9 Μαΐου, 2017

«Ο ΣΥΡΙΖΑ τρέχει με την ταχύτητα του φωτός αλλά προς τη λάθος κατεύθυνση στην Παιδεία»

Γιώργος Μαυρωτάς

Σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Παιδείας, ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου και βουλευτής Αττικής Γιώργος Μαυρωτάς δήλωσε πως ο κ. Τσίπρας δεν παρουσίασε κάτι στην εκπαιδευτική κοινότητα και στους Έλληνες πολίτες, που δεν γνώριζαν ήδη, πέρα ίσως από την πρόθεση της κυβέρνησης να συνενώσει τα ΑΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και να ιδρύσει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Ο Πρωθυπουργός αρκέστηκε σε εξαγγελίες για διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών τις οποίες θα επανεξετάσει στο τέλος του 2017 και αυτό πάλι σε τριετές ορίζοντα. Να θυμίσουμε ότι είναι τουλάχιστον η 3η φορά που εξαγγέλλονται αορίστως αυτοί οι διορισμοί από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο θεσμός των ολοήμερων σχολείων έτσι όπως έχει υποβαθμιστεί από άποψη περιεχομένου διδασκαλίας και δραστηριοτήτων μετά τις αλλαγές των Υπουργών Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, επεκτείνεται και στα μονοθέσια έως και τριθέσια δημοτικά σχολεία. Πράγματι ακούγεται θετικό, αλλά ο κ. Τσίπρας απέφυγε να εξηγήσει σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου πώς θα στελεχώσει τις αυξημένες ανάγκες που θα προκύψουν από τον μεγαλύτερο αριθμό σχολείων. Ελπίζουμε να μην εννοεί ότι θα μετατραπούν τα σχολεία απλά σε απογευματινά παιδοφυλακτήρια...

Σε ό,τι αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εκεί υποσχέθηκε 65 εκ. ευρώ επιπλέον από το 2018 αλλά και υπεραμύνθηκε της «καινοτομίας» ύπαρξης ξεχωριστών ψηφοδελτίων για την εκλογή των αντιπρυτάνεων, αγνοώντας τις σοβαρές επιφυλάξεις των ίδιων των διοικήσεων των ΑΕΙ οι οποίες πιστεύουν ότι αυτό θα οδηγήσει σε δυσλειτουργίες και προβληματικές καταστάσεις.

Για το θέμα των σχολικών γευμάτων είναι τουλάχιστον άστοχη η αναφορά του κ. Τσίπρα για «αντίμετρα» καθώς μια Πολιτεία πρέπει να το θεωρεί αυτό ως μέτρο 1ης προτεραιότητας. Αλλά τι να περιμένει κανείς από μία κυβέρνηση η οποία δεν κατάφερε να απορροφήσει ούτε ένα ευρώ από το πρόγραμμα της Ε.Ε. για τα φρούτα και τα λαχανικά στα σχολεία.

Τέλος ο κ. Πρωθυπουργός ξέχασε να κάνει έστω μια στοιχειώδη αυτοκριτική για τη ζημιά και για τα μπρος-πίσω που έκανε η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Και βέβαια δεν ανέφερε τίποτε για την απόφαση του ΣτΕ και την ακύρωση της διαδικασίας εκλογών διευθυντών στην εκπαίδευση που η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επί υπουργίας Μπαλτά-Κουράκη νομοθέτησε, προκαλώντας αλαλούμ στον χώρο της Α’ και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης.