλης, έδωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, στη Διακαναλική Συνέντευξη του Ποταμιού που έγινε την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου, στα Πετράλωνα.

Τι σχεδιάζει το Ποτάμι για την 26η Ιανουαρίου; Ποια είναι η διαπραγματευτική ομάδα που δουλεύει εδώ και μήνες τη σχέση μας με τους Ευρωπαίους δανειστές; Ποιο είναι το πλάνο διακυβέρνησης και ποιο το τρίπτυχο ανάπτυξης του Ποταμιού; Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές του Ποταμιού και με ποιους όρους θα συνεργασθεί με το πρώτο κόμμα; Ποιος μπορεί να είναι ο υπουργός οικονομικών μιας νέας κυβέρνησης;

Σε όλα αυτά απάντησε ο Σταύρος Θεοδωράκης στη Διακαναλική Συνέντευξη του Ποταμιού που έγινε την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου, στα Πετράλωνα, εκεί που είχε γίνει και η πρώτη Συνέντευξη Τύπου του Κινήματος τον περασμένο Μάρτιο.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία των απαντήσεων του Σταύρου Θεοδωράκη:

– Σε μια κουβέντα που θα κάνουμε εμείς στις 25 του μήνα ή στις 26 του μήνα με τον Αλέξη Τσίπρα, έχουμε να τον ρωτήσουμε για πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Εάν ας πούμε είναι έτοιμος για μονομερείς ενέργειες. Εμείς δεν είμαστε έτοιμοι για μονομερείς ενέργειες.Εμείς θέλουμε με κάθε τρόπο να γίνει ξεκάθαρο και προς τον ελληνικό λαό, ότι το μέλλον του είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς είμαστε ενωμένοι σαν Ποτάμι, σε μια ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Η χώρα δεν μπορεί να πάει μπροστά με λιτότητα, λιτότητα, λιτότητα. Το έχουμε πει διαφορετικά. Ούτε σκυφτοί, σκυφτοί, σκυφτοί, ούτε απειλές, απειλές, απειλές.

– Στο Ποτάμι δεν υπάρχει καμία πλευρά κανενός. Ούτε καν η πλευρά του Θεοδωράκη δεν υπάρχει στο Ποτάμι. Το Ποτάμι είναι ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα με σίγουρες αρχές, εννοώ σταθερές αρχές που τις έχει βάλει από την αρχή, που εμπλουτίστηκαν βέβαια στη συνέχεια από σημαντικά πρόσωπα που ήρθαν κοντά μας και κάποια στιγμή, και υποχρεούμαι να το αναφέρω αφού το αναφέρατε κι εσείς, ο Σπύρος Λυκούδης που εκφράζει τη μεταρρυθμιστική Αριστερά στη χώρα μας κι έχει ένα θετικό στίγμα στην ελληνική πολιτική σκηνή, είπε «μπαίνω κι εγώ στο Ποτάμι να κάνουμε κάτι, ν’ αλλάξουμε τα πράγματα».

– Ο κ. Δραγασάκης, όπως και ο κ. Σταθάκης είναι ενέσεις λογικής στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά καιρούς δηλαδή έχουν πει τα σωστά πράγματα. Έχουν πει και μερικά πράγματα τα οποία είναι λίγο έξω, αλλά φοβάμαι ότι αυτά τα λένε για το κομματικό ακροατήριο. Αλλά το κέντρο της σκέψης του πολλές φορές σε πολλές επισημάνσεις δεν είναι μακριά και από τις δικές μας απόψεις και νομίζω δεν είναι μακριά και από την ευρωπαϊκή αντίληψη για την κίνηση μιας οικονομίας.

– Στην περίπτωση που εμείς συζητήσουμε για μια Κυβέρνηση, αυτή η Κυβέρνηση πρέπει να έχει ένα ενιαίο κέντρο. Δεν θα πρέπει να εξοκείλει είτε ακροδεξιά όπως συνέβη στην προηγούμενη Κυβέρνηση που δέχτηκαν άνθρωποι σήμερα που υποτίθεται υπερασπίζονται τις προοδευτικές ιδέες, να υπάρχουν στην Κυβέρνηση ακροδεξιοί. Γιατί το δέχτηκαν; Ξέρετε γιατί; Γιατί είχαν μοιράσει, είχαν τεμαχίσει την Κυβέρνηση και έλεγαν «εμένα με ενδιαφέρει η Αντιπροεδρία μου και μερικές θέσεις αναπληρωτών για να βολέψω τα στελέχη μου να μην με πρήζουν».

Δεν υπάρχει περίπτωση να συναινέσουμε σε μια λογική κυβερνητικής σούπας, δηλαδή μια λογική που λέει ότι «ας βάλουμε και μερικούς για τα τηλεοπτικά παράθυρα εδώ να φωνάζουν αντιευρωπαϊκά και ας βάλουμε κι ένα ευρωπαϊστή Υπουργό να πάει έξω να κάνει τις διαπραγματεύσεις».

– Γιατί κάναμε εκλογές, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε τον Σταύρο Δήμα. Που είναι ο Πρόεδρος που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ; Υπάρχει κάποια μπαμπούσκα που θα την ανοίξει κάποια στιγμή και θα μας πει «αυτός είναι ο Πρόεδρος»; Δεν θα συνεργήσουμε στον εξευτελισμό του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ζητάμε υπευθυνότητα, ζητάμε να εκλεγεί ο Πρόεδρος στην πρώτη ψηφοφορία με 180 ψήφους..

Δεν είναι εμείς που λέμε ότι το Ποτάμι είναι τρίτη δύναμη, είναι οι τελευταίες 14 δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει. Βέβαια σε δυο από αυτές αμφισβητείται η τρίτη θέση από τη Χρυσή Αυγή. Το να είναι η ΧΑ τρίτη δύναμη στη χώρα και να πάρει την τρίτη διερευνητική εντολή μια πτέρυγα φυλακών Κορυδαλλού, πιστεύω ότι θα είναι ένα πλήγμα στη δημοκρατία μας. Και θα είναι κι ένα κακό μήνυμα στην Ευρώπη.

– Εμείς θέλουμε αποκρατικοποιήσεις. Δε θέλουμε όμως ληστρικές αποκρατικοποιήσεις, δε θέλουμε αποκρατικοποιήσεις με σημαδεμένες τράπουλες. Αποκρατικοποιώ «αυτό» κι έχω συνεννοηθεί με «εκείνον» ο οποίος είναι φίλος μου και αύριο θα το διεκδικήσει και θα το κερδίσει. Υπάρχει ένα τέτοιο πρόβλημα στην Ελλάδα, που δεν είναι πρόβλημα μόνο αυτής της Κυβέρνησης, είναι πρόβλημά του παλιού πολιτικού δυναμικού. Έτσι έκανε τις δουλειές. Έδινε τα έργα σε αυτούς που ήταν λίγο πιο κοντά στην εξουσία του, στους ανθρώπους των σαλονιών των δικών του.

– Άκουσα ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να λέει: Να κάνουμε δημόσια καράβια, δημόσια ακτοπλοΐα και δημόσια αεροπορία, να ξαναέρθει η Ολυμπιακή. Ρωτήσανε τον κόσμο που την έχει πληρώσει εφτά φορές κάθε χρόνο παραπάνω την Ολυμπιακή; Εφτά φορές την πλήρωνε παραπάνω, τα νούμερα είναι πολύ απόλυτα και δημιουργούν ανησυχία στον πολίτη και στον συνταξιούχο.

– Πρέπει να συγκρουστούμε με αυτούς που θεωρούν τσιφλίκι τους τη χώρα και πρέπει να μπουν κανόνες. Δεν υπάρχουν «δικοί» μας επιχειρηματίες. Δεν μπορεί το τραπεζικό σύστημα να συνεχίσει να ενισχύει «νεκρές» επιχειρήσεις… Εδώ συνήθως οι Τράπεζες ρωτούσαν «ποιος είσαι, ποιος σε στέλνει, ποιον έχεις φίλο, ποιο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης μπορεί να σε υποστηρίξει και να υποστηρίξει κι εμένα». Έχουμε πει ξεκάθαρα σε ανύποπτο χρόνο ότι αυτή η ιστορία, με το Ποτάμι, θα τελειώσει. Δεν υπάρχουν τσιφλίκια.

– Είμαστε σύμμαχοι με όλους αυτούς που θέλουν να επαναφέρουν στην οικονομία, στις επιχειρήσεις στη δανειοδότηση, τις ευρωπαϊκές Αρχές. Δεν είμαστε σύμμαχοι όμως με αυτούς που θέλουν να αντικαταστήσουν κάποιους επιχειρηματίες ή κάποιους τραπεζίτες ή κάποιους ιδιοκτήτες Μέσων με τα δικά τους κομματικά παιδιά. Δεν θα φύγουμε από το ένα λάθος για να πάμε σε ένα σοβιετικού τύπου λάθος ότι το Κόμμα και ο αρχηγός αποφασίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα τη δανειοδότηση, τη λειτουργία των Μέσων.

– Εμείς μιλάμε για μία φορολογική αναπτυξιακή μεταρρύθμιση και πρέπει να υπάρξουν πολλές αλλαγές, πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ. Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε ο ΕΝΦΙΑ είπαμε μια πολύ μεγάλη διόρθωση: Ο Έλληνας δεν μπορεί να πληρώνει ενοίκιο για το σπίτι του, όταν είναι το μόνο του περιουσιακό στοιχείο, δηλαδή η απαλλαγή του ενός σπιτιού για κάποιον που δεν έχει άλλα περιουσιακά στοιχεία είναι δεδομένη, για λόγους ισονομίας.

Το να λες ότι «θα αυξήσω τα συσσίτια», αυτά τα κάνει η εκκλησία και τα κάνει πάρα πολύ καλά, ο κ. Ιερώνυμος και θα του τα έχει εξηγήσει στις συναντήσεις του με τον κ. Τσίπρα ότι τα κάνει πολύ καλά. Δεν υπάρχει λοιπόν κανείς λόγος να δαπανάμε χρόνο να συζητάμε για πράγματα αυτονόητα σε μία δημοκρατική κοινωνία, υπάρχουν άλλα πράγματα που πρέπει να απαντηθούν και δεν απαντώνται στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

– Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι το Ποτάμι έχει στο DNA του το διάλογο, γι’ αυτό βγήκαμε, αλλά επίσης είπαμε ότι δε μας ενδιαφέρει να κάνουμε συζητήσεις με τους παλιούς μηχανισμούς για τη διάσωση των παλιών κομμάτων.

Είμαστε Ελλάδα. Έχουμε βουλευτές και δεν έχουμε Σοβιέτ. Στα Σοβιέτ ο βουλευτής εκπροσωπούσε την αλήθεια του Κόμματος, στην Ελλάδα ο βουλευτής εκπροσωπεί τους ψηφοφόρους του. Άρα ο κάθε ψηφοφόρος στέλνει κάποιον στη Βουλή και αυτός είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του. Όχι λοιπόν την κομματική πειθαρχία.

Πήγα στην Κοζάνη και ήρθαν άνθρωποι από το ΣΥΡΙΖΑ απεγνωσμένοι να μου πουν αν έχω εγώ ερμηνεία γι’ αυτό που έκανε το Κόμμα τους εκεί στην περιοχή τους, να κατεβάσει έναν άνθρωπο που εκπροσωπεί ακροδεξιές ψεκασμένες απόψεις στο ψηφοδέλτιο. Ή βλέπετε πολλά κοινά σημεία επαφής του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Βορίδη; Υπάρχουν ακροδεξιοί και υπάρχουν φιλελεύθεροι στη Νέα Δημοκρατία. Πάμε στο ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι σωστό, αλλά επειδή δεν έχει ψήφο θα το πω, θυμάστε τον κ. Φλωρίδη τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας τι έλεγε μέχρι χτες για τον κ. Βενιζέλο; Αυτά είναι τα θολά μηνύματα των άλλων κομμάτων. 

– Είμαστε ένα νέο Κίνημα ανοιχτό, η κοίτη του Ποταμιού το 80% των υποψηφίων είναι καινούριοι άνθρωποι, η ανανέωση του πολιτικού συστήματος είναι για μας η μεγάλη ανάγκη και βεβαίως η συμμαχία με ανθρώπους που έχουν θετικό στίγμα στην ελληνική κοινωνία, που έχουν προσπαθήσει από διαφορετικές πλευρές όταν εμείς δεν μετείχαμε, να αλλάξουν τα πράγματα στη σωστή κατεύθυνση.

Το καινούργιο πολλές φορές είναι έμπειρο. Το έμπειρο της ζωής, το έμπειρο της πραγματικότητας. Και επιτρέψτε μου κάτι να σας πω, οι έμπειροι δεν ευθύνονται γι’ αυτό που είμαστε εμείς αυτή τη στιγμή εδώ; Οι έμπειροι δεν είπαν –και μιλώ για τους συγκεκριμένους έμπειρους, εννοώ την απερχόμενη Κυβέρνηση, τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο- αυτοί δεν είπαν να πετάξουμε τους δανειστές στη θάλασσα;

– Εμείς λέμε: το Ποτάμι δυναμώνει με ανθρώπους χωρίς κομματικό παρελθόν. Συμμαχεί με τους ανθρώπους που έχουν θετική εμπειρία στη Βουλή και αύριο θα συμμαχήσει με ακόμη περισσότερους ανθρώπους που έχουν μια εμπειρία όχι για να αλλοιώσει την ταυτότητά του, την ταυτότητα της καθαρότητας, αλλά γιατί χρειαζόμαστε να γίνουμε πολλοί απέναντι στον μεγάλο κίνδυνο που είναι η κατάρρευση της χώρας.

– Τα λεφτά που έχουν μείνει στις ελληνικές τράπεζες είναι τα λεφτά του λαού και τα λεφτά κάποιων επιχειρήσεων για να πληρώνουν μισθούς. Άρα πρέπει να τα προστατεύσουμε αυτά τα λεφτά κι είμαι απόλυτος, δεν υπάρχει λόγος να τα βγάλουμε, τα προστατεύει η Ευρώπη, τις προστατεύει τις καταθέσεις η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

– Υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία αύριο στην Αθήνα να συμβεί αυτό που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Αύριο δεν είναι η συγκέντρωση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ιγκλέσιας εδώ με τους Podemos στην Αθήνα; Να πούμε λοιπόν και να βγει ο αυριανός Ηγέτης της Ισπανίας και να πει τα 27 δισεκατομμύρια που χρωστάει η Ελλάδα στην Ισπανία δεν τα θέλουμε, τα χαρίζουμε στα πλαίσια της συναδελφικής συντροφικής αλληλεγγύης ή αν θέλετε να μην τα χαρίσει όλα, να χαρίσει τα μισά τα 14. Μπορεί αυτή τη στιγμή να πάρει αυτή τη δέσμευση;

Πιστεύει κανείς ότι με 151 Βουλευτές μπορεί να διοικηθεί αυτή η χώρα, να βγάλει συμπεράσματα; Εμείς πιστεύουμε στις μεγάλες πλειοψηφίες και σας είπα κι είναι μία αφορμή να το ξαναπώ, ότι κι αν είσαι αριστερός δεν μπορείς να μιλάς για αυτοδυναμία μόνο με βάση το εκλογικό σύστημα, πρέπει να μιλάς για αυτοδυναμία στο επίπεδο της κοινωνίας και του λαού και αυτό σημαίνει αυτοδυναμία 51%, δε σημαίνει 33% και 17% δώρο από τον εκλογικό νόμο.

Είναι ντροπή για τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ που σ’ αυτές τις εκλογές δεν ψηφίζουν οι 18ρηδες. Δείχνει πόσο αδιαφορούν πραγματικά για τη συμμετοχή των νέων στην πολιτική. Το Ποτάμι προτείνει ως γνωστό ψήφο από τα 17, γιατί στα 17 ο Έλληνας αποφασίζει αν θα γίνει γιατρός ή δικηγόρος ή μηχανικός ή θα γίνει αγρότης.

Κάποιοι καλούν τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με εθνικιστές, με ψεκασμένους, με ανθρώπους που βάζουν ως προαπαιτούμενο να στηθούν αγάλματα σε όλη την Ελλάδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου; Αυτή είναι η πορεία που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ; Αυτό είναι το πλαίσιο μιας νέας κυβέρνησης; Εμείς λέμε: Όσο μεγάλος κι αν είναι ο πρώτος, όποιος κι αν είναι ο πρώτος, είναι θέμα αρχής αυτή η χώρα να κινηθεί και μεταρρυθμιστικά να τ’ αλλάξει όλα εδώ μέσα, αλλά και ευρωπαϊκά.

Όσο πλησιάζουμε προς το τέλος για την εκλογική μάχη της Κυριακής, ο κόσμος συνειδητοποιεί: Αλλαγή. Αλλαγή μ’ έναν δυνατό παίκτη που μπορεί να επιβάλλει στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη μια καινούργια κοινωνική πολιτική αλλά επίσης μια αταλάντευτη ευρωπαϊκή πορεία, μια σύγχρονη πορεία της χώρας.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε και τα μέλη της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του Ποταμιού

Θανάσης Σκόκος

Μηχανολόγος- Ηλεκτρολόγος, Επιχειρηματίας

Δημήτρης Κυριακού

Οικονομολόγος, Επικεφαλής της πλατφόρμας “Ευφυής Εξειδίκευση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Χριστόφορος Σαρδελής

Οικονομολόγος, πρώην Γενικός Διευθυντής Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους

Μάνος Ματσαγγάνης

Οικονομολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Χάρης Θεοχάρης

Οικονομολόγος, πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων

Ανδρέας Κούτρας

Οικονομολόγος

Γιάννης Παπανικολάου

Οικονομολόγος, Πρώην Πρόεδρος Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων

Στρατής Μούγερ

Επιχειρηματίας

Πλάτων Τήνιος

Οικονομολόγος

Παράλληλα είπε ότι το Ποτάμι συνομιλεί με πολλούς γνώστες των οικονομικών υποθέσεων ανάμεσα τους και οι:

Μαρίνα Σουγιουλτζή

Οικονομολόγος, πρώην Αντιπρόεδρος Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Δημήτρης Βαγιανός

Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Λόντον School of Economics

Γιώργος Παγουλάτος

καθηγητής Ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας

Δείτε τη διακαναλική συνέντευξη

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος

Διαβάστε την πλήρη απομαγνητοφώνηση

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλό μεσημέρι. Είμαστε στη συνέντευξη Τύπου του Κινήματος που δεν του αρέσουν οι μονόλογοι, άρα θα παραβιάσω λίγο το πρωτόκολλο, δε θα βγάλω ένα δεκάλεπτο με τις βασικές μας απόψεις και θα ξεκινήσουμε κατευθείαν την κουβέντα.

Δίνω λοιπόν το συντονισμό της συνάντησής  μας στην κα Λιναρδάτου και στην κα Παπαδάκη, που σε συνεννόηση με τους δημοσιογράφους θα κάνουμε μια κουβέντα, που θα διαρκέσει περίπου μία ώρα.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Να σας καλωσορίσουμε κι εμείς εδώ, στη διακαναλική του Ποταμιού. Θα ξεκινήσουμε με το BBC γιατί όπως όλοι γνωρίζετε, συνάδελφοι είστε, αυτές οι εκλογές στη χώρα μας έχουν πολύ  μεγάλο ενδιαφέρον και η διεθνής κοινότητα, τα ξένα δίκτυα τις παρακολουθούν νομίζω με το ίδιο ενδιαφέρον όσο τις παρακολουθούμε κι εμείς.

Να ξεκινήσουμε λοιπόν με το BBC.

M. LOWENBBC»): Ποιοι είναι οι όροι που θα θέσετε στο ΣΥΡΙΖΑ αν οι εκλογές την Κυριακή το βράδυ σας αναδείξουν ως τον “Κing maker”, είναι ο τίτλος που σας δίνουν όλες τις τελευταίες ημέρες τα ξένα δίκτυα, τα ξένα ΜΜΕ, οπότε εσείς θα πρέπει να καθορίσετε τη νέα κυβέρνηση.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό που ετοιμάζουμε εμείς για το βράδυ της 25ης και για την 26η, είναι κάτι παραπάνω απ’ αυτό που θα περίμενε κάποιος από  ένα κίνημα που έχει ζωή 10-11 μηνών. Έχουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τη χώρα, έχουμε στελέχη, έχουμε οικονομικές προτάσεις και είμαστε έτοιμοι να μπούμε στα βαθιά και στη διαπραγμάτευση που είναι πάρα πολύ  σημαντική για το μέλλον της χώρας και για να γίνουν οι αλλαγές, που είναι απαραίτητες στη χώρα και για να εξασφαλίσουμε εν ολίγοις ένα καλύτερο μέλλον στην κοινωνία.

Σίγουρα αυτό δε μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας, τουλάχιστον σ’ αυτές  τις εκλογές, για τις επόμενες το βλέπουμε. Και πρέπει να συνεργαστούμε. Έχουμε δει απόψεις για τις συνεργασίες που τις έχουμε πει από τότε που ξεκινήσαμε, ότι τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, είναι τόσο μεγάλα,  που κανονικά θα έπρεπε να έχουμε κυβερνήσεις του 51%.  Θα έπρεπε δηλαδή να υπάρχει μια σοβαρότητα από την πλευρά του πολιτικού συστήματος, μπροστά στον επερχόμενο κίνδυνο και να πει: Συνεργαζόμαστε όλοι μαζί για τα βασικά, συνεργαζόμαστε για να μην πάει η χώρα στο γκρεμό.

Είναι φανερό όμως ότι τώρα αυτό δε μπορεί να γίνει. Είναι φανερό ότι υπάρχουν στις ηγεσίες των δυο μεγάλων κομμάτων  άνθρωποι που μισούνται μεταξύ τους, λένε ότι «εγώ δε θα μιλήσω ποτέ μαζί σου γιατί μ’ έχεις προσβάλλει. Είναι απαράδεκτο, είναι έξω από τα πλαίσια μιας ευρωπαϊκής πολιτικής, αλλά συμβαίνει.

Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να πάμε σ’ ένα δεύτερο πλάνο, plan B διακυβέρνησης που λέει ότι υπάρχει το πρώτο κόμμα, υπάρχει το κόμμα που θα πάρει τις 50 έδρες,  κακώς, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση που μπορούμε να κάνουμε, είναι πολύ μεγάλο το μπόνους του νομοθέτη για ένα κόμμα που θα πάρει 30-33%, του χαρίζει ένα 17% αλλά μ’ αυτό το νόμο θα γίνουν οι εκλογές. Άρα έχουμε  το πρώτο κόμμα που ουσιαστικά θα είναι ο κυρίαρχος παίκτης την επόμενη μέρα.

Η σκέψη μας λοιπόν είναι: Από το βράδυ της Κυριακής να συζητήσουμε υπεύθυνα για το πού μπορεί να πάει η χώρα. Επιγραμματικά αυτά που έχουμε θέσει εμείς ως προϋποθέσεις και δεν αλλάζουν, γιατί εμείς δεν αλλάζουμε κι εύκολα απόψεις, είναι :

Πρώτον, η αταλάντευτη ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Είμαστε μια χώρα στην άκρη της Ευρώπης, αλλά στην καρδιά της Ευρώπης.  Ευρώ: Οι σύμμαχοί μας είναι πρώτα απ’ όλα οι Ευρωπαίοι και μετά όλοι οι άλλοι. Αυτό είναι το πρώτο.

Το δεύτερο είναι ένα κοινωνικό κράτος όπως το βλέπουμε εμείς, ένα κοινωνικό κράτος που θ’ απαλύνει τα τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, όχι πρόχειρες δουλειές, όχι απλά κάποια επιδόματα 50, 100 ευρώ για να τα βγάλει κάποιος πέρα, όχι σύνδεση του ρεύματος, αυτά τα κάνουν κι οι ανθρωπιστικές Οργανώσεις. Κοινωνικό κράτος. Κοινωνικό κράτος σημαίνει προστασία, εγγυημένο εισόδημα γι’ αυτούς που είναι πραγματικά φτωχοί.  Το δεύτερο λοιπόν είναι το κοινωνικό κράτος.

Το τρίτο είναι το τρίπτυχο της ανάπτυξης: Δουλειές, δουλειές, δουλειές. Ότι αυτή η χώρα  δε θέλει ελεημοσύνες απ’ τους ξένους, θέλει μια βοήθεια για να σταθεί στα πόδια της και να παράγει θέσεις εργασίας. Άρα θέλουμε επενδύσεις. Θέλουμε να μπουν επιχειρηματίες στη χώρα με καθαρούς όρους. Κι εκεί είναι ένα σημείο που πιθανό θα συγκρουστούμε, γιατί δε θέλουμε να γυρίσουμε σ’ έναν κρατισμό στην οικονομία. Δε θέλουμε να μεγαλώσει το κράτος, θέλουμε να μεγαλώσει η οικονομία.

Και το τέταρτο θέμα που είναι θέμα αρχής για μας γιατί γι’ αυτό μπήκαμε στην πολιτική, είναι η απόδοση δικαιοσύνης. Όταν λέμε απόδοση δικαιοσύνης δεν εννοούμε τα Δικαστήρια, αν κι εκεί έχουμε πρόβλημα στην Ελλάδα και πρέπει να το αλλάξουμε. Εννοούμε δικαιοσύνη. Εννοούμε ότι κάποιοι οι οποίοι λυμαίνονται τα Δημόσια Ταμεία θα πρέπει ν’ αποτραβηχτούν και πιθανό να τιμωρηθούν.

Θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι που θεωρούν τσιφλίκι τους τη χώρα να περιοριστούν. Εδώ χρειάζεται μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία την οποία εμείς πιστεύουμε ότι την έχουμε και θα την εξασφαλίσουμε: Να υπάρχει δικαιοσύνη, να υπάρχει ισονομία, να υπάρχει η αίσθηση ότι όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας ξέρουν τους κανόνες του παιχνιδιού και συμμετέχουν σ’ αυτό  το παιχνίδι με καθαρούς όρους χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να είναι μέρη ενός κομματικού στρατού.

Χ. ΜΠΟΚΑΣ («ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»): Ο κ. Τσίπρας σε σημερινό του άρθρο στους FINANCIAL TIMES, δεσμεύεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα σεβαστεί τη θεσμική υποχρέωση για τους συγκεκριμένους προϋπολογισμούς, υποστηρίζει ότι αυτό δε μπορεί να γίνει με πολιτικές λιτότητας, ζητά νέους όρους αποπληρωμής των δανείων ώστε να μην προκαλείται ύφεση, τονίζει μάλιστα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να δώσει ουσιαστική υπόσταση στη φράση «ό,τι χρειάζεται για να σωθεί το ευρώ».

Θεωρείτε ότι αυτές  οι προτάσεις θα μπορούσαν ν’ αποτελέσουν το βασικό πλαίσιο μιας προγραμματικής συμφωνίας διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – Ποτάμι;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:  Μου λέτε για ένα άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στους Financial Times. Ξέρετε,  τα λόγια στα άρθρα, είναι εύκολα. Σημασία έχει αν πραγματικά η πολιτική που έρχεσαι να κάνεις, αν είναι προς όφελος των πολλών κι αν είναι μέσα στην ευρωπαϊκή πορεία που εμείς θέλουμε. Άρα λοιπόν, σε μια κουβέντα που θα κάνουμε εμείς στις 25 του μήνα ή στις 26 του μήνα με τον Αλέξη Τσίπρα, έχουμε να τον ρωτήσουμε για πολύ συγκεκριμένα πράγματα.

Εάν ας πούμε είναι έτοιμος για μονομερείς ενέργειες. Εμείς δεν είμαστε έτοιμοι για μονομερείς ενέργειες. Εμείς θέλουμε με κάθε τρόπο να γίνει ξεκάθαρο και προς τον ελληνικό λαό για να μην έχει αυταπάτες, ότι το μέλλον του είναι  η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και φοβάμαι ότι σε πολλές στιγμές οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δίνουν αντιφατικά μηνύματα.

Δε θέλω να σας κουράσω, τα ξέρετε καλύτερα από μένα, ότι υπάρχουν μια σειρά από στελέχη που κάθε μέρα προσβάλλουν αυτή την πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν στελέχη που λένε «δε θέλουμε μνημονιακά λεφτά». Υπάρχουν στελέχη που λένε «αυτό θα τους πούμε κι αν τους αρέσει κι αν δεν τους αρέσει θα τους κεράσουμε ένα καφεδάκι και τους  διώξουμε απ’ τη χώρα».

Αυτά είναι προβλήματα που πρέπει ν’ αντιμετωπίσει πρωτίστως ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν είναι δικά μας προβλήματα. εμείς είμαστε ενωμένοι σαν Ποτάμι,  σε μια ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.  Υπάρχουν σημεία επαφής μ’ αυτά που λέτε ότι έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας στο άρθρο του. Βεβαίως, η χώρα δε μπορεί να πάει μπροστά  με λιτότητα, λιτότητα, λιτότητα. Το έχουμε πει διαφορετικά. Ούτε σκυφτοί, σκυφτοί, σκυφτοί, ούτε απειλές, απειλές, απειλές.

Εμείς δεν είμαστε ούτε στη μεριά αυτών που δεν έκαναν τη  σωστή διαπραγμάτευση και βύθισαν τη χώρα σε μια ανακυκλούμενη λιτότητα, θα τα πούμε στην πορεία πώς έγινε αυτό και δεν είμαστε υπέρ αυτών που λένε ότι  επειδή έχουμε μπόι θα πάμε στην Ευρώπη,» θα το πούμε ή θα μας τα δώσετε ή θα πεθάνετε».

Εμείς πιστεύουμε στη συνεννόηση με τους Ευρωπαίους. Μπορεί να υπάρξει συνεννόηση. Μπορεί να μειωθεί το χρέος. Μπορούμε να πάρουμε λεφτά από την Ευρώπη. Και βεβαίως πρέπει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να δίνει πολύ περισσότερα λεφτά στο νόμο. Και βεβαίως το πακέτο Γιουνκέρ πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είναι.

Και βεβαίως η Ευρώπη πρέπει να κοιτάξει να χαμηλώσει  τον πήχη που έχει βάλει στη χώρα μας, που είναι ένας τεράστιος πήχης. Αλλά ξεκινάμε και αν ξεκινάμε απ’ αυτό συμφωνούμε ότι είμαστε η Ευρώπη. Δεν είναι η μισή καρδιά στην Ευρώπη όπως άκουσα να λέει ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να διευκρινίζει πού είναι η άλλη μισή του καρδιά, εμάς είναι όλη η καρδιά μας στην Ευρώπη.

Ο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ («ΑΝΤ-1»): Κύριε Θεοδωράκη, μέχρι τώρα οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο Ποτάμι την τρίτη θέση, πολλοί είναι αυτοί μάλιστα που βλέπουν ότι θα είστε «μέσα», βάζω εισαγωγικά στη λέξη «μέσα» σε μια κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές. Και αναρωτιέμαι: Η νέα κυβέρνηση είναι πολύ πιθανό να κληθεί να πάρει νέα μέτρα.

Αυτά μπορεί να είναι περικοπές, μπορεί να είναι αυξήσεις φόρων. Και το λέω αυτό με δεδομένο ότι υπάρχει μια πλευρά του κ. Λυκούδη που ενδεχομένως να πει «όχι, δε θέλω νέα μέτρα» και ενδεχομένως και η πλευρά του κ. Σκυλακάκη θα πει «ναι, να το συζητήσουμε, να δούμε, ό,τι είναι καλό για τη χώρα και να πάρουμε νέα μέτρα». Πώς θα κινηθεί το Ποτάμι σ’ αυτή  την περίπτωση;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι το ερώτημά σας έχει μερικά λάθη. Βέβαια φαντάζομαι ότι το κάνετε για να διευκολύνουμε λίγο την κουβέντα. Αλλά να σας εξηγήσω μερικά πράγματα. Στο Ποτάμι δεν υπάρχει καμία πλευρά κανενός. Ούτε καν η πλευρά του Θεοδωράκη δεν υπάρχει στο Ποτάμι. Το Ποτάμι είναι ένα μεγάλο λαϊκό  κίνημα με σίγουρες αρχές, εννοώ σταθερές αρχές που τις έχει βάλει από την αρχή, που εμπλουτίστηκαν βέβαια στη συνέχεια από σημαντικά πρόσωπα που ήρθαν κοντά μας  και κάποια στιγμή, και υποχρεούμαι να το αναφέρω αφού το αναφέρατε κι εσείς, ο Σπύρος Λυκούδης που εκφράζει τη μεταρρυθμιστική Αριστερά στη χώρα μας κι έχει  ένα θετικό  στίγμα στην ελληνική πολιτική σκηνή, είπε «μπαίνω κι εγώ στο Ποτάμι να κάνουμε κάτι, ν’ αλλάξουμε τα πράγματα».

Κι είμαστε σε απόλυτη συνεννόηση για όλα αυτά που λέμε. Δεν υπάρχει πλευρά λοιπόν του ενός ή του άλλου. Και βέβαια, όπως αντιλαμβάνεστε, αν υπήρχε  πλευρά θα το είχατε καταλάβει αυτές τις 15 ημέρες που είναι ο προεκλογικός αγώνας. Δεν υπάρχει κανένα σημείο διαφοροποίησης πουθενά, ούτε καν  στα παράθυρα που πολλές φορές χρησιμοποιούνται για να πει κάποιος μια κουβέντα παραπάνω.

Από την άλλη υπάρχουν οι άνθρωποι της Δράσης που επίσης έχουν δώσει μάχη για τη λογική  και τον προοδευτικό φιλελευθερισμό στη χώρα, που είπαν ότι «σ’ αυτή τη μάχη στρατευόμαστε με το Ποτάμι. Ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα χωρίς ανταλλάγματα, είτε προς τη μια κατεύθυνση είτε προς την άλλη.

Υπάρχουν άνθρωποι στο Ποτάμι σοσιαλδημοκράτες, άνθρωποι που μέχρι χτες ήταν στο μεγάλο ρεύμα του ΠΑΣΟΚ, σοσιαλιστές λοιπόν. Υπάρχουν άνθρωποι μεταρρυθμιστές της Αριστεράς, φιλελεύθεροι και  υπάρχουν και οι οικολόγοι, η Ευρώπη – Οικολογία και όλοι οι άλλοι οικολόγοι που είναι μαζί μας. Έχουμε γίνει ένα πολύ μεγάλο ρεύμα, όπως πρέπει να είναι ένα ρεύμα που θέλει να αλλάξει τα πράγματα στη χώρα.

Δεν αποκλείουμε τις διαφορετικές πιθανές απόψεις, αλλά αυτές δεν αφορούν το σήμερα και το ξέρουμε. Αφορούν πιθανό μετά. Αν έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα μπορεί να διαφωνούμε για το ποιο χρώμα θα έχει το παγκάκι στο πάρκο, αλλά αυτή τη στιγμή στα πολύ μεγάλα θέματα της χώρας το Ποτάμι είναι ένα. Εκφράζεται από τις απόψεις του, εκφράζεται από τα στελέχη του, εκφράζεται από τους υποψήφιούς του και βέβαια εκφράζεται από τον επικεφαλής του.

Ν. ΖΟΥΛΑΣ («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»): Κύριε Θεοδωράκη και προηγουμένως μιλήσατε για κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που προσβάλλουν και αμφισβητούν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Στον παρελθόν τους έχετε αποκαλέσει σταλινικούς, ο διπλανός μου ο κ. Τασόπουλος τους αποκαλεί «σαλταρισμένους», προφανώς εννοείτε τον κ. Λαφαζάνη, τον κ. Στρατούλη την αριστερή πτέρυγα εν πάση περιπτώσει.

Θέλω να μου πείτε αν επιμένετε στο να αποκλεισμό που έχετε ήδη περιγράψει, δηλαδή ότι το Ποτάμι καθ’ οιονδήποτε τρόπο δεν θα μετείχε σε μια Κυβέρνηση εάν ο κ. Τσίπρας ενέμενε να αξιοποιήσει και αυτές τις συνιστώσες του. Αν δηλαδή το Ποτάμι θα έμπαινε σε μία τέτοια Κυβέρνηση.

Και δεύτερον, εάν ο κ. Τσίπρας παρ’ όλη τη δική σας άρνηση όπως την έχετε πει, ενέμενε να διαμορφώσει μια τέτοια Κυβέρνηση αν θα σκεφτόσασταν το σενάριο της ανοχής, δηλαδή να επιτρέψετε στο ΣΥΡΙΖΑ να διαπραγματευτεί χωρίς να μετέχετε, να συμπράττετε μαζί του σε μια Κυβέρνηση.

Τέλος, επειδή έχετε μιλήσει για ένα Υπουργό Οικονομικών εθνικής αποδοχής θα ήθελα να μου πείτε αν ο κ. Δραγασάκης είναι ένα τέτοιο πρόσωπο. Ευχαριστώ.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τρόμαξα! Νόμισα θα πεις ότι ο κ. Λαφαζάνης θα μπορούσε να ήταν μια λύση. Είναι λίγο άδικο να επικεντρωνόμαστε  στον κ. Λαφαζάνη γιατί πρόκειται για έναν τίμιο πολιτικό, που είναι συνεπής στις απόψεις του. Απλώς οι απόψεις του είναι πολύ μακριά από τις δικές μας απόψεις.

Να αρχίσω από το τέλος και χωρίς περιστροφές. Να σας πω ότι ο κ. Δραγασάκης, όπως και ο κ. Σταθάκης είναι ενέσεις λογικής στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά καιρούς δηλαδή έχουν πει τα σωστά πράγματα. Έχουν πει και μερικά πράγματα τα οποία είναι λίγο έξω, αλλά φοβάμαι ότι αυτά τα λένε για το κομματικό ακροατήριο. Αλλά το κέντρο της σκέψης του πολλές φορές σε πολλές επισημάνσεις δεν είναι μακριά και από τις δικές μας απόψεις και νομίζω δεν είναι μακριά και από την ευρωπαϊκή αντίληψη για την κίνηση μιας οικονομίας.

Αλλά προσέξτε να δείτε, εμείς δεν έχουμε πει «βγάλε αυτόν, βάλε τον άλλον», δεν είναι το δικό μας παιχνίδι. Έχουμε πει όμως κάτι πολύ σημαντικό: δεν μπήκαμε στην πολιτική για να πάρουμε ένα κομματάκι διακυβέρνησης. Δηλαδή είμαστε 10% άρα μας αναλογούν τέσσερα Υπουργεία, δυο αναπληρωτές, μία αντιπροεδρία και έξι υφυπουργεία. Δεν βλέπουμε έτσι την πολιτική.

Έχουμε πει ότι στην περίπτωση που εμείς συζητήσουμε για μια Κυβέρνηση, αυτή η Κυβέρνηση πρέπει να έχει ένα ενιαίο κέντρο. Δεν θα πρέπει να εξοκείλει είτε ακροδεξιά όπως συνέβη στην προηγούμενη Κυβέρνηση που δέχτηκαν άνθρωποι σήμερα που υποτίθεται υπερασπίζονται τις προοδευτικές ιδέες, να υπάρχουν στην Κυβέρνηση ακροδεξιοί. Γιατί το δέχτηκαν; Ξέρετε γιατί; Γιατί είχαν μοιράσει, είχαν τεμαχίσει την Κυβέρνηση και έλεγαν «εμένα με ενδιαφέρει η Αντιπροεδρία μου. Κάντε εσείς ό,τι θέλετε εγώ θα πάρω την Αντιπροεδρία και τρεις αναπληρωτές για να έχω ήσυχο το Κόμμα μου ότι έχει στελέχη».

Εμείς λέμε κάτι άλλο. Δεν πάμε να συμφωνήσουμε με κανέναν σε τέσσερα – δύο – ένα, σε καμία αναλογία. Εάν κληθούμε από τα πράγματα από τα αποτελέσματα από την πολιτεία των πολιτών, δηλαδή από την κοινωνία με αυτά που θα πει να κάνουμε μια συνεργασία, η συνεργασία θα γίνει με βάση κάποιες θέσεις και με κάποιες αρχές διακυβέρνησης. Εκεί δεν μπορεί να έχουν θέση σε μια Κυβέρνηση άνθρωποι που αρνούνται την Ευρώπη, άνθρωποι που είναι έξω από την κυρίαρχη επιλογή της χώρας.

Εάν επιχειρήσει κάποιος να μας πει ότι το Ποτάμι θα είναι μαζί με κάποιους αντιευρωπαϊστές, σας λέω ξεκάθαρα ότι το Ποτάμι δεν θα είναι σε μια τέτοια Κυβέρνηση.

Δεν υπάρχει περίπτωση να συναινέσουμε σε μια λογική σούπας, δηλαδή μια λογική που λέει ότι «ας βάλουμε και μερικούς για τα τηλεοπτικά παράθυρα εδώ να φωνάζουν αντιευρωπαϊκά και ας βάλουμε κι ένα ευρωπαϊστή Υπουργό να πάει έξω να κάνει τις διαπραγματεύσεις». Όχι. Τα προβλήματα είναι πολλά, είναι μεγάλα και θα πρέπει να υπάρχει μια τίμια πρόταση στον ελληνικό λαό. Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν, αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν.

Άρα εμείς πάμε με τους λογικούς, πάμε με αυτούς που έχουν πρόγραμμα και σχέδιο και δεν πάμε ούτε με αυτούς που βλέπουν την πολιτική ως εφηβικό παιχνίδι, δεν πάμε με αυτούς που αυτοσχεδιάζουν και δεν πάμε με αυτούς που απειλούν τις κυρίαρχες επιλογές της χώρας.

Σ. ΜΠΕΡΕΤΑΝΟΥ («ALPHA»): Καλό σας μεσημέρι. Η Νέα Δημοκρατία έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην επόμενη Βουλή, εσείς τι θα κάνετε; Θα έχετε κάποιο δικό σας υποψήφιο ή θα περιμένετε να ακούσετε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αν αυτό τελικά είναι το πρώτο Κόμμα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό που έχει γίνει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος, η χώρα να μένει χωρίς Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι πολύ μεγάλο λάθος. Και την ευθύνη βέβαια την έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και περιμένουμε να δούμε εάν έχει κι ένα πρόσωπο ο ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει στην ελληνική κοινωνία. Γιατί κάναμε εκλογές, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε τον Σταύρο Δήμα. Που είναι ο Πρόεδρος που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ; Υπάρχει κάποια μπαμπούσκα που θα τη σηκώσει κάποια στιγμή και θα μας πει «αυτός είναι ο Πρόεδρος»; Γιατί δεν το λέει τώρα προεκλογικά. Να μας πει ότι «εμείς θέλουμε να πάμε με αυτόν τον Πρόεδρο». Περιμένουμε αυτή την απάντηση από το πρώτο Κόμμα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Ξεκαθαρίζουμε όμως δυο πράγματα. Δεν θα συνεργήσουμε στον εξευτελισμό του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ζητάμε υπευθυνότητα, ζητάμε να εκλεγεί ο Πρόεδρος στην πρώτη ψηφοφορία. Να βγει Πρόεδρος με 180 ψήφους, να μην βγει ούτε με 150 ούτε με σχετική πλειοψηφία. Και τέλος πάντων ζητάμε από τον ΣΥΡΙΖΑ να μην βάζει όλα τα προβλήματα κάτω από το χαλί, να τα λύνουμε ένα – ένα. Να πει δημοσίως αυτή τη στιγμή προς την κοινωνία ότι «δεν ψηφίσαμε το Δήμα, γιατί θέλουμε να πάμε σε αυτή την επιλογή». Να το σταθμίσει ο κόσμος.

Εμείς όπως ξέρετε κάναμε πρώτοι -αν και δεν ήμασταν υποχρεωμένοι γιατί δεν ήμασταν στη Βουλή- ξεκάθαρη πρόταση: θέλουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας όχι από το παλιό πολιτικό σύστημα. Δεν θέλουμε κάποιον παλιό  Υπουργό, δεν θέλουμε κάποιον που έχει ταυτίσει το πρόσωπό του με τα λάθη που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα. Αυτή είναι η δική μας πρόταση και επιμένουμε.

Η κοινωνία και θα πρέπει να το καταλάβει το παλιό πολιτικό σύστημα και εδώ δυστυχώς βάζω  μέσα και το ΣΥΡΙΖΑ, έχει δυνάμεις. Οι δυνάμεις δεν βρίσκονται μόνο μέσα στα Κόμματα και μέσα στα ντουλάπια της Βουλής.

Φ. ΓΙΩΤΑΚΗ («ΕΘΝΟΣ»): Ούκ ολίγες φορές κ. Θεοδωράκη έχετε αναφερθεί στο στόχο σας που είναι να είναι το Ποτάμι τρίτη δύναμη, το βλέπω κι εδώ μπροστά μου το γράφετε και είναι κι ένα από τα συνθήματά σας. Εάν και εφόσον δεν είστε τρίτη δύναμη και αν και εφόσον δεν διατηρήσετε καν το ποσοστό των ευρωεκλογών το 6,6% αν δεν κάνω λάθος, θα είναι τεράστια αποτυχία για σας σε βαθμό μάλιστα το να σκεφτείτε να Συνέδριο ή να αποχωρήσετε ; Και αυτό θα σημαίνει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα κυβερνητικής συνεργασία του Ποταμιού;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Επιτρέψτε μου να πω ότι θέτετε ένα ερώτημα που πλέον είναι στη σφαίρα του απίθανου. Γιατί δεν είναι εμείς που λέμε ότι το Ποτάμι είναι τρίτη δύναμη, είναι οι τελευταίες 14 δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει.

Βέβαια σε δυο από αυτές αμφισβητείται η τρίτη θέση –χωρίς να την κερδίζει κάποιος άλλος- από τη Χρυσή Αυγή. Αν εννοείτε αυτό, πραγματικά θεωρώ ότι το να είναι τρίτη δύναμη στη χώρα και να πάρει την τρίτη διερευνητική εντολή ο Κορυδαλλός, πιστεύω ότι θα είναι ένα πλήγμα στη δημοκρατία μας. Και θα είναι κι ένα κακό μήνυμα στην Ευρώπη.

Αλλά πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός το σταθμίζει αυτό, αντιλαμβάνεται ότι αυτό που έχει σημασία –βεβαίως πρέπει να αλλάξουμε τα οικονομικά, πρέπει να επουλώσουμε τις πληγές της κοινωνίας, αλλά αυτό πρέπει να γίνει όχι με βαριοπούλες, πρέπει να γίνει με σύνεση, με λογική και μέσα στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το Ποτάμι θα είναι ισχυρή τρίτη δύναμη της χώρας.

Τώρα, σε αυτό που μου λέτε, εάν και εφόσον. Συνήθως οι πολιτικοί ηγέτες λένε «δεν απαντώ σε  υποθετικά ερωτήματα», εγώ έχω πει κάτι από την αρχή: εγώ δεν είμαι αιώνιος στην πολιτική. Μπήκα για να προσφέρω κάτι που πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω. Αν αυτό το πράγμα δεν το εκτιμά ο κόσμος, δηλαδή δεν το ανταμείβει και βεβαίως δεν θα κατσικωθώ σε μια καρέκλα όπως έχουν κατσικωθεί όλοι οι προηγούμενοι και λένε «δεν φεύγω, δεν φεύγω, είμαι χρήσιμος είμαι χρήσιμος». Ο κόσμος αποφασίζει τη χρησιμότητα.

Σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή της πορείας του Ποταμιού ο κόσμος είναι αυτός που κρίνει αν πρέπει να ηγείσαι, ή να μην ηγείσαι.

Σ. ΑΡΑΒΟΠΟΥΛΟΥ («ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ»): Κύριε Θεοδωράκη είπατε ότι θα κάνετε ό,τι είναι δυνατό για να μην υπάρξουν δεύτερες εκλογές. Και ερωτώ: στην περίπτωση που δεν έχουμε κανένα αποτέλεσμα στην πρώτη διερευνητική εντολή και στην  περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερνε να βρει συμμάχους. Θα πηγαίναμε στη δεύτερη, εσείς ένα τριτοκομματικό σχήμα με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσατε να το σκεφτείτε να συγκυβερνήσετε;

Διότι και ευρωπαϊκό προσανατολισμό έχουν τα δυο Κόμματα αυτά και ενδεχομένως θα μπορούσατε να βάλετε και τους νέους όρους τους δικούς σας στο πολιτικό τραπέζι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τι εννοείτε Νέα Δημοκρατία – ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι, ως δεύτερο Κόμμα η Νέα Δημοκρατία;

Σ. ΑΡΑΒΟΠΟΥΛΟΥ: Σε ένα τρικομματικό σχήμα, πάλι τρικομματική Κυβέρνηση όπως είχαμε και παλαιότερα. Είναι το δεύτερο ενδεχόμενο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Επιτρέψτε μου να σας πω, η αντίδραση είναι και από τους συναδέλφους σας, δεν βγαίνουν τα νούμερα. Κυβέρνηση σε αυτή τη χώρα γίνεται μόνο με τη συμμετοχή του πρώτου Κόμματος, να ξεκινήσουμε από αυτό ως δεδομένο. Δεν λέω αν είναι σωστό, σας είπα και πριν ότι δεν είναι σωστό ότι θα έπρεπε να ήταν διαφορετικά ο νόμος και εμείς έχουμε διαφορετική πρόταση για τον εκλογικό νόμο και κατάργηση του bonus των 50 εδρών που αλλοιώνει την πραγματικότητα.

Και επιτρέψτε μου να ανοίξω μια παρένθεση. Ακούω και δεν ξέρω ποιος τον έχει συμβουλεύσει να το λέει συνέχεια, τον κ. Τσίπρα ότι θέλουμε αυτοδυναμία και εννοεί 34%. Είναι αυτοδυναμία η τεχνική αυτοδυναμία στη Βουλή; Σε κάθε περίπτωση ακόμη και με τις ευνοϊκές δημοσκοπήσεις ο κ. Τσίπρας παίρνει το 35% του ελληνικού λαού. Το 35% του ελληνικού λαού δεν είναι αυτοδυναμία στον ελληνικό λαό, είναι μια τεχνική αυτοδυναμία στην Βουλή. Στο λαό είναι το 1/3 των ψηφοφόρων το 1/5 δηλαδή της κοινωνίας.  Θέλω να μην προσβάλλουμε και τα παλιά συνθήματα της Αριστεράς που μιλούσαν για καλπονοθευτικούς νόμους. Αυτός ο νόμος είναι κακός, είναι ψεύτικος, οι 50 έδρες δεν κάνουν αυτοδυναμία στον λαό, κάνουν αυτοδυναμία στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση όμως επιστρέφοντας στο ερώτημά σας θέλω να πω δυο πράγματα. Οι ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ είναι τεράστιες. Τις λέμε συνεχώς. Και δεν μιλώ για τα παλιά για τις δεκαετίες των πάρτι που εκεί όλοι έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας πόσο μεγάλη ευθύνη έχει ένα στελεχιακό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ και κάποιο άλλο της Νέας Δημοκρατίας, μιλώ και τώρα οι ευθύνες τους.

Ζήσαμε τη μεγαλύτερη λιτότητα με τα ελάχιστα αποτελέσματα. Μπορούσαμε να είχαμε πολύ περισσότερα αποτελέσματα αν είχαν τολμήσει να πειράξουν και λίγο τα δικά τους παιδιά, που δεν ήταν ακριβώς παιδιά, οι δικοί τους συνέταιροι θα έλεγα. Δεν το έκαναν. Ήταν άτολμοι έκαναν οριζόντια μέτρα, τα οποία οριζόντια μέτρα είναι αντιδημοκρατικά. Χτύπησαν τους φτωχούς ενώ θα έπρεπε να χτυπήσουν τα κλειστά συστήματα που φοροδιαφεύγουν, που ζουν και παρασιτούν γύρω από το δημόσιο. Δεν το έκαναν αυτό το πράγμα.

Άρα έχω πολλές αμφιβολίες ότι έχουν βάλει μυαλό για τα λάθη τους. Βεβαίως εάν η κουβέντα είναι να πάμε στην Ευρώπη εμείς έχουμε πει κάτι πολύ συγκεκριμένο: στην Ευρώπη ει δυνατό πρέπει να πάμε όλοι μαζί. Βεβαίως το πρώτο Κόμμα αυτό έχει την ευθύνη να συγκαλέσει αυτή την προσπάθεια, αλλά εκεί στην Ευρώπη θα πρέπει να πάμε με το πρώτο Κόμμα, με το δεύτερο Κόμμα και με το τρίτο Κόμμα και με όλα τα Κόμματα ευρωπαϊκού προσανατολισμού, που θα μπουν στη Βουλή.

Αν μπει το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή βεβαίως, αν μπει ο Γιώργος Παπανδρέου στη Βουλή βεβαίως, θα πρέπει δηλαδή στη μεγάλη συμμαχία που θα παρουσιαστούμε κάποια στιγμή στην Ευρώπη, να μη λέει η Ευρώπη πάλι ήρθαν οι Έλληνες με το 25 δεξιά ερχόταν προχθές, με το 25 αριστερά έρχονται σήμερα.

Όχι, να πουν επιτέλους οι Ευρωπαίοι να οι Έλληνες είναι ενωμένοι σε μία διαπραγμάτευση και είναι ενωμένοι είναι το 51% που έρχονται σε αυτές τις συζητήσεις. Έχουμε συγκεκριμένη πρόταση για τις διαπραγματεύσεις, που θα την πούμε ίσως στην πορεία.

Α. ΤΟΠΑΣ («ΣΚΑΪ»): Κύριε Θεοδωράκη είπατε ότι είναι αυτονόητο ότι Κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα δε γίνεται, άρα είναι πιθανό το ενδεχόμενο συνεργασίας δικής σας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Θα ήθελα να μου πείτε αν συμφωνείτε με τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά τη φορολογία, για παράδειγμα λέμε ότι πρέπει να υπάρξει επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στις 12 χιλιάδες ευρώ, αν συμφωνείτε με το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως θα πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση του κατώτατου μισθού, ποια είναι η θέση η δική σας επ΄ αυτού.

Κι επίσης ένα ζήτημα το οποίο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και σε πολλές περιπτώσεις είναι το πρόγραμμα  των αποκρατικοποιήσεων. Έχουν πει ότι θα επανεξετάσουν τη σύμβαση για το Ελληνικό, την έχουν χαρακτηρίσει σκανδαλώδη, έχουν πει ότι θα επανεξετάσουν το ζήτημα των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, νομίζω ότι δεν έχετε ποτέ αναφερθεί στις απόψεις σας και στις θέσεις σας σε ότι αφορά το πρόγραμμα αυτό.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, έχουμε αναφερθεί.

Α. ΤΟΠΑΣ: Τότε κάνω λάθος εγώ.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχουμε αναφερθεί, σκεφθείτε ότι εγώ κάνω περίπου τρεις ομιλίες την ημέρα στη χώρα, άρα και να μην ήθελα έχω ερωτηθεί για όλα.

Κι επειδή αυτό που κάνουμε σήμερα εδώ βέβαια σε εθνική μετάδοση, ξέρετε ότι το κάνω συνέχεια στις πόλεις, έτσι; Δεν πάω να κάνω ομιλία. Πήγα χθες στα Ιωάννινα και δέχθηκα 40 ερωτήματα από τοπικούς Δημοσιογράφους και από τον κόσμο.

Πάμε όμως στο δια ταύτα σε αυτά που λέτε, που πιστεύετε ότι πρέπει να απαντήσουμε. Εμείς θέλουμε αποκρατικοποιήσεις.

Α. ΤΟΠΑΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ξεκινάω από το τέλος κι αν ξεχάσω κάτι μου λέτε.

Εμείς λοιπόν θέλουμε αποκρατικοποιήσεις. Δηλαδή δε θέλουμε ληστρικές αποκρατικοποιήσεις, δε θέλουμε αποκρατικοποιήσεις με σημαδεμένες τράπουλες, που έχουν γίνει με σημαδεμένες τράπουλες αποκρατικοποιήσεις. Αποκρατικοποιώ αυτό κι έχω συνεννοηθεί με εκείνον ο οποίος είναι φίλος μου και αύριο θα το διεκδικήσει και θα το κερδίσει.

Υπάρχει ένα τέτοιο πρόβλημα στην Ελλάδα, που δεν είναι πρόβλημα αυτής της Κυβέρνησης, είναι πρόβλημά του παλιού πολιτικού δυναμικού. Έτσι έκανε τις δουλειές, έτσι; Έδινε τα έργα σε αυτούς που ήταν λίγο πιο κοντά στην εξουσία του, στους ανθρώπους των σαλονιών των δικών του.

Αλλά αποκρατικοποιήσεις θέλουμε, όπως θέλει νομίζω και ο ελληνικός λαός, γιατί αλλιώς δεν μπορούν να έρθουν δουλειές, δεν μπορούν να έρθουν επενδύσεις. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αμφιβολία για κάποια συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση και λέει ότι εγώ έχω καλύτερη λύση από αυτήν, αν έχει καλύτερη λύση στο Ελληνικό βεβαίως να την ακούσουμε.

Αλλά εάν μου πείτε να προσλάβουμε, όπως άκουσα ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, 4 χιλιάδες κηπουρούς για να φτιάξουμε ένα πάρκο στο Ελληνικό, σας λέω απολύτως όχι, δε χρειαζόμαστε 4 χιλιάδες δημόσιους κηπουρούς για το Ελληνικό. Χρειαζόμαστε δουλειές, που θα έρθουν μέσα από ένα μεγάλο πρόγραμμα ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Ποιος θα το κάνει; Εκεί βέβαια είναι η τόλμη της Κυβέρνησης να βρει τον σωστό, να βρει τους ανθρώπους που θα έρθουν να προτείνουν στην Ελλάδα τη λύση. Το ίδιο συμβαίνει με τα αεροδρόμια, το ίδιο συμβαίνει με τα λιμάνια.

Και άκουσα ένα στέλεχος πάλι να λέει: Να κάνουμε δημόσια καράβια, δημόσια ακτοπλοΐα και δημόσια αεροπορία, να ξαναέρθει η Ολυμπιακή. Ρωτήσανε τον κόσμο που την έχει πληρώσει εφτά φορές κάθε χρόνο παραπάνω την Ολυμπιακή; Εφτά φορές την πλήρωνε παραπάνω, τα νούμερα είναι πολύ απόλυτα και δημιουργούν ανησυχία στον πολίτη και στον συνταξιούχο.

Δηλαδή τι λέμε; Για να κάνουμε ένα εφέ ότι δε θέλουμε τους ιδιώτες θα τα πάρουμε όλα αυτά στο δημόσιο και μετά από δύο χρόνια θα πούμε στον συνταξιούχο, θα πούμε στον νέο, θα πούμε στη μητέρα, ότι κοίτα να δεις, σου κόβουμε ότι είναι να πάρεις, γιατί έχουμε άλλες δέκα καινούριες τρύπες; Όχι, δε θα επιστρέψουμε στο παρελθόν.

Η πορεία της χώρας κι όχι στην Ελλάδα, ο Ματέο Ρέντσι, ο σοσιαλιστής κεντροαριστερός, πως θα τον πείτε, που πρέπει να είναι σύμμαχός μας, είπε αυτό, ότι «σήμερα η σύγχρονη Αριστερά κάνει αποκρατικοποιήσεις, δημιουργεί δουλειές. Αυτό που παίζει ρόλο όπως σας είπα, είναι οι όροι των αποκρατικοποιήσεων, όχι το ξεπούλημα.

Λοιπόν για τους φόρους.

Α. ΤΟΠΑΣ: Τι λέτε για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, δεν είναι καλό συνέχεια να μιλάω για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα σας πω.

Εμείς μιλάμε για μία φορολογική αναπτυξιακή μεταρρύθμιση και πρέπει να υπάρξουν πολλές αλλαγές, πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, όχι αυτό που λέει κατάργηση του ΕΝΦΙΑ να ξανασκεφτούμε ένα καινούριο σκεπτικό, αλλά από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε ο ΕΝΦΙΑ είπαμε μια πολύ μεγάλη διόρθωση: Ο Έλληνας δεν μπορεί να πληρώνει ενοίκιο για το σπίτι του, όταν είναι το μόνο του περιουσιακό στοιχείο, δηλαδή η απαλλαγή του ενός σπιτιού για κάποιον που δεν έχει άλλα περιουσιακά στοιχεία είναι δεδομένη, για λόγους ισονομίας.

Θα πρέπει να ενισχυθούν οι επιχειρηματικές δράσεις των νέων, με αφορολόγητα για πολλά χρόνια, χωρίς ασφαλιστικές εισφορές για πολλά χρόνια, το έχουμε πει, μια συγκεκριμένη πρόταση για τους νέους, για τους νέους επιχειρηματίες, για να μη φεύγουν έξω, για να καινοτομούν στην Ελλάδα, να καινοτομούν εδώ, να μην πηγαίνουν να κάνουν επιχειρήσεις στην Αλβανία ή στη Ρουμανία.

Χθες συνταξίδευα με έναν φίλο που έχει επιχείρηση στη Ρουμανία και είχε μια φοβερή πρόταση και του λέω γιατί το κάνεις εκεί; Μα μου λέει εκεί μου δίνουν μια δυνατότητα τρία χρόνια να μην πληρώνω φόρο. Τον διώξαμε λοιπόν και διώχνουμε γενικά τους νέους γιατί δεν έχουμε καμία ελάφρυνση, καμία λογική με τη νέα επιχειρηματικότητα που έχει όλος ο κόσμος.

Άρα λοιπόν εμείς έχουμε ένα καινούριο φορολογικό πλαίσιο να προτείνουμε στον κόσμο, μια καινούρια αναπτυξιακή φορολογική πολιτική, όχι φόροι, φόροι, φόροι, φόροι από τους ίδιους, αύξηση των συντελεστών κάθε μέρα που βλέπουμε ότι ένα νούμερο λιγοστεύει, αλλά αναπτυξιακή φορολογική πολιτική.

Χ. ΣΙΜΟΣ («ΑΥΓΗ»): Γεια σας κι από μένα, να με συγχωρέσετε αλλά θα επανέλθω παρόλο που κατάλαβα ότι κι ίσως να μη σας αρέσει τόσο αλλά θα επανέλθω στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί τρεις τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές το σενάριο νομίζω ότι και ο κόσμος ο ίδιος ενδιαφέρεται να ακούσει για τα σενάρια και το πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο μετά τις εκλογές τη Δευτέρα.

Στο σενάριο λοιπόν που όπως όλα δείχνουν αυτό είναι και το πιο πιθανό με βάση και τις δημοσκοπήσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα και δεν έχει την αυτοδυναμία, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει και πρόσφατα μέσω του Προέδρου του κόμματος ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης το θεωρεί αδιαπραγμάτευτο ακόμα και σε σχέση με τους εταίρους ότι θα προσπαθήσει να το εφαρμόσει όπως κι αν πάει η πορεία των διαπραγματεύσεων.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω δύο πράγματα σε σχέση με αυτό, σε ποια σημεία συμφωνείτε σε σχέση με αυτό το πρόγραμμα και σε ποια σημεία διαφωνείτε, δηλαδή αν καθίσετε σε ένα τραπέζι τέλος πάντων για να φτιάξετε μια Κυβέρνηση ποια θα πείτε ότι αυτά εγώ δεν μπορώ να τα υλοποιήσω;

Και δεύτερον, ένα πράγμα το οποίο έχει πει πάρα πολλές φορές ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, είναι η επαναφορά των εργασιακών σχέσεων και η επαναφορά του κατώτατου μισθού. Με βάση τη δική σας λογική, αυτό για σας συνιστά μονομερή ενέργεια; Ευχαριστώ.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω, πρώτον γιατί υπαινιχθήκατε ότι αυτή η κουβέντα μπορεί και να με δυσκολεύει, θέλω με αφορμή αυτό να σας πω το εξής: Όχι μόνο δε μας δυσκολεύει, αλλά θέλουμε να την κάνουμε, γι΄ αυτό είπαμε στον κ. Τσίπρα πολύ νωρίς και δεν ξέρω αν προλαβαίνουν οι μέρες, θα μας το πουν οι Δημοσιογράφοι, να κάνουμε ένα debate να συζητήσουμε.

Αντί να τον παραπληροφορούν για τις θέσεις του Ποταμιού και να λένε διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πράγματα που εμείς ποτέ δεν έχουμε πει, να κάνουμε ένα debate, με τους όρους που θέλει, με τους Δημοσιογράφους που θέλει, όπου θέλει και να συζητήσουμε και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και το πρόγραμμα του Κακογιάννη.

Γιατί όπως το ξέρετε εμείς έχουμε το πρόγραμμα του Κακογιάννη, εννοώντας έχουμε παρουσιάσει συγκεκριμένες απόψεις στο Ίδρυμα Κακογιάννη, που νομίζουμε ότι είναι ένα πλήρες πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή στα επείγοντα.

Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα μου επιτρέψεις να σου πω ότι είναι ένα ευχολόγιο, δεν είναι ένα πρόγραμμα με συγκεκριμένες θέσεις, εκτός από δυο-τρία σημεία που θα τα πούμε. Δηλαδή το να λέει ένα κόμμα εξουσίας, το είπα και πριν, θα συνδέσω το ρεύμα σε αυτούς που είναι άποροι και δεν έχουν ρεύμα, είναι θέμα κυβερνητικού προγράμματος;

Είναι ένα στοιχειώδες θέμα, το οποίο ήδη η ΔΕΗ έχει πει ότι το κάνει και θα συνεχίσει να το κάνει και είναι θέμα τέλος πάντων που αφορά την ελάχιστη υποχρέωση που έχει όχι το κόμμα εξουσίας, όλοι μας απέναντι στους άπορους.

Το να λες ότι «θα αυξήσω τα συσσίτια», αυτά τα κάνει η εκκλησία και τα κάνει πάρα πολύ καλά, ο κ. Ιερώνυμος και θα του τα έχει εξηγήσει στις συναντήσεις του με τον κ. Τσίπρα ότι τα κάνει πολύ καλά. Δεν υπάρχει λοιπόν κανείς λόγος να δαπανάμε χρόνο να συζητάμε για πράγματα αυτονόητα σε μία δημοκρατική κοινωνία, υπάρχουν άλλα πράγματα που πρέπει να απαντηθούν και δεν απαντιόνται στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Και θα σου πω δύο επιγραμματικά: Λοιπόν αύριο 28 του μήνα τελειώνει η προθεσμία μας με τους Ευρωπαίους, έτσι; Πάμε λοιπόν 28 του μήνα, εξαντλούμε το όριο και πάμε εκεί και μας λένε “ωραία, ευχαριστούμε δε συμφωνούμε”, τι κάνει η χώρα; Η χώρα σε ποιο κενό βρίσκεται; Η χώρα που αυτή τη στιγμή χρειάζεται να πάρει τα 7,5 δισεκατομμύρια, η χώρα που αυτή τη στιγμή χάνει κάθε μέρα κάποια εκατοντάδες εκατομμύρια.

Το ξέρετε ότι έχουμε ένα έλλειμμα το Δεκέμβρη για το 2014, ήταν τόσο έξυπνοι οι προηγούμενοι, που κάνανε όλα αυτά και δημιουργήθηκε ένα έλλειμμα 4 δισεκατομμυρίων για το 2014 και λένε ότι το Γενάρη έχουμε άλλα δισεκατομμύρια γιατί κανείς πλέον δεν πληρώνει φόρους, δεν πληρώνει ΙΚΑ, γιατί ο ένας λέει ότι θα τα ελαφρύνει όλα αυτά και ο άλλος λέει ότι θα τα καταργήσει όλα αυτά, άρα γιατί να πληρώσει ο Έλληνας;

Έχουμε λοιπόν ένα μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας της οικονομίας μας, πως θα πληρωθούν οι μισθοί του Μαρτίου εάν δεν πάρουμε τα λεφτά της Ευρώπης, εάν δεν πάρουμε τα λεφτά των φορολογουμένων, εάν χαρίσουμε τους φόρους;

Θεωρώ λοιπόν ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης -και μάλιστα υπάρχει ένας φίλος που έκανε ένα σχετικό βίντεο στο internet- είναι πράγματα που είχε πει ο Γιώργος Παπανδρέου, είναι πράγματα που είχε πει ο Αντώνης Σαμαράς στα Ζάππεια, δηλαδή οι υποσχέσεις οι προεκλογικές, οι ανέξοδες υποσχέσεις που λένε είτε αυτοί που λέγονται αριστεροί, είτε αυτοί που λέγονται δεξιοί.

Στον πυρήνα της λογικής ότι κάνουμε πράγματα για τον άνθρωπο όλοι συμφωνούμε και βεβαίως κάνουμε πράγματα για τον άνθρωπο. Τώρα πάμε στο πολύ συγκεκριμένο ερώτημα που κάνετε για την αύξηση του κατώτατου μισθού, για την επαναφορά. Λοιπόν υπάρχει μια λάθος αντίληψη νομίζω στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, ότι διατάσσεις και η οικονομία ακολουθεί.

Δυστυχώς για την πραγματικότητα δε συμβαίνει έτσι, εμείς με θάρρος έχουμε πει ότι αν αύριο διατάξεις τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ανθρώπους που έχουν δέκα εργαζόμενους, τρεις εργαζόμενους, πέντε εργαζόμενους, αύριο το πρωί εκεί που δίνουν άλφα μεροκάματο να δίνουν το διπλάσιο μεροκάματο, το μόνο αποτέλεσμα που θα έχεις θα είναι η εκτίναξη της ανεργίας, οι μικρομεσαίες αυτές επιχειρήσεις εν μία νυκτί θα κλείσουν.

Γιατί; Για το πολύ προφανές, υπάρχει επιχείρηση σήμερα μικρομεσαία στην Ελλάδα που έχει κέρδος 40% και 50%, για να μπορέσει να αυξήσεις το εργασιακό κόστος όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ 40%; Εμείς λοιπόν λέμε κάτι άλλο, ο κατώτατος μισθός είναι πολύ κατώτατος και είναι λάθος και ο μισθός των νέων επίσης είναι λάθος.

Πρέπει τι να κάνουμε; Να απαλλάξουμε αυτό το μισθό από ένα μέρος των εργατικών εισφορών και από κει και πέρα να δώσουμε αυξήσεις παράλληλα με την ανάπτυξη της οικονομίας. Δηλαδή κάθε χρόνο ο μισθός αυτός αυξάνεται. Μπορούμε 7%; 7%, μπορούμε 5%; 5%. Αυτό σημαίνει κάνω κοινωνική πολιτική χωρίς να πυροβολώ τα πόδια μου.

Γιατί το άλλο, μοιράζω λεφτά ή μάλλον μοιράστε λεφτά κι αν δεν μπορείτε κλείστε τις επιχειρήσεις σας, είναι μία αυτοκτονική συμπεριφορά σε μία χώρα που έχει τόσους πολλούς ανέργους, που έχει τόσο πολύ μεγάλη μαύρη εργασία.

Α. ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗΣ («MEGA»): Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μετεκλογικά σας ενδιαφέρει η συζήτηση για την ανασυγκρότηση του αυτού που αποκαλούμε προοδευτικού χώρου κι αν θα απευθύνετε κάποια πρόταση για διάλογο στο ΠΑΣΟΚ στη ΔΗΜΑΡ στους Οικολόγους και στο Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου. Ευχαριστώ.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι το Ποτάμι έχει στο DNA του το διάλογο, γι΄ αυτό βγήκαμε, δε μας αρέσουν αυτές οι απλουστεύσεις, αυτοί οι σκληροί χαρακτηρισμοί ότι εμείς είμαστε σωτήρες κι όλοι οι άλλοι είναι άχρηστοι. Αλλά επίσης είπαμε ότι δε μας ενδιαφέρει να κάνουμε συζητήσεις με τους παλιούς μηχανισμούς για τη διάσωση των παλιών κομμάτων.

Το να κάνουμε έναν διάλογο για τις λύσεις, ένα διάλογο γι΄ αυτά που πρέπει να κάνουμε στη χώρα, το κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε κι έχουμε ανοιχτές τις πόρτες μας κι έρχονται άνθρωποι από όλο αυτό το φάσμα που λέτε και συζητούν μαζί μας, κάποιοι μετέχουν μάλιστα σε αυτές τις συζητήσεις που έχουμε ανοίξει, γιατί εμείς φτιάχνουμε και συζητήσεις για τις επόμενες μέρες, γιατί μετά τις 25 πρέπει να δώσουμε απαντήσεις.

Αλλά εάν με ρωτάτε γι΄ αυτό το γλειφιτζούρι ότι να ενωθούν όλοι κάτω από μία ομπρέλα σε ένα καινούργιο Κίνημα που θα φέρει την αλλαγή στην χώρα, εγώ σας λέω κατηγορηματικά όχι. Δεν πιστεύω στις μηχανικές συγκολλήσεις, πιστεύω ότι αυτά τα πράγματα τα λύνει η ελληνική κοινωνία, πιστεύω στο διάλογο για τις θέσεις αλλά δεν πιστεύω στη συνεργασία των μηχανισμών.

Κ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ («STAR CHANNEL»): Κύριε Θεοδωράκη έχετε πει ότι το Ποτάμι θα εξασφαλίσει ότι θα συμμετέχει σε μια Κυβέρνηση η οποία θα διασφαλίζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Ακούσαμε χτες δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη στη γαλλική «La Tribune» ότι καλύτερα θάνατος αν δεν υπάρξει συμφωνία. Είπε μάλιστα ότι το 1940 οι Έλληνες με λιγότερα μέσα είπαν όχι στο Μουσολίνι!

Νομίζω ότι με τη συμμετοχή τέτοιων στελεχών που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συμμετέχει ο κ. Βαρουφάκης στο οικονομικό επιτελείο δεν διασφαλίζεται η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Θα δεχτείτε συμμετοχή στην Κυβέρνηση με οικονομικό επιτελείο μόνο με κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να μην απαντήσω προσωπικά για τον έναν υποψήφιο ή για τον άλλον υποψήφιο. Πόσο μάλλον με τον Βαρουφάκη έχω μια γνωριμία και ξέρω τις απόψεις του, μου τις έχει πει κι εμένα αλλά δεν είναι πρέπον λίγες μέρες πριν τις εκλογές να μιλάω για τον έναν υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ ή τον άλλον υποψήφιο.

Υπάρχει μια απόλυτη γραμμή και νομίζω ότι έχει γίνει κατανοητή. Δεν θα παίξουμε με την Ευρώπη. Δεν θα πειραματιστούμε με το μέλλον της χώρας. Δεν έχουμε την άποψη ότι μπορούμε να χτίσουμε επί ερειπίων στη χώρα. Άρα η ευρωπαϊκή πορεία ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός σας ξαναλέω για πολλοστή φορά είναι αδιαπραγμάτευτος.

Ποιος τον εξασφαλίζει και σωστά έχετε την απορία. Δεν πιστεύουμε ότι η επόμενη Κυβέρνηση και αν θέλετε η οποιαδήποτε Κυβέρνηση πρέπει να γίνεται από το στενό κομματικό πυρήνα του αρχηγού που κερδίζει τις εκλογές, ή αν θέλετε και των συμμάχων του αρχηγού που κερδίζει τις εκλογές.

Να σας δώσω ένα υποθετικό παράδειγμα. Πείτε ότι εμείς είμαστε το πρώτο Κόμμα, πείτε ότι εμείς έχουμε τη δύναμη να κάνουμε μια Κυβέρνηση αύριο. Δεν θα κάνουμε μια Κυβέρνηση με τα στελέχη του Ποταμιού, δεν θα κάνουμε μια Κυβέρνηση με τους φίλους του Σταύρου και το επιτελείο του Σταύρου, δεν θα κάνουμε μια Κυβέρνηση με τις διάφορες απόψεις που ακούγονται εντός του Ποταμιού.

Θα κάνουμε μια πατριωτική Κυβέρνηση σεβόμενοι τον προσανατολισμό του εκλογικού Σώματος, με ανθρώπους που μπορεί να προστεθούν σε αυτή την προσπάθεια, δηλαδή άνθρωποι που έχουν διοικήσει, άνθρωποι που γνωρίζουν τη ζωή, που ξέρουν τι σημαίνει να διοικείς μια μεγάλη επιχείρηση, ένα Πανεπιστήμιο, που έχουν δράση στον ακτιβισμό, στους Δήμους, που ξέρουν τι σημαίνει Ευρώπη, που έχουν δράση στην Ευρώπη. Άνθρωποι δηλαδή ενεργοί πολίτες. Αυτοί πρέπει να είναι σε μια Κυβέρνηση.

Και βεβαίως θα ήταν και ανάμεσα σε αυτούς και κάποια στελέχη του Ποταμιού, αν ήμασταν το πρώτο Κόμμα. Αλλά ο χαρακτήρας, ο τίτλος που θα δίνατε αύριο εσείς θα ήταν «Μια Κυβέρνηση εθνικής Ελλάδας» όχι μια Κυβέρνηση του Ποταμιού.

Και να σας πω κάτι. Υπάρχουν τομείς που είναι υποχρέωσή μας να χρησιμοποιήσουμε ανθρώπους εκτός κομματικών συστημάτων. Και τους προκαλώ να το πουν τώρα προεκλογικά αν έχουν αντίθετη γνώμη: στη Δικαιοσύνη. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης πρέπει να είναι ένα πρόσωπο απολύτου εμπιστοσύνης όχι του Τσίπρα και του Θεοδωράκη, όχι του Τσίπρα και του Σαμαρά, αλλά της ελληνικής κοινωνίας. Ο Υπουργός Παιδείας…

Υπάρχουν δηλαδή τρεις – τέσσερις τομείς και το έχουμε αποφασίσει, βλέπουμε τι γίνεται με τις κομματικές επιλογές που πρέπει να δώσουμε μια ανάταση στον κόσμο. Να πιστέψει ο κόσμος ότι εδώ δεν έρχεται ένα καινούργιο κομματικό σύστημα να αλλάξει τα πράγματα προς όφελός του, έρχονται άνθρωποι που πάνε στο μεγάλο προσανατολισμό της χώρας, αλλά δεν είναι δέσμιοι κομματικών επιλογών. Αυτή είναι η άποψή μου.

  1. X. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ («ΝΕΡΙΤ»): Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μετά τις εκλογές στο άμεσο μέλλον μετά τις εκλογές, ίσως το λίγο πιο απώτερο δεν κληθείτε να συζητήσετε για το σχηματισμό μιας Κυβέρνησης, αλλά κληθείτε να συζητήσετε για τη δημιουργία μιας κοινής θέσης πλειοψηφούσας θέσης για το πώς θα πρέπει να πορευτεί η χώρα διαπραγματευόμενη με τους εταίρους της και τους δανειστές της.

Είστε έτοιμος τώρα να δώσετε ένα πλαίσιο πέντε – έξι βασικών αρχών;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια είμαστε έτοιμοι να δώσουμε. Προσέξτε τι γίνεται, εμείς στο Ποτάμι τα έχουμε μοιράσει λίγο τα πράγματα. Κάποιοι είναι στα παράθυρα, κάποιοι είναι στις γειτονιές και κάποιοι είναι στα γραφεία τους.

Υπάρχει μια ομάδα που δουλεύει συνεχώς, που είναι μια ομάδα που είμαστε  υποχρεωμένοι να έχουμε μια ομάδα –ας μου επιτραπεί ο όρος- διαπραγμάτευσης. Μια ομάδα οικονομικού προγράμματος, οικονομικών θέσεων. Τα στελέχη της ομάδας πολλά είναι εδώ μέσα, κάποια είναι στο εξωτερικό. Στο εξωτερικό είναι ο κ. Μάνος Ματσαγκάνης που είναι μέλος αυτής της ομάδας και επιτρέψτε μου επειδή δεν είμαι τόσο καλός στην απομνημόνευση, να σας πω μερικά από αυτά τα ονόματα που συμμετέχουν σε αυτή την οικονομική ομάδα.

Είναι ο Θανάσης Σκόκος τον ξέρετε είναι στέλεχος στο Ποτάμι και είναι υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής, είναι ο Δημήτρης Κυριακού οικονομολόγος άνθρωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπεύθυνος για ευρωπαϊκά πρόγραμμα στέλεχος δηλαδή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι εδώ σήμερα, είναι ο Χριστόφορος Σαρδελής οικονομολόγος πρώην Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέος, είναι ο Χάρης Θεοχάρης που έχει πολύ μεγάλη εμπειρία από τα οικονομικά ως Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, είναι ο Ανδρέας Κούτρας οικονομολόγος γνώστης του τραπεζικού συστήματος, είναι ο κ. Γιάννης Παπανικολάου οικονομολόγος που έχει υπάρξει Πρόεδρος του Συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων στο παρελθόν, είναι ο Στρατής Μούγερ επιχειρηματίας, είναι ο Πλάτων Τήνιος οικονομολόγος Καθηγητής ένας από αυτούς που ο τίτλος του συνήθως στα παράθυρα είναι «επαΐων στα ασφαλιστικά θέματα» και έχουμε και πολλούς συνομιλητές συγκεκριμένους συνομιλητές που ξέρουν ακριβώς πως δουλεύει και η ευρωπαϊκή οικονομία αλλά και η ελληνική. Είναι ο Γιώργος Παγουλάτος, είναι ο Δημήτρης Βαγιανός θα τον ξέρετε όλοι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο εξωτερικό, είναι η Μαρίνα Σουγιουλτζή, υπάρχει δηλαδή μια ομάδα η οποία συζητά συνέχεια για το τι πρέπει να κάνουμε στις 26 του μήνα και θα σας πω επιγραμματικά τι πρέπει να κάνουμε στις 26 του μήνα.

Θα σας τα πω επιγραμματικά και αν έχετε απορίες να με ρωτήσετε μετά. Πρώτον, στις 26 πρέπει ο αρχηγός του πρώτου Κόμματος όπως φαίνεται θα είναι ο κ. Τσίπρας να καλέσει τα Κόμματα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και να συζητήσουν το θέμα της διαπραγμάτευσής μας με την Ευρώπη. Να υπάρξει δηλαδή μερικές μέρες εσωτερικής διαπραγμάτευσης μήπως και μπορέσουμε και βγάλουμε ένα συμπέρασμα όλοι μαζί για το τι πρέπει να κάνουμε στις 28 του μήνα που τελειώνει ο χρόνος, που έχει γυρίσει η κλεψύδρα ανάποδα και τελειώνει ο χρόνος.

Ανεξαρτήτως από αυτή την έκβαση της συζήτησης, τι πρέπει να κάνουμε εμείς στις 28. Τι λέμε. Η Κυβέρνηση θα πρέπει ίσως να ζητήσει μια μικρή παράταση. Δυο εβδομάδων; Τριών εβδομάδων; Αν δεν είναι έτοιμη. Εμείς είμαστε έτοιμοι, αλλά αν αυτοί δεν είναι έτοιμη να ζητήσει μια μικρή παράταση. Και λέω «μικρή παράταση» γιατί περιμένουμε 7,5 δις που τα έχουμε ανάγκη.

Πάμε στις 28 ή την άλλη ημερομηνία που έχει οριστεί και είναι αυτό που εκκρεμεί τα ξέρετε τα 19 σημεία, η πέμπτη αξιολόγηση. Είμαστε ξεκάθαροι: υπάρχουν πράγματα που διαφωνούμε μέσα στα 19 σημεία και υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν.

Σχηματικά σας λέω ότι διαφωνούμε με το θέμα των ομαδικών απολύσεων επί παραδείγματι, διαφωνούμε με το lock out και τη συζήτηση για το συνδικαλιστικό νόμο. Και υπάρχουν πράγματα που συμφωνούμε ότι θα πρέπει τα Υπουργεία να έχουν προϋπολογισμούς που ελέγχονται συνεχώς, ότι υπάρχουν ανεξάρτητες Αρχές, ότι υπάρχει ενισχυμένη Αρχή εσόδων. Υπάρχουν πράγματα που συμφωνούμε μέσα σε αυτά τα 19.

Πρέπει να πάμε στους Ευρωπαίους και να τους πούμε: «Θέλουμε αυτές τις αλλαγές, θέλουμε αυτές τις τροποποιήσεις, συμφωνούμε σε αυτά και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε». Εάν αυτό συμβεί, εγώ πιστεύω ότι η Ευρώπη θα το δεχτεί. Και θα πάρουμε τα λεφτά, θα ελαφρύνουμε λίγο τη θέση της χώρας μας αυτή τη στιγμή και θα πάμε στη μεγάλη διαπραγμάτευση του χρέους.

Αμέσως μετά, αφού έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό τραπέζι θα πρέπει να θέσουμε το θέμα του χρέους. Γιατί το χρέος -δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τεχνικούς όρους- αυτή τη στιγμή εμποδίζει την ανάπτυξη της χώρας. Δεν μπορεί να έχουμε ως όρο, ως συνεχή όρο ότι πρέπει να έχουμε πλεονάσματα 4,5% ετησίως. Αυτό σημαίνει 10 δισεκατομμύρια. 10 δισεκατομμύρια να τα σπρώχνουμε εκτός χώρας; Όχι.

Εμείς λέμε ότι αυτό το ποσοστό πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο. Να μειωθεί κάτω από 2% να απελευθερωθούν  κάποια δισεκατομμύρια του ελληνικού λαού και να πάνε στην ανάπτυξη. Θα κάνουμε σκληρές διαπραγματεύσεις για το χρέος, αλλά όχι σε μια λογική διαγραφής της ευθύνης μας, γιατί αυτό είναι επικίνδυνο. Σας θυμίζω, το ξέρετε άλλωστε ότι το χρέος αυτό δεν είναι των τραπεζιτών, το 77% του χρέους μας είναι τους λαούς της Ευρώπης και θα πρέπει να πείσουμε τις κοινωνίες της Ευρώπης που μας δάνεισαν αυτά τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ότι εμείς τηρούμε την υπόσχεσή μας σαν Έλληνες ότι κάποια στιγμή θα πάρουν τα λεφτά.

Πότε; Μικρότερα επιτόκια, περίοδο χάριτος και -ένας δημοσιογραφικός όρος- να «χαθεί» το χρέος στο μέλλον. Αυτές οι συζητήσεις που λένε ότι θα πάμε και με το πιστόλι στον κρόταφο θα τους πούμε «πρώτα κόψτε μας το χρέος και μετά όλα τα άλλα», είναι πάρα πολύ επικίνδυνες και ελπίζω ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, ήδη στο επιτελείο του κ. Τσίπρα έχουν μεταβάλλει άποψη. Και πάνε σε αυτή τη λογική άποψη που προτείνει το Ποτάμι, που σας είπα: είναι μια άποψη που εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση της χώρας, προωθεί μεγάλες αλλαγές στο εσωτερικό και ελαφραίνει σύντομα τη λιτότητα, ελαφραίνει σύντομα το χρέος που είναι μπάλα στα πόδια της ελληνικής κοινωνίας.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: … Είμαστε Ελλάδα. Έχουμε βουλευτές και δεν έχουμε Σοβιέτ. Στα Σοβιέτ ο βουλευτής εκπροσωπούσε την αλήθεια του Κόμματος, στην Ελλάδα ο βουλευτής εκπροσωπεί τους ψηφοφόρους του. Άρα ο κάθε ψηφοφόρος στέλνει κάποιον στη Βουλή και αυτός είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του. Εμείς όμως δεν έχουμε αυτό το σενάριο της διαφοροποίησης γιατί μέχρι τώρα σας διαβεβαιώ και το ξέρετε άλλωστε γιατί αλλιώς δεν θα το είχατε αναδείξει ως πρόβλημα, δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε αυτά που λέμε, είναι συγκεκριμένα.

Έχουμε πει όμως ότι παρ’ όλο που δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις, παρ’ όλο που είμαστε όλοι ενωμένοι σε αυτή τη μάχη, η Κοινοβουλευτική ομάδα θα είναι αυτή που θα καθορίσει τα πράγματα μέσα στη Βουλή. Δεν θα είναι ο ένας και ο βοηθός του όπως το κάνουν κάποια Κόμματα. Θα είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα και νομίζω ότι αυτό είναι που το ήθος που θέλουμε να φέρουμε στην πολιτική.

Ότι δεν μιλάμε για τη σωτηρία της χώρας από τον έναν, δεν μιλάμε για τη σωτηρία της χώρας από τα σκοτεινά κομματικά όργανα. Λέω «σκοτεινά» με την έννοια ότι δεν είναι πάντα ευδιάκριτη η σύνδεσή τους με το λαϊκό Κίνημα με τον λαό, με την κοινωνία. Μιλάμε ότι σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις παίρνονται από αυτούς που εκπροσωπούν το Ποτάμι σε αυτά τα όργανα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Θεοδωράκη, να ασκείτε κριτική στα υπόλοιπα Κόμματα όμως και το Ποτάμι έχει τις εσωτερικές του αδυναμίες οι οποίες αποτυπώνονται και στις δημοσκοπήσεις. Είδαμε σε πρόσφατη δημοσκόπηση της GPO είπε ότι το στίγμα σας είναι καθαρό και οι μισοί ψηφοφόροι σας προτιμούν μια Κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία και οι άλλοι μισοί με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω πως με αυτά τα δεδομένα και με αυτή την εικόνα που έχει το Κόμμα σας να εγγυηθείτε τη σταθερότητα της χώρας και την παραμονή της στο ευρώ, και συγκεκριμένα σας ρωτάω αυτό γιατί όπως διαπιστώσατε κι εσείς επιδεινώνονται τα οικονομικά της χώρας.

Εάν κληθεί η επόμενη Κυβέρνηση να πάρει δάνειο και να υπογράψει νέο Μνημόνιο εσείς θα το ψηφίσετε;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αναρωτιέμαι γιατί παίρνετε μια δημοσκόπηση από ένα άλλο Μέσο και δεν παίρνετε τη δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα «Το Βήμα». Υπάρχει μια δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα «Το Βήμα» πριν από μερικές μέρες της ΚΑΠΑResearch και εκεί υπάρχει ένα ξεκάθαρο στίγμα ότι το Ποτάμι είναι η κυρίαρχη επιλογή του κόσμου για μια Κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο κόσμος που δεν ακούει όλα αυτά που λένε οι πολιτικοί μας αντίπαλοι περί θολού μηνύματος και που επαναλαμβάνουν κάποιοι σχολιαστές και στη δική σας εφημερίδα, είναι ότι το Ποτάμι για το 55% του κόσμου πρέπει να είναι σε μια επόμενη Κυβέρνηση. ΚΑΠΑResearch στο «Βήμα» δείτε το. Και όπως υπάρχει και η ανάγκη του κόσμου να έχει τρίτο Κόμμα το Ποτάμι 35%, δείτε το.

Και αυτά τα δυο στοιχεία είναι πλειοψηφικά. Δηλαδή δεν υπάρχουν άλλα Κόμματα πάνω από εμάς, είμαστε κυρίαρχη επιλογή του κόσμου για τρίτη δύναμη της χώρας είμαστε η κυρίαρχη επιλογή του κόσμου για να συνεισφέρουμε το καινούργιο στο πολιτικό σύστημα σε μια άλλη Κυβέρνηση.

Δεν διακρίνω από αυτά που έχουμε πει και από αυτά που ο κόσμος μας λέει ότι δεν έχουν καταλάβει το μήνυμά μας. Το μήνυμά μας επιτρέψτε μου να πω είναι πιο ξεκάθαρο από το μήνυμα όλων των Κομμάτων και αν θέλετε, με βάλατε στον πειρασμό δεν ήθελα να το κάνω, ποιο είναι το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ παίρνοντας τη Ραχήλ Μακρή; Τι λέει στον κόσμο της Αριστεράς; Ότι έχουμε δάνεια ακροδεξιά στο Κόμμα μας;

Πήγα στην Κοζάνη και ήρθαν άνθρωποι από το ΣΥΡΙΖΑ απεγνωσμένοι να μου πουν αν έχω εγώ ερμηνεία γι’ αυτό  που έκανε το Κόμμα τους εκεί στην περιοχή τους, να κατεβάσει έναν άνθρωπο που εκπροσωπεί ακροδεξιές ξεχασμένες απόψεις στο ψηφοδέλτιο.

Φεύγουμε από το ένα Κόμμα εξουσίας, πάμε στο άλλο Κόμμα εξουσίας. Βλέπετε πολλά κοινά σημεία επαφής του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Βορίδη; Υπάρχουν ακροδεξιοί και υπάρχουν φιλελεύθεροι στη Νέα Δημοκρατία.

Πάμε στο ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι σωστό, αλλά επειδή δεν έχει ψήφο θα το πω, θυμάστε τον κ. Φλωρίδη τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας τι έλεγε μέχρι χτες για τον κ. Βενιζέλο; Ποιο είναι το θολό μήνυμα του Ποταμιού; Βρείτε μου εσείς μια αντίθεση που να έχει ειπωθεί στα ελληνικάMedia, ή στα διεθνή για να το επεκτείνω, που να αμφισβητεί τη σαφήνεια του μηνύματος.

Όλοι οι άλλοι χώροι έχουν προβλήματα συνοχής, είναι σαφές. Είναι σαφές το θέμα που θέτουν οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, ο τίτλος είναι και από τη δική σας εφημερίδα παλαιότερα «η τελευταία ευκαιρία του Βενιζέλου» γιατί αν δεν τα καταφέρει πρέπει να φύγει». Σε εμάς τα πράγματα είναι πολύ σαφή.

Είμαστε ένα νέο Κίνημα ανοιχτό με καινούριους, η κοίτη του Ποταμιού το 80% των υποψηφίων είναι καινούριοι άνθρωποι, η ανανέωση του πολιτικού συστήματος είναι για  μας η μεγάλη ανάγκη και βεβαίως η συμμαχία με ανθρώπους που έχουν θετικό στίγμα στην ελληνική κοινωνία, που έχουν προσπαθήσει από διαφορετικές πλευρές όταν εμείς δεν μετείχαμε, να αλλάξουν τα πράγματα στη σωστή κατεύθυνση.

Αυτή η συμπόρευση είναι απόλυτη. Δεν έχει καμία ακίδα και βεβαίως ο τίτλος που νομίζω ότι θα έδινα είναι «Το καθαρό Ποτάμι» και όχι το θολό ποτάμι.

Το Μνημόνιο εξ αρχής είχε ένα πολύ μεγάλο λάθος. Ποιο ήταν αυτό; Και εδώ ελέγχεται πάρα πολύ αυστηρά, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, είναι τα Κόμματα που χρεοκόπησαν τη χώρα και σε αυτό συμφωνούν σχεδόν όλοι και οι ίδιοι λένε ότι «Ναι, δεν τα κάναμε καλά, κάποιοι έκλεβαν κάποιοι δεν προσέξαμε», υπάρχει μια ομολογία για τη μεγάλη τους ευθύνη για τη χρεοκοπία.

Δεν είναι μόνο αυτή όμως η μεγάλη ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Είναι ότι όταν εμφανίστηκε η χρεοκοπία της χώρας, το έβαλαν στα πόδια. Κάποιοι πήγαν στο Βερολίνο, κάποιοι πήγαν στη Νέα Υόρκη και ζήταγαν ως πένητες συμβουλές από τους Υπουργούς της Μέρκελ, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δεν είναι έτσι τα Μνημόνια. Δεν είναι έτσι οι λύσεις σε μια χώρα.

Δεν πας στον τραπεζίτη και λες «δώσε μου λεφτά αλλά δώσε μου και τη λύση». Θα έπρεπε το πολιτικό σύστημα να είχε –αν δεν είχε απορροφηθεί από τα πάρτι θα έλεγα εγώ- σχεδιάσει την απάντηση της χώρας στο πρόβλημα που ζούσε. Θα έπρεπε δηλαδή όταν είχαμε ανάγκη να προσφύγουμε στους Ευρωπαίους να προσφύγουμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να λέγαμε «αυτό είναι το πρόγραμμα για την ανασύνταξη της χώρας, αυτό είναι το πατριωτικό μας πρόγραμμα και δώστε μας την ευκαιρία δώστε μας τα λεφτά να το κάνουμε».

Εμείς πήγαμε αντίστροφα, είπαμε «Δώστε μας τα λεφτά και δώσε μας και την λύση». Άρα διαφωνούμε εξ αρχής με την υπόθεση των Μνημονίων που γονάτισαν τη χώρα. Τι λέμε όμως; Ότι η χώρα χρειάζεται μεγάλες αλλαγές, χρειάζεται μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Δεν είμαστε οι λάτρεις της ακινησίας όπως εμφανίζονται κάποιοι πολιτικοί και δεν είμαστε οι λάτρεις του χαλιού που κρύβει τα προβλήματα.

Άρα έχετε δίκιο, θα χρειαστούμε νέες τολμηρές αποφάσεις. Αλλά όχι υπαγόρευση των ξένων, με δική μας πολιτική πρωτοβουλία και αυτό είπα και πριν ότι πρέπει να συζητήσουμε στην Ελλάδα και θα πρέπει να είναι έτοιμος και ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση. Δεν είναι η μεγάλη πρόκληση τα συσσίτια, η μεγάλη πρόκληση είναι να συζητήσουμε στην Ελλάδα για τις μεγάλες αλλαγές που θα εξασφαλίσουν ότι η χώρα αυτή θα γυρίσει πίσω και ότι η χώρα δεν θα έχει αύριο καινούρια οικονομικά προβλήματα που θα πρέπει να τα λύσει στερώντας λεφτά από τους φορολογούμενους.

Σ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ («9,84» – «Action 24»): Κύριε Θεοδωράκη, σας χρεώνουν ανακολουθία ότι ο κ. Θεοδωράκης έχει πει σε ανύποπτο χρονικό διάστημα ότι δε θα εντάξω στο Ποτάμι στελέχη που έχουν κομματική διαδρομή, κομματικό παρελθόν. Εδώ μέσα στην αίθουσα εγώ βλέπω και πρώην βουλευτές.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια.

Σ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Επίσης λένε ότι είναι μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, είπε και η συνάδελφος νωρίτερα ότι επιδεινώνονται τα οικονομικά μεγέθη και η χώρα ουσιαστικά είναι στο κενό εδώ και δυο μήνες. Και διερωτώνται οι ίδιοι πολιτικοί σας αντίπαλοι: είναι συγκριτικό πλεονέκτημα τώρα το νέο και το άπειρο; Ευχαριστώ.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια υπάρχει ένα λάθος στο τέλος της ερώτησής σας. Το νέο δεν είναι πάντα άπειρο. Το νέο και το καινούριο μπορεί να είναι το έμπειρο …

Σ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Το μεταφέρω.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, το αντιλαμβάνομαι. Δεν αντιδικώ με εσάς, είστε εσείς η αφορμή να απαντώ σε όλους, δεν είναι προσωπική αντιδικία.

Το καινούριο πολλές φορές είναι έμπειρο. Το έμπειρο της ζωής, το έμπειρο της πραγματικότητας. Και επιτρέψτε μου κάτι να σας πω, οι έμπειροι δεν ευθύνονται γι’ αυτό που είμαστε εμείς αυτή τη στιγμή εδώ; Οι έμπειροι δεν είπαν –και μιλώ για τους συγκεκριμένους έμπειρους, αυτό που λένε και υπερτονίζουν πόσο έμπειροι είναι, εννοώ την απερχόμενη Κυβέρνηση, τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο- αυτοί δεν είπαν να πετάξουμε τους δανειστές στη θάλασσα;

Επειδή ζήλεψαν  ένα βράδυ κάποια πιθανό τηλεοπτική εκπομπή που βγήκε κάποιος από το ΣΥΡΙΖΑ είπε «θα σκίσουμε τα Μνημόνια» και σκέφτηκαν κάτι παραπάνω, πιθανό είχαν δει και τους «300 του Λεωνίδα» αυτή η κίνηση που πετάς στο βάραθρο τον απεσταλμένο και είπαν «έξω οι ξένοι, έξω το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» και είδατε πως το πληρώσαμε αυτό, αυτή την έμπειρη κίνηση, πως εκτοξεύτηκαν τα επιτόκια, πως η χώρα έχασε την τελευταία της αξιοπιστία, πως άρχισαν οι τίτλοι απέναντι στους Έλληνες «Τρελάθηκαν στην Ελλάδα». Αυτοί είναι οι έμπειροι!

Αν αυτοί οι έμπειροι, εμείς δεν είμαστε αυτοί οι έμπειροι. Εμείς είμαστε οι έμπειροι της ζωής, οι έμπειροι της πραγματικότητας και σας είπα πριν και πάρτε… Εγώ το έκανα επίτηδες για να μην ξεχάσω κανέναν γιατί δεν είναι όλοι εδώ, οι άλλοι είναι για ταξίδι σε δουλειές στην Ευρώπη, απεσταλμένοι μας, πάρτε τα πρόσωπα που είναι εδώ να δείτε τι εμπειρία κουβαλάνε, να δείτε πως μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της χώρας. Και το έχουν κάνει. Έχουν πει τις σωστές προτάσεις στην Ευρώπη, τις σωστές προτάσεις στη χώρα. Αυτό είναι εμπειρία.

Εμείς τι θέλουμε. Θέλουμε την ανανέωση του πολιτικού δυναμικού της χώρας μέσα από μια καινούρια Βουλή, νέοι άνθρωποι, καινούριοι άνθρωποι να βρει το φρέσκο αίμα στη Βουλή και όταν λέω φρέσκο δεν εννοώ πάντα ηλικιακά εννοώ αυτούς τους ανθρώπους που τόσο καιρό υπερασπίζονται τη λογική και τον προοδευτικό λόγο στην κοινωνία και παράλληλα για την Κυβέρνηση έχουμε έμπειρες λύσεις, έχουμε ανθρώπους δεν πειραματίζονται και έχουμε ανθρώπους που είναι απομακρυσμένοι από το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Δεν είναι υπάλληλοι οι δικοί μας, ούτε των Κομμάτων, ούτε των συμφερόντων ούτε των συντεχνιών.

Εδώ ήμασταν σε αυτή την αίθουσα τον Φλεβάρη από εδώ ξεκινήσαμε. Περίπου το ίδιο σακίδιο, εδώ ήμασταν περίπου σε αυτή την αίθουσα σχεδόν με τους ίδιους δημοσιογράφους και είχα πει δυο πράγματα τότε: το Ποτάμι είναι ένα νέο Κίνημα που στο ξεκίνημά του δεν θέλει να έχει σχέση με το κομματικό παρελθόν και αυτή ήταν η υποχρέωσή μας να ανανεώσουμε το πολιτικό δυναμικό της χώρας.

Αλλά στο πρώτο κείμενο, στο «Ξεκινάμε» έτσι ήταν ο τίτλος από τότε λέγαμε ότι η χώρα αυτή δεν θα αλλάξει αν δεν υπάρξουν συμμαχίες του 51%. Εσύ τι πιστεύεις; Ότι πίστευα τότε ότι σε αυτές τις εκλογές θα πάρουμε 51%; Όχι. Είχα  πει όμως από τότε ότι θα συμμαχήσουμε και είχα δώσει και κάποιους τίτλους «Η συμμαχία του καλού» που τώρα το κάνω λίγο διαφορετικά «Η συμμαχία του συγκεκριμένου και των λύσεων». Αυτό έχει ανάγκη σήμερα η χώρα.

Είχα πει από τότε για τη συμμαχία του καλού ότι πρέπει να συμμαχήσουμε με τους ανθρώπους που δίνουν και υπάρχουν και εδώ θέλω να κάνω μια μικρή παρένθεση για να μη μηδενίζουμε το παρελθόν. Ακόμη και στις Κυβερνήσεις υπήρξαν άνθρωποι που προσπάθησαν, υπήρξαν άνθρωποι που έκρουσαν τον κίνδυνο, είπαν ότι «Παιδιά το ασφαλιστικό τελείωσε, κάντε κάτι», «Η παιδεία βουλιάζει, κάντε κάτι». Υπήρξαν, αλλά είδατε την τύχη τους.  Πετάχτηκαν από το πολιτικό σύστημα, το παλιό κομματικό σύστημα.

Εμείς λέμε: το Ποτάμι δυναμώνει με ανθρώπους χωρίς κομματικό παρελθόν. Συμμαχεί με τους ανθρώπους που έχουν θετική εμπειρία στη Βουλή και αύριο θα συμμαχήσει με ακόμη περισσότερους ανθρώπους που έχουν μια εμπειρία όχι για να αλλοιώσει την ταυτότητά του, την ταυτότητα της καθαρότητας, αλλά γιατί χρειαζόμαστε να γίνουμε πολλοί απέναντι στο μεγάλο κίνδυνο που είναι η κατάρρευση της χώρας.

Α. ΣΠΑΝΟΥ («ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»): Κύριε Θεοδωράκη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναγγείλει σύγκρουση με την ολιγαρχία. Πέρα από αυτή τη γενική διακήρυξη υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα μέτρα της οικονομικής του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από διαδικασίες διαβούλευσης, μεταξύ των οποίων είναι ένα χρέος τρόπος αδειοδότησης των καναλιών, είναι η υποχρεωτική … ζημιογόνων εταιρειών Μέσων Ενημέρωσης με ίδια κεφάλαια. Αυτή την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ αυτό το μέρος του προγράμματός του θα το στηρίξετε;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πρέπει να συγκρουστούμε και το είπα στην αρχή με αφορμή άλλη ερώτηση, με αυτούς που θεωρούν τσιφλίκι τους τη χώρα και πρέπει να μπουν κανόνες. Δεν υπάρχουν ειδικοί μας επιχειρηματίες και οι ξένοι επιχειρηματίες. Δεν μπορεί το τραπεζικό σύστημα να συνεχίσει να ενισχύει νεκρές επιχειρήσεις…

Ξέρετε ότι πριν λίγο καιρό έκανα μια παρέμβαση και πήγα στον κ. Στουρνάρα το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και το συζητήσαμε και το δέχτηκε ότι υπάρχουν εκατοντάδες επιχειρήσεις νεκρές… Τι σημαίνει νεκρές; Ότι δεν προσφέρουν τίποτε στην κοινωνία, δεν προσφέρουν τα λεφτά που παίρνουν, είναι αυτά που τους ζουν. Είπαμε ότι αυτό δεν πρέπει να συνεχίζεται και θα πρέπει να υπάρχει μια συμμαχία του πολιτικού συστήματος -δεν είναι μόνο τραπεζικό το πρόβλημα- που λέει ότι οι Τράπεζες έχουν μία κατεύθυνση: να χρηματοδοτούν την υγιή επιχειρηματικότητα. Να μη ρωτούν το ποιος είσαι, αλλά που πας, τι θέλεις να κάνεις στη χώρα.

Ενώ εδώ συνήθως οι Τράπεζες ρωτούσαν «ποιος είσαι, ποιος σε στέλνει, ποιον έχεις φίλο, ποιο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης μπορεί να σε υποστηρίξει και να υποστηρίξει κι εμένα». Έχουμε πει ξεκάθαρα σε ανύποπτο χρόνο ότι αυτή η ιστορία με το Ποτάμι θα τελειώσει. Δεν υπάρχουν τσιφλίκια.

Συγκεκριμένα τώρα άδειες όπως μου λέτε των καναλιών, βέβαια θα πρέπει να θυμηθεί το στελεχιακό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ ποιες υπογραφές έχουν αυτές οι άδειες. Αυτές οι άδειες δεν δόθηκαν από την κακή Δεξιά, δεν δόθηκαν από την κακή Αριστερά που δεν είναι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν δόθηκαν από το ΠΑΣΟΚ μόνο. Δόθηκαν και έχουν την υπογραφή ανθρώπων που σήμερα είναι στο ΣΥΡΙΖΑ αυτές οι άδειες για τα κανάλια και το ξέρετε, οι προσωρινές υποτίθεται άδειες.

Έγιναν πολύ βιαστικά στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και έγινε λάθος. Ήταν λάθος ο τρόπος που δόθηκαν οι άδειες. Είμαστε σε μια πραγματικότητα, οι άδειες πρέπει να πληρώνονται στον ελληνικό λαό. Οι συχνότητες είναι δημόσια περιουσία, άρα τα κανάλια πρέπει να πληρώνουν στον ελληνικό λαό και πρέπει να τηρούν συγκεκριμένους όρους για να έχουν αυτές τις άδειες και θα πρέπει βέβαια να ξαναπάμε σε μια νέα διαδικασία να μπουν πιθανό και νέοι παίκτες στο παιχνίδι.

Δεν είναι ένα κλειστό σύστημα η τηλεόραση. Σεβόμαστε τις επενδύσεις κάποιων ανθρώπων και βεβαίως είναι από τους όρους που πρέπει να μπει στο θέμα της αδειοδότησης τι έχουν επενδύσει και πόσα έχουν επενδύσει και πόσα θέλουν να επενδύσουν οι άλλοι. Αλλά οι άδειες είναι δημόσια περιουσία και θα πρέπει να πληρώνουν.

Πάντως είναι ξεκάθαρο: είμαστε σύμμαχοι με όλους αυτούς που θέλουν να επαναφέρουν στην οικονομία, στις επιχειρήσεις στη δανειοδότηση τις ευρωπαϊκές Αρχές. Δεν είμαστε σύμμαχοι όμως με αυτούς που θέλουν να αντικαταστήσουν κάποιους επιχειρηματίες ή κάποιους τραπεζίτες ή κάποιους διευθυντές ιδιοκτήτες Μέσων με τα δικά τους κομματικά παιδιά. Δεν θα φύγουμε από το ένα λάθος για να πάμε σε ένα σοβιετικού τύπου λάθος ότι το Κόμμα και ο αρχηγός αποφασίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα τη δανειοδότηση, τη λειτουργία των Μέσων.

Καθαροί κανόνες, ευρωπαϊκοί κανόνες και ευτυχώς υπάρχει το manual της Ευρώπης, είναι ξεκάθαρο τι έκαναν στη Σκανδιναβία για τις άδειες. Είναι ξεκάθαρο τι έκαναν σε σχέση με τις δανειοδοτήσεις των μικρών και των μεγάλων επιχειρήσεων. Αυτό πρέπει να σεβαστούμε και όχι να ψάχνουμε μικρά κομματικά μοντέλα.

Α. ΖΑΜΠΟΥΚΑΣ («capital.gr»): Κύριε Θεοδωράκη, εγώ θέλω να ρωτήσω το εξής: ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. αποτέλεσε το μεγαλύτερο όπλο για την υπονόμευση της Κυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν ένα αγκάθι το οποίο δημιούργησε τεράστια προβλήματα. Ως αντιπρόταση και τα δυο Κόμματα και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν περιουσιολόγιο. Η Νέα Δημοκρατία δεν το έκανε ποτέ, ο ΣΥΡΙΖΑ το εμφανίζει συνεχίζει.

Το Ποτάμι έχει κάποια ιδιαίτερη θέση για το περιουσιολόγιο; Και γενικότερα για τη φορολογική δικαιοσύνη, δηλαδή το Ποτάμι θεωρεί ότι το περιουσιολόγιο είναι μία σημαντική κίνηση για να αισθανθεί ο κόσμος μια αίσθηση δικαίου;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια κι είναι απλή η απάντηση σε αυτό, πρέπει να έχουμε περιουσιολόγιο, πρέπει οι αποφάσεις μας να συνδυάζονται πάντα με το σύνολο της περιουσίας κάποιου και σας είπα πριν με αφορμή τον ΕΝΦΙΑ ότι δεν μπορεί ένας άνθρωπος που έχει ένα σπίτι και δεν έχει άλλο περιουσιακό στοιχείο να πληρώνει τον ίδιο φόρο με έναν άνθρωπο που έχει ένα σπίτι και δέκα επιχειρήσεις ή κάποια εκατομμύρια στις τράπεζες. Γι΄ αυτό ζητάμε τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα πλαίσια μιας ισονομίας, έτσι;

Και βεβαίως θα πρέπει να ξέρουμε πως θα το κάνουμε αυτό το περιουσιολόγιο, γιατί εδώ υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ζήτημα. Στην Ελλάδα το παλιό σύστημα τα εξαγγέλλει όλα, όλα έχουν εξαγγελθεί και το Κτηματολόγιο εξαγγέλθηκε. Αλλά δεν προχωράνε, δεν προχωράει τίποτα.

Και η μηχανογράφηση εξαγγέλθηκε και δεν προχωράει, την εμποδίζανε και στη δικαιοσύνη σταμάτησε και έχουν βγει τα κονδύλια τα ευρωπαϊκά και δεν απορροφούνται. Το θέμα λοιπόν δεν είναι να λέμε γενικώς και αορίστως ναι σε κάτι αλλά να του δίνουμε και περιεχόμενο.

Η δική μας άποψη είναι, επειδή ερχόμαστε ως κόμμα του συγκεκριμένου και της λογικής ότι αυτή θα είναι και η μεγάλη προσφορά του Ποταμιού. Είναι ένα κόμμα χωρίς κομματικό στρατό, δηλαδή χωρίς ανθρώπους να μας τραβάνε από το μανίκι από δω ή από κει προς τον έναν μεγαλοσχήμονα ή προς κάποια συντεχνία.

Άρα νομίζουμε ότι θα έχουμε μια συμβολή θετική στην Κυβέρνηση και στη διακυβέρνηση, θα είμαστε εμείς που θα υπερασπιστούμε την κοινή λογική, ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πρέπει να αλλάξουν με ταχύτατους ρυθμούς.

Περιουσιολόγιο, Κτηματολόγιο, μηχανογράφηση του δημοσίου, έλεγχος των εξόδων του δημοσίου, ώστε να αποκτήσουμε, δεν είναι δύσκολο, σε λίγους μήνες αν υπάρχει μια αποφασισμένη Πολιτική Ηγεσία μπορεί να τα εφαρμόσει όλα αυτά. Αλλά σας είπα, αν είναι μια Ηγεσία που θα κινηθεί πέρα από τα συνήθη των παλιών κομμάτων.

Γ. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ («ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»): Θέλω να επιμείνω στη συνάντησή σας με τον κ. Στουρνάρα τη χθεσινή, πως σας περιέγραψε την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών κι αν κυρίως ακούσατε από τα χείλη του κάτι που να σας τρόμαξε σε σχέση με τις καταθέσεις.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχετε δίκιο που ρωτάτε, αλλά θα σας πω κι εγώ ότι δεν είμαι εκπρόσωπος του κ. Στουρνάρα και θα ήθελα να μεταφέρω προσωπικούς διαλόγους, γιατί όχι για λόγους μόνο τάξης απέναντι στον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, αλλά γιατί δεν πρέπει να προσδώσουμε έναν κουτσομπολίστικο χαρακτήρα σε ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά ελεγχόμενη. Εγώ προχώρησα κι ένα παραπάνω βήμα χθες και είπα στην Κοζάνη, γιατί ήρθαν άνθρωποι ανήσυχοι και με ρωτήσανε “να πάρουμε τα λεφτά μας από την τράπεζα”; Μη γελιόμαστε, αυτό ήταν το ερώτημα, “τι σου είπε, να πάρουμε τα λεφτά από την τράπεζα”;

Και είπα λοιπόν δε συντρέχει κανείς λόγος να βγάζει τα λεφτά του ο κόσμος από την τράπεζα, πρέπει να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας κι αυτό που έκανε η Νέα Δημοκρατία είναι λάθος, αυτά που βγήκε η κα Βούλτεψη και είπε ότι «έρχεται ο λύκος να φάει τα πρόβατα» είναι παλιές ιστορίες, κανέναν δεν ενδιαφέρουν κι είναι και ψέματα βέβαια κι είναι και ψέματα, δεν έρχεται κανένας λύκος.

Πρέπει να είμαστε λίγο ψύχραιμοι σε σχέση με τα πράγματα, λένε όμως ότι τα λεφτά μας είναι εξασφαλισμένα, οι καταθέσεις μας είναι εξασφαλισμένες κι όταν λέω “τα λεφτά μας” για να μη λένε κάποιοι και κάποιες υπερβολές, γιατί άκουσα προχθές φεύγοντας σε μία γιγαντοοθόνη που έλεγε κάποιος ότι μας ενδιαφέρουν τα λεφτά της πλουτοκρατίας.

Ποια λεφτά της πλουτοκρατίας παιδιά; Τα λεφτά στις τράπεζες είναι τα λεφτά του κόσμου. Έχετε δει τη διάρθρωση των καταθέσεων; Μιλάμε για ανθρώπους που έχουν 5 χιλιάρικα, 10 χιλιάρικα, 20 χιλιάρικα, αυτά είναι τα λεφτά της πλουτοκρατίας; Που το βάλαμε το όριο δηλαδή, όποιος έχει λογαριασμό είναι πλουτοκρατία;

Τα λεφτά που έχουν μείνει στις ελληνικές τράπεζες είναι τα λεφτά του λαού και τα λεφτά κάποιων επιχειρήσεων για να πληρώνουν μισθούς. Άρα πρέπει να τα προστατεύσουμε αυτά τα λεφτά κι είμαι απόλυτος, δεν υπάρχει λόγος να τα βγάλουμε, τα προστατεύει η Ευρώπη, τις προστατεύει τις καταθέσεις η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Υπάρχει όμως μία προϋπόθεση, ένας μικρός αστερίσκος που γίνεται και μεγάλος, ότι αρκεί να είσαι μέρος της λύσης κι όχι μέρος του προβλήματος, αρκεί να συζητάς με τους Ευρωπαίους το τι θα γίνει στην Ελλάδα, αρκεί να συνεχίσεις δηλαδή να είσαι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Η χώρα δεν έχει αυτή τη στιγμή άλλη προστασία.. από τον ELA. Εάν δεν είχαμε την Ευρώπη αυτή τη στιγμή θα ήμασταν ξεκρέμαστοι, έχουμε όμως την Ευρώπη και πρέπει να αισθανόμαστε μία σιγουριά.

Λ. ΧΟΥΡΜΟΥΖΗ («ATHENS VOICE»): Καλησπέρα σας, θέλω να μου πείτε πως σκέφτεται το Ποτάμι στο θεσμό των δημοψηφισμάτων, ένα θέμα που το επανέφερε ο κ. Παπανδρέου στη συζήτηση που δεν το αποκλείει να γίνει δημοψήφισμα. Θα μπορούσε να έρθει …. αναθεώρηση του Συντάγματος κι επειδή έχετε ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα ένα χρόνο τώρα έχετε μιλήσει και με πολλούς πολίτες, αισθάνεστε ότι έχουν την ανάγκη να εκφραστούν μέσα από αυτόν τον τρόπο;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είμαστε υπέρ των δημοψηφισμάτων, ο λαός πρέπει να αποφασίζει, πρέπει να βρούμε τρόπους άμεσης Δημοκρατίας στην Πολιτεία μας. Πρέπει δηλαδή οι μεγάλες αποφάσεις να μην είναι σε κάποια κομματικά κονκλάβια.

Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι για κάθε αδιέξοδο της πολιτικής πηγαίνουμε στον κόσμο να πάρει τις αποφάσεις κι αν με ρωτάτε για δημοψήφισμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση είμαι αντίθετος. Ο λαός έχει αποφασίσει, είναι μέρος της Ευρώπης, είναι στη Ζώνη του Ευρώ και αν θέλετε δείχνει τουλάχιστον πολιτική δειλία για να μην πω κάποιον άλλο όρο να λέει κάποιος Πολιτικός Ηγέτης εγώ προτείνω αυτά, θα πάω έξω να τα διεκδικήσω, εάν δε μου τα δώσουν, αποφάσισε εσύ Έλληνα τι πρέπει να κάνω.

Όχι δεν είναι έτσι, ο Κυβερνήτης βγαίνει κυρίως γι΄ αυτό, ο Κυβερνήτης βγαίνει για να ισχυροποιήσει την πρόταση στον ελληνικό λαό και την πρόταση μετά στην Ευρώπη. Άρα την ευθύνη πρέπει να την πάρει αυτός. Είμαι λοιπόν απόλυτα αντίθετος σε μια λογική ότι αν τα βρούμε σκούρα τα έξω, θα έρθουμε εδώ να κάνουμε ένα δημοψήφισμα, μήπως και σωθούμε στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ («ΝΕΡΙΤ»): Λέτε σωστά ότι για πρώτη φορά αυτό που έχει σημασία είναι η τρίτη δύναμη, είπατε παράλληλα σε ερώτηση Συναδέλφισσες και συνάδελφοι ότι λέτε “όχι στην κομματική πειθαρχία”. Επανέρχομαι στο γεγονός ότι στο Ποτάμι υπάρχει, στην κοίτη του Ποταμιού μια όσμωση με αριστερούς μεταρρυθμιστές όπως είναι ο κ. Λυκούδης, αλλά και φιλελεύθερους…

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Προοδευτικούς.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Προοδευτικούς φιλελεύθερους. Εάν σε μία Κοινοβουλευτική Ομάδα υπάρχουν εθελοντές ποταμίσιοι που έχουν βγει Βουλευτές, αριστεροί μεταρρυθμιστές, προοδευτικοί φιλελεύθεροι και χωρίς κομματική πειθαρχία αρχίσει σε μεγαλύτερα ή μικρότερα θέματα να φαίνεται η ιδεολογική πολυφωνία που συγκροτείται, αναρωτιέμαι γιατί να σας εμπιστευθούν να σας δώσουν τη σημαντική τρίτη δύναμη;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω κάτι, δεν υπάρχει τίποτα πιο ερεθιστικό στην πολιτική από τα προεκλογικά παράθυρα, συμφωνούμε; Γιατί ο κάθε ένας εκείνη τη στιγμή διεκδικεί την ψήφο του. Για τον υποψήφιο δεν υπάρχει τίποτα πιο ερεθιστικό.

Έχετε να μου επισημάνετε στις 15 μέρες που γίνεται ο προεκλογικός αγώνας μία διαφοροποίηση; Εγώ μπορώ να σας επισημάνω, αν έχετε χρόνο να κάτσουμε εδώ μέχρι το βράδυ, τις καθημερινές διαφοροποιήσεις των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ τους, των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ τους, των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ μεταξύ τους. Όλοι σε όλα λένε διαφορετικά πράγματα.

Ο μόνος που έχει σταθερή άποψη είναι ο εκπρόσωπος σε κάθε παράθυρο του Κομμουνιστικού Κόμματος και ο εκπρόσωπος του Ποταμιού. Δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση σε κανένα θέμα. Άρα να μην έχετε καμία ανησυχία ότι έτσι θα κινηθούμε και μέσα στη Βουλή. Έχουμε δυνατές προσωπικότητες, έντονες προσωπικότητες, σημαντικές προσωπικότητες, αλλά είναι ταγμένες στην κοινή υπόθεση.

Συζητάμε συνέχεια, τα βράδια μας δεν τα περνάμε στα καφενεία, καφενεία πηγαίνουμε το απόγευμα που έχει κόσμο για να μοιράσουμε φυλλάδια, τα βράδια μας τα περνάμε στη Σεβαστουπόλεως και τα συζητάμε. Και να σας πω, ο ένας διορθώνει τον άλλον κι έχουμε βγάλει μια συμπαγή άποψη και είδατε πόσο συγκεκριμένη είναι η άποψή μας για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, τα βήματα ένα, δύο, τρία, τέσσερα πως πρέπει να τα κάνουμε.

Θα μπορούσε να το κάνει αυτό ένα κόμμα που όπως λέτε, που δεν το λέτε εσείς αλλά το μεταφέρετε σαν κουβέντα, είναι συνονθύλευμα; Όχι βέβαια, ο καθένας θα έλεγε το δικό του, ο ένας θα έλεγε για το χρέος, ο άλλος θα έλεγε για τις μεταρρυθμίσεις, ο άλλος θα έλεγε λευτεριά στους ιδιώτες.

Εμείς έχουμε έναν συγκεκριμένο κορμό, είμαστε ένα κίνημα με απόλυτους ρυθμισμένους σπονδύλους. Κι όταν λέω ότι δε θέλουμε την κομματική πειθαρχία, εννοώ ότι δε θέλουμε την πειθαρχία της διαγραφής, έτσι; Έχουμε συμφωνήσει μεταξύ μας ότι θα συζητάμε και θα παίρνουμε τις αποφάσεις.

Και αλίμονο, ότι υπάρχει ένας επικεφαλής που υπάρχει σε αυτή την υπόθεση κι έχει δημιουργήσει ένα κίνημα για να πάμε να αλλάξουμε τη χώρα είναι σεβαστό από όλους, δεν υπάρχουν τέτοια προβλήματα στο Ποτάμι και αυτή ακριβώς είναι η δύναμη του Ποταμιού αυτή τη στιγμή.

Ενώ φέρνει το νέο, ενώ φέρνει το καινούριο, το κάνει χωρίς να χρησιμοποιεί τους παλιούς όρους, δηλαδή κομματική πειθαρχία, ή αλλιώς κάτι συνιστώσες. Εμείς ούτε συνιστώσες έχουμε στο Ποτάμι, αλλά ούτε είμαστε αναγκασμένοι να προσφύγουμε σε παλιούς όρους που λένε ότι όποιος διαφωνεί τον τρώει ο λύκος, κάτι τέτοιο δεν έλεγε ο Αβέρωφ;

Μ. ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ («ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»): Εγώ να εξειδικεύσω λίγο το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει Δημήτρη Αβραμόπουλο ο οποίος το διέψευσε αλλά όχι και τόσο θερμά, εσείς θα ψηφίσετε για να επιτύχετε… από την πρώτη ψηφοφορία;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μιλάω κι εγώ με τον κ. Αβραμόπουλο, γιατί βέβαια είναι Επίτροπος της χώρας μας και χειρίζεται μια υπόθεση πάρα πολύ δύσκολη όπως είναι το θέμα της μετανάστευσης και οι Ευρωβουλευτές μας όπως και οι άλλοι Ευρωβουλευτές συνεργάστηκαν μαζί του για τις προτάσεις τις οποίες κατέθεσε, οι οποίες ήταν προτάσεις μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και ήταν προτάσεις που ωθούσαν θετικά και τις ελληνικές απόψεις για τη μετανάστευση.

Αλλά δεν έχω βγάλει το συμπέρασμα ότι ενδιαφέρεται να μπει στην Προεδρία της Δημοκρατίας και θέλω να συμμετέχω και σε αυτή την ονοματολογία γιατί ο ένας και γιατί ο άλλος. Επιμένω όμως σε αυτό που σας είπα, εγώ θα ήθελα Πρόεδρο της Δημοκρατίας έναν άνθρωπο που να μην προέρχεται από τα σπλάχνα του πολιτικού συστήματος, θα ήθελα να τολμήσουμε.

Και να σας πω και κάτι, έχουμε μια τόσο μεγάλη κρίση κι όλοι λέμε ότι σε αυτή την κρίση οι κύριοι υπεύθυνοι είναι οι Πολιτικοί, αυτοί οδήγησαν τα πράγματα στο αδιέξοδο, θα τους επιβραβεύσουμε έστω και φιλοσοφικά δίνοντάς τους ξανά να επιλέξουν ποιος από αυτούς θα είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Όχι, θα ήθελα λοιπόν κι έχω έναν μακρύ κατάλογο να προτείνω τη δευτέρα στους Πολιτικούς Αρχηγούς, που δεν είναι πολύ μακρύς, έχει δυο-τρία ονόματα όμως, από ανθρώπους που τιμούν τη χώρα, την ενώνουν στο εσωτερικό και της δίνουν και μία ώθηση στο εξωτερικό, γιατί είναι πολύ σημαντικό το πρόσωπο αυτό να σηματοδοτεί κάτι στην Ευρώπη.

Ν. ΤΣΙΜΠΙΔΑΣ («ΚΟΚΚΙΝΟ-ΕΡΤ»): Καλησπέρα κι από μένα, να επανέλθω στη συνάντησή σας με τον κ. Στουρνάρα, είπατε χθες και διαβάζω τη δήλωσή σας η ευρωπαϊκή τράπεζα στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες και τις καταθέσεις των Ελλήνων, όσο βέβαια οι Έλληνες τηρούν τις δεσμεύσεις τους.

Ελληνική δέσμευση όμως είναι και το email του Χαρδούβελη, θεωρείτε πως την επόμενη μέρα το email Χαρδούβελη είναι μία δέσμευση η οποία θα πρέπει να ισχύει και για την επόμενη Κυβέρνηση; Για σας αποτελεί δέσμευση και οδικό χάρτη;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το απάντησα βιαστικά πριν και είναι καλό που μου δίνεις την ευκαιρία να το πω και τώρα. Μιλάς για τα 19 σημεία ουσιαστικά.

Ν. ΤΣΙΜΠΗΔΑΣ: Ναι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, εννοώ ότι δεν παρακολουθώ τα email του κ. Χαρδούβελη, δεν έχω αλληλογραφία, οπότε θέλω να μιλήσω για τα επίσημα κείμενα.

Ν. ΤΣΙΜΠΗΔΑΣ: Είναι η επίσημη δέσμευση του Ελληνικού Κράτους με την τρόικα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, ναι, λέω λοιπόν για τα επίσημα κείμενα.

Στα 19 σημεία υπάρχουν πράγματα που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε γιατί είναι προς όφελος της κοινωνίας μας και υπάρχουν πράγματα που δεν είναι σωστό να κάνουν. Σας είπα πριν παραδειγματικά και μπορώ σε μία αναλυτική κουβέντα με τους επόμενους που θέλουν να κυβερνήσουν τη χώρα να τους πω τις απόψεις μας και για τα 19 σημεία.

Υπάρχουν πράγματα που έπρεπε να κάνουμε, δηλαδή πρέπει να σε υποχρεώσει η τρόικα τα Υπουργεία να δίνουν οικονομικό απολογισμό; Που δεν υπάρχει σήμερα κι είναι μέσα στα 19, δεν πρέπει να γίνει αυτό το πράγμα;

Τι εννοώ; Υπάρχουν πράγματα μέσα στα 19, αυτός είναι ο τίτλος, που πρέπει να σεβαστούμε και υπάρχουν πράγματα που πρέπει να ζητήσουμε να αλλάξουν και μία Κυβέρνηση, μια Κυβέρνηση αλλαγών, μια Κυβέρνηση μεταρρύθμισης, αν θέλει να είναι σοβαρή πρέπει να φύγει από το ναι σε όλα, αλλά και από το όχι σε όλα.

Η χώρα δεν μπορεί να κινηθεί έτσι με αυτές τις απλουστεύσεις κι είναι επικίνδυνο να κινηθεί σε αυτές τις απλουστεύσεις. Ακούω συνέχεια κάποιους να επανέρχονται σε κάποιες δυναμικές λύσεις, το ακούσατε κι εσείς, δεν το λέει πλέον ο κ. Τσίπρας αλλά το λένε πολλά στελέχη. Να κόψουμε στο μισό το χρέος, να το κόψουμε να πάρουμε ένα ψαλίδι και να πούμε στους λαούς της Ευρώπης δε σας δίνουμε τα λεφτά.

Υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία αύριο στην Αθήνα να συμβεί αυτό και γιατί δεν το κάνουν αύριο στην Αθήνα; Αύριο δεν είναι η συγκέντρωση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ιγκλέσιας εδώ με τους Podemos στην Αθήνα; Να πούμε λοιπόν και να βγει ο αυριανός Ηγέτης της Ισπανίας και να πει τα 27 δισεκατομμύρια που χρωστάει η Ελλάδα στην Ισπανία δεν τα θέλουμε, τα χαρίζουμε στα πλαίσια της συναδελφικής συντροφικής αλληλεγγύης ή αν θέλετε να μην τα χαρίσει όλα, να χαρίσει τα 24 ή τα μισά τα 14. Μπορεί αυτή τη στιγμή να πάρει αυτή τη δέσμευση;

Δηλαδή είναι ωραία τα πανηγύρια στην εξέδρα “είμαστε όλοι φίλοι”, αλλά στο δια ταύτα στην πρόταση που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για ονομαστικό κούρεμα, συμφωνεί ο κ. Ιγκλέσιας των Podemos; Το λέω γιατί ξέρω ότι δε συμφωνεί και λέω ότι αν το πει αυτό στους Ισπανούς ότι οι Έλληνες αποφασίσαμε εμείς στην πλατεία Ομονοίας να μη μας δώσουν τα λεφτά, πιστεύω ότι θα δυσκολευτεί πάρα πολύ να του πει στους Ισπανούς.

Θέλω να πω γι΄ αυτό όχι το αδιέξοδο βέβαια των Podemos, το αδιέξοδο αυτών των πρόχειρων προτάσεων, ότι μπορούμε εν μια νυκτί να κόψουμε με ένα ψαλίδι τις υποχρεώσεις μας, να πούμε ότι τίποτα από αυτά που έχουμε πάρει δε θα επιστρέψουμε ή θα επιστρέψουμε ελάχιστα.

Είναι καλό να απαλλάξουμε τη χώρα από ένα μεγάλο χρέος, αλλά πρέπει να την απαλλάξουμε με ένα τρόπο που είναι πραγματικός, με ένα τρόπο που θα δώσει αποτελέσματα και σας είπα ότι η δική μας πρόταση μπορεί όντως να απαλλάξει το ελληνικό χρέος από ένα μεγάλο…. 30%-33%, να το δούμε πόσο βγαίνει, είναι λογιστικό το θέμα, αλλά γι΄ αυτή την κίνηση μιλάμε, μια κίνηση που πατάει στην πραγματικότητα, υπακούει στους ευρωπαϊκούς κανόνες και μία πρόταση που ….δεν είναι για τα παράθυρα και όχι για την αληθινή πολιτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέποντας το σύνθημα από πίσω πιστεύετε ότι μία αυτοδύναμη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα γκρέμιζε τη χώρα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, νομίζω ότι παρά τα όσα λέγονται δημοσίως, το ενδεχόμενο να είναι αυτοδύναμος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εφιάλτης στα όνειρα του κ. Τσίπρα.

Δηλαδή σκεφθείτε, να έχεις αυτό το κόμμα, αυτές τις συνιστώσες που τώρα είναι 21, όχι αυτή με την κα Ραχήλ Μακρή και να πρέπει να κάνεις μια Κυβέρνηση με 151 Βουλευτές. Πείτε μου εσείς, με τη δημοσιογραφική εμπειρία που έχετε, οποιοσδήποτε εδώ, εάν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει μία απόφαση.

Μία απόφαση, όχι για τα μεγάλα ζητήματα της Ευρώπης, για τις καθημερινές ανάγκες της χώρας, για το πώς θα πρέπει να κινηθούμε στην αγορά, για το πώς θα πρέπει να κινηθούμε στο δημόσιο πανεπιστήμιο, για το πώς θα κινηθούμε στο δημόσιο χώρο.

Υπάρχουν πολύ διαφορετικές απόψεις, υπάρχουν κομμουνιστές στο ΣΥΡΙΖΑ, κομμουνιστικές αντιλήψεις, υπάρχουν οι αντιλήψεις των παλαιών ΠΑΣΟΚων, υπάρχουν οι αντιλήψεις των ανθρώπων που υπέγραψαν τα μνημόνια, οι Υπουργοί του Γιώργου Παπανδρέου είναι μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχουν οι άνθρωποι που συνδέονται με ένα λαϊκίστικο πολιτικάντικο περιβάλλον που βρήκε αφορμή να ξαναχωθεί που πιστεύει να βρει ευκαιρία να παίξει ένα ρόλο στη Βουλή αύριο. Δεν είναι δικές μου οι επισημάνσεις, εάν μπείτε στις φιλικές ιστοσελίδες του ΣΥΡΙΖΑ θα δείτε αυτή τη διαμάχη των ανθρώπων που ήρθαν να πάρουν ένα μέρος της εξουσίας μας.

Άρα πιστεύει λοιπόν κανείς ότι με 151 Βουλευτές μπορεί να διοικηθεί αυτή η χώρα, να βγάλει συμπεράσματα; Όχι, εμείς πιστεύουμε στις μεγάλες πλειοψηφίες και σας είπα κι είναι μία αφορμή να το ξαναπώ, ότι κι αν είσαι αριστερός δεν μπορείς να μιλάς για αυτοδυναμία μόνο με βάση το εκλογικό σύστημα, πρέπει να μιλάς για αυτοδυναμία στο επίπεδο της κοινωνίας και του λαού και αυτό σημαίνει αυτοδυναμία 51%, δε σημαίνει 33% και 17% δώρο από τον εκλογικό νόμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Θεοδωράκη, είπατε για τα 19 σημεία, ότι σε κάποια συμφωνείτε, σε κάποια διαφωνείτε. Χθες στο Economist διευκρίνισε στους δημοσιογράφους μετά το debate με τον κ.  Γκίκα Χαρδούβελη ο κ. Δραγασάκης, ότι δεν αναγνωρίζει μνημόνιο και τρόικα και ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή.

Επίσης είχε πει για σοβαρές λύσεις  από μια Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης. Σε αυτή τη βάση τι έχετε να σχολιάσετε;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω μόνο κάτι, ένα καινούριο, για να μην επαναλαμβάνω τα ίδια. Σας είπα ότι η υπόθεση της διαπραγμάτευσης εάν είναι έξυπνοι στο ΣΥΡΙΖΑ, δε θα πρέπει να στηριχθούν στις δικές τους δυνάμεις. Θα πρέπει να καταλάβουν  ότι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας που είναι η λύση των ευρωπαϊκών, ας το πω έτσι, εκκρεμοτήτων, πρέπει να πέσει στους ώμους περισσοτέρων.

Είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε την εσωτερική θέση διαπραγμάτευσης και μετά να πάμε στο  εξωτερικό. Αυτό τους καλώ να κάνουν εγώ και να δούμε πραγματικά αν υπάρχουν αντιθέσεις και όσες αντιθέσεις υπάρχουν. Γιατί πολλά λόγια είναι προεκλογικά, λένε μια κουβέντα παραπάνω για να ψηφίσει ο κόσμος. Όταν όμως τη Δευτέρα αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος και τη διακυβεύεται, νομίζω ότι θα σκεφτούν πολύ καλά την πρόταση του Ποταμιού ότι στην Ευρώπη η Ελλάδα πρέπει να πάει με το 51% του πολιτικού συστήματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Με βάση αυτό που σας είπα. Εμείς είμαστε έτοιμοι να μετέχουμε σ’ αυτή  την ομάδα διαπραγμάτευσης με συγκεκριμένα στελέχη. Αλλά δεν είναι το θέμα να μετέχουμε μόνο εμείς. πρέπει να πάρουμε και την εμπειρία. Να δούμε, θέλουμε να κάνουμε μια σκληρή διαπραγμάτευση η οποία θα βασίζεται όμως σε τρία πράγματα: Στη γνώση του τι έχει προηγηθεί, στην αποφασιστικότητα. Πρώτα  έρχεται η γνώση, μετά η αποφασιστικότητα και μετά ο στόχος.

Δηλαδή λες: Γνωρίζω ότι είναι έτσι, είμαι αποφασισμένος να το αλλάξω, αλλά θέλω να το πάω εκεί. Άμα δε λες πού θέλεις να το πας, δεν υπάρχει διαπραγμάτευση.

κα ΠΟΛΙΤΗ: Εγώ θ’ αναφερθώ σ’ ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της εποχής μας και μιλώ  για το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας. Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, τα χρόνια της κρίσης έχουν χαθεί 61 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως. Η χώρα μας δυστυχώς είναι μέσα στις πρώτες χώρες που έχουν μεγάλο ποσοστό  μακροχρόνια ανέργων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και δεν είναι  μυστικό ότι η ανεργία πλήττει τους νέους.

Τελικά να το πάρουμε απόφαση, είμαστε η χαμένη γενιά ή μπορεί να γίνει κάτι με το πρόβλημα της ανεργίας των νέων;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αλίμονο αν το πάρουμε απόφαση ότι είσαστε η «χαμένη γενιά». Και μια μικρή παρένθεση θέλω να κάνω εδώ σ’ ένα θέμα που θεωρώ σημαντικό. Είναι ντροπή για τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ που σ’ αυτές τις εκλογές δεν ψηφίζουν οι 18ρηδες. Δείχνει πόσο αδιαφορούν πραγματικά για τη συμμετοχή των νέων στην πολιτική.

Το Ποτάμι προτείνει ως γνωστό ψήφο από τα 17, γιατί στα 17 ο Έλληνας αποφασίζει αν θα γίνει γιατρός ή δικηγόρος ή μηχανικός ή θα γίνει αγρότης. Αλλά θα έπρεπε με κάθε τρόπο να υπερπηδήσουμε όλα τα εμπόδια  και να ψηφίσουν οι νέοι, οι 18ρηδες σ’ αυτές τις εκλογές. Δεν τους ενδιαφέρει. Τους ενδιαφέρει να μηχανεύουν λίγο τα πράγματα, να τ’ ανακατεύουν, να βρεθούν λίγο κερδισμένοι.

Για την ανεργία, ένα συγκεκριμένο πλαίσιο –αν μπείτε στο Ποτάμι θα δείτε αναλυτικά τις απόψεις μας. Να σας πω δυο πράγματα μόνο:  το ένα είναι τα επιδόματα και ο χρόνος  που πρέπει  όλα αυτά  να τα βελτιωθούν. Το άλλο όμως είναι οι δουλειές. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο για τη νέα επιχειρηματικότητα. Το είπα και πριν, επιγραμματικά. Να επενδύουν και να καινοτομούν οι Έλληνες εδώ, να μη φεύγουν στο εξωτερικό.

Κι εκεί υπάρχει ένα πλαίσιο για φοροαπαλλαγή, για ασφαλιστικές εταιρείες που απαλλάσσονται, ώστε πολύ σύντομα να ξεκινήσει η νεανική επιχειρηματικότητα  και να παρασύρει τους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες που θέλουν να μπουν σ’ αυτή τν ιστορία και τώρα αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ («ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»): …. Μιλάμε για διαπραγμάτευση με την τρόικα σα να είναι κάτι θεωρητικό, ενώ είναι κάτι πάρα πολύ πρακτικό. Σύμφωνα με όλα τα ρεπορτάζ η τρόικα δεν ήρθε ποτέ να πει «από τα 19 σημεία διαλέξτε 12, 13, 14, όσα νομίζετε και κάντε τα». Είπε, ή και τα 19 ή τίποτα. Επομένως μπαίνετε σε μια κυβέρνηση μετεκλογική, μιλάω με υπόθεση εργασίας, στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η τρόικα λέει και τα 19, δηλαδή ΦΠΑ στα νησιά, lock out κτλ. Τι λέτε;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κάνετε λάθος στο εξής: κάποια πράγματα που προτείνει στα 19 σημεία  ξεκινούν από τη λογική ότι θα υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό της χώρας. Εμείς λοιπόν λέμε κάτι πολύ συγκεκριμένο σ’ αυτό. Εμείς λέμε τι: Για  το ΦΠΑ έχουμε πει, ν’ αυξήσουμε τα έσοδα, λέμε το εξής: Ότι πρέπει λόγων εκλογών να παραδεχθούμε ότι χάσαμε  και καθυστερούμε την είσπραξη αρκετών δις το Δεκέμβρη, το Γενάρη κτλ.

Πρέπει να δοθεί ένας χρόνος στην κυβέρνηση, ν’ ανακάμψει τα έσοδα, να μην κάνουμε υπολογισμούς με βάση αυτούς τους κακούς μήνες. Απέναντι λοιπόν στην τρόικα, εμείς τι λέμε: Δε δεχόμαστε τελεσίγραφα, είμαστε μαζί σε μια υπόθεση, αλλά όπως δε δεχόμαστε τελεσίγραφα, τους διαβεβαιώνουμε ότι κι εμείς δε βάζουμε τελεσίγραφα και τους λέμε λοιπόν: Υπάρχουν λάθη σ’ αυτές τις προτάσεις που έχετε κάνει. Θα συζητήσουν συγκεκριμένα.

Και επιτρέψτε μου να πω ότι επειδή κι εμείς μιλάμε με τους Ευρωπαίους κι έχουμε επαφή με τους ανθρώπους που καθορίζουν τις αποφάσεις στην Ευρώπη, η Ευρώπη θα συζητήσει μαζί μας. Δε θα συζητήσει μαζί μας για την ακύρωση των συμφωνιών, όπως ονειρεύονται κάποιοι, αλλά θα συζητήσει μαζί μας για καινούργιες  αλλαγές που μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα να πάει γρηγορότερα μπροστά.

Δεν είναι δηλαδή μαύρο ή άσπρο. Η συζήτηση που κάνουμε με τους ανθρώπους που καθορίζουν τις αποφάσεις, το λέω για άλλη μια φορά, δείχνει ότι μ’ ένα δυνατό Ποτάμι, θα είναι πιο ανοιχτή. Τι εννοώ –και επιτρέψτε μου το ερώτημά σας να γίνει μια αφορμή για μια συμπληρωματική απάντηση: Υπάρχει μια συζήτηση στον κόσμο, ότι έρχεται  ο ΣΥΡΙΖΑ. Έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλάζουν τα πράγματα. Το μεγάλο ερώτημα που κάνει ο κόσμος που κάνει μετά από αυτή την απόφαση που φαίνεται ότι την έχει πάρει στις δημοσκοπήσεις, είναι: Πώς αλλάζουν τα πράγματα, σε ποια κατεύθυνση;

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργαστεί με εθνικιστές, με ψεκασμένους, με ανθρώπους που βάζουν ως προαπαιτούμενο να στήσουν αγάλματα σε όλη την Ελλάδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου;  Αυτή είναι η πορεία που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ; Αυτό είναι το πλαίσιο  μιας νέας κυβέρνησης; Για μας λένε: Όσο μεγάλος κι αν είναι ο πρώτος, όποιος κι αν είναι ο πρώτος, είναι θέμα αρχής αυτή η χώρα να κινηθεί και μεταρρυθμιστικά να τ’ αλλάξει όλα εδώ μέσα, αλλά και ευρωπαϊκά.

Και νομίζω ότι όσο πλησιάζουμε προς το τέλος για την εκλογική μάχη της Κυριακής, ο κόσμος συνειδητοποιεί: Αλλαγή. Αλλαγή μ’ έναν δυνατό παίκτη που μπορεί να επιβάλλει στην Ελλάδα αλλά και στην  Ευρώπη μια καινούργια κοινωνική πολιτική αλλά επίσης μια αταλάντευτη ευρωπαϊκή πορεία, μια σύγχρονη πορεία της χώρας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

21 Ιανουαρίου 2015