19 Μαρτίου, 2018

Ο σκοτεινός διάδρομος από τα αποδυτήρια στα τηλεοπτικά πλατό

Γιάννης Κωνσταντινίδης

Οι πρόεδροι ποδοσφαιρικών ομάδων θα πρέπει να απαγορεύεται να είναι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών ή έντυπων μέσων; Η Ερώτηση της Εβδομάδας από την Prorata για την A.V και οι απαντήσεις των πολιτών.

Η εισβολή ενός προέδρου ποδοσφαιρικής ΠΑΕ στον αγωνιστικό χώρο την προηγούμενη Κυριακή –φαινόμενο διόλου σπάνιο στο ελληνικό πρωτάθλημα παρά την ακρότητα της εκδοχής του οπλισμένου προέδρου– έθεσε στην κορυφή της δημόσιας συζήτησης το θέμα της πολιτικής στήριξης που ο λαοφιλής πρόεδρος προσφέρει στη σημερινή κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση έσπευσε να κερδίσει πόντους σε βάρος της κυβέρνησης από τη γενική καταδίκη του «οπλισμένου φίλου του Τσίπρα», ενώ και η κυβερνητική πλευρά θέλησε να πάρει αποστάσεις από το συμβάν και τους εμπλεκόμενους, υπερτονίζοντας την ανάγκη τήρησης των κανόνων και της τάξης στο άμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ψευδεπίγραφο ή όχι, το όψιμο ενδιαφέρον των πολιτικών κομμάτων για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα δεν αγγίζει την προβληματικότερη πτυχή της επιχειρηματικής δραστηριότητας προέδρων ΠΑΕ: την ιδιοκτησία τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών ή έντυπων μέσων ενημέρωσης. Εγκλωβίζοντας τη συζήτηση για τον ρόλο των προέδρων στα ποδοσφαιρικά, παραλείπεται η ουσιαστική συζήτηση για τη διαμεσολαβητικό τους ρόλο στα πολιτικά.

Η Ερώτηση της (τρέχουσας) Εβδομάδας από την Prorata επιχειρεί να καταγράψει κατά πόσο η κοινή γνώμη εντοπίζει τον παραπάνω ρόλο των ιδιοκτητών ποδοσφαιρικών ΠΑΕ, ζητώντας από τους ερωτώμενους να τοποθετηθούν έναντι του ενδεχομένου απαγόρευσης ιδιοκτησίας μέσων ενημέρωσης από προέδρους ομάδων.

Το 57% συμφωνεί με μια τέτοια απαγόρευση, ενώ το 24% διαφωνεί, ποσοστό που ωστόσο φτάνει στο 33% στις νεότερες ηλικιακές κατηγορίες, ίσως ως αποτέλεσμα ενός υψηλότερου ποσοστού ενεργών φιλάθλων και οπαδών στις ηλικίες αυτές. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ενισχυμένη αποδοχή της απαγόρευσης από τους ερωτώμενους που αυτό-τοποθετούνται στο αριστερό άκρο (76%), σε σύγκριση μάλιστα με τη συγκριτικά μειωμένη αποδοχή της απαγόρευσης από τους ερωτώμενους που τοποθετούνται στο κέντρο του άξονα (51%).

Δείτε τη συνέχεια του άρθρου εδώ.